Ne civilizăm cu forța: Vom avea cartele pentru gunoi și pubele cu „microcipuri care citesc tot”!

Ne civilizăm cu forța: Vom avea cartele pentru gunoi și pubele cu „microcipuri care citesc tot”!

Se dau toate peste cap, în legătură cu deșeurile din Bistrița: pe când s-au obișnuit că plătesc pentru gunoi în funcție de numărul de persoane, o ordonanță a schimbat din nou mersul lucrurilor. Din iunie, bistrițenii care locuiesc la case vor primi pubele cu microcipuri. Ceilalți, de la bloc, își vor goli gunoiul cu ajutorul unor cartele…

Ordonanța 74 aprobată prin legea 31, la sfârșitul anului modifică prevederile referitoare la deșeurile menajere: „Pentru cetățenii din România, începând din luna iunie, nu mai merge tariful pe persoană. Plătești după cât produci, după cât arunci la gunoi… Pe când am stabilit că o familie din Bistrița, din mediul urban sau rural, în funcție de numărul de persoane, plătește o anumită sumă pe lună – deja trebuie să ne gândim foarte serios și destul de constrânși de timpul scurt – cum procedăm și cum implementăm prevederile acestei ordonanțe…

Cetățenii trebuie să știe și să conștientizeze, că – cu cât produc mai mult deșeu umed care se depozitează pe groapa de gunoi – cu atât mai mult vor plăti – a precizat ioan Țintean.

Vicepreședintele Consiliului Județean nu este convins că se va reuși implementarea noilor prevederi chiar din luna iunie, dar va trebui să ne străduim, pentru că ar fi vorba de norme europene.

Interesul este să reducem cât se poate de mult cantitatea de deșeuri umede și să crească foarte mult fracția uscată. Asta prin stimularea prin preț… Unitățile administrative teritoriale vor fi chiar stimulate financiar – ne asigură Ioan Țintean.

S-a descoperit și o soluție salvatoare!

Pentru zona rurală și cei din mediul urban care locuiesc la case – Consiliul Județean va plăti 74.000 de pubele galbene cu microcipuri, din fondul de investiții și dezvoltare. Aceste microcipuri vor transmite informațiile referitoare la gunoi prin mașina care golește pubela – automat la Supercom.

Dacă o familie va duce pubela de 240 de litri la poartă, de două ori pe lună – ea va fi cipată de două ori pe lună și va plăti în mod corespunzător pentru că și-a golit  pubela de două ori pe lună.

La fel se va întâmpla și cu actualele pubele negre pentru fracția umedă. Pe ele se va introduce microcipul cât o monedă de 50 de bani. Pubelele galbene cu microcipurile și instalația care va fi pusă la operatorul de salubritate 2 milioane de euro și ceva, plus TVA… Cipul va citi tot! Și cât e de grea pubela, și de câte ori a fost golită… Prin programul care se intalează pe el va conține toate operațiile necesare…”, a mai explicat Ioan Țintean.

În pubelele galbene se vor depozita peturile, deșeurile de plastic și metal. Hârtia și cartoanele ar trebui duse în continuare la containerele semi-îngropate: „Pentru că nu putem scăpa de pacostea asta până în 2021…”, a admis Ioan Țintean, invocând prevederile vechiului contract în urma căruia acestea s-au și amplasat.

Bistrițenii care locuiesc la blocuri – vor primi cartele care să înregistreze cantitatea de gunoi produs și aruncat – a mai explicat Ioan Țintean.

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!