UDMR, cel mai afectat partid de alegerea primarilor în două tururi. Ce se poate întâmpla în Bistrița-Năsăud

UDMR, cel mai afectat partid de alegerea primarilor în două tururi. Ce se poate întâmpla în Bistrița-Năsăud

UDMR ar putea pierde între 15 şi 20% dintre primarii pe care formaţiunea îi are în prezent, în cazul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, arată calculele făcute de partid şi prezentate sâmbătă în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali care a avut loc la Cluj. Cum stau lucrurile în Bistrița-Năsăud:

În Bistrița-Năsăud, UDMR are un singur primar, în Braniștea, viceprimari în Chiochiș și Beclean, consilieri locali, directori de școli, oameni în diferite structuri administrative. „Partid” mic, UDMR BN a dat în ultimii 25 de ani un deputat, un prefect, primari, viceprimari, dar și un secretar de stat.

În cei 30 de ani de democrație pluripartitistă, UDMR a reușit întodeauna să „cadă în picioare” și să intre la guvernare încă din 1996, în primul Guvern CDR condus de Victor Ciorbea. De atunci au mai trecut 20 de ani și UDMR nu prea a mai plecat de la guvernare, Uniunea reușind să își păstreze oamenii în eșaloanele 2 și 3 din ministere și agenții, servicii deconcentrate etc.

La alegerile locale din iunie 2016, UDMR obținea 195 de mandate de primar (3,69%), 2.284 de consilier local (4,66%) și 95 de consilier județean (4,98%).  La alegerile parlamentare din decembrie 2016,  UDMR câștigă 21 mandate de deputat (6,18% din voturile pentru Camera Deputaților) și 9 de senator (6,24% din voturile pentru Senat).

În județul Bistrița-Năsăud, istoria UDMR este strâns legată de evoluția tuturor partidelor politice românești, în special de dreapta, adică de PNL, PNȚCD, PD, PDL, deși, cu siguranță e vorba de relațiile personale pe care le-au avut între ei liderii acestor partide, dar mai ales de forța și persuasiunea fiecăruia dintre ei.

Scurt istoric

Încă de la începuturile sale ca reprezentantă a maghiarilor din județul Bistrița-Năsăud, UDMR a reușit să trimită în Parlament doi deputați: Zoltán Szilágyi și Ioan Szilágyi în perioada 1992-1996.

Zoltán Szilágyi (13.11.1933 – 05.06.2019) a fost un deputat român în legislaturile 1990-1992 și 1992-1996, ales în județul Bistrița-Năsăud pe listele partidului UDMR. Zoltán Szilágyi a fost validat pe data de 14 ianuarie 1992, când l-a înlocuit pe deputatul Ioan Szilágy. Profesor de istorie aflat la pensie, Szilágyi a scris două cărți despre minoritățile naționale din zona Bistriței și a Năsăudului.

De departe, liderii cei mai cunoscuți ai UDMR Bistrița-Năsăud au fost Ioan Szilagyi, fost prefect și Andrei Kocsis, ajuns în timpul guvernării PDL preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).

UDMR a făcut, face și va face politică

Ioan Szilagyi

UDMR nu este doar o simplă Uniune care reprezintă, mai mult sau mai puțin, în funcție de perioadă și partidele aflate la putere, interesele maghiarimii, ci și interesele unor grupuri, de obicei economice. Primul lider UDMR din Bistrița-Năsăud care va face politică pe față, una pro dreapta, a fost Ioan Szilagyi, primul și, deocamdată, singurul prefect UDMR al județului Bistrița-Năsăud.

Szilagyi nu a fost doar unul din prefecții cei mai prietenoși cu presa, ci și un jucător politic din județul Bistrița-Năsăud, el fiind cheia rezolvării crizei politico-administrative din 2005. Faptul este confirmat de un text apărut în presă în 13 iunie 2005:  „La aproape o săptămanâ de la așa-zisa emitere a ordinelor prin care prefectul de Bistrița-Năsăud, Szilagyi Ioan (UDMR), constata încetarea de drept a mandatelor de președinte al Consiliului Județean a lui Gheorghe Marinescu (PSD), respectiv cel de vicepreședinte a lui Ionel Tompa (PC), s-a înregistrat o nouă schimbare de situație.

Și asta, după o discuție dură pe care reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut-o cu ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, care l-a sfătuit pe Szilagyi să dea înapoi întrucât UDMR nu-și poate lua o astfel de responsabilitate cu consecințe grave la nivel național.

Potrivit unor surse din cadrul Alianței „D.A.”, demnitarul ar fi spus că din alte ATOP fac parte și reprezentanți ai Uniunii care nu pot să-și piardă funcțiile. El l-a sfătuit pe prefect să renunțe definitiv la emiterea ordinelor amintite, ceea ce Szilagyi se pare că va și face.

Într-o conferință de presă care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la sediul PD, deputații PD Ioan Oltean și Augustin Zagrean, au promis că șeful Prefecturii va pune ordinele în aplicare imediat, indiferent de consecințele care se vor înregistra la nivel național.

Oltean a adăugat că Szilagyi nu-i suspendă nici pe Gheorghe Marinescu, nici pe Ionel Tompa, ci ia doar act de faptul că acestora le încetează de drept mandatele pe motiv că, în termen de 60 de zile, nu și-au depus demisiile din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP).

Parlamentarul a mai spus că orice demers al celor doi de a restitui banii primiți drept indemnizații sau de a demisiona din acest organism este inutil întrucât legea prevede clar că, în caz de incompatibilitate, singura măsura care se poate aplica este «încetarea de drept a mandatelor»”.

Tot în 2005, Szilagyi amenința PNL cu ruperea Coaliției aflată la guvernare, semn că era un important pion la nivelul scenei politice locale.

Tensiuni și scandal între Szilagyi și Andrei Kocsis – 2009

Dacă în cazul unui alt lider al UDMR, Szanto Arpad, acesta va prefera să se înscrie în PSD-ul de pe vremea lui Gheorghe Marinescu și Viorel Pupeză (2006), după ce a intrat în coliziune cu Ioan Szilagyi, de departe, conflictul cel mai vizibil din UDMR BN va fi cel dintre Ioan Szilagyi și medicul veterinar Andrei Kocsis, cel care va prelua șefia UDMR chiar de la Szilagyi. Cei doi se vor bate pentru impunerea unor protejați pentru diferite sinecuri politice. Un astfel de exemplu este cel al nominalizării lui Laszlo Borșos pentru funcţia de subprefect, cât mai ales luarea unor decizii personale de către Kocsis Andrei în numele partidului au generat un scandal de proporţii în rândul formaţiunii maghiare din BN. Tonul a fost dat de către preşedintele organizaţiei municipale UDMR Bistriţa, Csaba Kerekes, şi fostul prefect, Ioan Szilagyi.

Atunci, liderul organizaţiei municipale UDMR Bistriţa, Csaba Kerekes, i-a reproşat liderului judeţean Kocsis Andrei că ia decizii în nume personal, fără să respecte spiritul democraţiei într-un partid.

,,Unele decizii luate la nivel judeţean ne deranjează şi ne privesc pe viitor. Am propus în Adunarea Generală a UDMR Bistriţa, retragerea votului de încredere acordat lui Kocsis Andrei şi avem în acest sens, semnale şi de la celelalte organizaţii locale din judeţ care ne susţin în demersul nostru, şi care ne-au spus că deciziile luate la nivel judeţean nu reprezintă şi voinţa maghiarilor din judeţ”, a declarat Csaba Kerekes în cadrul unei conferinţe de presă.

Sămânţa de scandal o reprezintă nominalizarea lui Laszlo Borsos pentru funcţia de subprefect, nominalizare ce a creat nemulţumiri în rândul membrilor UDMR. Preşedintele organizaţiei municipale îi reproşează lui Laszlo Borsos că a renunţat, în 2008, la calitatea de membru UDMR, pentru a fi preşedintele unei secţii de votare. „După alegeri a revenit, şi au fost persoane care au contestat legitimitatea dânsului”, a subliniat Csaba Kerekes.

Ioan Szilagyi:  „Kocsis l-a propus pe Borsos, Borsos l-a propus pe Kocsis”

Gazul pe foc în acest scandal a fost aruncat de fostul preşedinte al UDMR BN, Ioan Szilagyi, care i-a reproşat lui Kocsis, că este principalul vinovat pentru decăderea UDMR-ului la ultimele alegeri, inclusiv de eşecul de la alegerile prezidenţiale.

,,Am pierdut nouă consilieri la nivel de judeţ. Domnul Kocsis trebuia să-şi dea demisia. (…) Acum la nominalizarea UDMR pentru funcţia de subprefect, decizia a fost luată de trei membri din BPJ, Kocsis, Illyes şi Borsos. Kocsis l-a propus pe Borsos, Borsos pe Kocsis”, a răbufnit Ioan Szilagyi.

Fostul prefect Ioan Szilagyi a negat zvonul că scandalul din UDMR ar avea o legătură cu fiul său, Zsolt Szilagyi, şi încercarea de a-i obţine o funcţie în deconcentrate sau chiar funcţia de subprefect.

Băiatul meu face politică, este vicepreşedinte în UDMR, a obţinut peste 1.700 de voturi la alegerile europarlamentare, are trei facultăţi, vorbeşte trei limbi străine. Dacă Zsolt era propus pentru funcţia de subprefect, era acceptat”, a mai declarat Ioan Szilagyi.

Contestatarii lui Kocsis sunt decişi să treacă la atac. La Adunarea Generală UDMR din 20 februarie vor cere schimbarea conducerii judeţene, într-un cuvânt, „un fel de alegeri anticipate”, a spus Kerekes.

Nu cred că domnul Ioan Oltean vrea coaliţie cu o majoritate de 2% din UDMR”, a completat Ioan Szilagyi.

De cealaltă parte, liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean, spune că e „străin” de situaţia conflictuală din UDMR, şi speră că maghiarii vor ajunge la o înţelegere, astfel ca la sfârşitul săptămânii viitoare să fie semnat şi la nivel judeţean protocolul între PDL şi UDMR.

2010 – Decsei Lehel Atilla preia șefia UDMR BN

Atilla Decsei va prelua postul de preşedinte al organizaţiei judeţene de la Andrei Kocsis. Inginerul chimist Atilla Decsei (36 de ani), care a fost propus de UDMR pentru postul de subprefect al judeţului, este unicul candidat al formaţiunii la funcţia de lider judeţean, după ce Andrei Kocsis, fostul preşedinte, s-a retras din cursă, pentru că a devenit înalt funcţionar public în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).

Potrivit statutului UDMR, lista candidaturilor s-a închis în urmă cu o lună, aşa încât, sâmbătă, la conferinţa judeţeană de alegeri nu va mai putea apărea nici o surpriză. 160 de delegaţi sunt convocaţi să-şi aleagă preşedintele. Fostul prefect, Szilagyi Ioan, care a încercat un boicot la adresa lui Kocsis, nu s-a mai înscris în cursa pentru funcţia de lider.

Szilagyi i-a reproşat, lui Kocsis deciziile luate în calitate de lider, inclusiv cea legată de nominalizarea subprefectului în persoana lui Laszlo Borsos, care nu a fost agreat de PDL, aşa încât a fost preferat Atilla Antal. Decsei a ieşit din cursă fiindcă nu avea trei ani continuitate în profesia de inginer chimist şi, deci, nu a fost agreat de Agenţia Funcţionarilor Publici.

2012

Kocsis Andrei, fostul lider judeţean al UDMR a demisionat din funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Decizia a fost luată de două săptămâni, odată cu demiterea Guvernului MRU, în locul său fiind numit dr. Peter Tamas Nagy.

Kocsis Andrei a fost numit în această funcţie în februarie 2010, în mandatul de doi ani reuşind, potrivit acestuia, „să facă multe lucruri bune pentru zootehnie”.

2010-2020: Decsey Atilla Lehel, cel mai longeviv președinte UDMR BN

În 2018, pentru a treia oară consecutiv, Décsei Atilla era ales președinte al UDMR Bistrița-Năsăud. Realegerea s-a făcut în cadrul Consiliului Reprezentanților Teritoriali unde cu 94 voturi pentru din cele 98 valabil, mandatul de președinte fiind pentru următorii patru ani.

Conform prevederilor statutare, imediat după realegerea sa în funcție, Decsei Atilla și-a desemnat noul președinte executiv. E vorba de Zoltan-Sipos Timea, actualul președinte al organizatiei de tineret UDTM Bistrița.

Prezidiul Executiv Central al UDMR a fost reprezentat de Horvath Anna, vicepreședinte executiv, care și-a exprimat multțumirea față de rezultatele obținute la inițiativa cetățenească Minority Safe Pack, unde UDMR și-a asumat strângerea de 250 000 semnaturi, care în final au ajuns la cifra de 303.695, din care 3552 din județul Bistrița-Năsăud. A fost prezent și deputatul Benedek Zakariás, care a prezentat activitățile UDMR în Parlamentul României.

Primari și candidați

Singura comună unde UDMR are primar este Braniștea, voturile pentru UDMR fiind asigurate de cel mai mare sat, Cireșoaia, locuit de maghiari. Deși, până în 2008, Braniștea va fi administrată de primar UDMR, unele neînțelegeri din interiorul comunității vor avea drept consecință alegerea uui primar român – Cornel Vasile Săsărman. „Rezultatele oficiale îl indică câştigător la Braniştea pe candidatul PSD, Cornel Vasile Săsărman, viceprimarul comunei, care a obţinut 909 voturi din cele 1.785 exprimate, faţă de contracandidatul său, primarul în exerciţiu, Joo Janos de la UDMR, pentru care au optat 856 de alegători”.

La ora actuală, Braniștea este administrată tot de un primar UDMR, Martonos Tamas, ales în 2012, viceprimar fiind însă Cornel Săsărman, PSD.

Predicții și previziuni

Cert, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, poate reface echilibrul politic în Braniștea prin alegerea unui primar român, deși, Consiliul Local va rămâne să fie dominat de consilierii UDMR, iar primarul va avea de lucrat cu un viceprimar maghiar. Poate se va face rocada: Cornel Săsărman, primar și, Martonos Tamas, viceprimar, deși, în ecuația politică vor mai apărea câțiva pretendenți la fotoliul de primar, unul din partea PNL.

După alegerile locale din vara acestui an, cu siguranță, UDMR va reuși să îți păstreze poziția în Consiliul Municipal Bistrița, doar că intrarea în Consiliul Județean rămâne prohibită, dat fiind numărul tot mai redus de etnici maghiari din județ, dar și faptul că, o parte din aceștia votează pentru candidații altor formațiuni politice.

Altfel, în funcție de primarul din Beclean, Chiochiș, Nimigea, UDMR ar mai putea „scoate” câte un viceprimar din rândurile consilierilor aleși din lista UDMR, sigur, dacă voturile acestora sunt decisive pentru constituirea Consiliului Local. Un exemplu pozitiv este viceprimarul orașului Beclean, Ștefan Mathe și, pe care, primarul Nicolae Moldovan îl păstrează pe această funcție de 20 de ani.

Minoritate care are încă o puternică influență în politica românescă, etnia maghiară cu brațul ei politic, UDMR, riscă să își piardă forța, consecință a depopulării satelor și comunelor și a plecării a unui  număr mare de maghiari la muncă în spațiul European și, nu numai. Mai mult, în ceafa UDMR începe să sufle tot mai puternic o etnie tot mai majoritară în unele județe: romii și cu a lor Partidă, pentru 2020, doar în județul Bistrița-Năsăud, Partida Romilor anunțând că va intra în războiul alegerilor locale cu liste proprii în 15 localități.

UDMR: trecut, prezent și viitor

De la înfiinţarea sa în 25 decembrie 1989, UDMR a avut trei preşedinţi: Domokos Geza, Marko Bela şi Kelemen Hunor.

Domokos Geza (22 aprilie 1990 – 15 ianuarie 1993)

Domokos Geza a fost ales preşedinte al UDMR în cadrul primului congres al formaţiunii şi reconfirmat în funcţie la cel de-al doilea congres al UDMR, în mai 1991. În timpul mandatului său, Uniunea s-a aflat în Opoziţie, obţinând la alegerile din 1990, 7,23% din voturile pentru Camera Deputaţilor (adică 29 de mandate) şi 7,2% din cele pentru Senat (12 mandate). La alegerile din 1992, UDMR a primit 7,64% din voturile pentru Camera Deputaţilor (27 de mandate) şi 7,58% la Senat (12 mandate). În legislatura 1990-1992, preşedintele UDMR a fost ales deputat de Covasna. Domokos Geza s-a retras din fruntea UDMR în 1993.

Marko Bela (15 ianuarie 1993 – 27 februarie 2011)

Marko Bela, cel mai longeviv preşedinte al UDMR, a devenit liderul Uniunii în cadrul celui de-al treilea Congres, în ianuarie 1993 şi reales în 1995, 1999, 2003 şi 2007. În timpul mandatului său, UDMR a participat la patru tururi de scrutin parlamentare, locale şi prezidenţiale, precum şi la unul pentru Parlamentul European. În 1996, UDMR a obţinut 6,64% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 6,82% pentru Senat, adică 25 de mandate de deputaţi şi 11 de senatori. În 2000, scorul electoral al UDMR a fost în uşoară creştere, cu 6,8% din voturile pentru Cameră şi 6,82% pentru Senat, numărul mandatelor pentru Cameră crescând la 27 şi cel pentru Senat – la 12 faţă de 1996.

În 2004, UDMR a obţinut 6,2% la Camera Deputaţilor (22 de mandate) şi 6,2% la Senat (10 mandate). În sfârşit, la scrutinul parlamentar din 2008, a obţinut 6,17% din voturi (22 de mandate) şi 6,39% la Senat (9 mandate).

La alegerile europarlamentare din 2007, UDMR a obţinut 8,92% din voturi, adică trei mandate. La alegerile locale din 2008, primele în care au fost aleşi uninominal preşedinţii consiliilor judeţene, UDMR a obţinut patru posturi. Marko Bela a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004, obţinând 5,1% din voturi.

În perioada 29 decembrie 2004 – 3 iulie 2007, preşedintele UDMR, Marko Bela, a fost ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene, în Guvernul Tăriceanu. A fost viceprim-ministru în Guvernele Boc IV (23 decembrie 2009 – 3 septembrie 2010) şi V (3 septembrie 2010 – 6 februarie 2012). Vice-premier şi în Cabinetul Ungureanu (9 februarie – 7 mai 2012). A fost senator UDMR de Mureş în toate legislaturile Parlamentului României din 1990 până în prezent.

Cu Marko Bela preşedinte, în anii 1996 – 2000, UDMR a făcut parte din Guvernul CDR, apoi între 2000 – 2004 a sprijinit Guvernul PSD+PUR fără să fie prezent în coaliţie. Între 2004 – 2008, a fost la guvernare iniţial împreună cu Alianţa D.A., iar după trecerea PDL în opoziţie a rămas în coaliţie cu PNL. În urma alegerilor legislative din 2008, intră în opoziţie alături de PNL, pentru ca după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 6 decembrie 2009, să intre la guvernare alături de PDL, unde a rămas până în mai 2012.

Tot în timpul mandatului lui Marko Bela, UDMR a devenit membru cu drepturi depline în Partidul Popular European.

Kelemen Hunor (27 februarie 2011 – prezent)

Kelemen Hunor a devenit preşedintele UDMR în cadrul celui de-al X-lea congres al formaţiunii, după retragerea din funcţie a lui Marko Bela. În timpul mandatului său la conducerea UDMR, formaţiunea a participat la guvernare în Cabinetul Boc V (3 septembrie 2010-6 februarie 2012) şi Cabinetul Ungureanu (9 februarie-7 mai 2012). În ambele, Kelemen Hunor a fost ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

UDMR a fost în opoziţie în timpul Guvernului Victor Ponta I (mai 2012 – decembrie 2012) şi Guvernului Ponta II (decembrie 2012 – martie 2014), dar s-a alăturat PSD, UNPR, PC, după ruperea USL, în Guvernul Ponta III, începând cu 3 martie 2014.

În perioada 5 martie – 10 octombrie 2014, Kelemen Hunor a fost vicepremier şi ministrul Culturii. În intervalul 24 noiembrie 2014 – 16 decembrie 2014, vicepremier şi ministru al Culturii a fost Csilla Hegedüs. În Cabinetul Ponta III, UDMR a deţinut şi portofoliul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Attila Korodi, între 5 martie 2014 şi 16 decembrie 2014.

La 13 decembrie 2014, Consiliul Reprezentanţilor Unionali a votat ieşirea de la guvernare a UDMR.

Actualul lider al UDMR este deputat în Parlamentul României începând cu anul 2000. A fost candidatul UDMR la funcţia supremă în stat la alegerile din 2009, obţinând 3,83% din voturi şi la cele din 2014, când a obţinut 3,47% din voturile valabil exprimate.

La alegerile locale din iunie 2012, UDMR a obţinut două mandate de preşedinţi de consilii judeţene. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, moment în care se afla în opoziţie, UDMR a reuşit să obţină 18 mandate la Camera Deputaţilor şi 9 la Senat.

În 2016, la Camera Deputaților, UDMR BN va obține 4,72%, iar la Senat doar 4,6%. La alegerile locale, UDMR va reuși să scoată  5.360  de voturi  (4,05%).

VIDEO: PANICĂ la Spitalul Județean! Un pacient, suspect de îmbolnăvire cu coronavirus februarie 21, 2020 - Momente de panică și mobilizare a cadrelor medicale de la Spitalul Județean. Un bistrițean, proaspăt întors din țări exotice, s-a prezentat la UPU cu febră. Acesta a fost consultat separat, fiind suspect de imbolnăvire cu coronavirus.
Ioan Turc: Vă provoc domnule Cristian Niculae la o dezbatere în direct cu toată presa. Unde și când vreți! februarie 21, 2020 - Într-o conferință de presă, liderul liberalilor Ioan Turc l-a provocat public pe viceprimarul și candidatul PSD la fotoliul de primar al municipiului Bistrița la o dezbatere în direct cu toată presa.
Părerea voastră contează! Chestionare de evaluare a funcționarilor de la ghișee! februarie 21, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătății calitatea serviciilor oferite, acesta a venit cu o propunere. De săptămâna viitoare, la FIECARE instituție veți găsi chestionare de evaluare a funcționarilor. Se lucrează chiar și la un soft, astfel încât DOAR să apăsați câteva taste pentru a-i evalua.
Bistrița-Năsăud, pe lista județelor cu cele mai mari daune plătite de asiguratorii de locuințe februarie 21, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul județelor unde asiguratorii de locuințe au plătit cele mai mari despăgubiri în urma dezastrelor naturale. În țară în continuare există peste 7 milioane de locuințe neasigurate.
Liberalii bistrițeni așteaptă motivarea instanței în cazul primarului Traian Ogâgău februarie 21, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă și de situația în care se găsește primarul Traian Ogâgău după ce a primit o condamnare cu suspendare din partea unei instanțe năsăudene.
VIDEO: Prefectul speră ca problema fermierilor din Ilva Mică să se rezolve… prin generozitatea celor ce dețin terenuri februarie 21, 2020 - Aproape 2000 de animale nu au loc de pășune în Ilva Mică. Din această cauză, fermierii nici nu au subvenții de la APIA pentru ele. Prefectul Dolha speră ca problema să se rezolve, cel puțin momentan, prin generozitate. Cei ce au concesionat terenuri să cedeze o parte din ele fermierilor.
Pâine artizanală, făcută cu maia și mult drag, din făină de secară și cu semințe, numai la Michaela’s Braserie februarie 21, 2020 - Dacă n-ați descoperit până acum pâinea cu maia, nu știți nimic de calitățile ei extraordinare, puteți începe să o recunoașteți măcar prin gustul deosebit și miezul plin dacă ajungeți la Michaela's Braserie, pe Bulevardul 1 Decembrie din Bistrița. O să reveniți, vă asigurăm! Și nu doar pentru pâine. Întotdeauna o să găsiți la ei ceva dulce sau ușor sărat, abia scos din cuptor, o cafea bună, un mic dejun sau un prânz copios, care vă poate fi livrat inclusiv acasă sau la birou. Dar pâinea artizanală făcută cu maia, în fiecare dimineață, vă avertizăm, dă dependență! E altceva...
Sute de șantiere de împăduriri, organizate în Bistrița-Năsăud. Bistrițenii sunt invitați să ajute! februarie 21, 2020 - Potrivit ministrului Mediului Costel Alexe 2.500 de păduri noi urmează să fie plantate de la 0 în țară. Printre județele cu cele mai multe șantiere de împăduriri se numără și Bistrița-Năsăud, care se află și în topul tăierilor ilegale.
VIDEO: Alți doi aleși locali dau cu stângu-n dreptul pe ultima sută de metri de mandat! februarie 21, 2020 - ANI a găsit nereguli la încă doi aleși locali bistrițeni. E vorba de primarul din comuna Matei și viceprimarul din comuna Ilva Mică. Dacă unul va fi retras din funcție, celălalt, cercetat penal...mai poate sta încă liniștit pe fotoliu.
SUPERCOM colectează GRATUIT deșeurile mari! AFLĂ programul de colectare în orașele județului: februarie 21, 2020 - În perioada 24 februarie 2020 – 07 martie 2020 se va desfășura Campania de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul urban. Este vorba despre mobilier vechi, covoare sau saltele uzate și alte obiecte mari de folosință îndelungată. AFLĂ programul de colectare în Bistrița, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi:
FOTO: Bunătăți din Bistrița-Năsăud, la Târgul de Turism al României februarie 21, 2020 - Bunătățile și minunățiile marca Produs în Bistrița-Năsăud au cucerit din nou la Târgul de Turism al României: „O zestre culturală inedită, natură de basm, gustul bucatelor tradiționale, licori magice și vinuri împărătești, creativitate transpusă în produse meșteșugărești, tradiții păstrate cu sfințenie în locuri în care timpul a încremenit, fascinat de mituri...”
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân fără apă rece astăzi februarie 21, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă rece – anunță Aquabis.
Peste 200 de străzi noi, în Bistrița…! Bistrița, mai tare decât Clujul…?! februarie 21, 2020 - După 1989, intravilanul municipiului Bistrița a crescut de aproape trei ori. Așa se face că avem peste 200 de străzi noi, care nu existau înainte de 89. Lucrurile ar fi stat altfel, probabil, dacă administrațiile orașului ar fi adoptat o poziție dură și tranșantă. Așa s-a întâmplat la Cluj. În cartierele de acolo, ai toate șansele să vezi în curtea unei case mici – două case mari...
Și-a dat foc, de nervi pe polițiștii locali! februarie 21, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, în zona Ștefan cel Mare din municipiu. Un om al străzii și-a dat foc după ce polițiștii locali l-au apostrofat.
FOTO: S-a întors din Siberia pe jos, traversând înot râul Tisa…! Azi autoritățile i-au cântat „La mulți ani” februarie 20, 2020 - Momente emoționante, astăzi, pentru un veteran de război care a primit vizita oficialităților. Este vorba despre Teodor Avram care a împlinit azi venerabila vârstă de 100 de ani. După război, Teodor Avram a găsit puterea să se întoarcă la familia sa pe jos, din Siberia, traversând înot râul Tisa.
Gunoaiele din județ ne costă scump! Pentru ce mai alocă CJ BN încă 10,3 milioane de lei: februarie 20, 2020 - Consilierii județeni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Astfel s-a aprobat cheltuirea a 10,3 milioane de lei pentru...gunoaiele din județ. AFLĂ ce se face de banii aceștia:
Uite parcările, nu-s parcările! Promisiuni de locuri de parcare lăsate în aer de municipalitate! februarie 20, 2020 - Nevoia de locuri de parcare, în municipiu, e mare. De-a lungul anilor, administrația locală a promis parcări supraetajate, subterane, etc. Toate au rămas la nivel de vise frumoase. Unul singur ar începe să prindă contur, dar și asta datorită preluării de către o altă instituție.
Povestea bolnavă a incestului de la Țagu. Mamă și fiică adolescentă au născut, deodată, copiii aceluiași bărbat februarie 20, 2020 - La doar 15 ani, o copilă din localitatea Țagu, comuna Budești, dădea naștere primului său copil. Acesta era făcut tocmai cu tatăl său, alături de care locuia într-un apartament din Bistrița. Ironia sorții face ca în același timp, mama sa să dea și ea naștere unui copil.
VIDEO: Betak le oferă bistrițenilor un eveniment de excepție, în 25 februarie februarie 20, 2020 - Betak ne oferă săptămâna viitoare un eveniment de excepție, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. „Este începutul unei serii de concerte, organizate de Betak, până în luna iunie”, au precizat reprezentanții companiei. 
Case de tip familial, pentru copiii cu dizabilități, la Bistrița! februarie 20, 2020 - Un proiect inedit urmează să prinsă contur în municipiu. Consiliul Județean face primii pași pentru realizarea a două case de tip familial, special pentru copiii cu dizabilități! CE alte investiții în domeniul social va mai face CJ BN:
GRAV! În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci sunt în deficit serios februarie 20, 2020 - În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci de comune sunt în deficit serios lipsind cel puțin câte un medic de familie. În deficit sunt și trei din cele patru orașe.
Mai bine de 70 de bistrițeni au ajuns la spital din cauza pneumoniei februarie 20, 2020 - Săptămâna trecută, peste 70 de bistrițeni au avut nevoie de internare în spital, după ce au făcut pneumonie. Și gripa a trimis la spital 17 bistrițeni, unuia dintre ei afecțiunea fiindu-i fatală.
ATENȚIE! Circulație restricționată pe Valea Ghinzii și strada Aerodromului! februarie 20, 2020 - Se continuă lucrările de modernizare a Văii Ghinzii. Din acest motiv, circulația rutieră va fi restricționată în acea zonă. Traficul rutier va fi deviat începând de azi.
GROAZNIC! S-a culcat ani de zile cu fiica sa de 14 ani. Din incest a rezultat și un copil… februarie 20, 2020 - Un bărbat a fost reținut zilele trecute, după ce procurorii au descoperit că acesta a întreținut ani de zile relații sexuale cu fiica sa minoră. Totul a început în 2010, pe când aceasta avea doar 14 ani și a continuat până în 2017. La doar un an de la debutul calvarului, copila a născut un bebeluș...
Centrele de permanență, „invitate” să preia din aglomerația de la spital, pe durata lucrărilor de extindere februarie 19, 2020 - Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița urmează să aibă parte de ample lucrări de extindere și reabilitare. Pe durata lucrărilor, aglomerarea de la UPU și timpul de așteptare ar putea să crească simțitor, motiv pentru care CAS BN face apel la bistrițeni să apeleze și la centrele de permanență.
ÎN SFÂRȘIT! Se alocă bani pentru un castel aproape prăbușit! februarie 19, 2020 - Consiliul Județean a prins în bugetul anului 2020 bani pentru un castel aproape prăbușit! Totuși, fondurile ajung doar pentru ”punerea în siguranță”. Asta până când probabil se vor găsi fonduri europene pentru reabilitarea integrală.
Mâine, la Bistrița: „Dezrobirea rromilor”. Dezbatere și spectacol extraordinar de folclor februarie 19, 2020 - Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13.00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema  „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”:
Alocațiile pentru copii, înlocuite de vouchere…?! februarie 19, 2020 - Alocațiile pentru copii ar putea să dispară, pentru a fi înlocuite de vouchere. Este una dintre posibilitățile pe care Guvernul Orban le ia în calcul, ca să evite astfel situațiile în care părinții cheltuie banii pe altceva.
FOTO/VIDEO – Secția de Psihiatrie de pe Someșului: Persoană intoxicată cu fum și una aflată pe acoperiș, salvate de pompieri! februarie 19, 2020 - Echipaje ale pompierilor și ale poliției au fost prezente azi pe Someșului, la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. O persoană a fost intoxicată cu fum și una a fost coborâtă, după negocieri, de pe acoperiș.
Un minor dat în urmărire internațională a furat mașina unui bistrițean! UNDE au fost găsiți: februarie 19, 2020 - Un bistrițean a anunțat că mașina sa a fost furată luni noaptea. Ieri, autoturismul a fost găsit în județul Suceava. Acesta a fost furat de un minor dat în urmărire internațională. AFLĂ detalii: