-0.1 C
Bistrița
vineri, decembrie 8, 2023

ALTE vremuri: În care elevii aveau de adus la școală kilograme de făină, cartofi, brânză și untură…

Cât de dificil era să mergi la școală, pe vremuri? Ne dezvăluie Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, povestind că elevii care veneau din afara orașului, la internat, aveau de adus cu ei un impresionant necesar.

Elevii care studiau la Năsăud sau la Bistrița, de pildă, aveau obligația de a purta uniformă. „Am găsit descrieri pentru elevii care frecventau Gimnaziul „George Coșbuc” din Năsăud și care aveau de purtat o uniformă. Erau specificații despre o anumită șapcă sau cămașă… Și la Gimnaziul Evanghelic din Bistrița (actualul Colegiu „Liviu Rebreanu”) erau specificații. Chiar dacă aici nu se vorbește despre o uniformă standard, o piesă vestimentară specifică tot era necesară”, ne-a mai explicat Cornelia Vlașin.

Un alt aspect interesant se referă la „prețul” pe care părinții erau nevoiți să-l plătească, dacă își doreau copii educați.

Elevii care stăteau în internat, venind din afara Bistriței, aveau o listă întreagă de obiecte de predat la intrare.

Erau obligați să vină la școală cu două cearșafuri, două perne, dar și un săculeț în care să pună lenjeria murdară. Aveau de adus câteva kilograme de făină, cartofi, brânză, untură. Așa se explică faptul că eforturile unei familii de a-și trimite copiii la școală era considerabil…”, punctează Cornelia Vlașin.

Existau și elevi norocoși: cei care învățau foarte bine și prindeau bursă. Fostele regimente de graniță administrau fondurile școlare și fondurile de burse. Din fondurile școlare se întrețineau școlile în zona Năsăudului. Se ofereau bani și pentru elevii merituoși. Foștii grăniceri suportau financiar și susțineau elevii năsăudeni la internate școlilor.

Tot în timpul Regimentului Grăniceresc, la Năsăud funcționa un institut militar. A funcționat până la Revoluția din 1848, când clădirea institutului a fost mistuită de un incendiu.

Avea ca și atribuții școlarizarea fiilor țăranilor din cele 44 de comune grănicerești.

Copiii care absolveau Institutul Militar din Năsăud deveneau ofițeri. În 1825, Regimentul Grăniceresc de la Orlat, aflat în apropierea Sibiului, a refuzat să înființeze și el un institut militar. Așa că din acel an, câte 25 de elevi din preajma Sibiului erau trimiși la Năsăud să studieze aici. 50 de copii erau școlarizați aici – 25 din comunele grănicerești năsăudene, 25 din Sibiu.

După Revoluția de la 1848 desființat Regimentul de Graniță.

Foto @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Sală de clasă în fostul liceu de pe Alexandru Odobescu

ALTE Vremuri… Bistrița, plină de fete frumoase care îi făceau pe turiști să-și piardă mințile

ALTE Vremuri: Casa Michael Textoris de la Poșta Veche ascunde o crimă oribilă

ALTE Vremuri… Pensiunea Jonasch Willibald din Bistrița: Locul în care bistrițenii și-au ucis preotul…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.