13.3 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

VIDEO: Bistrițenii și firmele din oraș ar putea contribui la hrana bolnavilor din Spitalul Județean

Bistrițenii – dar și societățile comerciale din oraș – s-ar putea implica direct în îmbunătățirea hranei care ajunge la bolnavii Spitalului Județean. Gabriel Lazany a găsit o soluție și a propus o inedită rezolvare a problemei celor 11 lei care trebuie să-i înzdrăvenească pe pacienți. 

Hrana pacienților din Spitalul Județean Bistrița-Năsăud s-ar putea îmbunătăți calitativ, cu ajutorul bistrițenilor și al firmelor din oraș.

Gabriel Lazany a prezentat în studioul Bistrițeanul Live o inedită rezolvare a disputelor referitoare la alocația insuficientă pentru hrană. 

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a vorbit despre inițiativa sa legislativă de majorare a alocației de hrană pentru bolnavii din spitale.

Acesta a explicat că atunci când și-a fundamentat inițiativa legislativă, s-a consultat cu mai mulți nutriționiști, profesioniști și specialiști în alimentație. A ajuns la concluzia că – pentru o normă de hrană rațională în spitalele din România – sunt necesari 40 de lei. 

O bătaie de joc, mai ales în contextul pandemiei

În orice penitenciar din România, persoanele private de libertate primesc 42 de lei pentru norma de hrană – a punctat Bogdan Ivan.

Deputatul a adăugat că – în schimb – spitalele din România trebuie să asigure pacienților mâncare de doar 10 lei. Asta în condițiile în care pacienții au nevoie de calorii, proteine și nutrienți pentru a-și reveni din boală. „E bătaie de joc! Mai ales în contextul pandemiei, când cei de acasă nu mai au voie în spital, să aducă mâncare…”, a subliniat Bogdan Ivan.

Deputatul PSD a explicat că a prezentat proiectul la începutul lunii februarie. Legea a ajuns în Senat, fiind discutată comisiile de Administrație și Sănătate din Senat. „Au fost dezbateri și lupte puternice cu mai multe partide. Dar am fost încântat că am ajuns la un numitor comun. Ni s-a promis că și cei din PNL și din USR că vor vota lege, dacă modificăm anumite cuantumuri. Sau dacă începem acum cu 20 de lei, și abia peste doi ani să se ajungă la 40 de lei…”, a povestit Bogdan Ivan.

Tânărul deputat a discutat și cu fostul ministru Vlad Voiculescu, punându-i la dispoziție toată munca sa. S-a ajuns la concluzia că deocamdată alocația de hrană se poate majora la 16 lei.

În final, însă, majorarea alocației de hrană a fost cu doar 1 leu. 

Reacții despre acest subiect puteți reciti mai jos:

RIDICOL: Guvernul a dat 1 Leu în plus pentru masa bolnavilor din spitale!

O rezolvare inedită: Firmele din oraș ar putea da o mână de ajutor

Ce este și mai pervers în toată discuția? Eu am solicitat în cadrul legii să eliminăm plafonul maxim. Pentru că spitalele nu aveau voie să ofere mâncare de mai mult de 10 lei. Au eliminat acest plafon maxim, se vor deconta cei 11 lei la Casa de Asigurări de Sănătate, și susțin simplu și sec că spitalul poate să atragă bani din alte surse. Care alte surse? Să parieze la pariuri sportive, să caute sponsori, să joace la loto?”, s-a revoltat Bogdan Ivan.

Și Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a intervenit în emisiunea difuzată de Bistrițeanul Live.

Șeful spitalului a admis că norma de hrană poate fi majorată, cu aprobarea autorităților locale deliberative. „În cazul nostru este vorba despre Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Deocamdată nu se poate pune această problemă, pentru că bugetul pe anul în curs a fost adoptat. Spitalul nu a făcut o solicitare de majorare a bugetului Către Consiliul Județean. Ne bazam pe noul proiect legislativ și pe fondurile proprii. Ar mai fi o posibilitate. Cu aprobarea managerului și avizul Consiliului de Administrație, se poate majora alocația de hrană din alte surse…

Gabriel Lazany a explicat că se gândește la două variante prin care să soluționeze această problemă. Una dintre ele se referă la înființarea unei asociații – Asociația Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

În felul acesta – a mai explicat Gabriel Lazany – asociația spitalului ar putea atrage fonduri. Ar putea să fie beneficiarul unei cote din impozitul pe profit al firmelor. De asemenea, bistrițenii și-ar putea direcționa cei 2% din impozitul pe profit pentru o hrană mai bună a bolnavilor din Spitalul Județean. „Ar fi o oportunitate… Acești bani ar fi toți dirijați către creșterea alocației de hrană”, a concluzionat Gabriel Lazany. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...