20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Consiliul Local, somat să anuleze hotărârea referitoare la modernizarea Pieței Centrale. „Este ilegal!”

Asociația BISTRIȚA CIVICĂ, Ionela Alexa, Marius Horea Bălan, Adrian Chereji și Vasile Man au formulat o plângere către Consiliul Local al orașului, avertizându-i pe consilieri să anuleze urgent Hotărârea CL 86/2018. În caz contrar, semnatarii plângerii vor da în judecată Primăria.

Cei cinci semnatari ai plângerii formulate în conformitate cu prevederile Legii 554/2004, sunt nemulțumiți de Hotărârea Consiliului Local nr. 86 / 2018 privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Modernizare Piaţa Centrală” din municipiul Bistriţa: „…vă solicităm să o anulați întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor legale: 

Certificatul de urbanism care stă la baza documentației aprobată prin HCL 86/2018 este ilegal întrucât nu are extrasul de Carte funciară și extrasul din planul cadastral de pe ortofotoplan actualizate la zi, așa cum prevede art. 19 din Normele 839/2009 de aplicare a prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Extrasul CF folosit este vechi de aproape 100 de ani și nu mai corespunde situației actuale reale. În extrasul CF folosit se menționează că terenul care face obiectul documentației aprobate cu HCL 86/2018 are destinația de curți și anexe gospodărești și drumuri.

În realitate situația existentă este următoarea:

  • Suprafața construită existentă (clădiri, accese) 32 mp ( 2 accese grupuri sanitare existente)
  • Suprafață spații verzi existentă: 5021 mp (rondouri existente)
  • Diferența până la 14.410 mp, suprafața ce face obiectul proiectului are destinația drumuri, trotuare, parcări.

Datele de mai sus sunt preluate din document oficial al Primăriei municipiului Bistrița „Notificarea privind întocmire documentație în vederea obținerii  autorizației de construire pentru modernizare Piața Centrală”, depusă la Agenția pentru protecția mediului Bistrița-Năsăud sub nr. 4512/23.04.2018.”

De altfel – mai susțin cei care semnează plângerea – în cadrul bugetului Direcției de Servicii Publice, an de an sunt prevăzute fonduri pentru întreținerea spațiilor verzi, inclusiv cele din Piața Centrală.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2007 primăria avea obligația să înscrie în Registrul spațiilor verzi până la data de 1 ianuarie 2011 toate spațiile verzi de pe raza teritorială, inclusiv cele 5.021 mp spații verzi existente în Piața Centrală, suprafață pe care nu au voie să o diminueze.

Solicităm anularea HCL 86/2018  pentru a ne recunoaşte dreptul  de a trăi într-un oraș curat, sănătos, cu spații verzi, natură și biodiversitate, în care se pune accent pe calitatea aerului, a apei, a mediului înconjurator în toate componentele sale. Aceste drepturi cetățenești sunt prevăzute și garantate pentru toți cetățenii în Constituția României. Datorită motivelor de mai sus vă solicităm să anulați HCL 86/2018 în caz contrar ne vom adresa instanțelor de contencios administrativ…”, mai precizează semnatarii acestei plângeri.

Detalii despre acest subiect puteți reciti accesând linkurile de mai jos:

Primarul Crețu declară că Piața Centrală e drum și semnează hârtii că e spațiu verde

EDITORIAL: V-ar fi vrut morți! Castanii v-au trezit! Bravo vouă! Rămâneți cu ochii pe ei, orașul e al nostru

Cine este singura persoană care a apărat cu adevărat copacii din Piața Centrală

Comercianții din centrul Bistriței sunt împotriva tăierii arborilor din Piața Centrală!

Cine este Planwerk – firma care a propus tăierea a 104 arbori din Piața Centrală:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!