-0.1 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 9, 2023

EDITORIAL: Zeițelor din Urbanism le tremură frunza

Dacă ar vorbi toți bistrițenii care au căzut victime actelor de vitejie ale zeițelor din Urbanism numai în ultimii 10 ani, ar trebui detașați procurori din toată țara să cerceteze cum a sfidat legea caracatița hidoasă care a crescut în sânul Primăriei Bistrița. O caracatiță grețoasă, nesimțită, obraznică, hrănită din sfidarea legii, în fața căreia s-au închinat toți mai marii orașului. Până la procurorul curajos care a ordonat într-o zi oarecare de marți percheziții în casele funcționarilor și a făcut să le tremure zeițelor frunza…

Nu știu voi, dar eu chiar îmi pierdusem speranța că se va mai întâmpla ceva cu urbanismul bistrițean. S-au plâns bistrițenii instanțelor că sunt batjocoriți și umiliți de zeițele de acolo, s-au scris zeci de articole despre mafia și haosul din urbanismul bistrițean și nimic. N-a fost nici Ovidiu Crețu primarul care să le pună frâu, ba chiar a crescut cu grijă caracatița, a și condus-o, i-a dat curaj, aripi, a făcut din inginer constructor arhitect șef. Iar Ioan Turc a ratat în jumătate de an de mandat ocazia de a mima măcar că vrea să facă ordine, cum promitea în campania electorală (ce-i drept, nu cu toată gura). Ba mai mult, pus în fața evidenței care arăta că în Primăria Bistrița, în vremea domniei sale se lucrează în continuare după două PUG-uri (afișate cu tupeu fix la intrarea în instituție) s-a scuzat că nu-i organ de anchetă. După un articol din Bistrițeanul, de ochii lumii și de dragul imaginii, a înființat o comisie care, vezi Doamne, să lămurească misterul, rețeta clasică de a îngropa rahatul sub preș. Facem o comisie să creadă proștii că se rezolvă ceva, iar între timp avem miză de negociere cu Urbanismul. Curat murdar, coane Fănică, curat murdar!

Dacă ar fi vrut primarul Turc să facă cu adevărat ceva, lăsa naibii comisia născută moartă și îl băga într-o ședință scurtă pe city managerul Peteleu, care e profesor pe subiect. Cum știe Peteleu care e faza cu cele două PUG-uri nu știu mulți, a ținut excelente pledoarii pe subiect în ședințele de Consiliu Local și în presă când era un simplu consilier local al Opoziției. Că atunci când a ajuns la butoanele primăriei s-a făcut că nu mai știe despre ce-i vorba în propoziție e o altă discuție.

După lovitura de imagine de marți dimineața, când, șoc și groază, percheziții la Primăria Bistrița, liberalii încearcă să dreagă busuiocul încercând să inducă opiniei publice că iaca, se face ordine în Urbanism. Nimic mai fals. Doar gargară politică, joc de imagine și atât. Turc și noua administrație au ratat cu grație ocazia de a face ceva, după câteva luni de la anunțarea cu surle și trâmbițe a înființării unei comisii. Ați auzit de vreo concluzie? L-ați auzit pe Turc să iasă și să spună că e groasă treaba, să spună cu subiect și predicat ce a facut Urbanismul lui Crețu în cele trei mandate, că anunță procurorii să vină să facă ordine că nu se mai poate? Nu. Nimic. A ieșit după descindere cu o declarație plină de spaimă, în care ne asigura că nu e vorba de fapte din mandatul lui, e vorba de mandatul precedent, al lui Crețu și ai lui. Ete fâs, ne-am liniștit, o fi crezut cineva că-i nouă povestea. Flori îi duceam lu’ Turc dacă descinderea procurorilor venea după ce îi sesiza el, din noua și obositoarea misiune de primar. N-a fost să fie, a ratat ocazia. Lăsați, poate data viitoare. 

Ca să fie clar, meritul pentru descinderile din casele zeițelor și birourile din Primăria Bistrița aparține exclusiv procurorului de caz. EXCLUSIV. El este eroul acestor zile. Un procuror chitit să facă lumină. Un procuror cum nu credeam că mai avem la Bistrița. Un procuror pe care nu l-au impresionat puterea și legăturile mafiei din primărie și care s-a gândit să cerceteze cât din folclorul urban referitor la Urbanism e adevărat. A crezut într-un sâmbure de adevăr și a cercetat. Și a găsit destule. Nu doar bani. A găsit motive rezonabile să scrie câteva capete de acuzare grave pe dosarele deschise funcționarilor. Cel mai grav mi se pare constituirea unui grup infracțional. De fals și uz de fals știam cu toții. Interesantă și acuzația de „influențarea declarațiilor”. Aviz amatorilor.

Nu am să dau numele procurorului de caz, dar pot să vă spun că cei care s-au intersectat profesional cu el îl descriu ca fiind un profesionist desăvârșit, omul legii, imposibil de impresionat de mușchii încordați ai unor borfași cu tupeu. Tot ce-mi doresc este să-l subestimeze zeițele. Să-l ia în balon cum au luat tot orașul. Să încerce să-i explice că legea nu e lege, că legea în urbanismul local o fac ele, după cum au considerat ele, zeițele, că-i mai bine, că „detectivul urbanistic” al orașului este mai presus de lege. 

V-ați găsit procurorul, credeți-mă!

Și nu e singurul. Din ce știu eu, mai sunt și alte plângeri penale penale pe care se fac deja cercetări și audieri. Dar, probabil, într-o zi cu soare ca și cea de marți, în care credeam că nimic palpitant nu se întâmplă în Bistrița, va cădea iar o bombă…

Atâtea să cadă până se face ordine în haosul din urbanism și niciun funcționar nu va mai îndrăzni să creeze contexte de corupție, refuzând eliberarea unor acte în termenul legal, în condițiile legii, pentru ca mai apoi să invite la negocieri, cu zâmbetul viclean pe buze: „- Dar, vai, de ce nu m-ați căutat, să vă spun cum să faceți să fie bine…” 

Într-un oraș în care cetățeanul, oricare ar fi el, este respectat, nici măcar n-ar trebui să-i cunoaștem pe cei de la Urbanism, să umble oamenii ca nebunii după o „pilă” acolo. Actele ar trebui depuse online, răspunsurile ar trebui să vină tot online și, important, să fie legea lege pentru toți. 

Apropo, administrația Turc, dacă asta cu ordinea în Urbanism ați ratat-o, v-a luat-o procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud înainte, rămâne măcar aia cu transparența?! Putem găsi și noi pe site-ul ăla nou nouț de 1 milion de lei TOATE informațiile ? Nu trebuie să inventați nimic, luați ca model Primăria Cluj-Napoca sau Târgu Mureș. Se poate? Hai, măcar atât… 

ARTICOLE SIMILARE

12 COMENTARII

 1. Ca sa fie adevarul complet, si presa a tacut mult timp. Ani de zile au trecut jurnalistii pe langa constructii fara autorizatie sau unde nu s-a respectat autorizatia de constructie si nu s-a scris nimic. Pana sa scrie Bistriteanul nu prea s-a legat nimeni de hidra asta. De exemplu, pe strada Lacului si pe strada Aerodromului se construieste fara autorizatie la greu, precum in vestul salbatic.

  • O mică remarcă aș vrea să fac. Presa nu poate scrie anchete din auzite. Ca să faci un articol greu, ai nevoie de oameni dispuși să spună adevărul, să aducă dovezi, ca în acest caz: https://www.bistriteanul.ro/exclusiv-un-om-de-afaceri-denunta-caracatita-coruptiei-din-primaria-bistrita-cum-se-creeaza-o-problema-si-cum-se-rezolva/
   Altfel ne ducem noi în instanță de prea viteji ce suntem și nu e simplu, credeți-mă. Bistriteanul.ro a adunat în 13 ani procese cât toată presa locală la un loc în ultimii 20. Că nu am pierdut niciunul se datorează faptului că atunci când am scris aveam dovezi, oameni care și-au asumat declarațiile făcute, aveam documente, etc. E simplu să ceri presei să facă dreptate, dar singuri nu o putem face, doar împreună cu cei care sunt dispuși să declare și să aducă dovezi. Nu mai aduc în discuție faptul că nu suntem plătiți și nici apărați să facem dreptate (avocatul îl plătim tot noi), o facem din respect pentru meseria pe care ne-am ales-o și da, de nebuni, suficient de nebuni să ne luăm la trântă cu cei care par de neatins la un moment dat.

   • Claudia, intr-o oarecare masura sunt de acord cu ce spui, nu trebuie sa faceti voi treaba politiei sau a altor institutii mai ales ca jurnalismul de investigatii e costisitor, necesita mult timp si oameni foarte pregatiti. Pe de alta parte, atunci cand caracatita are tentacule atat de lungi si e intinsa in mai multe institutii, presa e ultima speranta. Cei anchetati au facut asta ani de zile tocmai pentru ca au vazut ca nu ii deranjeaza nimeni, smenurile s-au facut in vazul lumii fara nicio retinere.
    Legat de ce ai zis tu, sa stii ca as fi dispusa sa donez bani lunar pentur o publicatie care face anchete serioase si ajuta sa traim intr-un oras mai civilizat. Avem grija de oras pentru copiii tai si ai mei!

 2. Mda și dacă tu un simplu cetățean ai mers la ei să îți depui o cerere ca pe petecul tău de teren verde să îți aprobe măcar o mică anexă unde să îți scutești sculele de lucru și tu de ploaia ce te prinde, legal ca să fie să nu stai cu gândul că poți fi sancționat ai fost refuzat categori cu sloganul NU ESTE POSIBIL ȘI LEGAL, dar asta doar pentru cei fără pile că restul pe aceleași meleaguri înverzite și-au ridicat vile și și-au făcut adevărate palate. Trași la răspundere toți pentru cât și-au bătut joc de oamenii fără pile și dispuși de a da șpăgi.

 3. De ce nu ne spune Primaria care e statutul din acest moment al celor cercetati/perchezitionati?
  Vin la serviciu normal? Stau la coada la procuratura sa dea declarații? Sunt în concediu fără plata? Mai semnează acte???
  Nu detalii din ancheta, ci banalități din astea!!!!
  Dacă ziua de marți o sa le fie pontata, dacă li se aproba și ore suplimentare, ca unii au început munca de la 6.00 și au stat pana târziu la job!!!
  Cine semnează acte în locul șefului de la juridic, de ex!
  Cum se desfășoară activitatea în primărie fără secretar, arhitect și director juridic???? Din astea!!!
  Dar se pare ca nu prea exista transparenta, decât în cercuri restrânse!

 4. Felicitări procurorului ! Va rog luati aminte si altii din justiție! Fiti drepți, ca de aia ati depus un jurământ! Poate mai avem o speranta ca se face si dreptate pe Pământ!!!!!

 5. In campania electorală pentru alegerile locale Primarul Ioan Turc a anuntat promitea în programul său de guvernare locală in 10 puncte, că una din prioritătile sale constă în dimensionarea corectă a aparatului primăriei, numeric și profesional, în vederea îndeplinirii obiectivelor instituției: ”Dacă pleacă cumva cel mai mare angajator, rămâne primăria cel mai mare angajator din oraș. Nu se poate. O instituție publică nu trebuie să fie altceva, cuib, pepinieră, incubator”. A trecut mai bine de o jumătate de an de la depunerea jurământului si instalarea lui Ioan Turc în functia de primar și nimic din toate aceste promisiuni nu s-a întâmplat.
  Dimensionarea numerică a aparatului Primăriei Bistrita a rămas la fel ca pe vremea vechii administratii desi aici este loc de mai bine. Un exemplu este cel de la directia Urbanism a orasului Bistrita unde nu există specialisti pregătire în arhitectura la conducerea acestui important domeniu. De mai bine de 10 ani functia de „arhitect- sef” este detinută de un inginer- constructor în persoana doamnei Monica Pop (coincidentă de nume cu renumitul medic oftalmolog Monica Pop). Si pentru ca bulibășeala haosului urbanistic să fie deplină , Serviciul serviciului Urbansim al municipiului Bistrița este tot un inginer-constructor, în persoana domnișoarei Dana Bilegan.
  In aceste conditii, în care Urbanismul din Primăria Bistrița este condus de 2 ingineri-constructori, primarul Ovidiu Crețu – pe care nu-l dă inteligenta afară din casă- a avut ultimul cuvânt în aprobarea autorizațiilor de construire și în dezvoltarea arhitecturală haotică a orasului. Faptul că în ultimii 10 ani nu a existat un arhitect-șef specializat pe urbanism, care să-și impună viziunea în mod profesionist și totul s-a realizat la întâmplare a dus la o serie de ciudătenii edilitare sau peisagistice precum blocurile vopsite mov, statui mutate aiurea după mintea cea proastă a fostului edil, ceea ce a adus orașului Bistrita „faima” nemeritată de „Caracalul Ardealului” (Caracalul a intrat in legendă ca fiind locul în care s-a răsturnat carul cu proşti).
  Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/
  După cele 3 mandate de administratie catastrofală asociată cu un comportament de vătaf al primarului Ovidiu Cretu, orasul Bistrita are nevoie de o schimbare profundă si nu mai este timp de pierdut.

 6. Eu personal am fost terfelit , batjocorit scos afara cu Politia din sala CL pt ca mi-am cerut eliberarea autorizatiei platite din 2007 si care nici acum nu a sosit. Sunt sigur ca in materie de Urbanism si acte de departe sunt cu cea mai mare vechime in asteptarea unui document , dreptul suveran de a construi o casa pe terenul meu detinut ca mostenire de la tatal meu tot Procuror, si ce PROCUROR !!!!Sa va bagati in CUR toate actele mele ca nu mai am nevoi de mila voastra de la HURBANISMUL desantat de doi bani. Ca parte vatamata astept mascatii sa imi faca o vizita ca au ce asculta si vedea. Poftiti va rog, va astept cu drag si mare interes !

 7. Poate cand termina cu urbanismul trec pe la cadastru unde madam Prisecaru, mana dreapta a lui Cretu, si-a batut joc de proprietarii de terenuri din Bistrita. Avea si la propriu o atitudine si un limbaj jignitor la adresa celor care-i calcau pragul biroului incat lumea se ingrozea cand auzea ca trebuie sa dea fata cu ea.

 8. Pe langa astea ar trebui sa intre si in cultura bistriteana sa l intrebe pe uiuiu sa vada de ce la unii da avize el si pe altii ii trimite la cluj?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.