4.1 C
Bistrița
marți, februarie 20, 2024

Clădirea fostei biblioteci județene va fi pusă la pământ să facă loc unui bloc cu 10 etaje?!

Clădirea de lângă Trezorerie care a adăpostit ani buni Biblioteca Județeană ar urma să fie pusă la pământ. Se pare că proprietarul clădirii și al terenului de sub ea a solicitat eliberarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui bloc de 10 etaje, în locul fostei biblioteci.

Locul fostei biblioteci județene de lângă Trezorerie ar putea fi luat de un bloc cu 10 etaje. Aceasta ar fi intenția firmei care a cumpărat anul trecut clădirea și terenul de sub ea.

Actor Assett SRL a lăsat pur și simplu de izbeliște clădirea, care este tot mai degradată cu fiecare an. Anul trecut, Poliția Locală a amendat firma cu 1.350 de lei, tocmai pentru că nu a avut grijă de clădire.

Mai mult, în 2021 au fost surprinși mai mulți hoți care scoteau printr-o gaură din clădire mai multe bunuri din interior, cu intenția de a le vinde la fier vechi.

Se pare că acesta era planul încă de la început, pentru ca o eventuală demolare a clădirii să fie justificată. La Primăria Bistrița ar fi ajuns zilele acestea o adresă a celor de la Actor Assett SRL. Firma cere eliberarea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru construirea unui bloc de 8-10 etaje.

Ecologistul Marius Bălan și Bistrița Civică au reacționat deja. Au început să strângă semnături împotriva acestui proiect imobiliar.

„Dorim să inițiem împreună cu instituțiile principale din orașul nostru o petiție prin care cerem clasificarea a trei clădiri importante din Bistrița și includerea lor pe lista monumentelor de interes local: fosta Bibliotecă Județeană de pe strada Gării cu aspect de cazino, cu elemente art-nouveau, dar și neoclasic românesc, o clădire simbol unde mii de foști elevi bistrițeni au împrumutat primele cărți și au învățat dragostea de a citi cerută cu insistență de dascălii acelor timpuri.

Printr-o adresă depusă la primărie de actualii proprietari ai imobilului respectiv, se cere demolarea acestui minunat fost obiectiv de cultură care a modelat mii de destine prin citit.

Motivul este intenția de a se cere și un PUZ și construirea unui bloc cu 8-10 etaje în imediata apropiere al celui existent tot de 10 etaje de lângă Trezorerie. Merită să încercăm să-i dăm o altă destinație acestei clădiri solide și falnice și care încă nu a suferit distrugeri majore”, precizează ecologistul în cererea înaintată Primăriei Bistrița.

Mai puteți citi pe acest subiect:

O firmă clujeană a cumpărat bijuteria ce a adăpostit biblioteca și-a lăsat-o de izbeliște. SRL-ul a fost amendat cu 1350 de lei

Clădirea fostei biblioteci, lăsată de izbeliște de proprietari, prădată de hoți

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

9 COMENTARII

 1. Si unde vor parca toti proprietarii de autoturisme a celor 10 etaje a blocului de locuinte????? Sau se face o parcare subterana pe minimum 3 niveluri?

 2. Pentru Dumnezeu, nu aprobati asa ceva !! Sunt deja in Bistrita blocuri construite de ani de zile si neocupate in totalitate !
  In schimb, cladirile emblematice ale Bistritei (fosta Biblioteca Judeteana, Casa de Cultura a Sindicatelor, Spitalul de pe Independentei, Cinematograful 23 August) sunt lasate de izbeliste !! Cum ar arata un ditamai bloc cu 10 etaje in plin centru orasului ?
  Rusine, inca odata, Primariei !

 3. Nu numai un bloc, chiar doua, daca sunt încurajați tocmai de cei care ar trebui să apere patrimoniu .
  Orașul ăsta are nevoie urgenta de un arhitect adevărat nu unul coclit doar in slujba unor dezvoltatori.
  Rușine să vă fie, plecați acasă naibi, ce mai căutați în primărie daca nu va pasa de oraș.
  Mai apărea pe aici unul care n a fost capabil sa și termine facultatea dar se dădea mare arhitect și care prin proiectele lui distruge orașul împreună cu cei din primărie.
  Rusineeeeeeeeee

 4. Trec pe acolo în fiecare zi și îmi vine să plâng când văd cât de abandonată și plină de ierburi este. Adică, chiar nu știu dacă mai merită să se numească monument istoric dacă nu se vede că e apreciat câtuși de puțin. Asta ar trebui să facă primăria. S-ar putea lucra la restaurarea clădirii și ar putea fi folosită apoi în scop public. O altă extensie a bibliotecii actuale, muzeu sau orice altceva. Acest lucru ar TREBUI să fie în interesul autorităților locale și județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: