13.4 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

ISJ Bistrița-Năsăud: Există încă școli care nu au plătit bursele elevilor pentru anul trecut

Dacă un cadru didactic sau un director nu își ia salariul este o tragedie. Dar dacă elevii nu își primesc bursa nu este nicio problemă. Copiii pot să aștepte, nu?”

Reproșul a venit din partea inspectorului școlar general, prof. dr Aurelia Dan, în ședința de ieri cu directorii școlilor din județ.

Profesoara s-a adresat directorilor din Budești, Chiochiș, Galații Bistriței, Chiuza, Leșu, Corvinești, Milaș, Vița și Reteag: 

Nu ați efectuat încă plățile burselor pe anul școlar 2020-2021! Vă rog să identificați cauzele și să ne oferiți o notă explicativă. Noi vă credem pe cuvânt că ați greșit, iar dumneavoastră vă asumați și ne spuneți de ce”, a transmis Aurelia Dan.

Inspectorul școlar general s-a referit, între altele, și la presiunea notelor pe care elevii o resimt neplăcut, după vacanța forțată de două săptămâni.

Insist asupra unei realităţi care mi-a fost semnalată încă de la începutul săptămânii. Ştim că există la nivelul cadrelor didactice presiunea notelor. Știm că perioada de evaluare este oarecum limitată. Vacanţa a fost un minus din acest punct de vedere. Dar gândiţi-vă ce înseamnă pentru un copil de gimnaziu, de clasa a V-a – a VII-a să susţină două lucrări de control pe zi, timp de cinci zile. Acestea verifică 90% cunoştinţe, din două-trei capitole.

Vă rog să le reamintiţi colegilor dumneavoastră că evaluarea sumativă nu înseamnă verificarea cunoştinţelor. Că evaluarea înseamnă şi evaluarea competenţelor, a abilităţilor și a aptitudinilor. Evaluăm competenţe, nu cunoştinţe”, a subliniat inspectorul general Aurelia Dan. 

Inspectorul şcolar general le-a sugerat directorilor de școli să încerce să schimbe puțin perspectiva. „Din categoria cum ar fi dacă…. Cum ar fi dacă profesorii care predau la aceeaşi clasă s-ar întâlni cinci minute în sala profesorală să planifice lucrările de control pentru săptămâna următoare. Să negocieze care şi când dă evaluare sumativă. Astfel încât elevul să nu fie împovărat şi obligat să susţină atâtea evaluări…

Cum ar fi dacă ar colabora mai mult şi şi-ar face planificările împreună? 

Cum ar fi dacă ar rămâne două ore în plus la şcoală, ca să corecteze testele elevilor, ca să discute un pic cu copiii dacă aceștia au nevoie de cineva…? Cum ar fi dacă şi-ar pregăti lecţiile de la şcoală? Dacă s-ar duce acasă liniştiţi ca să nu fie nevoiți  seara şi noaptea să corecteze lucrări…?”, a completat Aurelia Dan. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Este foarte adevărat că plata acestor bănuți , pe care mulți copii îi așteaptă nerăbdători , în majoritatea școlilor (mă refer inclusiv în mediul urban ,nu doar rural), nu au o dată stabilită ci fiecare școală îi virează când le pică bine sau „când avem timp’. La fel și bănuții pentru nevoi speciale din școlile speciale (vezi Lacrima). Mda.. copii pot să aștepte , salariile să vină regulat !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.