21.6 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

Mafia Pădurilor în BN- Perchezițiile de la Telciu confirmă: ”blaturi”, lemn furat de mai bine de un jumătate de milion de lei

Percheziții de amploare ieri, la Telciu. Proprietarii de firme de exploatare a lemnului și alți angajați ai ocolului Silvic, luați la puricat. Rezultatele confirmă campania Bistrițeanul.ro- blaturi, înțelegeri și lemn furat de mai bine de un jumătate de milion de lei.

Bistrițeanul.ro a demarat campania ”Mafia Pădurilor în BN”, scoțând la iveală nereguli semnalizate în Ocolul Silvic Telciu.

Campania explica faptul că există înțelegeri între firmele mari și petiționari, că la unii controalele se fac din pix, că unii ar avea ”spatele asigurat„ de autorități, etc. Mai mult, la prima strigare, prejudiciul estimat din lemnul tăiat ilegal ar fi fost de 462.000 de lei.

Ieri, peste 100 de oameni ai legii din 7 județe au descins la Telciu, la patronii de firme de exploatare a lemnului și angajații Ocolului Silvic.

Rezultatele confirmă ce evidenția Bistrițeanul.ro în materialele publicate

1- BLATURI și verificări din pix

Cele 25 de percheziții de la Telciu au vizat documentarea activității infracționale a 32 de persoane.

Din cercetări a reieșit că, începând din anul 2019 și până în prezent, în urma unor înțelegeri prealabile, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăți comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare și exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei” transmite IPJ BN.

Mai mult, personalul silvic cu atribuții de control ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea.

Astfel ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate.

2 – Cei ce au făcut blat au fost remunerați

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciilor

 • 521.000 de lei
 • 9.800 de euro
 • 700 de dolari americani
 • 160 de lire sterline
 • dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor
 • documente și înscrisuri cu valoare probatorie
 • 5.800 de țigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă
 • 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză
 • 7 trofee de vânătoare
 • 92 de cartușe pentru arme de vânătoare.

Au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, pentru audieri.

Deși 10 persoane au fost duse la audieri, au fost reținute doar 5.

În cursul zilei de astăzi, aceștia vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Controalele continuă!

Polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice și reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj continuă activitățile de control și inventariere a materialului lemnos deținut în depozitele vizate.

Cercetările sunt continuate pentru:

 • constituire a unui grup infracțional organizat
 • tăiere, fără drept, de arbori
 • furt de arbori
 • folosirea dispozitivelor de marcat fără drept sau nerespectarea reglementărilor legale
 • fals în înscrisuri sub semnătură privată
 • fals intelectual
 • uz de fals
 • și vor fi extinse cu privire la
  • nerespectarea regimului armelor și al munițiilor
  • deținerea de alcool și tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției de Ordine Publică și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat polițiști și luptători de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița-Năsăud, Mureș, Maramureș, Suceava, Alba, Hunedoara, Cluj, Covasna, Sălaj, Bihor, Sibiu și Satu-Mare, precum și reprezentanți ai Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud și ai Gărzii Forestiere Cluj” transmite IPJ BN.

Materialele din campanie, aici:

Mafia Pădurilor în BN: Cei mari îi ”pârăsc” pe cei mici, ca să scape ei basma curată!

Mafia Pădurilor în BN – Șase firme de exploatare a lemnului ar fi trebuit să rămână fără atestate: ”Cum de au scăpat?”

MAFIA PĂDURILOR ÎN BN: Toată lumea vrea ca dreptatea să troneze în Ocolul Silvic Telciu. Culmea, legea pune piedici!

FOTO/VIDEO – Mafia Pădurilor în BN – DESCINDERI la Telciu, la firmele de prelucrare a lemnului

Ministrul Tanczos Barna despre perchezițiile de la Telciu: Luptăm împotriva tăierilor ilegale!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: