11.1 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

MAFIA PĂDURILOR ÎN BN: Toată lumea vrea ca dreptatea să troneze în Ocolul Silvic Telciu. Culmea, legea pune piedici!

Pagubele produse în Ocolul Silvic Telciu sunt E-NOR-ME. Tot mai multe ilegalități ies la suprafață, după controalele intensificate din ultima perioadă. Toți vor ca dreptatea și legea să troneze la Telciu. Culmea, legislația ar fi cea care ar pune „bețe-n roate„.

Bistrițeanul.ro a demarat campania MAFIA PĂDURILOR ÎN BN, odată cu informațiile privind neregulile din Ocolul Silvic Telciu.

V-am prezentat faptul că există acuze că firmele mari ar plăti petiționari care să facă sesizări la Garda Forestieră prin care să reclame neregulile de la firmele mici.

Mafia Pădurilor în BN: Cei mari îi ”pârăsc” pe cei mici, ca să scape ei basma curată!

Apoi, oamenii locului susțin că sunt și implicări politice, acuzând primarul, prefectul, favoritisme pe linie de culoare politică, etc. Mai multe, șase firme ar fi trebuit să rămână fără atestat, dar, CECVA s-a întâmplat.

Mafia Pădurilor în BN – Șase firme de exploatare a lemnului ar fi trebuit să rămână fără atestate: ”Cum de au scăpat?”

Așa cum Bistrițeanul.ro vă promitea, în acest material vă prezentăm poziția celor acuzați.

Toți vor lege și dreptate. Culmea, legislația e de vină!

Primarul din Telciu susține că și ei, administrația locală, sunt surprinși de câte nereguli se găsesc în Ocolul Silvic.

De aproape 10 luni se tot fac verificări. Așteptăm și noi să vedem concluziile finale. Știu că s-au făcut dosare penale, dar încă se găsesc tot felul de cioate și nereguli. E surprinzător și pentru noi câte nereguli se găsesc. E vor face verificări la toate firmele. Numai că unele suprafețe sunt mai mari. Deci lucrurile sunt în desfășurare. Am primit câteva informații despre ce s-a găsit dar nu am prea multe detalii. Cât despre atestate, nu știu de ce nu se ridică. Sau dacă se mai ridică. Mă voi documenta să văd ce spune legislația!” a declarat Sever Mureșan, primarul din Telciu.

Prefectul a declarat că îi sună cunoscute numele patronilor de firme ce exploatează lemn din Ocolul Silvic Telciu. Dar asta pentru că îi cunoaște din alte împrejurări, nu că ar fi cerut să fie omiși de la verificat.

Ancheta e în desfășurare. Nici nu poți să gândești că cineva ar putea interveni pentru cineva, ca să scape de controale. Știam de verificările de la ocolul din Telciu, și chiar am avut o discuție cu cei de la Garda Forestieră. Le-am zis să se facă controale și să se facă cât mai repede. Într-adevăr acolo s-au făcut niște pagube. I-am îndemnat să grăbească, să avem un final. Le-am spus că legea trebuie respectată. Le-am spus să facă ancheta și cei vinovați să plătească. Nu poate fi vorba că iei apărarea cuiva, indiferent cine e sau cum îl cheamă! Probabil oamenii ar fi așteptat să se finalizeze ancheta într-un termen mai scurt, să aibă deja o finalitate. Dar la final, cei vinovați trebuie trași la răspundere” a declarat Stelian Dolha.

Cei de la Garda Forestieră susțin că fac controale și la mic, și la mare.

Se fac controale la toate firmele. La toate vom merge și vom verifica. Dar nu putem merge peste tot într-un timp scurt. Și da, mergem la firmele la care avem sesizări de nereguli și verificăm, pe baza petițiilor. Că să iei la pas suprafețe mari de pădure și să numeri cioatele nu e ca o plimbare prin parc. Asta ia timp!” a declarat Gabriel Pop, șef serviciu în cadrul Gărzii Forestiere Bistrița Năsăud.

În ceea ce privește cele șase atestate care ar fi trebuit retrase, legislația a venit în ”ajutor”, și au scăpat.

S-a schimbat legislația între timp. Acuma nu mai putem ridica atestatele pentru neregulile găsite. Ceea ce noi sesizăm în teren anunțăm poliția, care investighează sub supravegherea unui procuror. Deci noi doar sesizăm organele de poliție și ancheta se face sub supravegherea organelor competente. Deci noi nu mai avem ce face” au mai explicat cei de la garda Forestieră.

Aceștia au subliniat faptul că într-adevăr neregulile găsite în Ocolul Silvic Telciu sunt multe, chiar dublate comparativ cu cele găsite anul trecut.

Totuși, controalele ”ca la carte” sunt îngreunate din cauza unor factori:

  • Controalele sunt anunțate – ”Nu putem merge la firmă fără să anunțăm și să nu găsim pe nimeni. Uneori îi sunăm și ne spun că sunt plecați. Și atunci trebuie să ne mobilizăm pentru alte dăți”
  • Sunt puțini inspectori – ”Suntem foarte puțini, iar suprafețele sunt multe. Ne iau verificările și câte o zi, două. Că trebuie să iei la pas, să analizezi fiecare cioată, fiecare părticică. Suntem câțiva inspectori și cu o mână de voluntari. Am mai făcut solicitări de suplimentare personal, dar nu ni s-a aprobat”
  • Legislația- ”Sancțiunile nu sunt așa de mari. Iar acum, dacă nu mai putem ridica nici atestatele, ci totul trebuie să ajungă la poliție, e și mai greu. Nici legislația nu ne ajută. De aceea durează mult până se definitivează o anchetă și se trag la răspundere cei vinovați”

Cei de la Garda Forestieră BN au transmis primele nereguli găsite către IPJ BN, care a început cercetările.

Polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul Serviciului Ordine Publică efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița Năsăud. La finalizarea acestora urmând să fie propusă soluția legală prin unitatea de parchet competentă” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Paul Rodilă.

În luna iulie, cei de la Diaspora Europeană făceau o scurtă înșiruire a neregulilor găsite în Ocolul Silvic Telciu:

O să vă expunem rezultatele parțiale ale controlului efectuat în teren de către Poliție și Garda Forestieră. Spun parțiale, deoarece a fost controlat doar 10% din totalul suprafeței împădurite de 17.800 ha. Citiți și vă minunați!

  1. S-au identificat 591 cioate nemarcate și 191 cioate marcate ilegal (arbori de dimensiuni mari)
  2. Numărul de arbori neinventariați la o partidă la ras (uitați), 65 pe picior.
  3. Partidă supraevaluată cu masă lemnoasă dublă față de actul de punere în valoare, 84 fire tăiate.
  4. Numărul de arbori inventariați și neexploatați este de 286 fire pe picior, marcate, plus încă aproximativ 60 mc lăsați în pădure, pe jos.
  5. Șapte sute douăzeci (720) mp de drumuri făcute ilegal.
  6. Sunt 6 licențe de exploatare, de la 6 firme, în curs de anulare.
  7. Au fost confiscate 2 ciocane.
  8. Au fost confiscați 30 de metri cubi de lemn.
  9. S-au deschis 4 dosare de cercetare penală, în plus sunt agenți și pădurari în curs de anchetă (informație din sursă internă)
  10. Au fost ridicate 30 de probe de mărci pentru expertiză” au scris aceștia pe pagina lor de Facebook.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Foarte simplu, verificate averile pădurarilor și celor de la „garda forestiera ” și o sa vedeți adevărul nu m ai faceți teatru se stie la nivel național despre ce este vorba.

  2. Mai oameni buni, peste tot in composesoratele si ocoalele silvice private este aceiasi situatie. Astora nu le trebuie paza, protectie, productie, cercetare, amenajare… etc. CI EXCLUSIV NUMAI TRACTORISTI SI DRUJBISTI … si stiti Dvs de ce . Singura solutie este confiscarea tuturor padurilor inapoi la statul roman si gestionarea acestora prin REGIA NATIONALA A PADURILOR asa cum a fost pe vremea lui Ceasusescu , ptr ca foarte bine a fost . Daca guvernantii nu vor pricepe asta , vom ajunge curand fara paduri in Romania !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.