10.8 C
Bistrița
sâmbătă, martie 2, 2024

FOTO/VIDEO – Magister 2022: Impresionantă carte de vizită. Absolvenții Liceului „Corneliu Baba”, într-o expoziție cuceritoare

Case de locuit moderne sau resturante cu fructe de mare, o masă din lemn cu decorațiuni încrustate în rășină epoxidică în valoare de peste 3.000 de lei, dar și impresionante lucrări de grafică și ceramică…! Acestea au fost doar câteva dintre exponatele care au stârnit  admirația zecilor de vizitatori care au trecut pragul Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița.

Peste 50 de absolvenți ai Liceului de Arte „Corneliu Baba” și-au dat marți examenul de maturitate artistică. Au expus, în galeria liceului, tot ce au învățat să creeze de-a lungul celor patru ani de studiu și muncă.

Profesorul Marian Coman, directorul Liceului de Arte Corneliu Baba, a deschis expoziția cu lucrările de atestat ale claselor a XII-a. A amintit că este foarte important felul în care structurezi și compui imaginea plastică: „Din perspectiva tehnicii, aceste lucrări de atestat ne relevă gradul de virtuozitate pe care elevii îl stăpânesc… Ele sunt foarte importante pentru absolvenții claselor a XII-a.

Pentru a realiza o asemenea lucrare este nevoie de o limpezime în concept, de stăpânirea tehnicii și de muncă susținută și disciplinată. Acestea sunt ingredientele necesare pentru o lucrare de bună calitate. Lucrarea de atestat este și o formă de maturitate a elevilor noștri în exprimarea plastică.

Lucrările de atestat sunt importante și pentru profesorii coordonatori, dar și pentru școala noastră. Ele sunt cartea noastră de vizită, practic…”, a precizat profesorul Marian Coman. 

Dorința de a inova, aplecarea aceasta spre creație este o competență de care avem nevoie cu toții în toate domeniile. Nu vei fi niciodată specialist într-un domeniu dacă nu reușești să dacă nu vei reuși să inovezi ceva, să adaugi ceva…”, a subliniat profesorul și istoricul de artă Vasile Duda.

Este important să dobândim cunoștințe legate de tehnică, de modalitatea de execuție. Să controlăm ceea ce înseamnă forma. Să putem s-o aducem acolo unde ne dorim. Conceptele sunt frumoase în arta contemăporană. Dar în anii de școală e important să acumulăm și componentele tehnice. Degeaba am idei frumoase dacă mâna nu mă ascultă și nu împlinește ideea”, a mai spus Vasile Duda.

Ștefania Georgiana Stoe de la secția de Arhitectură și Design a conceput un restaurant cu fructe de mare, pentru că este îndrăgostită de aceste delicatese. În lucrarea de atestat a inclus și locul în care ar putea fi amplasat restaurantul: în Spania, lângă Marea Mediteraneană.

M-m gândit la o caracatiță și am încercat  s-o geometrizez. Peretele din față este de o înălțime redusă, comparativ cu restul clădirii. M-am gândit că aici ar putea fi simbolizat capul caracatiței. Iar platformele din preajmă sunt terase. Ele reprezintă practic brațele caracatiței. Macheta este făcută din lemn și folii de plastic”, ne-a mărturisit Ștefania Georgiana Stoe.

Tânăra absolventă vrea să urmeze mai departe Informatică în Târgu Mureș. Nu se consideră în dezavantaj față de ceilalți candidați, pentru că s-a pregătit în particular.

Nu-mi pare deloc rău că am terminat Liceul de Arte Corneliu Baba. Și dacă ar fi s-o iau de la început cu clasa a VIII-a, tot Arhitectură aș alege, la liceul ăsta! Deja mi-e dor să desenez… În ultima vreme m-am pregătit mai mult pentru Bac și Info… Dar se poate face artă și de la Informatică, se pot combina… Și am trăit o grămadă de momente frumoase aici, la Arte. Cred că cel mai frumos a fost Balul de absolvire. Probabil n-o să-l uit niciodată…”, ne-a mărturisit Ștefania Stoe.

Jonatan Emanuel Ruști este din Sângeorz-Băi și a făcut naveta în anii de liceu, pentru a participa la cursuri. Pentru lucrarea de Atestat Profesional a confecționat o masă din lemn cu obiecte decorative pe care le-a imprimat ca într-o sticlă.

Am făcut un cofraj pentru masă, am pus apoi lemnul, și am turnat rășina epoxidică peste pietricele, lemn, flori, mușchi, conuri. Am lăsat-o să se usuce 48 de ore, apoi am șlefuit-o bine. Am lucrat masa la mine acasă, la Sângeorz. Mi-a luat cam două-trei săptămâni. Doar materialele m-au costat cam 3.000 de lei. Rășina e foarte scumpă. E 160 de lei litrul. Eu am plătit un pic în plus, pentru că mi-am dorit să fie de calitate.

Se pot face foarte multe obiecte decorative din rășina epoxidică. Încă nu am acasă un atelier, dar de asta aș vrea să mă ocup după ce termin cu Bacalaureatul. Fie la Sângeorz, fie la Arad, unde s-a stabilit sora mea… Îmi place mai mult Aradul, de fapt. Nu mă gândesc să dau neapărat la facultate acum. M-aș ocupa de atelier mai degrabă”, ne-a mărturisit Jonatan Emanuel Ruști.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM Automotive: Profită de ofertele de nerefuzat și schimbă la timp bateria!

Profită de ofertele* de nerefuzat şi schimbă la timp bateria! Îngrijirea mașinii tale Škoda este acum mai...

SERCAVER SRL, filială a grupului TLC France, angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic pentru întreținere și reparații

SC Sercaver SRL, cu sediul în localitatea Chiuza, jud. BN, Filială a grupului TLC France, cu peste 100 de ani de activitate în domeniul fabricării produselor de feronerie (lacăte, broaște, butuci pentru uși, etc) angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic întreținere și reparații. 

FOTO: Noua colecție de primăvară a ajuns la Ora Magică Kids!

Primăvara a sosit mai repede la Ora Magică Kids aducând cu ea hăinuțe vesele și colorate....