4 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

Ministerul Turismului finanțează un domeniu schiabil cu peste 20 de km de pârtii, la Rodna

Comuna Rodna va avea un domeniu schiabil cu peste 20 de km de pârtii de toate gradele de dificultate. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turism s-a angajat să finanțeze proiectul, în sistem de plăți multi-anuale. Cum va arăta unul dintre cele mai ambițioase proiecte din județ:

Potrivit primarului comunei Rodna Valentin Grapini, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și-a dat acordul de finanțare, în sistem de plăți multi-anuale, pentru un domeniul schiabil în Munții Rodnei.

„Proiectul nostru pentru dezvoltarea celui mai mare domeniu schiabil din România a fost inclus în „Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism”. În urma ședinței desfășurate la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, am primit avizul tehnico-economic și acordul de finanțare a proiectului, în sistem de plăți mult-anuale. Domeniul schiabil va fi nu doar un loc de bucurie și aventură pentru iubitorii sporturilor de iarnă, ci și un punct de atracție turistică care va aduce beneficii semnificative întregii noastre regiuni”, precizează Valentin Grapini.

Potrivit acestuia, este vorba despre un proiect care a  fost trimis la Ministerul Turismului încă din 2018, însă a ajuns în sertar, după ce s-a schimbat Guvernul. Anul acesta, primarul a fost întrebat de reprezentanții ministrului dacă mai vrea să continue cu proiectul respectiv, iar Valentin Grapini s-a apucat să reactualizeze studiul de fezabilitate. Acesta speră să semneze contractul cu Ministerul Turismului până la finalul acestui an.

Domeniul schiabil ar trebui să fie amenajat în 3 ani și ar ajunge să coste în jur de 50 de milioane de euro.

„Va avea între 18 și 22 de km de pârtii de schi cu tot cu bretelele de legătură. Pornește de la o altitudine de 1.000 de metri și ajunge la 1.700 de metri. Cea mai lungă pârtie de schi va avea 4,2 kilometri. Sunt 6 pârtii de schi și 4 bretele de legătură. Vom avea pârtii albastre, una roșie și negre”, a explicat Valentin Grapini pentru Bistrițeanul.ro.

Potrivit acestuia, în zonă există zăpadă chiar și acum, astfel că domeniul schiabil nu riscă să fie închis din cauza zăpezii insuficiente. La pârtii se va ajunge din Valea Vinului, pârtiile urmând să fie amenajate pe doi versanți și unite între ele cu o pasarelă.

Domeniul schiabil va fi dotat cu telescaun și telegondonă, care vor fi folosite inclusiv vara pentru a ajunge în zone de promenadă. La baza pârtiilor ar urma să fie construite spații de primire și cazare, zonă de restaurante și chiar și o grădină de iarnă. Sunt prevăzute și locuri de parcare.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. Da, vom, vom, vom, vin alegerile! 6 ani a fost blocat sertarul, il mai deschid peste Inca 4!
    Da Apropoo, pentru cine partii, Cele existente, vezi Dorna, merg 1,2 zile pe saptamana!

  2. Un domeniu schiabil ar putea fi rentabil daca ar fi situat la peste 1700 m altitudine. In acest proiect, partiile se vor situa intre 1000 si 1700 m altitudine. Slabe sperante de zapada: tot in zona, la Pârtia Olimpica Borşa, de la 1200 m in jos abia daca mai era zapada la inceput de martie – se putea schia decent doar intre 1600 si 1200.

  3. alti bani dati pe SF si cu asta ramanem, SF uri platite la cunoscuti! Cum era treaba aia cu pisica danseaza pe masa cand stapanu nu-i acasa? Cam asa si la Rodna, trambitam partii da primaria ii in faliment…

  4. La Sinaia, pârtia de la cota 2000 s-a închis deja în 30.03.2024, deși în anii trecuți se schia până la 01 mai. În toată Europa, partiile sub 2000m au suferit enorm în ultimii ani datorită lipsei zăpezii. Multe stațiuni cu partii sub 1500m altitudine nici nu au mai avut sezon de schi. Iar noi vrem sa deschidem pârtii la 1000-1700m ! Chiar nimeni nu observă această situație, nu se face nici o minima analiză, nu mai vorbesc de studiu de fezabilitate corect și bineintentionat ?
    Sau sunt deja făcute aranjamentele pt. sifonat bani publici pe studii, proiecte, achiziții care apoi se aruncă pe apa Sâmbetei, dar banii luați de cine trebuie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.