OAMENI din Bistrița-Năsăud: Adrian Sângeorzan, despre „un Dumnezeu pervers și lacom” și poeziile tonice despre moarte…

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Adrian Sângeorzan, despre „un Dumnezeu pervers și lacom” și poeziile tonice despre moarte…

A copilărit la Șieu, s-a mutat cu familia la Bistrița, bucurându-se de aventurile tinereții pe un maidan fabulos și plin de viață, a terminat Medicina la Cluj, a emigrat în anii 90 și și-a împlinit destinul în zbuciumatul New York, acolo unde Adrian Sângeorzan este medic ginecolog la Jamaica Hospital Medical Center din 1992. De când se știe i-au plăcut cimitirele, visând să scrie un volum de poezii tonice despre moarte…

 

În poezie nu este loc de trișat – consideră medicul și scriitorul Adrian Sângeorzan care, de fiecare dată când citește un roman simte dacă autorul a scris și poezie. „Da, poezia e și prințesa și Cenușăreasa literaturii și mă întorc cu mare bucurie la ea. Proza e mai tentantă, deși e mai sisifică. Când scriu proză transpir ca un cal. Poezia te face să plutești și să vezi ca o pasăre, cu fiecare ochi altceva…”, ne-a mărturisit Adrian Sângeorzan, autorul a două romane fascinante (Circul din fața casei și Vitali), dar și a unui volum de proză scurtă, Între două lumi – Povestirile unui doctor de femei.

Războiul din Irak…

Vitali e primul meu roman de ficțiune, deși sunt multe bucăți de viață reală acolo și personaje pe care le-am cunoscut și intervievat (sau tras de limbă, cu permisiunea lor). Războiul din Irak nu era greu de imaginat pentru că mă uitam la televizor și citeam ziarele și am avut colegi și cunoștințe care au fost pe front.

Finalul cărții mi-a venit după ce am citit în Daily News povestea unui soldat ucrainean-american care fusese rănit și decorat în Irak. Pentru documetarea reală am stat o zi în Brighton Beach-Brooklyn unde e așa zisa Little Russia și unde și prețurile din băcănii sunt scrise doar în rusește, iar farmaciile sunt doar Apoteka.

În Queens, unde locuiesc, e plin de ruși, am prieteni, pacienți, colegi, cunoștințe. O lume interesantă. Unul din spațiile literare cele mai vii și boeme din Village, unde am citit de multe ori, e cafeneaua „KBG”, înființată de mult și ținută de ucraineni. De cum intri, dai de seceră și de ciocan, de poze cu Lenin, Trotzki, Maxim Gorki, Isaak Babel. Peste drum e cea mai mare catedrală ortodoxă-ucraineană din New York, unde de Paște se spune „Hristos a înviat” în vreo șapte limbi și fiecare grup răspunde pe limba lui. 

Cu deșertul din Utah a fost mai greu, pentru că detaliile din „taberele” de reeducare de acolo ți le poate spune doar cineva care a trecut prin ele. La Moscova am fost de patru ori pe vremuri. De câte ori ceream pașaport sau excursii în Croația șeful de la pașapoarte îmi spunea ironic că URSS e un loc foarte interesant și mare și că mă lasă acolo la fiecare doi ani: Nu vrem să te pierdem, doctore! Am scris despre excursiile mele în URSS, altfel foarte interesante. Am fost și la Soci, și la Suhumi și Batumi, de unde vedeam Turcia. În 1988 am încercat să fug din Estonia în Finlanda urcându-mă pe un vapor care mergea din Talin la Helsinki și aproape că m-au arestat sovieticii, iar securistul grupului a râs de mine.

Despre frica de moarte sau duhoarea specifică a morții în Irak și poeziile tonice despre moarte…

Moartea o percep la fel ca acum zeci de ani, doar că acum nu-mi mai e așa frică de ea. Când eram tânăr eram mai îngrijorat, pentru că nu voiam să pierd una sau alta din viața asta promițătoare. De când mă știu mi-au plăcut cimitirele și peste tot unde călătoresc în lume le vizitez. De la gropile comune din Sankt Petersburg, la Pere Lachese, Recolleta din Buenos Aires, la cimitirele din deșertul Atacama, sau cele din Guatemala sau Mexic. În India sau Nepal am fost puțin dezamăgit pentru că nu au decât cimitire englezești, dar am asitat la cremări pe Gange, sau la Katmandu. Sus în munți îi taie în bucăți și-i lasă pradă vulturilor. Moartea și lumea de dincolo sunt percepute atât de diferit, în diferite culturi, că aproape îți vine s-o ignori. Problema e ce se întâmplă cu sufletul și cu spiritul nostru. Am citit și Kabala pentru a găsi răspunsuri, dar ne învârtim cu toții în același cerc misterios și (ne)norocit. Probabil că există undeva în Univers o groapă comună pentru toate ființele. Cumva vom fi reciclați până la urmă. Vreau să ajung să public un volum de fotografii cu toate cimitirele pe care le-am vizitat și fotografiat, și cu poezii tonice despre moarte. Ale mele și ale lui Carmen. Vorbim și scriem mereu despre „dânsa”.

„…un Dumnezeu pervers și lacom”…

Unul a fost întrebat dacă crede în Dumnezeu. De ce n-aș crede, a spus omul. Dacă nu există n-am nimic de pierdut, dacă există n-am decât de câștigat. Un oportunist spiritual, desigur; nu pot fi ca el. Altul a mărturisit cu lacrimi în ochi că el nu crede în Dumnezeu. Pastorul i-a spus să stea liniștit, că lui Dumnezeu nu-i pasă de asta. Cred că e ceva dincolo de noi. Cred într-un Dumnezeu care îmi dă voie să am dubii și să-mi pun cinstit întrebări.

Uneori îmi vine să mă rog cu adevărat, deși nu știu cui. Inspirația și talentul trebuie să aibă ceva divin în ele. Ai nevoie de antena și de semnalul potrivit care nu știm de unde vin. Mai ales pentru poezie. Am fost invitat ca scriitor la câteva universități americane, pentru conferințe, programe de creative writting, dar eu nu cred în așa ceva. Le-am spus studenților că nu poți să înveți cum să scrii, doar cum să NU scrii.

Am un eseu, „Creativitate și nebunie”, publicat în cartea „Drumuri”. Artiștii adevărați sunt creatori de fapt, dar Creatorul poate să le ia inspirația sau mințile dacă nu sunt cinstiți, sau dacă încearcă să fure focul… Creatorul nu suportă încercări ratate de concurență.  

Adrian Sângeorzan recunoaște că, după zeci de ani de locuit la New York, nu îi este dor de ceva anume din România și nici nu îi lipsesc prea multe: „Acum avem și leuștean și struguri în grădină. Poate mi-e dor de un anumit fel de comunicare între oameni, dar avem și asta în grupul nostru multicultural de prieteni la New York. Mă întorc cu mare bucurie în țară, aș vrea să stau mai mult acolo, să revăd România  de azi pe îndelete. Nici America nici România nu mai sunt cum au fost.

Neplăceri sau dezamăgiri în New York?

Acum iubesc orașul ăsta. New York-ul de fapt nu-i America, e o altă lume; un clișeu cunoscut. Un scriitor faimos, când a candidat prin anii 70 la postul de primar, a promis că va secesiona New York-ul de restul Americii. E un oraș carnivor, dar cu suflet și spirit. La New York mă simt acasă, aici lucrez, scriu, avem mulți prieteni, un grup literar foarte internațional în care avem readinguri, discuții reale. Americanii ne invidiază: voi europenii aveți o a doua casă, ne spun, vă puteți întoarce când vreți acolo, și mulți se întorc. Ce nu-mi place aici e excesul de political corectness, deși e mult mai rău când nu există deloc.

Adrian Sângeorzan, de pe maidanul din Bistrița – în cosmopolitul New York… (1)

Adrian Sângeorzan, de 20 de ani în compania a două „femei fatale” (2)

ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrița-Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor vă va merge, cu siguranță, direct în inimă.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Sângeorz-Băi și Rebrișoara iulie 2, 2020 - Se sistează apa potabilă astăzi, 2 iulie 2020, pe câteva străzi din Sângeorz-Băi și Rebrișoara - anunță Aquabis.