OPINII: Fața nevăzută a… PANDEMIEI

OPINII:  Fața nevăzută a… PANDEMIEI

Ca la un semn, cu toții ne-am oprit
Din zbatere și multă fugă, fără de folos
Căci ceasurile vremii înapoi s-au dat,
Iar boala, frica, deznădejdea
Întreaga lume au întors pe dos.

Cât de slăbiți și fără de putere
Suntem, în fața bolii și a morții!
Când chinul ne răpune, ne-așază în genunchi,
Egali suntem; în fața greului și-a sorții!

Nadia Linul Urian

Încerc să aștern pe hârtie câteva gânduri despre perioada pandemiei, ce-mi vor rămâne în suflet, multă vreme. Nu am să pun întrebări și nici nu voi căuta răspunsuri. Multă vreme de aici înainte, o vom face, cred, cu toții.

„Șocul” întreruperii cursurilor l-am acceptat, în mare grabă. Fără să avem timp prea mult să ne dezmeticim. Ca o normalitate, poate, în situația în care, în ultima zi de școală aveam în clasă doar trei elevi. Restul, până la 15 erau răciți cobză, cu mine, în frunte. De câțiva ani m-am obișnuit cu acest fenomen, pe care îl tratez cu paracetamol și indiferență, fără să mă gândesc să stau o zi măcar acasă, ca majoritatea dascălilor. Nu făceam o formă gravă de răceală.

Îmi amintesc apoi de întrebarea pusă de cineva, în magazin – „Aveți drojdie?” – în primele zile ale izolării, când toată lumea cumpăra făina și drojdie – ca o posibilă salvare de la ceva… Despre privirea șocată a vânzătoarei, care parcă n-ar mai fi auzit niciodată acest cuvant – drojdie… Cum să aibă? La raft?

De parcă ai fi cerut carne, la liber, pe vremea lui Ceaușescu.

Despre gustul dulce al pâinii frământate în casă și coaptă în cuptor, pentru că nimeni nu a mai avut timp de așa ceva. Unii au uitat cum se frământă aluatul, sau nu au învățat până acum.

Îmi amintesc de emoția puternică a acelui „Hristos a înviat!” rostit de la balcoane, străbătând liniștea nopții, ca un ecou. Despre lacrimile ce curgeau fără oprire. Niciodată, slujba în biserică nu fusese mai frumoasă, ca acum! O vedeai doar înregistrată.

Îmi amintesc de tristețea și plânsul rudelor rămase în străinătate, neputând să se întoarcă în țară, la timp. Ei mai aveau încă la ce. „Vreau să mă întorc și să mor acasă! Numai să treacă necazul. M-am săturat! Nu mai pot!

Îmi amintesc de răutatea oamenilor, care îi priveau pe toți cei veniți din străinatate, ca pe bolnavi incurabili. De ce s-au întors? De ce n-au rămas acolo? Să aducă boala?

Și felul în care unii stăteau ascunși în propria casă, după ce au anunțat autoritățile, ca să nu devină țintă sau pericol. De ei se îndurau și vecinii binevoitori, cu ceva mâncare agățată în plasa din gard sau cu lemne pentru foc.

Erau, de fapt, norocoșii care mai aveau nu doar vecini, ci și sobe, în case. Era un risc și pentru cei ce le dădeau o mână de ajutor, dar și o lecție de viață pentru mulți alții.

Îmi amintesc de dorul bunicilor de nepoții lor, care nu-i puteau vizita, ca să nu-i contamineze. Cu ce? Cu prea multă dragoste? Unii, de departe, nu puteau să riște controale sau amenzi și trimiteau bunicilor medicamente prin curierat, plătind de zece ori prețul. S-ar fi crezut vinovați dacă s-ar fi îmbolnăvit.

Îmi amintesc de vestea că X sau Y s-au infectat, de discuțiile telefonice pe această temă, de tristețea celui ce rămânea în izolare la domiciliu, până când venea rezultatul bun… Ca să nu mai spunem de spaima sau… rușinea…? 

Doamneee? Ce s-a întâmplat cu noi? Așa, deodată?

Până când cineva a dat un raspuns, pe FB „Domnilor, mama s-a vindecat! Este bine! Am fost și eu internată cu ea. Este virus, nu SIDA, oameni buni!

Îmi amintesc de drumurile închise, când nu puteai să ajungi la cimitir, la mormântul alor tăi, să pui o lumânare și o floare. Nicicând, buruienile nu au năpădit mormintele, ca acum. Cum să o faci? Riscai amenzi. Ce puteai scrie în declarație?

Despre încurajările băiatului, de departe:

– Mai puteți, dragii mamei? La bloc este greu cu copil mic. Ce înțelege el, la un an și jumătate?

– Doamne, mamă, acum este greu? Acum, când ai de toate? Și curent electric, și telefon, mâncare și condiții… Ce-ți lipsește? Acum este greu?!

Era de fapt o autoîncurajare, în situația în care, singura ieșire cu copilul era până în balcon.

– Hai, spune „Trei” căci ieșim pe balcon. Vrei?

Îmi amintesc de vremurile de criză, în care posturile trebuiau să se reducă la firmele particulare, chiar cu motivul unei discuții la un pahar de băutură, când lucrurile mai scapă de sub control. Șeful dă telefoane, amenință, se răzbună. Cu cât risc trebuie să rămâi om, să nu-i faci rău celui de lângă tine, să nu-l lași fără pâine? Doar pentru că cineva îi vânează postul. Să reziști presiunilor și amenințărilor, să-ți salvezi colegul și să poți dormi liniștit, în vremuri de criză. Acestea sunt momentele care îți încearcă moralitatea, credința, caracterul, egoismul sau răutatea. Nu te poți ridica pe cadavre, căci te cobori pe cranii!

Până unde merge răutatea?

– Auzi, doamnă, ce mi-o spus la telefon, lelea Lucreță? Îi supărată foc pe vecina de după casă, pe lelea Onița.

– De ce? Ce s-o întâmplat? Au vreme de supărări?

– Ba da… Știi că îs bătrâne, umblă în bote amândouă și niceuna nu are copcii. Cân’ le trebe ceva de la cooperativă, mai găsăsc pe oarecine, pe uliță, să le aducă. Plătesc, nu-i vorbă, că nu de pomană… Cu nepoții, nu să au bine, mai cu niceunul. Aeștia, fără copcii îs tare ducuciți.

Lelea Docică o strâgat-o la gard pe lelea Lucreță șî s-o luat de ie:

– Auzi, dumneata să nu-l mai trimăți pe Gore să-ți cumpere nemica, din sat. Eu îs mătușa lui și nu mneata! Înțăles -ai?

– Poi, i-am plătit, tu, fomeie, nu mi-o adus nemica de gratis!

– Nu mă-nteresază. Ai priceput? Eu i-s mătușă!

După câteva zile, lelii Onița i se lasă raău, o duc la spital și moare. Aproape 100 de ani, ce să mai zici? Vârstă frumoasă!

Îmbălsămată, femeia este adusă cu mașina direct la capelă. Sicriul trece prin dreptul porții. Mașina încetinește în fața casei ei, ca la toți cei ce pleacă pe „dâmb”. Este ultimul ei drum prin dreptul băncuței unde stătea la povești. Știa tot ce se petrece în sat. Ce să facă, biata femeie bătrână, toata ziulica? Vecinii ar fi trebuit să iasă înaintea mașinii, ca pentru ultima dată. Care vecini? „Corona” nu-i lasă… Da, regulile-s reguli!

În ziua înmormântării, în capela goală, un sicriu singur. Încet, încet, mai apare câte un om, dar stă pe afară. Puțin și pleacă. Vine și lelea Susana, în botă!

– Te-ai dus, vecină dragă! Vai, ce bine am trăit noi, laolaltă! Tătă viața!

Începe să plângă, după masca albă. Fără lacrimi. Regula-i regulă!

Mai mult de opt persoane, nu-s. Înclusiv popa și diacul.

– Restul nepoților? Unde-s? Are vreo 20. Ce-o făcut femeia asta cu averea? Le-o dat ceva?

– Păi, o trimăs coroane fiecare. Cum să margă? Nu-i Coroană pe tăt locu? Nu te poți feri de ie!

Ce vremuri! Dacă vremurile erau bune, poate era mai multă înghesuială, lângă sicriu. Da, și o plângeau nevestele nepoților, cu hohote… Da, o fost o femeie taaare de omenie. Le purta la toți grija, mai ales nurorilor, săraca, de acolo, din vârful pernelor, că era prea bătrână să mai poată ieși pe banca din uliță, sub pom. Nu mai ținea minte numele satelor de unde le-au adus nepoții. „Numa’ Dumnezeu a mai auzit de ele”… Acolo se încurca rău. Până la lelea Susana mergea, la gard și gata. „Taaare bine o trăit laolaltă! Daaa…” 

Cu vremurile astea, nu mai poți nici morții să-i plângi cum ar trebui! Vremurile și oamenii nu se uită, niciodată! Nici pandemia! Niciodată! Dumnezeu să-i ierte!

Multe ar mai fi de scris, dar regula trebuie respectată…! 

Nadia Linul Urian

Noi măsuri restrictive în Năsăud și trei comune! Scenariu roșu pentru mai mulți elevi de gimnaziu și liceu octombrie 23, 2020 - CJSU a analizat evoluția cazurilor Covid în ultimele două săptămâni. În Năsăud și comunele Șintereag, Chiochiș și Ilva Mare se impun noi restricții. Tototdată, de luni, elevii mai multor clase de gimnaziu și liceu vor învăța online.
VIDEO. Caius Bulea, directorul general Betak: „La început eu eram și directorul, și muncitorul numărul 1” octombrie 23, 2020 - Betak Bistrița are o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut. Puțini știu, însă că totul a început prin 1995, într-un garaj închiriat, în care directorul Caius Bulea a fost, timp de aproape doi ani, și singurul muncitor:
VIDEO. Primarul Paul Știr, despre strategia de dezvoltare a comunei Căianu Mic: „Este un proiect măreț și o provocare” octombrie 23, 2020 - „Oamenii au nevoie de școli, de grădinițe, de iluminat public. Au nevoie de străzi și drumuri. Nu sunt mofturi. Sunt necesități”, a recunoscut primarul Paul Știr din Căianu Mic. 30 din cele 46 de străzi ale comunei au fost deja asfaltate. Ce obiecții au ridicat oamenii:
ADI Deșeuri, fără director plin de jumătate de an! Un interimar „veghează” asupra celor două SRL-uri care gestionează gunoaiele din județ octombrie 23, 2020 - În anul în care firmele care se ocupă de colectarea și respectiv de administrarea depozitului de deșeuri de la Tărpiu trebuie să facă cele mai importante investiții din ultima perioadă, ADI Deșeuri, asociația care trebuie să vegheze la bunul mers al lucrurilor, funcționează doar cu un interimar, după ce la ultimul concurs singurul candidat nu a obținut punctaj minim.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 2 decese în ultimele 24 de ore! octombrie 23, 2020 - Avem 2.156 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat și 2 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 5.028 de cazuri noi de infecție.
Fetița din Rebra, opărită cu apă, a fost transferată la București octombrie 23, 2020 - O fetiță de cinci ani a ajuns aseară la UPU Bistrița, după ce a fost opărită cu apă clocotită. În cele din urmă, micuța a fost transferată la București. Protecția Copilului intră pe fir.
FOTO: Pieton accidentat la Dipșa octombrie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, la Dipșa. Un bătrân a fost lovit de un autoturism. Acesta a fost preluat de un echipaj al Ambulanței.
Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19, tratați acasă octombrie 23, 2020 - Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care este prevăzut faptul că românii infectați cu COVID-19 și vor fi asimptomatici sau au puține simptome, vor putea fi tratați la domiciliu.
În weekend trecem la ora de iarnă! octombrie 23, 2020 - Duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2020. Asta pentru ca trecem la ora de iarnă! Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00.
VIDEO: CARE sunt lucrurile URGENTE de care trebuie să se ocupe noul primar, Ioan Turc octombrie 23, 2020 - Ioan Turc a depus ieri jurământul de credință, azi fiind prima zi oficială de muncă, în calitate de primar. Deja a convocat prima ședință de Consiliu Local. Acesta a explicat care sunt chestiunile URGENTE pe care trebuie să le rezolve:
Rostul de dimineață: Pandemie. Panică. Incertitudine… Și un licăr de speranță, la Colegiul „Andrei Mureșanu” octombrie 23, 2020 - Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri… Un grup de profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” ne reamintesc de cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Beclean și Sîngeorz Băi octombrie 23, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, 23 octombrie 2020, pe o stradă din Beclean și câteva străzi din Sîngeorz Băi - anunță Aquabis.
Fetiță de 5 ani, opărită cu apă clocotită la Rebra octombrie 22, 2020 - În această după-masă, o fetiță de 5 ani a fost opărită cu apă clocotită. Incidentul s-a produs în localitatea Rebra. Se pare că fetița este conștientă și cooperantă, în ciuda faptului că are arsuri pe 50% din corp.
FOTO/VIDEO: Se deschide REMART BEBE! Primul magazin din Bistrița în care găsești TOT ce ai nevoie pentru îngrijirea bebelușilor și a ta! octombrie 22, 2020 - Un magazin în care să găsești tot ce ai nevoie în îngrijirea bebelușului, de la pamperși și până la periuțele de dinți din primii ani de viață ai copilului, la prețuri mai bune decât în farmacii sau supermarketuri! Pe scurt, aceasta este filosofia din spatele magazinului REMART BEBE, destinat în special îngrijirii bebelușilor, dar cu produse pentru toată familia. Magazinul destinat celor mici și celor mari se deschide mâine și îl găsiți la parterul hotelului Decebal, lângă magazinul Penny! IMPORTANT: Te așteaptă promoții și oferte...ZILNIC!
VIDEO: Crețu n-a vrut să participe la înscăunarea lui Turc octombrie 22, 2020 - Noul primar al Bistriței a depus azi jurământul de credință, într-o ceremonie publică. Din mulțimea prezentă a lipsit fostul primar al municipiului, Ovidiu Teodor Crețu. Acesta chiar a refuzat invitația lui Ioan Turc.
Nici măcar directorul medical al Spitalului, infectat cu Covid, nu a avut loc în unitatea medicală octombrie 22, 2020 - Printre medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița care s-au infectat cu Covid se numără și directorul medical al unității. Culmea, atât de plin e spitalul, încât până și directorul medical a avut de așteptat până a doua zi pentru a fi internat în spital.
Prefectul Dolha: Transformarea spitalului din Năsăud în spital integral COVID e o idee bună! octombrie 22, 2020 - Numărul mare de infectări cu coronavirus, a pus autoritățile în alertă. Managerul SJUB, Gabriel Lazany, i-a propus prefectului Stelian Dolha ca spitalul din Năsăud să fie tranformat în spital INTEGRAL Covid 19. ”E o idee bună. Totuși, cred că ar trebui să o facem treptat!” a susținut prefectul.
L-a lovit până l-a băgat în spital! Acum așteaptă în arestul poliției! octombrie 22, 2020 - Un bărbat din Urmeniș riscă să ajungă după gratii. Acesta a lovit pe un alt bărbat până l-a băgat în spital. Acum se află în arestul poliției și azi instanța de judecată va decide ce măsură preventivă îi va fi aplicată.
VIDEO. Primarul Paul Știr din comuna Căianu Mic, despre necesitățile locuitorilor din comunitate octombrie 22, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Paul Știr a vorbit despre necesitățile oamenilor de aici: „Nu sunt mofturi. Sunt necesități. Avem multe persoane din Căianu Mic plecate în străinătate, care au văzut cum se pune problema dincolo... Așa ar trebui să fie și la noi.”
ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul Județean, la capacitate maximă. Managerul Lazany propune LOCKDOWN pentru două săptămâni octombrie 22, 2020 - În acest moment, Spitalul Județean este la capacitate maximă când vine vorba despre cazurile de Covid. Atât la Anestezie-Terapie Intensivă unde sunt cazurile grave este plin, cât și secția dedicată cazurilor Covid. Potrivit managerului Gabriel Lazany doar un lockdown, adică o carantină generală a județului, pentru două săptămâni ar menține gestionabilă situația.
FOTO/VIDEO: Primarul Ioan Turc și noii consilieri locali au depus jurământul de credință octombrie 22, 2020 - Ceremonia de constituire a Consiliului Local și de investire în funcție a noului primar a avut loc astăzi în Piața Centrală. Ioan Turc și noii consilieri au depus jurământul de credință în fața autorităților naționale și județene, în fața Înalților Bisericii și a bistrițenilor care au participat la festivitate.
Bătrân rupt de beat la volan, prin Bistrița octombrie 22, 2020 - Doi bărbați au fost prinși ieri băuți la volan. Unul dintre ei, trecut de prima tinerețe, avea rezultatul etilotestului dublu față de celălalt bărbat. Ambii s-au ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. CE rezultate a indicat etilotestul:
Voluntarii, autoritățile locale și județene și-au dat mâna pentru a-i „netezi” drumul Mocăniței prin Archiud octombrie 22, 2020 - O lucrare frumoasă s-a finalizat zilele acestea. Voluntari, autorități locale și județene, au dat mâna și au modernizat trecerea la nivel cu cale ferată, în Archiud. De acum, Mocănița are ”drum neted”, chiar și la întâlnirea cu traseul autoturismelor.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 41 de persoane externate la cerere octombrie 22, 2020 - Avem 2.105 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 41 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 2 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 4.902 de cazuri noi de infecție.
CE minuni pot face băieții de la Wrap&Detailing pentru mașina ta octombrie 22, 2020 - Oricât de mult ți-ai îngriji mașina, trecerea anilor și miile de kilometri rulați lasă urme. În interior, la exterior, caroseria, farurile sau stopurile se mătuiesc și își pierd strălucirea. Din fericire, există soluții să-ți faci mașina să arate ca nouă, iar pentru mașinile noi există soluții să o păstrezi ca nouă muuulți ani. În Bistrița, băieții de la Wrap&Detailing au soluțiile, materialele profesionale și priceperea de care e nevoie pentru a reda strălucirea pierdută a mașinii tale. Și pentru că în această perioadă farurile mătuite afectează vizibilitatea pe timp de noapte, Wrap&Detailing ți-a pregătit o ofertă specială: le faci ca noi, cu polish profesional și folie de protecție PPF, cu doar 290 lei!
BISTRIȚA, pe o poziție surprinzătoare, în cel mai mare studiu european referitor la poluarea aerului octombrie 22, 2020 - Au ieșit la lumină rezultatele celui mai mare studiu european pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea. Medicul și publicistul român Vlad Mixich a explicat la Europa FM că în cercetarea europeană au fost incluse și 21 de orașe din România. Bistrița se situează pe o poziție surprinzătoare:
Anticariat, în curtea Muzeului Județean, de mâine până duminică! octombrie 22, 2020 - După ce au făcut o figură impresionantă, la începutul lunii, cu prilejul Târgului de Purici, voluntarii juniori ai Clubului Leo și Centrul de Documentare și Informare al Colegiului „Andrei Mureșanu” vin cu o nouă propunere și provocare pentru iubitorii de carte din Bistrița:
Bistrița-Năsăud a pierdut peste 1.000 de angajați doar anul trecut octombrie 22, 2020 - Cu câțiva angajatori care absorb mii de oameni, Bistrița-Năsăud a reușit anul trecut să piardă peste 1.000 de angajați, comparativ cu anul 2018. Județul nostru se numără printre cele care au înregistrat cele mai mari „pierderi”.
SIMULARE: Cine sunt viitorii parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud? Ce șanse au candidații independenți? octombrie 22, 2020 - Cine sunt viitorii parlamentari ai județului? Agenția de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind alocarea numărului de mandate în viitorul Parlament. Calculele sunt realizate în baza rezultatelor oficiale de la alegerile locale. Dacă votul politic se menține și pe 6 decembrie ca la alegerile locale, atunci PNL ar avea cele mai multe mandate, 159, urmat de PSD cu 144 de mandate și...
Cele mai importante licee din Bistrița intră în scenariul roșu și trec la cursuri online octombrie 22, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a hotărât ca toate clasele de liceu și gimnazială de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și o parte din clasele de liceu de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” să intre în scenariul roșu și să își mute cursurile online, începând de astăzi.