8.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Povestea adolescenților care au pus pe picioare o revistă online. În nici o lună, articolele le-au devenit virale

Mai mulți adolescenți din Bistrița-Năsăud, de vârste diferite, de la licee diferite, au pus pe picioare o revistă online, care poate rivaliza cu succes cu ziarele locale. Încă din prima lună de funcționare, mai multe materiale de pe platforma care adună în special reportaje, interviuri și materiale de timp liber, au devenit virale.

În luna februarie a acestui an, mai bine de 10 adolescenți din Bistrița-Năsăud, de la licee diferite, de vârste diferite, au pus pe picioare o revistă online – pov21.ro. Platforma reunește interviuri și reportaje cu oameni din mai multe domenii, recenzii la cărți și filme, dar și alte informații din zona dezvoltării personale.

Proiectul este coordonat de tânărul om de afaceri Gavrilă Urs, care în ultimii ani a fost foarte activ în zona de tineret, printr-o serie de evenimente. Pe lângă aceste evenimente (printre care și cele astronomice, care au adunat mii de bistrițeni) la care au contribuit și tinerii, Gavrilă Urs este și în spatele unei emisiuni TV, la postul local As Tv.

Și în cadrul emisiunii respective, care are deja mai bine de 30 de ediții, debutând anul trecut în primăvară, moderatori sunt tot liceenii.

„Ideea a fost de a arăta că există opinii și perspective diferite în mediul tineretului bistrițean. Avem cam 15 membri activi pe care ne putem baza. Aș vrea ca acest proiect să fie o oglindă a comunității bistrițene de tineri”, spune Gavrilă Urs.

La revista Pov21, contribuie activ mai bine de 10 tineri, cel mai tânăr având 15 ani. Printre liceeni s-a „strecurat” și Ionuț, un tânăr de 28 de ani, care lucrează la fabrica RAAL. Tânărul pasionat de sport vrea să contribuie tocmai în acest sector.

Foto: Pov21 Facebook

În ciuda faptului că pare o distracție de timp liber, adolescenții iau în serios această activitate și chiar țin ședințe de sumar săptămânal, după ce termină cu școala. Totul este voluntar, niciunul dintre adolescenți nefiind remunerat pentru această activitate.

„Ne întâlnim săptămânal. Avem ședințe în care discutăm ce urmează să facem mai departe, ne dăm feedback la anumite materiale. Cel mai bine e să ne spunem față în față ce vrem să facem”, spune Georgiana Cilian, unul dintre redactorii activi ai revistei.

Printre micii redactori s-au strecurat câțiva care nu au nicio treabă cu scrisul la școală. Mărioara învață la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița și se pregătește să devină tehnician veterinar. Iulia, care se numără printre cei mai tineri redactori, având doar 15 ani, spune că s-a alăturat echipei tocmai pentru a avea ocazia să facă ceea ce la școală nu face.

„Dacă la școală nu am activități pe latura aceasta, am zis să le fac în timpul meu liber și să încerc să dezvolt și partea creativă. Mi-a plăcut ideea și m-am alăturat echipei”, spune Iulia, care este elevă în clasa a IX-a la profilul Științele Naturii.

Adolescenții au reușit să realizeze interviuri cu personaje vânate inclusiv de presa națională, cum este Tina Olari sau Tibi Ușeriu. Interviul cu Tibi Ușeriu a devenit viral în mediul online, adunând mai bine de 30.000 de vizualizări.

De asemenea, printre personajele cărora adolescenții le-au spus povestea s-au numărat și câțiva oameni de cultură din străinătate. Este și cazul scriitorului israelian Sagy Zwirn, cu care micii jurnaliști au discutat în engleză. Puteți citi materialele adolescenților AICI. 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.