25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

PRO-VERB: Unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă…

Unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă, spune românul cu grijă pentru sănătatea lui… Și multă dreptate are, pentru că suntem cu toții aici pe pământ, copiii soarelui.

Soarele, aerul curat al câmpurilor și pădurilor, susurul izvoarelor și răcoarea de pe malul râurilor fac parte din viața noastră sănătoasă pentru că armonizează energiile minții și corpului nostru cu cele ale naturii.

În marea lui bunătate, soarele – așa cum îl primim noi – este făuritorul vieții vegetale și susținătorul vieții omului pe pământ. De aceea el s-a aflat la vreme în centrul multor religii fiind considerat Zeul Suprem până la descoperirea luminii soarelui în inima omului de către religia noastră creștină.

Emil Cioran a intrat într-o instituție bancară cu ceva treabă și a văzut vreo douăzeci de femei și tinere fete care se ascundeau în spatele unor monitoare și tastau de zor fiind prinse de treburi și de sarcinile de serviciu. Afară era o minunată dimineață de vară.  Parisul oferea parcuri cu copaci înfloriți și străduțe cu parfum de flori interzise celor ce se aflau prin birouri. Filosoful nostru s-a întrebat atunci în numele acelor femei prinse în sistemul băncii dacă asta o fi pentru ele ceea ce se numește viață. Era evident că nu, că se aflau într-o capcană fără scăpare.

Am cedat sistemelor de birocrație și de producție drepturile pe care le aveam de a ne bucura de lumina soarelui.

Am dat bucuria de a avea soarele pe față ceas de ceas sistemelor care fac din om o rotiță într-un angrenaj… Și unul după altul, ne-am înrolat în armata nimănui care merge niciunde oprindu-l pe om de la bucuriile simple ale trăirii în natură.

Scăpăm două săptămâni pe an în ceea ce numim concediu să ne vedem cu soarele-tată… Și apoi ne încolonăm iar, pentru un an, la coada gri a sistemelor. Deși știm cu toții prea bine că unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă…

Foto @ Alecandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.