18.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Protecție împotriva incendiilor și nu prea! Percheziții de amploare, la o firmă care a livrat echipamente pentru zeci de instituții

O serie de echipamente de protecție neconforme (extinctoare, hidranți) – cu sigilii sau etichete de conformitate și valabilitate înlocuite – au ajuns la zeci de instituții din 28 de județe, între care și Bistrița-Năsăud. Polițiștii din Mureș au demarat percheziții de amploare:

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, efectuează 218 percheziții domiciliare.

Acestea se desfășoară în București și în 28 de județe, la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Acțiunea se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș.

Județele vizate sunt București (40), Bistrița-Năsăud (2), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).

Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național, începând din 2019. 

În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.

Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc.

Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii”, se precizează într-un comunicat al IPJ Mureș. 

Mai mult decât atât, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea nu a înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat: societatea respectivă a pus practic în pericol viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, dar și patrimoniul acestora.

Perchezițiile s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. 

La activități au participat și luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și lucrători din cadrul D.G.A. Mureș.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...