7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

VIDEO. Dr. Dănuț Cocoi, despre hipertensiunea arterială. Ce riscuri majore ne așteaptă dacă întrerupem tratamentul

Până nu demult, rareori se întâlneau cazuri de pacienți cu hipertensiune arterială (una dintre primele cauze de deces în lume) la bărbații de până la 45 de ani. Acum sunt valori de tensiune crescute chiar și la pacienții de 30 de ani – a explicat dr. cardiolog Dănuț Cocoi, în emisiunea „Medicină pe limba ta”. 

Până în anii 90, dr. Dănuț Cocoi era cunoscut drept unul dintre cei mai iubiți medici pediatri. Din 96 s-a specializat pe Cardiologie, fiind la fel de apreciat de pacienții săi. 

În emisiunea „Medicină pe limba ta”, dr. Dănuț Cocoi a explicat că în decembrie 89, după un stagiu de doi ani în Spitalul Județean, a primit repartiție în dispensarul medical din Viișoara.

După vizita familiei Ceaușescu la Bistrița s-a decis organizarea dispensarului din Viișoara, care cuprindea Unirea, Slătinița și toate străzile lăturalnice. Acolo era un post cu profil pediatrie pe care dr. Dănuț Cocoi l-a ocupat până în 1996, când a început rezidențiatul în Cardiologie.

După 97, dr. Dănuț Cocoi a renunțat la Pediatrie, specializându-se în cardiologie. Specialistul  oferă consultații și la Spitalul Clinic de Urgență din Bistrița.

Hipertensiunea arterială a fost definită drept o creștere a valorilor tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Mulți ani s-a încercat o delimitare a acestor valori. Până unde sunt valorile normale, de unde încep valorile patologice ? Doi cardiologi vestiți au oferit definița potrivit căreia hipertensiunea arterială poate fi considerată la acele valori de la care investigațiile și tratamentul aduc mai mult bine decât rău”, a subliniat dr. Dănuț Cocoi.

Studiile specialiștilor au arătat că există o legătură directă și constantă între valorile tensiunii arteriale și riscul apariției evenimentelor cardiovasculare – fatale sau nefatale. Cu cât valorile tensiunii arteriale sunt mai mari, cu atât riscul unor evenimente cardiovasculare este mai mare.

Evenimentele cardiovasculare sunt infarctul miocardic (fatal sau nefatal), accidentul vascular (fatal sau nefatal), insuficiența cardiacă, artimiile cardiace sau complicația cea mai de temut – moartea subită de origine cardiacă.

În mediul online, hipertensiunea arterială este numită ucigașul tăcut. Pentru că ea nu are o simptomatologie zgomotoasă, cum se întâmplă în cazul cardiopatiei ischemice sau a altor complicații mai mari.

Hipertensiunea arterială evoluează de la o vârstă mai tânără, treptat, insidios”, a mai explicat dr. Dănuț Cocoi.

Hipertensiunea arterială este una dintre primele cauze de deces la nivel mondial. Sunt foarte multe cazuri noi care apar și în rândul tinerilor.

Până nu demult, rareori se întâlneau cazuri de pacienți hipertensivi între bărbații de până la 45 de ani. Acum sunt valori de tensiune crescute chiar și la pacienții de 30 de ani, a admis Dr. Dănuț Cocoi.

Tratamentul pentru hipertensiunea arterială se face cronic, fără întrerupere. Nu este nici cel mai scump, dar nici cel mai ieftin.

Dacă întrerupi tratamentul riscul este ca valorile tensionale să nu fie controlate. Iar asta duce la complicații ce vor afecta creierul, inima și rinichii”, a mai explicat dr. Dănuț Cocoi.

Este posibil și chiar indicat ca pacienții să-și cotroleze și acasă tensiunea arterială.

Care sunt simptomele care ar trebui să-i pună gânduri pe pacienții mai tineri ? De regulă – durerile de cap și amețelile fără motivație. Și oboseala la efort fizic nou instalată, comparativ cu o lună sau două luni în urmă – dar și insomniile matinale ar trebui de asemenea să ne convingă să consultăm un cardiolog. 

Doar în 5% dintre cazurile de hipertensiune arterială există o cauză clară. Factorul genetic sau moștenirea contează, de asemenea. Nu se transmite neapărat boala, ci predispoziția la aceasta.

Și funcția renală contează în a menține echilibrul tensiunii arteriale – a mai explicat dr. Dănuș Cocoi.

Puseurile foarte mari de tensiune pot provoca inclusiv un AVC, a mai explicat dr. Dănuț Cocoi:  „Circulația sângelui în creier este protejată de valoarea tensiunii arteriale din restul corpului.

Tensiunea arterială este practic presiunea cu care sângele apasă asupra pereților arterelor. Nu este o problemă la arterele mari. Problema intervine însă la arterele mici din inimă sau creier…”.

Alte detalii referitoare la tensiunea arterială descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.