Cum a ajuns zona Dealul Negru să aibă cea mai mare comasare de urși din Europa. Rolul jucat de sași

Cum a ajuns zona Dealul Negru să aibă cea mai mare comasare de urși din Europa. Rolul jucat de sași

Dealul Negru are cea mai mare concentrație de urși din Europa. Culmea, un rol important în acest adevărat record îl au sașii, dar și învățăturile transmise de ursoaice puilor.

Prezent la Bistrițeanul LIVE, Hârjoabă Dragoș – vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, a explicat cum a ajuns Dealul Negru să găzduiască cea mai numeroasă populație de urși din Europa. Acest fenomen a fost studiat încă de acum 50-60 de ani.

„Este un fenomen foarte interesant, a fost studiat de Constantin Dominic acum 50-60 de ani. A fost cel care s-a ocupat de 600.000 de hectare de fond cinegetic din Transilvania, timp de 50 de ani. A observat această comasare de urși. Urșii vin și de la 200-300 de kilometri, toamna la Dealul Negru. Puiuții sunt învățați de mame de-a lungul anilor”, a explicat Hârjoabă Dragoș.

Un rol important l-au jucat și sașii din zonă. La căsătorie și botez, sașii plantau câte doi pomi. Aceștia au plantat mulți peri, în special pentru țuică. Perele au făcut însă cu ochiul și urșilor.

Cum ursul este un animal care migrează, el căuta toamna locurile bune cu hrană, unul dintre ele fiind chiar în zona Budacului. În pădurile de la Dealul Negru există chiar și un „bulevard al urșilor”.

„Există pozat, de acum 50-60 de ani, Bulevardul Urșilor. În pădure, zici că a trecut armata cu tancurile pe unde coboară urșii, în drumul lor spre livezi. La un moment dat, urșilor li s-a pus o hrană mai bună decât perele, care a avut în componență  tetraciclină. Se împușca ursul, se tăia molarul și dacă acesta era galben însemna că ursul a mâncat tetraciclină. Era singurul loc din România unde se punea tetraciclină în hrană. Unde se împușcau urși și aveau dinții galbeni era clar că au ajuns la Dealul Negru. Așa au constatat că veneau de la 200-300 de kilometri urșii. Acum 50-60 de ani nu aveau GPS să le pună să vadă pe unde se duc. Ursul și-a învățat de la mamă traseul și în fiecare toamnă vine aici. Este cea mai mare comasare de urși din Europa”, a completat vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna.

Dealul Negru a fost una dintre destinațiile preferate de vânătoare a lui Ceaușescu. Acesta și-a ridicat chiar și o cabană de vânătoare în zonă. Acolo a fost invitat la vânătoare și liderul comunist Hrușciov. Despre vizita la Dealul Negru se spune că ar avea legătură cu retragerea trupelor sovietice.

Foto: Constantin Dominic

Emisiunea o puteți urmări mai jos:

 

CUM soliciți urna mobilă dacă nu poți ajunge la secția de votare: noiembrie 22, 2019 - Au început alegerile pentru președinte, secțiile de votare fiind deja deschise în diaspora. În România, doar duminică se poate vota. Cei care dintr-un anume motiv nu pot ajunge la secții, dar doresc să voteze, pot solicita urna mobilă. CUM se face acest lucru:
Simbolul Contelui Dracula din Pasul Tihuța, închis pe perioadă nedeterminată! noiembrie 22, 2019 - Hotel Castel Dracula, unul dintre simbolurile sângerosului conte din Pasul Tihuța a fost închis săptămâna trecută. Se pare că costurile ridicate au determinat conducerea hotelului să ia această măsură. Când se va redeschide hotelul...nu se știe.
FOTO/VIDEO: TOT ce trebuie să știți despre primul ajutor, resuscitare și manevrele Heimlich noiembrie 22, 2019 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dr. Tiberiu Tudor a oferit o lecție VITALĂ. Acesta a explicat teoretic, și practic, cum se acordă primul ajutor, manevrele de resuscitare și modul în care se acționează dacă o persoană se îneacă. Manevrele au fost explicate atât pentru victime- adulți cât și victime- copii.
Hyundai prezintă Vision T – conceptul SUV plug-in hybrid noiembrie 22, 2019 - Hyundai a prezentat conceptul revoluționar Vision T, în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. Cel de-al șaptelea concept, dezvoltat în cadrul Centrului de Design Hyundai, evidențiază noua direcție de design a mărcii, explorând evoluția limbajului global ”Sensuous Sportiness”.
ALEGERI 2019: Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte noiembrie 22, 2019 - Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toți românii cu drept de vot sunt invitați să participe la acest exercițiu democratic. Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens: 
FOTO/VIDEO: S-a deschis târgul de nunți Wedding Land! Super produse, super servicii, super oferte! Plus tombolă! noiembrie 22, 2019 - Încă de la primul minut al deschiderii târgului, perechi de viitori miri au călcat pragul Restaurantului Terra pentru a vedea ofertele. La Wedding Land au găsit, și se vor găsi zilele următoare, TOT ceea ce e nevoie pentru o nuntă perfectă. Sunt super produse, super servicii, super oferte. Și o tombolă pentru mirese.
VIDEO. Cel mai frumos cadou de Crăciun: Un proiect revoluţionar, în valoare de 15 milioane de euro, la Rodna noiembrie 22, 2019 - Acesta ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun, pentru primarul Valentin Grapini din Rodna: „Pe lângă faptul că proiectul rezolvă problema socială a oamenilor cu apa caldă şi încălzirea, el mai rezolvă o problemă deosebit de importantă...”
Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.