Cum face Primăria Bistrița pe „bunul samaritean” și repară drumul comunal de jumătate de milion de euro pe banii săi

Cum face Primăria Bistrița pe „bunul samaritean” și repară drumul comunal de jumătate de milion de euro pe banii săi

Primăria Bistrița a alocat anul acesta 800.000 de lei pentru repararea drumului comunal 8C, surpat în urmă cu mai bine de un an și jumătate. Deși studiile realizate de specialiști arată că de vină pentru asta ar fi constructorul drumului, care a încasat jumătate de milion de euro pentru asfaltarea a doi kilometri, cea care plătește este tot municipalitatea.

Primăria Bistrița caută un proiectant pentru repararea Drumului Comunal 8C, care s-a surpat pe mai bine de 20 de metri, în 2017. Doar pentru proiectare municipalitatea a alocat 18.000 de lei, iar pentru lucrările efective a mai fost prinsă suma de 800.000 de lei.

Incidentul a avut loc în 2017, adică acum un an și jumătate, iar de atunci nu s-a remediat situația. În momentul surpării, drumul comunal (format din mai multe străduțe), singurul din Bistrița finanțat direct de la Guvern, avea doar doi ani de la reabilitare.

În 2017, Primăria Bistrița se agita și dădea vina pe un om de afaceri care ridicase două clădiri cu locuințe colective în zonă, pentru că ar fi săpat lângă drum și ar fi dus la surparea acestuia. Atunci, municipalitatea amenința că va cere în instanță ca omul de afaceri să plătească pentru pagubele produse.

Ei bine, studiile realizate de o firmă clujeană au scos în evidență faptul că de vină a fost chiar constructorul, Frasinul SRL, iar dezvoltatorul imobiliar doar a favorizat această surpare.

„Verificarea stabilității zidului de sprijin a pus în evidență faptul că secțiunea zidului de sprijin nu este de natură să-i confere acestuia stabilitate corespunzătoare pentru a transmite sarcinile către terenul de fundare, fiind predispus la răsturnare, datorită lățimii mici a tălpii acestuia și a lipsei încastrării acestuia la adâncimi corespunzătoare. Astfel, pe baza calculelor de stabilitate și a verificărilor stabilității zidului de sprijin, se poate concluziona că realizarea excavațiilor la baza terasamentului drumului nu a fost factor declanșator pentru prăbușirea zidului de sprijin, ci factor favorizant”, se arată în studiul realizat de firma clujeană.

Potrivit aceluiași studiu, au fost observate rupturi de margine inclusiv în apropierea podețului de pe Valea Rusului. În ciuda acestor rezultate, se pare că Primăria Bistrița este dispusă să facă reparațiile pe banii săi. Deocamdată, la instanțele românești nu a fost înregistrat niciun dosar, prin care Primăria Bistrița să încerce să recupereze pagubele de la cei vinovați.

Mai puteți citi despre acest subiect AICI.

 

Aquabis: Se sistează apa în Rebrişoara, Năsăud şi Mijlocenii Bârgăului acum 5 minute- Aquabis Bistriţa anunţă că e nevoită să sisteze apa în Rebrişoara, Năsăud şi Mijlocenii Bârgăului - astăzi, pentru câteva ore.
Dani Suciu: Ipoteza că dacă un baron local pune un funcționar public să facă o ilegalitate, doar funcționarul răspunde, e falsă acum 39 de minute- Ieri a fost adoptat, prin Ordonanță de Urgență, noul Cod Administrativ. Acesta integrează 16 acte normative. Dani Suciu, ministrul Dezvoltării a comentat pe marginea acestuia, imediat după ședință. ”Ipoteza că dacă un baron local pune un funcționar public să facă o ilegalitate, doar funcționarul răspunde, e falsă” a declarat acesta.
RECORD la alcoolemie: Cât a indicat etilotestul în cazul unui șofer din Odorhei acum 16 ore- Polițiștii au avut parte de un șoc, ieri. Aceștia au oprit în trafic un autoturism. La volanul acestuia, un bărbat, rupt de beat. Rezultatul indicat de etilotest a surprins pe oamenii legii.
PERCHEZIŢII în Bistriţa-Năsăud! Prejudiciu de peste 2.000.000 lei, creat prin angajări false acum 17 ore- PERCHEZIŢII în Bistriţa-Năsăud! Începând cu 2009 și până în prezent, trei persoane, având controlul mai multor societăți comerciale cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
EXTRA: Zestrea Nordului! Spectacol folcloric extraordinar, în weekend, pe pietonal! acum 17 ore- A doua ediţie a unui festival naţional iniţiat anul trecut - Zestrea Nordului - se va desfăşura în acest weekend, la Bistriţa: se anunţă un spectacol folcloric extraordinar la care vor participa ume importante ale folclorului naţional!
Cât durează căsniciile în județul nostru și la ce vârstă divorțează bistrițenii? acum 18 ore- Căsniciile din județul nostru nu sunt încheiate de moartea unui partener, cum spun jurămintele de la nuntă. În realitate în Bistrița-Năsăud multe căsnicii abia trec de „vârsta” de buletin. După cât timp de conviețuire se despart bistrițenii:
Revoltă-n PSD: Viorica Dăncilă, certată de Radu Moldovan acum 20 de ore- Reprezentanții PSD au avut o întâlnire la mare, la Neptun. Tensiunile au fost la ele acasă. Iar printre cei mai vocali lideri PSD din țară, s-a aflat și Radu Moldovan. Acesta a avut reproșuri și replici dure la adresa premierului Viorica Dăncilă.
FOTO – Între bucurie și tristețe: Un primar, hotărât să sancționeze tinerii ce vin acasă din străinătate, „dacă mai continuă așa” acum 20 de ore- Pe perioada verii comunitățile de la sat, în mod special, se bucură de revenirea acasă a copiilor. Fie că e pe o perioadă scurtă sau mai lungă, bucuria e o stare de fapt. Doar că primarul unei comune e cuprins și de tristețe! ”Sperăm să nu ne puneți în situația de a lua măsuri și de a sancționa” le transmite acesta.
Primele rezultate la Evaluarea Națională! Cum s-au descurcat elevii din Bistriţa-Năsăud acum 22 de ore- Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut publice, cu puţin timp în urmă, primele rezultate ale examenului de Evaluare Naţională. În Bistriţa-Năsăud s-au obţinut trei medii de 10. Iată cum s-au descurcat elevii din Bistriţa-Năsăud:
ATENȚIE! Pericol de West Nile! AFLĂ cum te protejezi: acum 23 de ore- Cald și ploi, ploi și cald! Pericolul contaminării cu West Nile e crescut, dată fiind înmulțirea numărului de țânțari. AFLĂ cum te poți proteja:
Aquabis: Se sistează apa în câteva localităţi de pe Valea Bârgăului acum 23 de ore- Astăzi, 25 iunie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în câteva localităţi de pe Vale Bârgăului.
ANUNȚ PUBLIC: Primăria comunei Șanț achiziționează utilaj multifuncțional! acum 24 de ore- Primăria comunei Șanț anunță intenția de a achiziționa un utilaj multifuncțional. Procedura va fi scoasă la licitație prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice în cel mai scurt timp.
FOTO: O imensă bucurie, surprinsă într-un impresionant album foto, la Bistrița acum O zi- O imensă bucurie, dar și mândria de a purta o cămașă tradițională românească a strălucit ieri pe chipurile a zeci de bistrițeni care și-au dat întâlnire la Muzeul Județean. Aici s-a „construit” un inedit album foto: „Chiar cred asta și s-a dovedit că este adevărat: ia  aduce comunitatea împreună și împrăștie în jur multă bucurie…”, a povestit Doris Rai pentru Bistrițeanul.ro.
FOTO/VIDEO: Inedită paradă de modă, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Judeţean acum 2 zile- Curtea Muzeului Judeţean s-a animat în această după-amiază: zeci de doamne şi domnişoare îmbrăcate în minunatele culori ale unor cămăşi tradiţionale româneşti au celebrat aici Ziua Universală a Iei. Inedită paradă de modă, expoziţie, dar şi un micro concert, la Muzeu.
Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum 2 zile- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat: