Cum face Primăria Bistrița pe „bunul samaritean” și repară drumul comunal de jumătate de milion de euro pe banii săi

Cum face Primăria Bistrița pe „bunul samaritean” și repară drumul comunal de jumătate de milion de euro pe banii săi

Primăria Bistrița a alocat anul acesta 800.000 de lei pentru repararea drumului comunal 8C, surpat în urmă cu mai bine de un an și jumătate. Deși studiile realizate de specialiști arată că de vină pentru asta ar fi constructorul drumului, care a încasat jumătate de milion de euro pentru asfaltarea a doi kilometri, cea care plătește este tot municipalitatea.

Primăria Bistrița caută un proiectant pentru repararea Drumului Comunal 8C, care s-a surpat pe mai bine de 20 de metri, în 2017. Doar pentru proiectare municipalitatea a alocat 18.000 de lei, iar pentru lucrările efective a mai fost prinsă suma de 800.000 de lei.

Incidentul a avut loc în 2017, adică acum un an și jumătate, iar de atunci nu s-a remediat situația. În momentul surpării, drumul comunal (format din mai multe străduțe), singurul din Bistrița finanțat direct de la Guvern, avea doar doi ani de la reabilitare.

În 2017, Primăria Bistrița se agita și dădea vina pe un om de afaceri care ridicase două clădiri cu locuințe colective în zonă, pentru că ar fi săpat lângă drum și ar fi dus la surparea acestuia. Atunci, municipalitatea amenința că va cere în instanță ca omul de afaceri să plătească pentru pagubele produse.

Ei bine, studiile realizate de o firmă clujeană au scos în evidență faptul că de vină a fost chiar constructorul, Frasinul SRL, iar dezvoltatorul imobiliar doar a favorizat această surpare.

„Verificarea stabilității zidului de sprijin a pus în evidență faptul că secțiunea zidului de sprijin nu este de natură să-i confere acestuia stabilitate corespunzătoare pentru a transmite sarcinile către terenul de fundare, fiind predispus la răsturnare, datorită lățimii mici a tălpii acestuia și a lipsei încastrării acestuia la adâncimi corespunzătoare. Astfel, pe baza calculelor de stabilitate și a verificărilor stabilității zidului de sprijin, se poate concluziona că realizarea excavațiilor la baza terasamentului drumului nu a fost factor declanșator pentru prăbușirea zidului de sprijin, ci factor favorizant”, se arată în studiul realizat de firma clujeană.

Potrivit aceluiași studiu, au fost observate rupturi de margine inclusiv în apropierea podețului de pe Valea Rusului. În ciuda acestor rezultate, se pare că Primăria Bistrița este dispusă să facă reparațiile pe banii săi. Deocamdată, la instanțele românești nu a fost înregistrat niciun dosar, prin care Primăria Bistrița să încerce să recupereze pagubele de la cei vinovați.

Mai puteți citi despre acest subiect AICI.

 

FOTO – Două mașini făcute praf pe Calea Moldovei, din cauza neatenției acum 28 de minute- În urmă cu puțin timp, două mașini au fost făcute praf, după ce un șofer s-a speriat de manevrele făcute de conducătorul auto din fața sa, a tras de volan și a lovit o mașină, care a ricoșat în a treia.
Vrei pe masa de Paște delicioasele prăjituri de la Polaris Beclean?! Treci pe la Zimmo și se rezolvă! acum 39 de minute- Tot ce este mai bun pentru clienții noștri este filosofia celor de la Zimmo! Așa s-au născut sandwichurile, salatele, sosurile sau smoothie-urile Zimmo, făcute după rețete proprii, originale și având la bază ingrediente cât mai naturale, fără aditivi. Și pentru că toată lumea vrea și ceva dulce și bun, la ei o să găsiți inclusiv...
Un bărbat din Măgura Ilvei s-a ales cu răni grave, după ce a fost înghițit de un mal de pământ. A fost solicitat elicopterul SMURD acum 56 de minute- În urmă cu puțin timp, un bărbat de 48 de ani din Măgura Ilvei a fost înghițit de un mal de pământ până în zona brâului. Acesta a fost scos de către pompierii voluntari din comună și predat echipajului medical, care a luat decizia de a solicita un elicopter SMURD.
Carolyne Beauty Center angajează recepționistă! SUPER oferte de muncă în Bistrița acum 2 ore- Carolyne Beauty Center caută o tânără drăguță căreia să-i placă să lucreze în fiecare zi cu frumusețea,  într-o echipă tânără și veselă. Se oferă condiții de cinci stele! Alte locuri de muncă - disponibile în Bistrița:
TRAGIC: Și-a găsit copilul adolescent spânzurat de-o grindă acum 3 ore- O descoperire macabră a avut loc în această dimineață, în localitatea Tărpiu. O mamă și-a găsit copilul, adolescent, spânzurat de-o grindă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
VIDEO: Banii n-aduc fericirea! Dar în cazul Adrianei, îi ”cumpără timp” alături de fetele ei! acum 3 ore- A primit un diagnostic crunt, acum șase ani de zile. Situația nu poate deveni mai roz, dar a găsit o soluție să rămână cât mai mult în viață, alături de fetele ei. Doar că pentru ea, timpul chiar costă bani! Și nu puțini! Iar finanțele... nu îi mai ajung!
FOTO/VIDEO: Cum s-a descurcat tenorul Ștefan Pop în primul concert susținut acasă, după câștigarea Oscarului acum 5 ore- Originar din Bistrița, tenorul Ștefan Pop a fost recent laureat cu unul dintre cele mai importante premii acordate soliștilor de operă, similar cu Oscarul care se oferă în cinematografie. Ieri seară a susținut – nu lipsit de emoții – primul concert acasă după distincția primită în Qatar.
Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 5 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 18 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 20 de ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 21 de ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 23 de ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum O zi- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum O zi- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum O zi- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”