DE CITIT: …pentru că sunteți atât de siguri că nu aveți nevoie de mine, vă salut respectuos cu un glonț în cap

DE CITIT: …pentru că sunteți atât de siguri că nu aveți nevoie de mine, vă salut respectuos cu un glonț în cap
***
Var alb
pe pereți și pe mâini
pentru că sunteți atât de siguri că
n-aveți nevoie de mine,
vă salut respectuos
cu un glonț în cap.
***
Nimic al meu
trupul, mintea
cercuri pe o stradă pustie
gânduri pentru nimeni-nimic
zâmbesc cu sfori
prinse de colțurile gurii
animalul nu doarme,
animalul scapă în creierul meu,
în gura mea mâzgălită;
aș putea plânge
ca să am ceva al meu.

 

Versurile de mai sus fac parte din volumul „Bad Skin” – semnat de Andreea Gal și prezentat ieri seară la Arcade 24, în completarea expoziției realizate de Paul Târziu. Aveți încă șanse să-l găsiți de cumpărat în aceste zile la galeria de artă din centrul orașului.

Merită citit ca să înțelegeți odată pentru totdeauna că trăim / ne zbatem / supraviețuim sau suntem captivi într-un univers structurat lingvistic – înainte de a fi captivi între zăbrelele tehnologiei, banilor, succesului sau dezvoltării personale insistent optimiste…

Merită citit și avut pentru că este mărturia tandră a unui autor care știe deja că suntem secționați și/sau despicați în fiecare moment – în pătrățele subțiri și verzi (sau violet) – de mii de raze laser tăioase precum lamele unei rețele constituite din invizibile litere și sunete-cuvinte… Care toate împreună construiesc un univers în care nimic nu este al tău – nici măcar trupul, nici măcar mintea. Poate doar, cu puțin noroc – plânsul. Sau plângerea… Dar un univers în care respirăm statui, în care cineva se joacă – noapte de noapte – cu morții din tine. Cu oameni în formă de gânduri. Cu oameni-sită. Cu mâini roșii, zâmbete albe, rinoceri crescuți din miezul unei voci și aer greu care te doare deși zace cuibărit în pieptul celuilalt…

Și așa cum se întâmplă în toate cărțile bune – explozia sau miracolul se întâmplă abia atunci când universul din Andreea Gal se intersectează flagrant cu universul tău personal…

Am primit la Editura Nosa Nostra cea mai mare libertate de exprimare de care aveam nevoie, nu știu dacă altfel am fi reușit să ducem la capăt acest proiect – destul de timid, care există în mințile noastre de foarte mulți ani. Stătea cuminte și aștepta și se pare că acum așteptarea a luat sfârșit, iar proiectul s-a concretizat într-un obiect, într-o carte-obiect, care nouă ne este foarte dragă și simțim că ea ne reprezintă, că ea suntem noi și invers – noi suntem ea…”, a mărturisit Andreea Gal, ieri seară, la galeria Arcade 24 unde a avut loc prezentarea cărții „Bad Skin”, mulțumind tuturor celor care au sprijinit acest proiect.

DE CITIT: Cum a apărut la Bistriţa cel mai cunoscut personaj din lume. De ce merită să-l exploatăm până la sânge pe Dracula…

DE CITIT: „27 de paşi”. Din puşcăria de maximă securitate, pe culmile munţilor care l-au făcut celebru

DE CITIT: „numărul 22 pe o stradă”… O stradă din Bistriţa străveche

Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 27 de minute- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 14 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 16 ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 16 ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 18 ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum 20 de ore- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum 21 de ore- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum 22 de ore- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum 24 de ore- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.
FOTO/VIDEO: Emoționant! Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, la procesiunea de Florii acum 2 zile- Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, au mărșăluit cântând în această seară pe străzile orașului, participând la procesiunea de Florii: „Și la București, și în alte orașe se organizează procesiuni similare, dar cea de la Bistrița are o importanță aparte”, a admis Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.
VIDEO – Corina Crețu: Fondurile europene sunt ȘI pentru comunele mici! „Limitările” sunt invenții românești! acum 2 zile- Corina Crețu, comisar european, a fost prezentă azi la Bistrița. Aceasta a explicat că ”limitările” în accesarea fondurilor europene sunt invenții românești. Chiar și comunele mici, sau tinerii, pot accesa fonduri. Comisarul a explicat că oricum se dorește simplificarea metodologiei de atragere a fondurilor și a explicat modul ideal de a face planurile.
FOTO – Un căruțaș băut bine a băgat un motociclist în spital. Un polițist aflat în timpul liber i-a acordat primul ajutor acum 2 zile- Un motociclist este în stare gravă, după ce a luat în plin o căruță, pe drumul care duce spre Herghelia Beclean. Accidentul a fost cauzat de căruțaș, care a făcut o manevră imprudentă, fără a se asigura. Acesta băuse bine înainte să se pornească la drum cu căruța.
FOTO: A-ndoit un stâlp electric, în încercarea de a evita impactul cu o altă mașină acum 2 zile- S-a întâmplat pe strada Libertății, imediat după coborârea pasarelei, înspre oraș. O șoferiță a încercat să evite impactul cu o mașină ce i-a tăiat calea, și s-a oprit într-un stâlp electric.
FOTO: Încă avem buda în fundul curții în Bistrița europeană și canale în care pot cădea copiii! acum 2 zile- Guvernanţii și primarii nepăsători par să uite că sufletul unei comunităţi este şcoala, deși învățămâtul este pe primul loc când vine vorba de promisiuni. În județ, inclusiv în Bistrița europeană, încă mai avem 20 de şcoli şi grădiniţe cu buda în curte sau cu canale neacoperite în care pot să cadă cei mici. Ce soluții punctuale și banale propune un liberal bistrițean:
VIDEO: Apa Veneției, revărsată la Bistrița… acum 2 zile- Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița: „O invitație smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care vă înconjoară...”