DE CITIT: …pentru că sunteți atât de siguri că nu aveți nevoie de mine, vă salut respectuos cu un glonț în cap

DE CITIT: …pentru că sunteți atât de siguri că nu aveți nevoie de mine, vă salut respectuos cu un glonț în cap
***
Var alb
pe pereți și pe mâini
pentru că sunteți atât de siguri că
n-aveți nevoie de mine,
vă salut respectuos
cu un glonț în cap.
***
Nimic al meu
trupul, mintea
cercuri pe o stradă pustie
gânduri pentru nimeni-nimic
zâmbesc cu sfori
prinse de colțurile gurii
animalul nu doarme,
animalul scapă în creierul meu,
în gura mea mâzgălită;
aș putea plânge
ca să am ceva al meu.

 

Versurile de mai sus fac parte din volumul „Bad Skin” – semnat de Andreea Gal și prezentat ieri seară la Arcade 24, în completarea expoziției realizate de Paul Târziu. Aveți încă șanse să-l găsiți de cumpărat în aceste zile la galeria de artă din centrul orașului.

Merită citit ca să înțelegeți odată pentru totdeauna că trăim / ne zbatem / supraviețuim sau suntem captivi într-un univers structurat lingvistic – înainte de a fi captivi între zăbrelele tehnologiei, banilor, succesului sau dezvoltării personale insistent optimiste…

Merită citit și avut pentru că este mărturia tandră a unui autor care știe deja că suntem secționați și/sau despicați în fiecare moment – în pătrățele subțiri și verzi (sau violet) – de mii de raze laser tăioase precum lamele unei rețele constituite din invizibile litere și sunete-cuvinte… Care toate împreună construiesc un univers în care nimic nu este al tău – nici măcar trupul, nici măcar mintea. Poate doar, cu puțin noroc – plânsul. Sau plângerea… Dar un univers în care respirăm statui, în care cineva se joacă – noapte de noapte – cu morții din tine. Cu oameni în formă de gânduri. Cu oameni-sită. Cu mâini roșii, zâmbete albe, rinoceri crescuți din miezul unei voci și aer greu care te doare deși zace cuibărit în pieptul celuilalt…

Și așa cum se întâmplă în toate cărțile bune – explozia sau miracolul se întâmplă abia atunci când universul din Andreea Gal se intersectează flagrant cu universul tău personal…

Am primit la Editura Nosa Nostra cea mai mare libertate de exprimare de care aveam nevoie, nu știu dacă altfel am fi reușit să ducem la capăt acest proiect – destul de timid, care există în mințile noastre de foarte mulți ani. Stătea cuminte și aștepta și se pare că acum așteptarea a luat sfârșit, iar proiectul s-a concretizat într-un obiect, într-o carte-obiect, care nouă ne este foarte dragă și simțim că ea ne reprezintă, că ea suntem noi și invers – noi suntem ea…”, a mărturisit Andreea Gal, ieri seară, la galeria Arcade 24 unde a avut loc prezentarea cărții „Bad Skin”, mulțumind tuturor celor care au sprijinit acest proiect.

DE CITIT: Cum a apărut la Bistriţa cel mai cunoscut personaj din lume. De ce merită să-l exploatăm până la sânge pe Dracula…

DE CITIT: „27 de paşi”. Din puşcăria de maximă securitate, pe culmile munţilor care l-au făcut celebru

DE CITIT: „numărul 22 pe o stradă”… O stradă din Bistriţa străveche

acum O orăFOTO/VIDEO: Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanț, pe Dealul Dumitrei - Traficul a fost blocat preț de câteva zeci de minute, pe Dealul Dumitrei. Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanțul de la marginea carosabilului. 
acum 4 oreFOTO/VIDEO: Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… - „Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… Până ce mor, pleacă-te îngere la trista-mi plângere plină de-amor…”
acum 6 oreBrandul Sense anunță mari reduceri la colecția de sezon! - În universul fascinant al modei, ocazia unor mari reduceri reprezintă o seducătoare atracție  pentru toate categoriile de cumpărătoare: este momentul în care poți găsi produse de calitate superioară, la prețuri foarte atractive.
acum 8 oreInovație! Lâna prelucrată în Bistrița va „îmbrăca” anul acesta primele case din țară - Potrivit ministrului Agriculturii Petre Daea primele case izolate termic cu lână vor apărea anul acesta. Printre județele unde se prelucrează saltele din lână pentru izolarea termică se numără și Bistrița-Năsăud.
acum 10 oreUn tânăr de 29 de ani din Ciceu-Mihăiești s-a autoincendiat. O aeronavă militară l-a transportat la București - Un tânăr de 29 de ani din Lelești, comuna Ciceu Mihăiești a fost transportat în această dimineață de urgență la București, după ce a încercat să se autoincendieze. Acesta avea arsuri pe 49% din corp.
acum 12 oreFOTO/VIDEO: MI-NU-NE! Struța a adus pe lume patru viței gemeni, sănătoși și frumoși - În județul nostru, mai exact în localitatea Ilișua, patru ”puiuți” au venit pe lume. O văcuță a născut trei vițelușe și un tăuraș. Aceștia au venit pe lume la termen, și sunt frumoși și sănătoși.
acum 23 de oreCinci tineri ce ar fi fost drogați, din care unul în stare de inconștiență, găsiți de un jandarm, în timpul liber - Descoperire neobișnuită în această după-masă, pe o stradă din municipiu. Un jandarm aflat în timpul liber a observat cinci tineri care aveau un comportament neobișnuit. Unul dintre ei era căzut în zăpadă, inconștient. Se pare că aceștia ar fi fost sub influența unor substanțe necunoscute.
acum O ziDE CITIT: Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii - Dacă vreți să vindeți ceva ce NU SE POATE VINDE, trebuie să citiți cartea Petrei Boantă: „Pur și simplu nu înțeleg de ce socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. De ce merg să cumpăr hârtie igienică și vânzătorul ăla reușește să-mi bage pe gât confetti pentru petrecere și mănuși de grădinărit?”
acum O ziPesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori - Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
acum O zi7 echipe de specialiști examinează containerele semi-îngropate, în Bistrița. Blocaje, la Dumitra - 7 echipe de specialiști examinează și inventariază, în aceste zile, containerele semi-îngropate din Bistrița. La Dumitra există blocaje în proiectul de construcție a celulei 2 pentru groapa de gunoi de la Tărpiu: „...Suntem ținuți în loc de o jumătate de an, din pricina avizului pentru situri și monumente. Se cer niște lucrări puțin cam savante, prea academice pentru o comună…”
acum O ziGumix Net îți oferă cele mai bune cauciucuri agricole și pentru camioane - Oamenii gospodari deja se gândesc la munca ce o au de făcut în primăvară. Tocmai de aceea, Gumix Net vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de cauciucuri agricole. La prețuri excepționale și calitate de nereproșat se găsesc și cauciucurile pentru camioane.
acum O ziRostul de dimineață. Pârtia Cocoș din Wonderland intră în rândul lumii: Are IMN - O nouă surpriză plăcută, pentru fanii și admiratorii sau chiar dușmanii invizibili ai Pârtiei Cocoș, din Wonderland: de acum, pârtia devenită celebră după doar câteva zile de funcționare are și un imn compus de un bistrițean cu suflet mare.
acum 2 zileInstanța a decis arestarea preventivă pentru bărbații prinși cu droguri de 200.000 de euro - O acțiune de prindere în flagrant a fost organizată ieri, în vama Borș. În urma acesteia, și a unor percheziții, opt persoane au fost duse la audieri. Patru au ajuns în fața instanței, luându-se decizia arestării preventive.
acum 2 zileNe îndoapă cu medicamente! „Este aberant ce se întâmplă, la ora actuală, în farmacii” - Ar trebui să existe și în mediul rural câte o farmacie la 4.000 de locuitori, însă în unele localități – precum Maieru, unde sunt aproximativ 7.000 de locuitori, cu tot cu cei din Anieș – există deja 5 farmacii, în timp ce alte localități, cum este Chiochiș, nu au nicio farmacie… Este aberant ce se întâmplă la ora actuală în farmacii…”
acum 2 zileFOTO/VIDEO PRUNDU – BÂRGĂULUI: Accident cu victimă încarcerată - Un accident rutier a avut loc în urma cu câteva minute în localitatea Prundu Bârgăului. O persoană a rămas încarcerată.