DE CITIT: …pentru că sunteți atât de siguri că nu aveți nevoie de mine, vă salut respectuos cu un glonț în cap

DE CITIT: …pentru că sunteți atât de siguri că nu aveți nevoie de mine, vă salut respectuos cu un glonț în cap
***
Var alb
pe pereți și pe mâini
pentru că sunteți atât de siguri că
n-aveți nevoie de mine,
vă salut respectuos
cu un glonț în cap.
***
Nimic al meu
trupul, mintea
cercuri pe o stradă pustie
gânduri pentru nimeni-nimic
zâmbesc cu sfori
prinse de colțurile gurii
animalul nu doarme,
animalul scapă în creierul meu,
în gura mea mâzgălită;
aș putea plânge
ca să am ceva al meu.

 

Versurile de mai sus fac parte din volumul „Bad Skin” – semnat de Andreea Gal și prezentat ieri seară la Arcade 24, în completarea expoziției realizate de Paul Târziu. Aveți încă șanse să-l găsiți de cumpărat în aceste zile la galeria de artă din centrul orașului.

Merită citit ca să înțelegeți odată pentru totdeauna că trăim / ne zbatem / supraviețuim sau suntem captivi într-un univers structurat lingvistic – înainte de a fi captivi între zăbrelele tehnologiei, banilor, succesului sau dezvoltării personale insistent optimiste…

Merită citit și avut pentru că este mărturia tandră a unui autor care știe deja că suntem secționați și/sau despicați în fiecare moment – în pătrățele subțiri și verzi (sau violet) – de mii de raze laser tăioase precum lamele unei rețele constituite din invizibile litere și sunete-cuvinte… Care toate împreună construiesc un univers în care nimic nu este al tău – nici măcar trupul, nici măcar mintea. Poate doar, cu puțin noroc – plânsul. Sau plângerea… Dar un univers în care respirăm statui, în care cineva se joacă – noapte de noapte – cu morții din tine. Cu oameni în formă de gânduri. Cu oameni-sită. Cu mâini roșii, zâmbete albe, rinoceri crescuți din miezul unei voci și aer greu care te doare deși zace cuibărit în pieptul celuilalt…

Și așa cum se întâmplă în toate cărțile bune – explozia sau miracolul se întâmplă abia atunci când universul din Andreea Gal se intersectează flagrant cu universul tău personal…

Am primit la Editura Nosa Nostra cea mai mare libertate de exprimare de care aveam nevoie, nu știu dacă altfel am fi reușit să ducem la capăt acest proiect – destul de timid, care există în mințile noastre de foarte mulți ani. Stătea cuminte și aștepta și se pare că acum așteptarea a luat sfârșit, iar proiectul s-a concretizat într-un obiect, într-o carte-obiect, care nouă ne este foarte dragă și simțim că ea ne reprezintă, că ea suntem noi și invers – noi suntem ea…”, a mărturisit Andreea Gal, ieri seară, la galeria Arcade 24 unde a avut loc prezentarea cărții „Bad Skin”, mulțumind tuturor celor care au sprijinit acest proiect.

DE CITIT: Cum a apărut la Bistriţa cel mai cunoscut personaj din lume. De ce merită să-l exploatăm până la sânge pe Dracula…

DE CITIT: „27 de paşi”. Din puşcăria de maximă securitate, pe culmile munţilor care l-au făcut celebru

DE CITIT: „numărul 22 pe o stradă”… O stradă din Bistriţa străveche

acum 37 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum O orăALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 2 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 6 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 7 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 8 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 22 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.