FOTO/VIDEO. Noaptea albă a Bisericii Evanghelice. Sute de bistriţeni, la coadă, în căutarea misterelor…

FOTO/VIDEO. Noaptea albă a Bisericii Evanghelice. Sute de bistriţeni, la coadă, în căutarea misterelor…

Coadă în faţa turnului Bisericii Evanghelice, astă-seară, la Târgul Mare al Bistriţei. Bistriţenii au luat cu asalt turnul, mai ales că organizatorii au renunţat la taxa de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari) şi au permis intrarea liberă pentru câteva ore.

Vrem să vedem Bistriţa de sus şi în timpul nopţii. Ziua am mai fost… Dar seara pare totul mai misterios. Seara n-am mai prins deschis, până acum…”, ne-a mărturisit una dintre mămicile sosite împreună cu fiica ei.

De altfel, coada număra deja aproape 100 de persoane, cu un sfert de oră înainte de deschiderea turnului.

Irinel Rad, şeful serviciului SVSU din cadrul Primăriei Bistriţa i-a avertizat pe turişti să aibă mare grijă la copiii mici şi să nu se aplece peste balustradă:  „Atenţie mare şi la telefoane! Vreo 4 sau 5 telefoane mobile au fost scăpate astăzi, înainte de ora 19:00, din turn! Pentru că oamenii nu au fost atenţi! Iar printre ele, chiar şi un Iphone XS… Vă daţi seama, de la 43 de metri înălţime, s-au făcut toate praf…

Înarmaţi cu telefoane sau aparate foto mai mult sau mai puţin sofisticate – bistriţenii au petrecut pe terasa din turnul Bisericii Evaghelice câteva minute – încercând din răsputeri să fotografieze oraşul luminat de la înălţimea celor patruzeci de metri…

Georgeta, în vârstă de 54 de ani, ne-a explicat că a venit şi ea să viziteze turnul bisericii, împinsă de curiozitate: „Sperăm să vedem şi noi ceva… Mai ales că e gratis. N-am mai fost niciodată până acum. Sper să n-am probleme cu înălţimile. Să nu m-apuce frica acolo, sus…

Eu am venit la Târgul Mare în fiecare seară, n-am lipsit de la niciun spectacol. Am mai urcat ziua în turn, dar noaptea n-am mai fost…”, ne-a mărtursit şi Alex Gavriluţ, în vârstă de 56 de ani.

Printre cei interesaţi să admire Bistriţa de sus, în Noaptea albă a Bisericii Evanghelice, l-am întâlnit şi pe cercetătorul şi botanistul Constantin Svoboda.

Am venit pentru că vreau să fac nişte fotografii nocturne, din turn… Nu pot să spun că am un aparat foto special. Dar nici normal nu este. Din RDG l-am primit, acum 45 de ani! Funcţionează cu film din acela vechi, vechi… Când vor fi gata pozele, am să vă arăt cum au ieşit. Praktika se numeşte aparatul… Nu cred c-aţi auzit de el… Dar fotografiez cu el de la 7 ani! Am mai fost în turn de vreo 5-6 ori. Dar numai ziua. Nu mi-e teamă de înălţimi. Când eram student am fost şi alpinist…!”, ne-a mai explicat Constantin Svobodă.

Zilele Medievale organizate la Târgul Mare al Bistriţei s-au încheiat, în această seară, cu două concerte extraordinare, susţinute de muzicienii maghiari de la The Moon And The Nightspirit (Ungaria) şi cei de la Irdorath (Belarus) care interpretează un original neo-medieval rock.

Timp de o oră, şi fetele de la SiriuS i-au cucerit pe bistriţeni cu un spectacol de animaţie cu foc:

Dacă sunteţi şi voi curioşi să aflaţi ce mistere ascunde Bistriţa – sus, în turn – aflaţi că în Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice turnul poate fi vizitat până la ora 02:00…!

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 7 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 8 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 10 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 10 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 13 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 13 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 15 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: