FOTO/VIDEO. Noaptea albă a Bisericii Evanghelice. Sute de bistriţeni, la coadă, în căutarea misterelor…

FOTO/VIDEO. Noaptea albă a Bisericii Evanghelice. Sute de bistriţeni, la coadă, în căutarea misterelor…

Coadă în faţa turnului Bisericii Evanghelice, astă-seară, la Târgul Mare al Bistriţei. Bistriţenii au luat cu asalt turnul, mai ales că organizatorii au renunţat la taxa de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari) şi au permis intrarea liberă pentru câteva ore.

Vrem să vedem Bistriţa de sus şi în timpul nopţii. Ziua am mai fost… Dar seara pare totul mai misterios. Seara n-am mai prins deschis, până acum…”, ne-a mărturisit una dintre mămicile sosite împreună cu fiica ei.

De altfel, coada număra deja aproape 100 de persoane, cu un sfert de oră înainte de deschiderea turnului.

Irinel Rad, şeful serviciului SVSU din cadrul Primăriei Bistriţa i-a avertizat pe turişti să aibă mare grijă la copiii mici şi să nu se aplece peste balustradă:  „Atenţie mare şi la telefoane! Vreo 4 sau 5 telefoane mobile au fost scăpate astăzi, înainte de ora 19:00, din turn! Pentru că oamenii nu au fost atenţi! Iar printre ele, chiar şi un Iphone XS… Vă daţi seama, de la 43 de metri înălţime, s-au făcut toate praf…

Înarmaţi cu telefoane sau aparate foto mai mult sau mai puţin sofisticate – bistriţenii au petrecut pe terasa din turnul Bisericii Evaghelice câteva minute – încercând din răsputeri să fotografieze oraşul luminat de la înălţimea celor patruzeci de metri…

Georgeta, în vârstă de 54 de ani, ne-a explicat că a venit şi ea să viziteze turnul bisericii, împinsă de curiozitate: „Sperăm să vedem şi noi ceva… Mai ales că e gratis. N-am mai fost niciodată până acum. Sper să n-am probleme cu înălţimile. Să nu m-apuce frica acolo, sus…

Eu am venit la Târgul Mare în fiecare seară, n-am lipsit de la niciun spectacol. Am mai urcat ziua în turn, dar noaptea n-am mai fost…”, ne-a mărtursit şi Alex Gavriluţ, în vârstă de 56 de ani.

Printre cei interesaţi să admire Bistriţa de sus, în Noaptea albă a Bisericii Evanghelice, l-am întâlnit şi pe cercetătorul şi botanistul Constantin Svoboda.

Am venit pentru că vreau să fac nişte fotografii nocturne, din turn… Nu pot să spun că am un aparat foto special. Dar nici normal nu este. Din RDG l-am primit, acum 45 de ani! Funcţionează cu film din acela vechi, vechi… Când vor fi gata pozele, am să vă arăt cum au ieşit. Praktika se numeşte aparatul… Nu cred c-aţi auzit de el… Dar fotografiez cu el de la 7 ani! Am mai fost în turn de vreo 5-6 ori. Dar numai ziua. Nu mi-e teamă de înălţimi. Când eram student am fost şi alpinist…!”, ne-a mai explicat Constantin Svobodă.

Zilele Medievale organizate la Târgul Mare al Bistriţei s-au încheiat, în această seară, cu două concerte extraordinare, susţinute de muzicienii maghiari de la The Moon And The Nightspirit (Ungaria) şi cei de la Irdorath (Belarus) care interpretează un original neo-medieval rock.

Timp de o oră, şi fetele de la SiriuS i-au cucerit pe bistriţeni cu un spectacol de animaţie cu foc:

Dacă sunteţi şi voi curioşi să aflaţi ce mistere ascunde Bistriţa – sus, în turn – aflaţi că în Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice turnul poate fi vizitat până la ora 02:00…!

CUM soliciți urna mobilă dacă nu poți ajunge la secția de votare: noiembrie 22, 2019 - Au început alegerile pentru președinte, secțiile de votare fiind deja deschise în diaspora. În România, doar duminică se poate vota. Cei care dintr-un anume motiv nu pot ajunge la secții, dar doresc să voteze, pot solicita urna mobilă. CUM se face acest lucru:
Simbolul Contelui Dracula din Pasul Tihuța, închis pe perioadă nedeterminată! noiembrie 22, 2019 - Hotel Castel Dracula, unul dintre simbolurile sângerosului conte din Pasul Tihuța a fost închis săptămâna trecută. Se pare că costurile ridicate au determinat conducerea hotelului să ia această măsură. Când se va redeschide hotelul...nu se știe.
FOTO/VIDEO: TOT ce trebuie să știți despre primul ajutor, resuscitare și manevrele Heimlich noiembrie 22, 2019 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dr. Tiberiu Tudor a oferit o lecție VITALĂ. Acesta a explicat teoretic, și practic, cum se acordă primul ajutor, manevrele de resuscitare și modul în care se acționează dacă o persoană se îneacă. Manevrele au fost explicate atât pentru victime- adulți cât și victime- copii.
Hyundai prezintă Vision T – conceptul SUV plug-in hybrid noiembrie 22, 2019 - Hyundai a prezentat conceptul revoluționar Vision T, în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. Cel de-al șaptelea concept, dezvoltat în cadrul Centrului de Design Hyundai, evidențiază noua direcție de design a mărcii, explorând evoluția limbajului global ”Sensuous Sportiness”.
ALEGERI 2019: Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte noiembrie 22, 2019 - Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toți românii cu drept de vot sunt invitați să participe la acest exercițiu democratic. Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens: 
FOTO/VIDEO: S-a deschis târgul de nunți Wedding Land! Super produse, super servicii, super oferte! Plus tombolă! noiembrie 22, 2019 - Încă de la primul minut al deschiderii târgului, perechi de viitori miri au călcat pragul Restaurantului Terra pentru a vedea ofertele. La Wedding Land au găsit, și se vor găsi zilele următoare, TOT ceea ce e nevoie pentru o nuntă perfectă. Sunt super produse, super servicii, super oferte. Și o tombolă pentru mirese.
VIDEO. Cel mai frumos cadou de Crăciun: Un proiect revoluţionar, în valoare de 15 milioane de euro, la Rodna noiembrie 22, 2019 - Acesta ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun, pentru primarul Valentin Grapini din Rodna: „Pe lângă faptul că proiectul rezolvă problema socială a oamenilor cu apa caldă şi încălzirea, el mai rezolvă o problemă deosebit de importantă...”
Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.