FOTO/VIDEO: Roman Kim. Exploziv, controversat, uluitor: „Un extraterestru printre noi…!”

FOTO/VIDEO:  Roman Kim. Exploziv, controversat, uluitor: „Un extraterestru printre noi…!”

Melomanii din Bistriţa l-au urmărit ieri seară cu sufletul la gură pe Roman Kim – unul dintre cei mai controversaţi violonişti ai tinerei generaţii, apreciat pentru uluitoarea sa virtuozitate, dar şi pentru curajul de a interpreta într-o manieră personală celebre partituri clasice…

Recunosc, n-am auzit de el până acum! Credeam că nu mă mai poate surprinde Bach, credeam că am auzit până acum toate interpretările, dar se pare că m-am înşelat… Nici nu mi-am imaginat că se poate cânta cu dinţii la vioară…! Păcat că nu am avut voie să filmăm, a fost senzaţional. Nu-mi explic cum a aterizat acest tânăr în oraşul nostru. Pare un extraterestru printre noi…!”, ne-a mărturisit uluit unul dintre cei care au asistat ieri seară la concertul susţinut de Roman Kim.

Are doar 27 de ani, este comparat cu Paganini şi a făcut senzaţie în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de sute de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în marile săli de concert.

Roman Kim este cel care a redefinit virtuozitatea, a inventat un nou tip de corzi şi îşi uimeşte publicul cu ochelarii prismatici pe care i-a inventat în 2014 şi pe care îi poartă în timpul concertelor. Din 2016 ochelarii prismatici au fost studiaţi de câţiva oameni de ştiinţă din Seul şi Neuwield (Germania) care au sugerat că ei provoacă o stare de activitate cerebrală, ascuţind simţurile şi intensificând autocontrolul.

S-a născut în Kazahstan, într-o familie de descendenţi coreeni-tătari-bieloruşi, şi a urmat şcoala la Moscova (fiind elevul faimoasei profesoare Galina Turchaninova). S-a stabilit în Köln, iar acum cântă pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona) care „vorbeşte limba italiană”.

Cu ajutorul unei burse oferite de Fundaţia Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de violonişti precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer.

Inspirat de viaţa şi creaţia compozitorului şi violonistului Niccolò Paganini, precum şi de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depăşească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului: abordează cu succes lucrări clasice complexe, dar reuşeşte să cucerească admiratori şi prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri.

După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: În concert […] Kim a dat dovadă de o forţă magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. […] Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete şi extravaganţe în cinci minute”.

Roman Kim a fost însoţit la Bistriţa de pianistul şi percuţionistul de origine slovenă Jure Goručan – nu doar un remarcabil solist, ci şi un acompaniator elocvent, cu care violonistul colaborează încă din anii de studiu.„

Ca artist, Jure Goručan este preocupat de găsirea unor forme alternative de interpretare, concretizate prin proiectul „December Concert”, al celebrului muzician Chilly Gonzales sau premiera transcrierii sale a lucrării „Pasărea de foc” de I. Stravinsky la Festivalul de la Bellerive – Elveţia împreună cu Signum Saxophone Quartet.

Jure Goručan a studiat la Hochschule für Musik din Köln cu Arbo Valdma şi Paulo Alvares. Ca solist al Concertului nr. 1 de F. Chopin a susţinut un turneu în Europa Centrală alături de ansamblul „Soliştii Zagrebului”. În 2009 a fost invitat la Festivalul Maribor unde a colaborat cu muzicieni precum Richard Tognetti, Boris Berezovski şi Arvid Engegard.

Cei doi muzicieni au fost acompaniaţi de Camerata Michael Haydn de la Filarmonica din Oradea, dirijată de tânărul dirijor din Taiwan – Brian Liao.

Camerata Michael Haydn a fost fondată în 2015 de concert-maestrul Nagy Kalman şi Kurucz Tibor. Ansamblul poartă numele compozitorului Michael Haydn (fratele celebrului Joseph Haydn) care a activat şi în Oradea – fiind considerat fondatorul primei orchestre din Oradea, în 1760.

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 17 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 18 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 22 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum 2 zile - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.