FOTO/VIDEO: Roman Kim. Exploziv, controversat, uluitor: „Un extraterestru printre noi…!”

FOTO/VIDEO:  Roman Kim. Exploziv, controversat, uluitor: „Un extraterestru printre noi…!”

Melomanii din Bistriţa l-au urmărit ieri seară cu sufletul la gură pe Roman Kim – unul dintre cei mai controversaţi violonişti ai tinerei generaţii, apreciat pentru uluitoarea sa virtuozitate, dar şi pentru curajul de a interpreta într-o manieră personală celebre partituri clasice…

Recunosc, n-am auzit de el până acum! Credeam că nu mă mai poate surprinde Bach, credeam că am auzit până acum toate interpretările, dar se pare că m-am înşelat… Nici nu mi-am imaginat că se poate cânta cu dinţii la vioară…! Păcat că nu am avut voie să filmăm, a fost senzaţional. Nu-mi explic cum a aterizat acest tânăr în oraşul nostru. Pare un extraterestru printre noi…!”, ne-a mărturisit uluit unul dintre cei care au asistat ieri seară la concertul susţinut de Roman Kim.

Are doar 27 de ani, este comparat cu Paganini şi a făcut senzaţie în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de sute de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în marile săli de concert.

Roman Kim este cel care a redefinit virtuozitatea, a inventat un nou tip de corzi şi îşi uimeşte publicul cu ochelarii prismatici pe care i-a inventat în 2014 şi pe care îi poartă în timpul concertelor. Din 2016 ochelarii prismatici au fost studiaţi de câţiva oameni de ştiinţă din Seul şi Neuwield (Germania) care au sugerat că ei provoacă o stare de activitate cerebrală, ascuţind simţurile şi intensificând autocontrolul.

S-a născut în Kazahstan, într-o familie de descendenţi coreeni-tătari-bieloruşi, şi a urmat şcoala la Moscova (fiind elevul faimoasei profesoare Galina Turchaninova). S-a stabilit în Köln, iar acum cântă pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona) care „vorbeşte limba italiană”.

Cu ajutorul unei burse oferite de Fundaţia Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de violonişti precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer.

Inspirat de viaţa şi creaţia compozitorului şi violonistului Niccolò Paganini, precum şi de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depăşească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului: abordează cu succes lucrări clasice complexe, dar reuşeşte să cucerească admiratori şi prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri.

După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: În concert […] Kim a dat dovadă de o forţă magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. […] Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete şi extravaganţe în cinci minute”.

Roman Kim a fost însoţit la Bistriţa de pianistul şi percuţionistul de origine slovenă Jure Goručan – nu doar un remarcabil solist, ci şi un acompaniator elocvent, cu care violonistul colaborează încă din anii de studiu.„

Ca artist, Jure Goručan este preocupat de găsirea unor forme alternative de interpretare, concretizate prin proiectul „December Concert”, al celebrului muzician Chilly Gonzales sau premiera transcrierii sale a lucrării „Pasărea de foc” de I. Stravinsky la Festivalul de la Bellerive – Elveţia împreună cu Signum Saxophone Quartet.

Jure Goručan a studiat la Hochschule für Musik din Köln cu Arbo Valdma şi Paulo Alvares. Ca solist al Concertului nr. 1 de F. Chopin a susţinut un turneu în Europa Centrală alături de ansamblul „Soliştii Zagrebului”. În 2009 a fost invitat la Festivalul Maribor unde a colaborat cu muzicieni precum Richard Tognetti, Boris Berezovski şi Arvid Engegard.

Cei doi muzicieni au fost acompaniaţi de Camerata Michael Haydn de la Filarmonica din Oradea, dirijată de tânărul dirijor din Taiwan – Brian Liao.

Camerata Michael Haydn a fost fondată în 2015 de concert-maestrul Nagy Kalman şi Kurucz Tibor. Ansamblul poartă numele compozitorului Michael Haydn (fratele celebrului Joseph Haydn) care a activat şi în Oradea – fiind considerat fondatorul primei orchestre din Oradea, în 1760.

Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.
Cristina Iurișniți este “puţin dezamăgită” de cele apărute în presă de Dan Barna. Cum le afectează șansele prezidențiale octombrie 19, 2019 - Scandalul izbucnit în jurul liderului și candidatului USR-Plus la președinția României, Dan Barna, nu aduce liniște în USR, replici ale seismului fiind percepute și la Bistrița. În acest context, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a pecizat că e ”puțin dezamăgită” de cele apărute în presă despre Dan Barna și unele contracte pe fonduri europene implementate de firme controlate de liderul USR.
Aquabis: Avarie, la conducta de distribuție a apei, în Ilva Mică octombrie 19, 2019 - O avarie s-a produs ieri seară în Ilva Mică, la conducta de distribuție a apei. Din această cauză, cei de la Aquabis au fost nevoiţi să sisteze apa potabilă în localitate.
Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.