O nouă bursă de creație, instituită la Bistrița!

O nouă bursă de creație, instituită la Bistrița!

Tinerii artiști vor avea la dispoziție încă un sprijin și o ocazie de a-și manifesta talentul! O nouă bursă de creație artistică a fost instituită recent la Bistrița, pentru a omagia personalitatea pictorului Miron Duca:

Este vorba despre o bursă instituită în amintirea pictorului Miron Duca și oferită de prietenii, colecționarii și colegii artistului din Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița, primul dintre laureații acestei distincții fiind Paul Târziu.

Personalitatea regretatului pictor Miron Duca a fost evocată vineri, la Bistrița, în cadrul unei emoționante întâlniri la Galeria Arcade 24: masa rotundă s-a intitulat „Miron Duca – Libertatea ca suveranitate” și a dezvăluit celor prezenți atât fotografii inedite ale lucrărilor sale, cât și secvențe cu artistul pictând în atelierul său sau participând la diferite evenimente culturale. A fost proiectat și eseul documentar Miron Duca – O prezență vie – un film regizat de Matei Mircea, prezentat și la vernisajul expoziției:

VIDEO: Chiar și după moarte, reușește să adune atâta lume…

Istoricul de artă Vasile Duda a făcut o incursiune în universul creației lui Miron Duca, numindu-l „pictor al verticalității” și grupând picturile artistului în serii și perioade de creație. Vasile Duda a amintit de lucrările anilor ’70 și ’80, de seria Semne, Fusuri, Zadii, „perioada roșie”, perioada „albastră”, seria Cascade, Ziduri, Gesturi, Ploaie de stele – ilustrând cu fotografii că artistul a avut preocupări și în zona graficii, dar și a sculpturii.

Portretistica lui se dovedește un pretext al introspecției sentimentale prin fizionomii care se alungec și își diluează consistența volumetrică… În anii 1980-85 ne confruntăm cu seria Semnelor, în care artistul se inspiră din arhaismul unor motive etnografice: fus, caier, zadie, năframă, fântâni – în compoziții cu o estetică a centrului, în care importanța subiectului se păstrează și se caută în semnificații din titlu, picturalitate și horror vacui…

În perioada 1998 – 2008 artistul a sondat semnele unor plasticități vizuale în preajma sa – în semne, ritmuri, ziduri: încercând să facă vizibil ritmul marii treceri, Miron Duca se dezvăluie ușor nostalgic și împăcat cu ritmul propriei temporalități… Subtilitatea nașterii unor culori noi, a unor combinații cromatice surprinzătoare, aduc plus valoare acestor lucrări liniștite. În această serie a căutărilor se plasează compania cromatică roșu sau violet deschis, definită în glumă de artist ca fiind „rozurile pentru care trebuie să caut efectul verdelui…”, a mai spus Vasile Duda.

De ce iubim lucrările lui Miron Duca?

Pentru că ele nu dezvăluie disonanțe și agresivități vulgarizate, ci simplitatea procesului de creație și sentimental unei permanente căutări, peste care intervine o liniștită încredere în sine… Pictura lui emană o împlinire interioară, pentru că a fost făcută cu sinceritate și transmite promisiunea unui univers plin de sentimente concrete care oferă sens plasticității sale abstracte…”, a conchis Vasile Duda.

O emoționantă evocare a oferit și poeta Andreea Gal-Târziu: „Ne-am întâlnit de nenumărate ori. Conversațiile noastre au însemnat un salut, un zâmbet, câteva fraze, dincolo de ele – toate cele pline de tâlc… Pentru noi asta înseamnă Miron: un pictor poet care a înțeles profunzimea lumii, lentoarea mișcărilor, fragmentarea ideilor… Miron Duca:  legătura picturii cu poezia. Forța expresivă a celor două a devenit amprenta vizibilă a lumii create de pictor pentru noi… Transparența tăcerii, linie frântă, mâna care construiește o pânză, trup invizibil, privire…”, a mărturisit Andreea Gal Târziu, creionând zâmbetul, privirea felul ireal în care se retrăgea și câteva secvențe în care l-a ascultat pe Miron Duca recitând din Bacovia. „Cineva recita Violetul lui Bacovia pentru violetul meu și al lui Paul… Plăcerea și sinceritatea rostirii…

Pictura trece prin trup

Criticul de artă Oliv Mircea a subliniat că Miron rămâne un model fără egal în Bistrița, fiind cel mai cultivat pictor care a trăit aici. „Există o lecție pe care Miron Duca ne-a oferit-o: el se scrie pe sine, se corectează și se autocorectează, indiferent la orice imagine despre sine… Vorbea despre sine cu foarte mare rezervă. Își căuta în permanență tihna și era era printre puținii care anunța binele. Nimic la el nu era arogant. Susținea că Pictura trece prin trup. Cu trupul se pictează, afirma Miron Duca…

„Privește și ai să înțelegi, ai răbdare și o să descoperi, fii sincer și o să-ți primești răsplata în lumea care și-a lăsat aici fărâme de suflet pentru noi toți”, afirma Miron Duca în 2010.

 

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 2 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 6 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 6 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 7 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 11 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 12 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 13 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 13 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.