O nouă bursă de creație, instituită la Bistrița!

O nouă bursă de creație, instituită la Bistrița!

Tinerii artiști vor avea la dispoziție încă un sprijin și o ocazie de a-și manifesta talentul! O nouă bursă de creație artistică a fost instituită recent la Bistrița, pentru a omagia personalitatea pictorului Miron Duca:

Este vorba despre o bursă instituită în amintirea pictorului Miron Duca și oferită de prietenii, colecționarii și colegii artistului din Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița, primul dintre laureații acestei distincții fiind Paul Târziu.

Personalitatea regretatului pictor Miron Duca a fost evocată vineri, la Bistrița, în cadrul unei emoționante întâlniri la Galeria Arcade 24: masa rotundă s-a intitulat „Miron Duca – Libertatea ca suveranitate” și a dezvăluit celor prezenți atât fotografii inedite ale lucrărilor sale, cât și secvențe cu artistul pictând în atelierul său sau participând la diferite evenimente culturale. A fost proiectat și eseul documentar Miron Duca – O prezență vie – un film regizat de Matei Mircea, prezentat și la vernisajul expoziției:

VIDEO: Chiar și după moarte, reușește să adune atâta lume…

Istoricul de artă Vasile Duda a făcut o incursiune în universul creației lui Miron Duca, numindu-l „pictor al verticalității” și grupând picturile artistului în serii și perioade de creație. Vasile Duda a amintit de lucrările anilor ’70 și ’80, de seria Semne, Fusuri, Zadii, „perioada roșie”, perioada „albastră”, seria Cascade, Ziduri, Gesturi, Ploaie de stele – ilustrând cu fotografii că artistul a avut preocupări și în zona graficii, dar și a sculpturii.

Portretistica lui se dovedește un pretext al introspecției sentimentale prin fizionomii care se alungec și își diluează consistența volumetrică… În anii 1980-85 ne confruntăm cu seria Semnelor, în care artistul se inspiră din arhaismul unor motive etnografice: fus, caier, zadie, năframă, fântâni – în compoziții cu o estetică a centrului, în care importanța subiectului se păstrează și se caută în semnificații din titlu, picturalitate și horror vacui…

În perioada 1998 – 2008 artistul a sondat semnele unor plasticități vizuale în preajma sa – în semne, ritmuri, ziduri: încercând să facă vizibil ritmul marii treceri, Miron Duca se dezvăluie ușor nostalgic și împăcat cu ritmul propriei temporalități… Subtilitatea nașterii unor culori noi, a unor combinații cromatice surprinzătoare, aduc plus valoare acestor lucrări liniștite. În această serie a căutărilor se plasează compania cromatică roșu sau violet deschis, definită în glumă de artist ca fiind „rozurile pentru care trebuie să caut efectul verdelui…”, a mai spus Vasile Duda.

De ce iubim lucrările lui Miron Duca?

Pentru că ele nu dezvăluie disonanțe și agresivități vulgarizate, ci simplitatea procesului de creație și sentimental unei permanente căutări, peste care intervine o liniștită încredere în sine… Pictura lui emană o împlinire interioară, pentru că a fost făcută cu sinceritate și transmite promisiunea unui univers plin de sentimente concrete care oferă sens plasticității sale abstracte…”, a conchis Vasile Duda.

O emoționantă evocare a oferit și poeta Andreea Gal-Târziu: „Ne-am întâlnit de nenumărate ori. Conversațiile noastre au însemnat un salut, un zâmbet, câteva fraze, dincolo de ele – toate cele pline de tâlc… Pentru noi asta înseamnă Miron: un pictor poet care a înțeles profunzimea lumii, lentoarea mișcărilor, fragmentarea ideilor… Miron Duca:  legătura picturii cu poezia. Forța expresivă a celor două a devenit amprenta vizibilă a lumii create de pictor pentru noi… Transparența tăcerii, linie frântă, mâna care construiește o pânză, trup invizibil, privire…”, a mărturisit Andreea Gal Târziu, creionând zâmbetul, privirea felul ireal în care se retrăgea și câteva secvențe în care l-a ascultat pe Miron Duca recitând din Bacovia. „Cineva recita Violetul lui Bacovia pentru violetul meu și al lui Paul… Plăcerea și sinceritatea rostirii…

Pictura trece prin trup

Criticul de artă Oliv Mircea a subliniat că Miron rămâne un model fără egal în Bistrița, fiind cel mai cultivat pictor care a trăit aici. „Există o lecție pe care Miron Duca ne-a oferit-o: el se scrie pe sine, se corectează și se autocorectează, indiferent la orice imagine despre sine… Vorbea despre sine cu foarte mare rezervă. Își căuta în permanență tihna și era era printre puținii care anunța binele. Nimic la el nu era arogant. Susținea că Pictura trece prin trup. Cu trupul se pictează, afirma Miron Duca…

„Privește și ai să înțelegi, ai răbdare și o să descoperi, fii sincer și o să-ți primești răsplata în lumea care și-a lăsat aici fărâme de suflet pentru noi toți”, afirma Miron Duca în 2010.

 

Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 16 ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 17 ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 17 ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum 20 de ore - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum 21 de ore - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum 23 de ore - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum 23 de ore - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.
FOTO/VIDEO: Cap de TIR în flăcări, după un impact cu un autoturism acum 2 zile - Un incendiu violent a izbucnit în Mijlocenii Bârgăului! Un cap de TIR a fost cuprins de flăcări, după impactul cu un autoturism! Echipajele de salvatori se luptă să stingă flăcările!
Firmele nu se înghesuie la licitațiile organizate de Primăria Bistrița. Lipsa ofertanților a blocat inclusiv „Linia verde” acum 2 zile - Mai multe proiecte ale Primăriei Bistrița sunt în stand by, după ce firmele nu s-au prea înghesuit să participe la licitațiile organizate de municipalitate. Printre ele se numără achiziționarea unui ski lift pentru pârtia de schi, dar și a autobuzelor electrice pentru „Linia verde”.
Un sfert din directorii de școală din județ au ajuns în funcții fără concurs acum 2 zile - Aproape un sfert din directorii școlilor din Bistrița-Năsăud ocupă posturile fără să fi dat un concurs pe post, după ce au fost numiți cu delegație în funcție. „De vină” pentru această situație fiind pensionările, dar și faptul că în urma concursurilor de anii trecuți posturile nu au fost ocupate.