Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare, în curând, la Bistrița! Un fenomen astronomic deosebit – Perseidele – urmează să atingă intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august, iar bistrițenii sunt invitați să le admire prin telescoape astronomice, în toată splendoarea lor! Mai mult, pe firmament se vor putea observa foarte aproape patru planete rar vizibile pe cer în același timp: Marte, Venus, Saturn și Jupiter.

 

Dacă doriți să urmăriți spectacolul de stele în toată splendoarea lui, trebuie să vă deplasați la Aerodromul din Unirea, echipați cu o pătură și desigur, multă curiozitate. Printre stelele căzătoare, care vor activa noi sau vechi dorințe ascunse în sufletele voastre, veți avea șansa să observați, cu ajutorul unui laser astronomic, și constelațiile zodiacale vizibile numai în timpul verii.

Gavrilă Urs, coordonatorul evenimentului, a povestit  pentru Bistrițeanul.ro că organizează aceste întâlniri încă din anul 2013. „La început, invitam doar prieteni și apropiați, însă ulterior am ajuns să îl fac public. Acest eveniment a atras tot mai mulți oameni, culminând în anul 2016 cu peste 500 de participanți pe Dealul Budacului. Anul trecut l-am organizat prima dată pe aerodromul din Bistrița și deși nu am avut noroc de o vreme tocmai grozavă, au fost peste 200 de persoane care au participat. Anul acesta mă aștept să fie sute de oameni entuziaști, mai ales că vremea se anunță a fi foarte frumoasă.

Ce anume l-a motivat să organizeze anual evenimentul? Întrucât am devenit pasionat de mic copil, cred că este o misiune pentru mine să popularizez, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor, această disciplină. Eu cred că menirea omului este de a privi dincolo de orizont, cât mai sus, chiar dincolo de stele; cu atât mai mult încât vedem în ziua de azi din ce în ce mai multă dedicație și interes pentru zboruri în afara atmosferei, în spațiul cosmic, explorări ale planetelor și așa mai departe. Aș vrea ca aceste lucruri să nu fie doar pură teorie pentru tinerii din România, așa îmi fac și eu menirea mea măruntă. Cine știe de unde poate răsări următorul astrolog…?

Numele acestui fenomen astronomic este dat de faptul că meteoriţii provin din constelaţia Perseu.

Organizatorii promit povești la lumina focului de tabără, într-o atmosferă întreținută de DJ-ul ce va încânta cu muzică folk-goldies de excepție.

Acest eveniment este recomandat copiilor, iar legat de locurile de parcare nu trebuie să vă faceți griji: acestea se găsesc lângă aerodrom. Intrarea este liberă!

Gina Bontaș

acum 2 oreFOTO: Bistrița – A încercat să evite un șofer grăbit și a intrat într-o casă - Un autoturism a intrat în această seară cu autoturismul într-o casă de pe strada Avram Iancu. Tânărul șofer, care livra pizza, a pierdut controlul volanului după ce ar fi evitat un alt autoturism. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
acum 2 oreVIDEO – Lovită de mașină, după ce a trecut aiurea strada. Aventurile unei sucevence, în Beclean - În această seară, o suceveancă de 30 de ani a fost lovită de o mașină, la intrare în Beclean. Aceasta traversase strada aiurea, fără să se asigure. Neatenția a trimis-o la spital.
acum 4 oreDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Iza, fetița cu tetrapareză spastică și epilepsie, are acum o căsuță în care să stea, dar nevoi sunt încă multe - Cazul Izabelei, fetița cu tetrapareză spastică și epilepsie vi l-am prezentat prima dată în campania din 2014. Dărnicia voastră a ajutat familia ei să se mute într-o căsuță a lor. Dar nevoi sunt încă multe.
acum 6 oreFOTO: Prima ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 15 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori, Ediția I: la concurs au participat 24 de copii cu vârsta sub 14 ani, toţi fiind entuziasmați să lupte pentru cupele și medaliile oferite de organizatori.
acum 6 oreFOTO: Un pahar de vin fiert, un ceai fierbinte, o cană de fericire…! - Până în 23 decembrie, bistriţenii sunt invitaţi pe pietonalul Liviu Rebreanu, să participe la un inedit proiect şi, totodată, să-şi încălzească sufletele cu o cană de fericire…
acum 7 oreFOTO: Sărbătoare la Materom! Clienţii fideli au primit daruri din partea companiei - Zilele trecute, Materom Automotive, Centru Autorizat de Service Mercedes-Benz și Multimarcă, dar și Distribuție Piese a împlinit 4 ani de la deschidere, dar acesta nu a fost singurul motiv de sărbătoare:
acum 9 oreProfesorul i d e a l - Lucrând la catedră de mai mulți ani, nu poți să nu-ți pui niște întrebări identitare: Cine ești tu, ca profesor? Ce faci acolo? E bine cum acționezi? Faci suficient? Faci prea puțin, faci prea mult?
acum 9 oreNecrofilul moldovean care a omorât un bătrân din Bistrița-Bârgăului și i-a dat foc la casă va sta un sfert de veac după gratii - Alexandru Paul Toderașc, tânărul de 23 de ani care a omorât cu sânge rece un bătrân din Bistrița-Bârgăului, după care i-a incendiat locuința și-a primit pedeapsa. Judecătorii au hotărât ca acesta să petreacă un sfert de veac după gratii pentru faptele sale.
acum 10 oreCrăciun în Bistriţa-Năsăud: Trei zile de poveste, într-un decor de feerie - Ne așteaptă – aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani – 3 zile de poveste, în curtea Muzeului Judeţean unde suntem invitaţi cu toţii să retrăim magia unui Crăciun ca altădată. Cu savuroase bunătăţi Produs în Bistrița-Năsăud, cu minunăţii de „gătat” casa și înfrumusețat gazda, cu cina porcului, ateliere de creație și de gătit cornulețe cu silvoiță!
acum 11 orePeste 1000 de tone de antiderapant, împrăștiat în ultimele 24 de ore - Bistrița - Năsăud se află până azi, la ora 16.00, sub cod galben de ninsori. Ninsoarea abundentă din unele zone s-a depus rapid pe carosabil. În ultimele 24 de ore, în județ, s-au împrăștiat peste 1000 de tone de antiderapant.
acum 12 oreFOTO. Aniela: Locul în care fotografiile îţi zâmbesc printre lacrimi… - Când vrei să vezi cum anume reuşeşte un om să sfinţească locul în care respiră,  este suficient să dai o raită pe la Gelateria Aniela. Am făcut-o şi noi, ieri, împinşi de curiozitatea de a vedea fotografiile care i-au impresionat pe unii până la lacrimi, în timp ce alţii, privindu-le, au căzut pe gânduri...
acum O ziDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Șase îngerași, dintre care unul în cărucior cu rotile, speră la un Crăciun mai bun - Alina și Dorel stau într-o căsuță mică, împreună cu cei cinci copilași ai lor. Al șaselea, care e în cărucior cu rotile, stă mai mult la bunica lui. Alina e și însărcinată. Se descurcă greu, dar se zbat să le ofere ce pot ei mai bun, copiilor. Toți speră la un Crăciun mai bun.
acum O ziGROAZNIC! Două copile, una de trei anișori și una de șase, sfâșiate de un câine, când ieșeau de la cămin - Oribilul incident a avut loc ieri, în jurul amiezii, în Orheiul Bistriței. Un câine s-a aruncat într-un grup de copii ce ieșea de la cămin. A rănit două fetițe, ambele ajungând la spital.
acum O ziFOTO Vremea rea face primele probleme: Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț, în Sărățel - Vremea rea care a pus stăpânire pe mai multe zone din țară face deja probleme. Un autoturism a ajuns într-un șanț, în localitatea Sărățel. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
acum O ziFOTO/VIDEO: Campionii patrupezi, europeni și mondiali, admirați azi, la Livezile - 16 câini Husky Siberian au fost atracția de azi, de la Muzeul Casa Săsească din Livezile. 12 dintre frumoșii patrupezi au câștigat aur sau argint la campionatele european și mondial de atelaje trase de câini.