Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare, în curând, la Bistrița! Un fenomen astronomic deosebit – Perseidele – urmează să atingă intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august, iar bistrițenii sunt invitați să le admire prin telescoape astronomice, în toată splendoarea lor! Mai mult, pe firmament se vor putea observa foarte aproape patru planete rar vizibile pe cer în același timp: Marte, Venus, Saturn și Jupiter.

 

Dacă doriți să urmăriți spectacolul de stele în toată splendoarea lui, trebuie să vă deplasați la Aerodromul din Unirea, echipați cu o pătură și desigur, multă curiozitate. Printre stelele căzătoare, care vor activa noi sau vechi dorințe ascunse în sufletele voastre, veți avea șansa să observați, cu ajutorul unui laser astronomic, și constelațiile zodiacale vizibile numai în timpul verii.

Gavrilă Urs, coordonatorul evenimentului, a povestit  pentru Bistrițeanul.ro că organizează aceste întâlniri încă din anul 2013. „La început, invitam doar prieteni și apropiați, însă ulterior am ajuns să îl fac public. Acest eveniment a atras tot mai mulți oameni, culminând în anul 2016 cu peste 500 de participanți pe Dealul Budacului. Anul trecut l-am organizat prima dată pe aerodromul din Bistrița și deși nu am avut noroc de o vreme tocmai grozavă, au fost peste 200 de persoane care au participat. Anul acesta mă aștept să fie sute de oameni entuziaști, mai ales că vremea se anunță a fi foarte frumoasă.

Ce anume l-a motivat să organizeze anual evenimentul? Întrucât am devenit pasionat de mic copil, cred că este o misiune pentru mine să popularizez, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor, această disciplină. Eu cred că menirea omului este de a privi dincolo de orizont, cât mai sus, chiar dincolo de stele; cu atât mai mult încât vedem în ziua de azi din ce în ce mai multă dedicație și interes pentru zboruri în afara atmosferei, în spațiul cosmic, explorări ale planetelor și așa mai departe. Aș vrea ca aceste lucruri să nu fie doar pură teorie pentru tinerii din România, așa îmi fac și eu menirea mea măruntă. Cine știe de unde poate răsări următorul astrolog…?

Numele acestui fenomen astronomic este dat de faptul că meteoriţii provin din constelaţia Perseu.

Organizatorii promit povești la lumina focului de tabără, într-o atmosferă întreținută de DJ-ul ce va încânta cu muzică folk-goldies de excepție.

Acest eveniment este recomandat copiilor, iar legat de locurile de parcare nu trebuie să vă faceți griji: acestea se găsesc lângă aerodrom. Intrarea este liberă!

Gina Bontaș

BUCURIE! A fost găsită bunicuța Julianna! acum 7 ore- Clipele de groază și cele mai negre scenarii au încetat pentru familia bunicuței Julianna. Bătrânica a fost găsită chiar de aparținători.
FOTO: Din 16 monumente istorice gata să se prăbușească, pentru 11 nici măcar nu există interes de reabilitare acum 9 ore- Județul nostru are sute de monumente istorice. 16 dintre acestea sunt pe punctul de a se prăbuși. Dacă pentru unele se încearcă salvarea lor, pentru 11 dintre ele nici măcar nu există interes de așa ceva.
VIDEO: O nouă provocare pentru Bistrița: De acum, Bistrițeanul.ro LIVE, dimineața, de la ora 9 acum 9 ore- După aproape 11 ani de activitate în mediul online, Bistrițeanul evoluează și trece la nivelul următor, într-o etapă care vă demonstrează că vrem să fim mai aproape de cititori și  că suntem o redacție vie… Că suntem dispuși să vă ascultăm cu adevărat și să luăm în considerare ceea ce aveți de transmis:
Năsăudean cu peri cărunți ce nu avea drept să conducă în România, prins de polițiștii dejeni acum 10 ore- Un bărbat din Năsăud a fost prins de polițiștii dejeni încălcând legea. Acesta tranzita orașul, sâmbătă dimineața, deși nu avea drept de a conduce autovehicule în România.
FOTO: Construcții într-un avansat stadiu de degradare pun în pericol viața elevilor! acum 11 ore- Construcții într-un avansat stadiu de degradare pun în pericol viața elevilor – avertizează deputatul USR Cristina Iurișniți, referindu-se la clădirea școlii din Dorolea și Cușma.
Încalci legea? Polițiștii ți-ar putea suspenda permisul…când îți convine! acum 13 ore- Un nou proiect de lege are menirea de a face sancțiunile șoferilor mai convenabile. Pe principiul ”să nu rămână fără pâine pe masă”, noua lege ar permite șoferilor să-și aleagă perioada de suspendare a permisului. Totuși, fără a depăși un an de zile de la data comiterii infracțiunii.
Se fac angajări la Jaqueline Caffe, Sanovil, Bricks 1903 și fosta fabrică Netex! acum 14 ore- Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: se caută infirmiere, barmani, ospătari, electricieni, operatori și șef de secție!
FOTO – Cum au reușit niște copii de 10 ani din Beclean să vină cu o soluție pentru îmbunătățirea somnului astronauților acum 14 ore- Niște copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au reușit să vină cu o soluție menită să îmbunătățească somnul astronauților. Este vorba despre un roboțel, din LEGO, care le-a și adus locul al II-lea în cadrul unei competiții naționale.
VIDEO – Cum a ajuns după gratii un bistrițean chiar în ziua în care îi naște soția. Totul a pornit de la un claxon acum 15 ore- Un bistrițean de 35 de ani a ajuns noaptea trecută după gratii, ratând astfel nașterea copilului său, care vine pe lume chiar astăzi. Totul a pornit de la un claxon, care s-a transformat într-un adevărat scandal...
O bunicuță de 83 de ani a dispărut de acasă! Să ajutăm! acum 16 ore- O familie din Coldău cere ajutorul pentru a o găsi pe bunica Julianna. La cei 83 de ani a plecat de acasă azi-noapte, și nu mai e de găsit. Polițiștii o caută deja. Ați văzut-o, cumva?
Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe… acum O zi- Povestea înghețatei pe care o găsiți astăzi în zeci de sortimente în vitrinele Gelateriei Aniela începe acum 50 de ani, atunci când familia Bachiș, cu un spirit antreprenorial care n-a putut fi înfrânat mai târziu nici de comuniști, s-a apucat să o facă, în casa părintească de la Tărpiu, lângă Dumitra.
FOTO: A încercat să facă foc în sobă, dar a incendiat casa familiei. Pățania periculoasă a unui copil de 10 ani acum O zi- Un copil de 10 ani a cauzat un incendiu, pe când încerca să facă foc în sobă, folosind o substanță inflamabilă.
OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…” acum O zi- Imaginea piciorului zdrobit de grenadă al tânărului artist din Bistrița – Octavian Ureche – participant la protestul din 10 august 2018 și rănit de jandarmii violenți, a devenit virală anul trecut pe internet. De atunci, viața lui Octavian s-a schimbat fundamental: „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat…”
Când promisiunile bat rațiunea – cu gândul la o pensie mai mare, un bătrân s-a lăsat prostit de un alt pensionar acum O zi- Un bătrân de 80 de ani din Bistrița a rămas fără o parte din pensie, după ce a fost prostit, culmea, tot de un pensionar. Acesta a pretins că este un director de la Casa de Pensii și i-a promis bătrânului că-l poate ajuta să-și mărească pensia, în schimbul unei sume de bani...
Provocare inedită pentru copiii care au primit cadouri prin Camionul de Crăciun acum 2 zile- A venit vremea ca și copilașii care au primit cadouri prin acțiunea Camionul de Crăciun să se implice printr-o inedită acțiune de voluntariat. Cei de la Tășuleasa Social le-au propus celor mici să ajute la înfrumusețarea traseului Via Transilvanica.