Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare, în curând, la Bistrița! Un fenomen astronomic deosebit – Perseidele – urmează să atingă intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august, iar bistrițenii sunt invitați să le admire prin telescoape astronomice, în toată splendoarea lor! Mai mult, pe firmament se vor putea observa foarte aproape patru planete rar vizibile pe cer în același timp: Marte, Venus, Saturn și Jupiter.

 

Dacă doriți să urmăriți spectacolul de stele în toată splendoarea lui, trebuie să vă deplasați la Aerodromul din Unirea, echipați cu o pătură și desigur, multă curiozitate. Printre stelele căzătoare, care vor activa noi sau vechi dorințe ascunse în sufletele voastre, veți avea șansa să observați, cu ajutorul unui laser astronomic, și constelațiile zodiacale vizibile numai în timpul verii.

Gavrilă Urs, coordonatorul evenimentului, a povestit  pentru Bistrițeanul.ro că organizează aceste întâlniri încă din anul 2013. „La început, invitam doar prieteni și apropiați, însă ulterior am ajuns să îl fac public. Acest eveniment a atras tot mai mulți oameni, culminând în anul 2016 cu peste 500 de participanți pe Dealul Budacului. Anul trecut l-am organizat prima dată pe aerodromul din Bistrița și deși nu am avut noroc de o vreme tocmai grozavă, au fost peste 200 de persoane care au participat. Anul acesta mă aștept să fie sute de oameni entuziaști, mai ales că vremea se anunță a fi foarte frumoasă.

Ce anume l-a motivat să organizeze anual evenimentul? Întrucât am devenit pasionat de mic copil, cred că este o misiune pentru mine să popularizez, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor, această disciplină. Eu cred că menirea omului este de a privi dincolo de orizont, cât mai sus, chiar dincolo de stele; cu atât mai mult încât vedem în ziua de azi din ce în ce mai multă dedicație și interes pentru zboruri în afara atmosferei, în spațiul cosmic, explorări ale planetelor și așa mai departe. Aș vrea ca aceste lucruri să nu fie doar pură teorie pentru tinerii din România, așa îmi fac și eu menirea mea măruntă. Cine știe de unde poate răsări următorul astrolog…?

Numele acestui fenomen astronomic este dat de faptul că meteoriţii provin din constelaţia Perseu.

Organizatorii promit povești la lumina focului de tabără, într-o atmosferă întreținută de DJ-ul ce va încânta cu muzică folk-goldies de excepție.

Acest eveniment este recomandat copiilor, iar legat de locurile de parcare nu trebuie să vă faceți griji: acestea se găsesc lângă aerodrom. Intrarea este liberă!

Gina Bontaș

loading...
acum 19 minuteLegea „Viișoara”, inițiată la Bistrița, își demonstrează primele efecte practice - Legea „Viișoara”, cum a numit-o deputatul Ionuț Simionca de la PMP, concepută la Bistrița, își demonstrează primele efecte: până în decembrie va fi instalată o barieră la trecerea la nivel cu calea ferată pe strada Lucian Blaga din Bistrița. Un tânăr politician, lider al echipei de tineret într-un important partid din Bistrița-Năsăud, se alătură celor de la PMP.
acum 42 de minuteAurel Tămaș și Vlăduța Lupău cântă la Lunca Ilvei, în acest sfârșit de săptămână! - Cea de-a V-a ediție a Festivalului Cântecului, Jocului și Portului Ilvean va avea loc la Lunca Ilvei la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 18 și 19 august. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Vlăduța Lupău, Viorel Pleșcan și Aurel Tămaș.
acum O orăREBRA: Un minor și un tânăr de 19 ani și-au băgat prietenii în spital - S-a întâmplat în zi de sărbătoare! Patru prieteni au chefuit, apoi au început să se certe. De aici, au ajuns să se bată. Doi dintre ei, ambii de 18 ani, au ajuns la spital. Ceilalți doi, de 17 și 19 ani au fost reținuți de polițiști.
acum 2 oreBistrița – capitala handbalului românesc pentru trei zile. Invitată este și o echipă din Ucraina - CS Gloria 2018 organizează, în acest weekend, cea de-a III-a ediţie a Cupei judeţului Bistriţa-Năsăud la handbal feminin, la care vor participa patru echipe de handbal, una venită tocmai din Ucraina. Bistriţenii sunt aşteptaţi la Sala Polivalentă ca să-şi susţină echipa favorită. Intrarea este liberă!
acum 3 oreÎncă un oraș din județ ar putea avea spital la standarde europene, cu 2,2 milioane de euro - După spitalul din Bistrița, unde continuă investițiile începute acum aproape un deceniu, o altă unitate medicală ar putea fi adusă la standarde europene. Este vorba despre spitalul orășenesc Beclean.
acum 4 oreMare sărbătoare! Adormirea Maicii Domnului: Ușile caselor se țin deschise pentru ca Fecioara Maria să poată intra… - Bistrițenii și românii de pretutindeni prăznuiesc, pe 15 august, cea mai mare sărbătoare religioasă a verii - considerată de mulți teologi drept „Paștele verii” - Adormirea Maicii Domnului. Se cinstește azi moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer iar, conform canoanelor, nu se spune „La mulți ani”. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dobric se crede că este înzestrată cu puteri miraculoase, vindecând credincioșii de cancer... 
acum 16 oreFOTO/VIDEO: Dorel ne-a făcut AquaPark - S-a întâmplat în Bistrița, tocmai în Parcul Muncipal! Dorel a analizat și a măsurat și a văzut că este loc de mai mult. Așa că, lucrând la o țeavă cu apă....a făcut un lac. Sau un AquaPark.
acum 21 de oreFOTO/VIDEO : Accident mortal în Mureșenii Bârgăului - În urmă cu puțin timp a avut loc un grav accident de circulație, pe DN 17, în Mureșenii Bârgăului. Un bărbat este în stop cardio-respirator și este resuscitat. UPDATE: Din nefericire, bărbatul nu a mai putut fi salvat.
acum 22 de oreFOTO: Impact între un autoturism și o autoutilitară, pe Dealul Târgului - Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit. Evenimentul rutier a avut loc pe Dealul Târgului.
acum 22 de oreOAMENI din Bistrița-Năsăud: Gabi Urs, astronomul de serviciu al orașului… - Nu greșim prea mult dacă îl numim pe Gabi Urs astronomul de serviciu al orașului, tânărul de 33 de ani fiind mereu dispus să-și pună la dispoziția bistrițenilor telescoapele în care a investit peste 10.000 de lei. Lui îi datorăm și Star Party Perseide 2018 – o întâlnire deosebită cu bistrițenii pasionați de fenomene astronomice, care au avut ocazia să urmărească ploaia de stele căzătoare de duminică seara, pe Aerodromul din Bistrița.
acum 23 de oreFOTO/VIDEO: Domnu’ nenea polițist, pot să beau bere în parc? Doar când crești mare și te angajezi la Primărie! - Legea e dată ca să fie încălcată! Asta se vede clar la Bistrița! Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice este sancționat. Totuși, dacă te angajezi la Primărie, poți savura o bericică, chiar și în Parc! Că doar te odihnești de la atâta speteală!
acum O zi„Acces interzis. Pericol de accidentare!”, în pădurea-parc Schullerwald - A trecut deja ceva timp de când un copac atârnă pe unul dintre turnurile de observare din pădurea Schullerwald, însă tot ceea ce au făcut autorităţile până acum a fost să delimiteze locul şi să… pună o pancartă de atenţionare. Când va fi tăiat nimeni nu ştie. Pădurea-parc Schullerwald pare să fi fost afectată pe...
acum O ziÎntr-o comună din județ hainele vor fi curățate la spălătoria ecologică - După săli de evenimente, supermarketuri, bănci și parcări supraetajate, o comună din județ se apropie mai tare de condițiile de oraș. O firmă se pregătește să inaugureze acolo o spălătorie și călcătorie ecologică. Despre ce comună este vorba:
acum O ziVIDEO: Revoltător! Copil – luat la palme de un străin violent, în fața blocului Lama - Imagini revoltătoare, ieri seară, în părculețul din fața blocului Lamă, acolo unde un copil a fost luat la palme de un străin violent. Mama copilului a făcut reclamație la poliție. Ce l-a deranjat pe individul care a agresat copilul în vârstă de 11 ani:
acum O ziFOTO – Parcarea de pe Lupeni va avea o nouă ieșire. Un pasaj se transformă în acces auto - Un pasaj va fi transformat în acces auto, în perioada imediat următoare. De asemenea, o trecere de pietoni de pe Bulevardul Republicii va fi mutată. Totul pentru a se face o ieșire pentru parcarea amenajată de Primăria Bistrița pe strada Lupeni.