Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare și la Bistrița! UNDE putem admira un fenomen astronomic deosebit

Ploaie de stele căzătoare, în curând, la Bistrița! Un fenomen astronomic deosebit – Perseidele – urmează să atingă intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august, iar bistrițenii sunt invitați să le admire prin telescoape astronomice, în toată splendoarea lor! Mai mult, pe firmament se vor putea observa foarte aproape patru planete rar vizibile pe cer în același timp: Marte, Venus, Saturn și Jupiter.

 

Dacă doriți să urmăriți spectacolul de stele în toată splendoarea lui, trebuie să vă deplasați la Aerodromul din Unirea, echipați cu o pătură și desigur, multă curiozitate. Printre stelele căzătoare, care vor activa noi sau vechi dorințe ascunse în sufletele voastre, veți avea șansa să observați, cu ajutorul unui laser astronomic, și constelațiile zodiacale vizibile numai în timpul verii.

Gavrilă Urs, coordonatorul evenimentului, a povestit  pentru Bistrițeanul.ro că organizează aceste întâlniri încă din anul 2013. „La început, invitam doar prieteni și apropiați, însă ulterior am ajuns să îl fac public. Acest eveniment a atras tot mai mulți oameni, culminând în anul 2016 cu peste 500 de participanți pe Dealul Budacului. Anul trecut l-am organizat prima dată pe aerodromul din Bistrița și deși nu am avut noroc de o vreme tocmai grozavă, au fost peste 200 de persoane care au participat. Anul acesta mă aștept să fie sute de oameni entuziaști, mai ales că vremea se anunță a fi foarte frumoasă.

Ce anume l-a motivat să organizeze anual evenimentul? Întrucât am devenit pasionat de mic copil, cred că este o misiune pentru mine să popularizez, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor, această disciplină. Eu cred că menirea omului este de a privi dincolo de orizont, cât mai sus, chiar dincolo de stele; cu atât mai mult încât vedem în ziua de azi din ce în ce mai multă dedicație și interes pentru zboruri în afara atmosferei, în spațiul cosmic, explorări ale planetelor și așa mai departe. Aș vrea ca aceste lucruri să nu fie doar pură teorie pentru tinerii din România, așa îmi fac și eu menirea mea măruntă. Cine știe de unde poate răsări următorul astrolog…?

Numele acestui fenomen astronomic este dat de faptul că meteoriţii provin din constelaţia Perseu.

Organizatorii promit povești la lumina focului de tabără, într-o atmosferă întreținută de DJ-ul ce va încânta cu muzică folk-goldies de excepție.

Acest eveniment este recomandat copiilor, iar legat de locurile de parcare nu trebuie să vă faceți griji: acestea se găsesc lângă aerodrom. Intrarea este liberă!

Gina Bontaș

acum 9 oreVIDEO: Un festival al democrației! „Să spargem clișeele!” - „Ne aflăm într-un adevărat festival al democrației! Pentru prima dată în istoria partidelor politice, avem parte de alegeri transparente pentru a selecta cei mai buni candidați care să reprezinte România în Parlamentul European, din partea USR”, a subliniat astăzi deputatul bistrițean Cristina Iurișniți.
acum 11 oreA furat de la sălăjeni, dar păcatele și le ispășește în Bistrița, pe deal - Un bistrițean a fost condamnat la închisoare de instanța de judecată din Jibou. Acesta a fost încarcerat însă în Penitenciarul Bistrița, unda va sta luni bune, pentru furt.
acum 12 oreAu început înscrierile la Festivalul Național Bistrița Folk! Ce trebuie să faci pentru a participa - O chitară și un strop de talent ar fi suficiente pentru a vă înscrie cu succes la Festivalul Concurs pentru Tineret „Bistriţa Folk” care se desfășoară la Bistrița în 16 și 17 noiembrie! Se anunță premii importante în bani și obiecte, dar și multe surprize muzicale.
acum 13 orePartidele se bat în idei! Tinerii rămân tot fără teren pentru case! - Acum cinci luni de zile, viceprimarul Cristian Niculae prezenta ideea unui nou cartier, cu case pentru tineri, în zona Livezi. Reprezentanții PNL spun însă că nimeni nu va fi interesat de acest proiect. Mai mult, ideea aceasta a fost pusă la înaintare pentru a îngropa o idee de-a lor. Un cartier în zona Dealului Cocoș. Pentru toți cei harnici!
acum 14 oreIon din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam…?! - Criza acută de pe piața forței de muncă din Bistrița-Năsăud generează soluții inedite, Camera de Comerț și Industrie anunțând că muncitorii din Vietnam sunt disponibili să muncească pe meleagurile noastre cu sutele... N-ar fi mai simplu și mai ieftin totuși să-i convingem pe bistrițeni să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă?
acum 14 oreATENȚIE! Intrarea în Năsăud, dinspre Bistrița, ÎNCHISĂ! - Lucrările la calea ferată de la intrarea în Năsăud au ajuns într-un stadiu important. Astfel, intrarea în oraș, dinspre Bistrița, va fi închisă la noapte. Ce rute trebuie să alegeți:
acum 15 oreRochia din dantelă, o alegere populară – cum faci totuși să ieși în evidență când porți o astfel de ținută   - Rochia din dantelă a devenit un etalon al frumuseții feminine în materie de articole vestimentare. Este una dintre cele mai preferate tipuri de rochii, ce ocupă un loc fruntaș în alegerile femeilor și un loc aparte în garderoba acestora. Pentru cele care doresc să obțină un stil elegant, rochia din dantelă vine că primă referință....
acum 15 oreVrei să devii primar al Bistriței? PNL te susține! Cu o condiție… - Cei care vor să intre în lupta pentru fotoliul de primar trebuie să-și depună candidatura până în 15 noiembrie. PNL a zis ca susține orice persoană notorie din oraș. Cu o condiție:                                     
acum 16 oreÎngroziți că trebuie să traversați cartierele aglomerate de pe DN17 și jumătate de oraș? O alternativă interesantă se modernizează! - În așteptarea unei centuri care să ne ferească de aglomerația tot mai mare din oraș și din cartiere, autoritățile județene modernizează o alternativă interesantă și aerisită la DN17. Vezi care este traseul:
acum 17 oreFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum 18 oreTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum O ziFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum O ziTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum O ziToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum O ziBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure.