Reuniunea informală a atașaților de mediu din UE: O plimbare regizată de autorități

Reuniunea informală a atașaților de mediu din UE: O plimbare regizată de autorități

În Bistrița-Năsăud s-a desfășurat zilele trecute reuniunea informală a atașaților de mediu din Uniunea Europeană, iar un tânăr jurist din Bistrița a făcut o analiză a problemelor cu care ne confruntăm la nivel județean, și nu numai… „Să discuți despre încălzire globală la Bistrița înseamnă să vorbești de funie în casa spânzuratului. Politicile de mediu aplicate aici ar putea fi prezentate la nivel european mai degrabă drept contraexemplu în implementarea strategiei Uniunii privind mediul și schimbările climatice…”, notează Ovidiu Ivan, un tânăr jurist din Bistrița.

Juristul a remarcat faptul că „administrația a pregătit un întreg sat Potemkin pentru această ocazie, fiind mobilizate primăriile și instituțiile statului”, amintind și de măsurile speciale pe traseele pe care s-au plimbat delegații.

O farsă de două zile menită să prezinte un model de bune practici; în realitate, în celelalte 363 de zile din an, cetățenii județului trăiesc într-o distopie de mediu, reprezentativă și pentru politicile naționale. (…)

Acceptarea și încurajarea acestei farse ar crea impresia că problemele de mediu din Bistrița-Năsăud sunt ignorate de instituțiile europene și nu ar face altceva decât să măreasca gradul de euroscepticism. Fie și numai pentru că o parte din responsabilii acestor politici naționale sunt bistrițeni – toți miniștri Apelor și Pădurilor din 2017 încoace precum și cele mai mari firme de exploatare a lemnului din România. Liderii locali cu care s-au întâlnit atașatii de mediu s-au remarcat anterior prin discursuri antieuropene și prin disprețul față de norme de mediu. Aceste aspecte sunt cu atât mai relevante cu cât România se confruntă tot mai des cu fenomene meteo extreme, consecințe directe a acestor carențe”, mai spune Ovidiu Ivan.

Iată mai jos, o selecție a elementelor cuprinse în analiza tânărului jurist. Întregul material poate fi consultat AICI.

MANAGEMENTUL DEȘEURILOR

Probabil domeniul în care administrația și-a dovedit incompetența supremă și un posibil caz de fraudare a fondurilor europene – responsabilitate a Consiliului Județean și a lui Radu Moldovan – groapa de la Tărpiu, care ar fi trebuit să fie parte dintr-un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Un mecanism județean prin care gunoiul produs de orice gospodărie este colectat și preluat selectiv, apoi depozitat ecologic și prelucrat prin intermediul unor stații de compostare și tratare.

Un proiect ce a costat enorm și care sună frumos, însă, în realitate, reprezintă o grămadă imensă de gunoi – o bombă ecologică cu ceas. (…) Județul este împânzit de gropi de gunoi improvizate. Nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmplă cu deșeurile din construcții, deșeurile chimice sau cele medicale.

CALITATEA  AERULUI

România are printre cele mai proaste calități ale aerului din UE și este campioană la boli și decese din această cauză. În Bistrița-Năsăud există o singură stație de monitorizare amplasată oarecum convenabil pentru a înregistra valori mici.

Rapoartele anuale ale Agenției pentru Protecția Mediului BN indică valori medii sub limitele dăunatoare sănătății umane – dar o analiză pe intervale orare dezvăluie depășiri ale limitelor normale la ore în care există trafic rutier intens (previzibil – orașul e sufocat). Ce e suprinzător însă sunt VALORI DISPROPORȚIONAT DE MARI ÎN TIMPUL NOPȚII, în anumite zile, ceea ce indică existența unor poluatori mari neidentificați și nesancționați. (www.calitateaer.ro)

O contribuție negativă pentru calitatea aerului este modul în care se administrează spațiile verzi în mediul urban. Toaletarea arborilor se realizează arbitrar și lipsit de logică. S-au eliminat spații verzi prin proiecte girate chiar de primării și prefectură, ceea ce a dus la împuținarea arborilor bătrâni din localitățile bistrițene..

MANAGEMENTUL RESURSELOR DE APĂ

În decurs de doar 15 ani, râurile din județ s-au transformat din zone de agrement și locuri de scăldat – în adevărate râuri de gunoaie, aspect evidențiat în fiecare primăvară.

O zonă promovată turistic de autorități, Colibița – „marea de la munte”, s-a dovedit a fi și o mare de fecale, locul în care erau deversate scurgerile menajere ale cabanelor din zonă.

Balastierele autorizate pe valea Someșului Mare sunt un dezastru ecologic atât pentru râu, cât și pentru locuitorii din zonă. Cu toate astea, firmele de construcții nu se sfiesc să colecteze piatră și material de construcții din locuri neautorizate.

Tot din fonduri europene se acordă proiecte pentru așa-zise consolidări de maluri și îndiguiri. Modul prin care aceste proiecte sunt duse la îndeplinire sunt un fiasco pentru fauna piscicolă. Un astfel de proiect este în derulare la Colibița, într-un sit natura 2000.

În Bistrița-Năsăud încă se practică braconajul piscicol cu curent electric, o practică barbară care omoară orice formă de viață. Nu am auzit să se fi aplicat vreodată o sancțiune.

Lista problemelor ar putea continua. Rezolvarea lor ține în egală măsură atât de instituțiile europene, cât și de voința politică, educația și inițiativa privată locală, ori de modul în care românii sunt reprezentați la nivel european. Adevărul este că pretinși social-democrați aplică politici de mediu libertariene, de dreapta, care nu pot fi justificate din rațiuni economice sau de creștere a populației…”, conchide Ovidiu Ivan.

Foto @ Arhivă

 

Dacă tot nu e funcțional, la ce să fie împrejmuit? Gardul e furat de muultă vreme, dar nimănui nu-i pasă! acum 1 minut - În mediul online au apărut câteva imagini cu rezervorul de apă de la Dorolea. Gardul de plasă a fost furat...de muuultă vreme! Oamenii sunt îngrijorați. Cei responsabili s-ar părea că nu fac nimic să schimbe situația. ” Cam la toate rezervoarele care sunt pe dealuri, mai departe de localități, s-au furat gardurile” au declarat aceștia.
Probe de aptitudini, în 25 septembrie, la Școala Populară de Arte! acum O oră - Tinerii şi copiii din Bistriţa care vor să-şi cultive talentele sau să facă performanţă în arte sunt invitaţi mâine, la Şcoala Populară de Arte. Aici au loc probele de aptitudini înainte de începerea unui nou an şcolar!
Cum s-a pregătit spitalul din Bistrița pentru pacienții cu arsuri? acum 2 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița are o rezervă cu pat pentru pacienții cu arsuri, care nu pot fi transferați imediat la  o clinică de specialitate. Aceasta este deja funcțională 100%, fiind dotată inclusiv cu cadă specială pentru curățarea arșilor.
Aquabis: Lucrări de remediere la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru. Cum vor fi afectaţi locuitorii acum 3 ore - Lucrări de remediere - astăzi - la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru - anunţă Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Se dă mită în spitalele din județ? Clasamentul oferit de Ministerul Sănătății acum 3 ore - Ministerul Sănătății a întocmit un clasament al mitei care se oferă în spitalele din România. Datele au fost obținute pe baza formularelor completate de pacienții internați în unitățile spitalicești, în prima jumătate a anului 2019. CARE este situația la noi în județ:
ANUNŢ: Finalizarea proiectului „ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL” acum 4 ore - SC MEGATITAN SRL, cu sediul în Oras Beclean, Str. Nicolae Balcescu, nr. 25A, Judetul Bistriţa-Năsăud, Romania, a derulat, începând cu data de 09.03.2018 si având ca termen de finalizare data de 30.09.2019, proiectul „ACHIZITIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL”.
FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 19 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 19 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 20 de ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 21 de ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 22 de ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 23 de ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 24 de ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum O zi - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum O zi - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.