Reuniunea informală a atașaților de mediu din UE: O plimbare regizată de autorități

Reuniunea informală a atașaților de mediu din UE: O plimbare regizată de autorități

În Bistrița-Năsăud s-a desfășurat zilele trecute reuniunea informală a atașaților de mediu din Uniunea Europeană, iar un tânăr jurist din Bistrița a făcut o analiză a problemelor cu care ne confruntăm la nivel județean, și nu numai… „Să discuți despre încălzire globală la Bistrița înseamnă să vorbești de funie în casa spânzuratului. Politicile de mediu aplicate aici ar putea fi prezentate la nivel european mai degrabă drept contraexemplu în implementarea strategiei Uniunii privind mediul și schimbările climatice…”, notează Ovidiu Ivan, un tânăr jurist din Bistrița.

Juristul a remarcat faptul că „administrația a pregătit un întreg sat Potemkin pentru această ocazie, fiind mobilizate primăriile și instituțiile statului”, amintind și de măsurile speciale pe traseele pe care s-au plimbat delegații.

O farsă de două zile menită să prezinte un model de bune practici; în realitate, în celelalte 363 de zile din an, cetățenii județului trăiesc într-o distopie de mediu, reprezentativă și pentru politicile naționale. (…)

Acceptarea și încurajarea acestei farse ar crea impresia că problemele de mediu din Bistrița-Năsăud sunt ignorate de instituțiile europene și nu ar face altceva decât să măreasca gradul de euroscepticism. Fie și numai pentru că o parte din responsabilii acestor politici naționale sunt bistrițeni – toți miniștri Apelor și Pădurilor din 2017 încoace precum și cele mai mari firme de exploatare a lemnului din România. Liderii locali cu care s-au întâlnit atașatii de mediu s-au remarcat anterior prin discursuri antieuropene și prin disprețul față de norme de mediu. Aceste aspecte sunt cu atât mai relevante cu cât România se confruntă tot mai des cu fenomene meteo extreme, consecințe directe a acestor carențe”, mai spune Ovidiu Ivan.

Iată mai jos, o selecție a elementelor cuprinse în analiza tânărului jurist. Întregul material poate fi consultat AICI.

MANAGEMENTUL DEȘEURILOR

Probabil domeniul în care administrația și-a dovedit incompetența supremă și un posibil caz de fraudare a fondurilor europene – responsabilitate a Consiliului Județean și a lui Radu Moldovan – groapa de la Tărpiu, care ar fi trebuit să fie parte dintr-un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Un mecanism județean prin care gunoiul produs de orice gospodărie este colectat și preluat selectiv, apoi depozitat ecologic și prelucrat prin intermediul unor stații de compostare și tratare.

Un proiect ce a costat enorm și care sună frumos, însă, în realitate, reprezintă o grămadă imensă de gunoi – o bombă ecologică cu ceas. (…) Județul este împânzit de gropi de gunoi improvizate. Nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmplă cu deșeurile din construcții, deșeurile chimice sau cele medicale.

CALITATEA  AERULUI

România are printre cele mai proaste calități ale aerului din UE și este campioană la boli și decese din această cauză. În Bistrița-Năsăud există o singură stație de monitorizare amplasată oarecum convenabil pentru a înregistra valori mici.

Rapoartele anuale ale Agenției pentru Protecția Mediului BN indică valori medii sub limitele dăunatoare sănătății umane – dar o analiză pe intervale orare dezvăluie depășiri ale limitelor normale la ore în care există trafic rutier intens (previzibil – orașul e sufocat). Ce e suprinzător însă sunt VALORI DISPROPORȚIONAT DE MARI ÎN TIMPUL NOPȚII, în anumite zile, ceea ce indică existența unor poluatori mari neidentificați și nesancționați. (www.calitateaer.ro)

O contribuție negativă pentru calitatea aerului este modul în care se administrează spațiile verzi în mediul urban. Toaletarea arborilor se realizează arbitrar și lipsit de logică. S-au eliminat spații verzi prin proiecte girate chiar de primării și prefectură, ceea ce a dus la împuținarea arborilor bătrâni din localitățile bistrițene..

MANAGEMENTUL RESURSELOR DE APĂ

În decurs de doar 15 ani, râurile din județ s-au transformat din zone de agrement și locuri de scăldat – în adevărate râuri de gunoaie, aspect evidențiat în fiecare primăvară.

O zonă promovată turistic de autorități, Colibița – „marea de la munte”, s-a dovedit a fi și o mare de fecale, locul în care erau deversate scurgerile menajere ale cabanelor din zonă.

Balastierele autorizate pe valea Someșului Mare sunt un dezastru ecologic atât pentru râu, cât și pentru locuitorii din zonă. Cu toate astea, firmele de construcții nu se sfiesc să colecteze piatră și material de construcții din locuri neautorizate.

Tot din fonduri europene se acordă proiecte pentru așa-zise consolidări de maluri și îndiguiri. Modul prin care aceste proiecte sunt duse la îndeplinire sunt un fiasco pentru fauna piscicolă. Un astfel de proiect este în derulare la Colibița, într-un sit natura 2000.

În Bistrița-Năsăud încă se practică braconajul piscicol cu curent electric, o practică barbară care omoară orice formă de viață. Nu am auzit să se fi aplicat vreodată o sancțiune.

Lista problemelor ar putea continua. Rezolvarea lor ține în egală măsură atât de instituțiile europene, cât și de voința politică, educația și inițiativa privată locală, ori de modul în care românii sunt reprezentați la nivel european. Adevărul este că pretinși social-democrați aplică politici de mediu libertariene, de dreapta, care nu pot fi justificate din rațiuni economice sau de creștere a populației…”, conchide Ovidiu Ivan.

Foto @ Arhivă

 

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 2 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 6 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 7 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 8 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 11 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 12 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 13 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 13 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.