Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător…

Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător…

În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase…

Custodele peşterii Tăuşoare, Crin Triandafil Theodorescu, împreună cu unul dintre prietenii săi speologi, s-a întors ieri seară dintr-o expediţie tulburătoare.

Spre centrul pământului, spre miezul peşterii Tăuşoare care ascunde încă atâtea năucitoare emoţii şi mistere…

Custodele peşterii a povestit, la capătul drumului, cum e „să te strecori prin măruntaiele pământului, ca o râmă, să expiri lung ca să poți trece pe sub un bolovan, să simți roca cum îți apasă pieptul și să te bântuie gândul că piatra aia are jumătate de kilometru înălțime, și că cea mai mică tresărire a ei ți se așează pe piept…

Fiecare metru se câştigă cu durere…

A fost o expediție de anvergură în care cei doi speologi au ajuns până în Sistemul Elevului – de departe, cel mai epuizant traseu din peșteră:

Suma denivelărilor se apropie de 700 de metri diferență altitudinală, și nici o galerie nu e bulevard. Unele sunt înguste și înalte, și mii de dinți de calcit ascuțit, săbii orizontale, printre care trebuie să-ți strecori trunchiul ca un atlet de circ.

Nu o dată casca rămâne fixată între dinții ascuțiți, îți desfaci chingile și-ți duci capul mai departe, și apoi tragi de cască să o scoți din strâmtoarea peșterii, ca o nucă prinsă într-un pumn de fier.

Alte galerii sunt doldora de roci prăbușite din tavan, sute, mii, și drumul tău e ca urcușul unei furnici printr-o grămadă de nisip, și fiecare pas e cu efort, mâinile ți se zbat în aer, deasupra capului, căutând o priză cât de mică, în timp ce tălpile se transformă în ventuze, pipăind fără să vezi o fisură sau o creastă pe care să te opintești și să urci.

Și fiecare metru se câștigă în durere. Dar acolo, la capătul drumului, acolo e continuarea peșterii. O simt. Știu de mult timp asta.

Și ne târâm aproape o sută de metri printr-o strâmtoare ironică, o galerie mare astupată până la vârf de bolovani.

De-acolo, de-acolo e filmarea.

Și acolo s-a întâmplat.

Avertismentul. Acolo l-am înțeles.

…Sunt momentele miraculoase în care peștera poate fi ascultată… Ea oftează și se întoarce pe partea cealaltă, ca un copil care să întoarce în somn…

Știu fenomenul. Uneori, peștera asta se mișcă. Îi cad pleoapele peste ochi, mormăie, sforăie, tușește. Undeva se surpă ceva. Am mai trecut prin asta de două ori…

Dar indiferent care e cauza fenomenului, el e o bună ocazie să ți se facă frig instant, în ciuda transpirației din salopetă. Și mi se face frig, și-mi îngheață transpirația pe șira spinării…”, povesteşte custodele peşterii Tăuşoare,

Ieșim, în fine, ieșim. Ne lucesc ochii, fețele ne sunt luminoase, ca icoanele bizantine… Mulțumim lui Dumnezeu pentru măreția bunătății lui. Închid poarta, mă mai închin o dată… Cui nu-i e frică acela și-a pavat drumul spre sfârșitul cel năpraznic…

Foto & Video @ Crin-Triandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 4 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 4 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 5 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 6 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 7 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 9 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 10 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 10 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 11 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".