Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător…

Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător…

În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase…

Custodele peşterii Tăuşoare, Crin Triandafil Theodorescu, împreună cu unul dintre prietenii săi speologi, s-a întors ieri seară dintr-o expediţie tulburătoare.

Spre centrul pământului, spre miezul peşterii Tăuşoare care ascunde încă atâtea năucitoare emoţii şi mistere…

Custodele peşterii a povestit, la capătul drumului, cum e „să te strecori prin măruntaiele pământului, ca o râmă, să expiri lung ca să poți trece pe sub un bolovan, să simți roca cum îți apasă pieptul și să te bântuie gândul că piatra aia are jumătate de kilometru înălțime, și că cea mai mică tresărire a ei ți se așează pe piept…

Fiecare metru se câştigă cu durere…

A fost o expediție de anvergură în care cei doi speologi au ajuns până în Sistemul Elevului – de departe, cel mai epuizant traseu din peșteră:

Suma denivelărilor se apropie de 700 de metri diferență altitudinală, și nici o galerie nu e bulevard. Unele sunt înguste și înalte, și mii de dinți de calcit ascuțit, săbii orizontale, printre care trebuie să-ți strecori trunchiul ca un atlet de circ.

Nu o dată casca rămâne fixată între dinții ascuțiți, îți desfaci chingile și-ți duci capul mai departe, și apoi tragi de cască să o scoți din strâmtoarea peșterii, ca o nucă prinsă într-un pumn de fier.

Alte galerii sunt doldora de roci prăbușite din tavan, sute, mii, și drumul tău e ca urcușul unei furnici printr-o grămadă de nisip, și fiecare pas e cu efort, mâinile ți se zbat în aer, deasupra capului, căutând o priză cât de mică, în timp ce tălpile se transformă în ventuze, pipăind fără să vezi o fisură sau o creastă pe care să te opintești și să urci.

Și fiecare metru se câștigă în durere. Dar acolo, la capătul drumului, acolo e continuarea peșterii. O simt. Știu de mult timp asta.

Și ne târâm aproape o sută de metri printr-o strâmtoare ironică, o galerie mare astupată până la vârf de bolovani.

De-acolo, de-acolo e filmarea.

Și acolo s-a întâmplat.

Avertismentul. Acolo l-am înțeles.

…Sunt momentele miraculoase în care peștera poate fi ascultată… Ea oftează și se întoarce pe partea cealaltă, ca un copil care să întoarce în somn…

Știu fenomenul. Uneori, peștera asta se mișcă. Îi cad pleoapele peste ochi, mormăie, sforăie, tușește. Undeva se surpă ceva. Am mai trecut prin asta de două ori…

Dar indiferent care e cauza fenomenului, el e o bună ocazie să ți se facă frig instant, în ciuda transpirației din salopetă. Și mi se face frig, și-mi îngheață transpirația pe șira spinării…”, povesteşte custodele peşterii Tăuşoare,

Ieșim, în fine, ieșim. Ne lucesc ochii, fețele ne sunt luminoase, ca icoanele bizantine… Mulțumim lui Dumnezeu pentru măreția bunătății lui. Închid poarta, mă mai închin o dată… Cui nu-i e frică acela și-a pavat drumul spre sfârșitul cel năpraznic…

Foto & Video @ Crin-Triandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare

VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.
FURT în tren: Un bistrițean i-a furat telefonul unei tinere din Botoșani decembrie 6, 2019 - Liniștea unei călătorii nocturne, cu trenul, a fost spulberată de percheziții ale polițiștilor. O tânără a rămas fără telefon. Polițiștii dejeni au găsit rapid și autorul: un bistrițean.
Un filatelist originar din Vaslui, propus ca Cetățean de Onoare al municipiului decembrie 6, 2019 - Acum aproape 60 de ani, a ajuns la Bistrița și declară că aici a găsit sensul filateliei. Pasiunea sa a pus un accent pe dezvoltarea arhitecturii municipiului. Așa că s-a propus ca Mircea Calu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Bistriței.
FOTO: „Iepurașii” au fost ieri ajutoarele Moșului pentru copiii străzii decembrie 6, 2019 - Copilașii din Grupa Iepurașilor de la Grădinița nr 12 au fost ieri ajutoarele lui Moș Nicolae. Aceștia au experimentat bucuria ce vine în urma dăruirii. Alături de părinți au pregătit cadouri pentru copiii străzii din Centrul de Primire în Regim de Urgență.
Cristian Niculae – Drept la replică privind stejarul din fața Hotelului Codrișor decembrie 6, 2019 - Bistrițeanul.ro prezenta ieri posibilitatea ca stejarul vechi de aproape 250 de ani, din fața Hotelului Codrișor, să fie tăiat. Pentru lucrări ce se vor face în zonă. Viceprimarul Niculae a ținut să dea un drept la replică la ceea ce a declarat. 
Roboți din toată țara își dau întâlnire la Bistrița, la primul concurs de robotică din oraș! decembrie 6, 2019 - Bistrița găzduiește primul concurs de robotică care a avut vreodată loc în orașul nostru. 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara se vor întâlni în sala de sport a Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița.
Sărbătoare! Sfântul Nicolae: Iscoada lui Dumnezeu pe lângă draci… Protectorul copiilor, dar şi al bistriţenilor, acum câteva sute de ani decembrie 6, 2019 - Sărbătoare mare, astăzi, printre creştini: ca în fiecare an, pe 6 decembrie, îl prăznuim pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți care s-a născut într-o familie de oameni înstăriţi şi credincioşi. Este protectorul copiilor, cărora le aduce mici cadouri. Dar şi al tâlharilor, corăbierilor şi oştenilor. I-a protejat şi pe bistriţeni, vreme de câteva sute de ani...