Rostul de dimineață: Regretul unui mare artist din Bistrița… Avem ce, avem cu cine, dar nu avem unde…

Rostul de dimineață:  Regretul unui mare artist din Bistrița… Avem ce, avem cu cine, dar nu avem unde…

A fost decorat de președintele Klaus Iohannis, a băut șampanie cu președintele Franței, Emmanuel Macron, alături de elita culturală și economică a țării, este un artist care a câștigat premii importante la festivaluri internaționale de renume și e recunoscut pe plan mondial… Din păcate, tocmai în locurile sale de baștină, la Bistrița, nu este cunoscut aproape deloc…

Invitat special, zilele trecute, la festivalul internațional Poezia e la Bistrița – regizorul Radu Afrim a stârnit hohote de râs povestind despre experiența sa de regizor în teatru, despre certuri cu marii actori ai României, despre aventurile sale de regizor în Germania, unde a fost invitat să monteze o piesă…

S-a dovedit savuros și cuceritor, dar și-a încheiat povestea cu un mare regret și o mărturisire care a lăsat tuturor un gust amar… piesele sale nu au fost văzute în Bistrița, nimeni nu s-a gândit să aducă la Bistrița o piesă de teatru semnată de Radu Afrim, pentru că în județul nostru, de fapt nici nu există teatru… „Într-o lume civilizată, este o mare greșeală… Este o greșeală… Și știu toate judeţele din ţara asta care nu au teatru. Nu sunt multe. Sunt puţine judeţe din țară care nu au teatru – bun, prost, dar au teatru. Eu nu am lucrat în toate, m-am ferit de teatrele în care am văzut că nu se vrea performanţă. Dar e păcat că la Bistriţa nu este teatru. Eu nu pot să aduc nici măcar în turneu un spectacol… nu doar din cauza decorurilor, întotdeauna am vrut să arate cumva… Decât să adaptez o scenuţă, nişte chestii micuţe… Întotdeauna am vrut să fie magie, iar magie nu poţi să faci aşa. Teatrul e o artă scumpă, nu e ieftină şi asta ar trebui spus. Unora li se pare că se aruncă banii. Se aruncă acolo unde e treaba proastă. Dar e bine să se dea bani pentru teatru, pentru film, pentru literatură. Unde altundeva să meargă banii?! Poate altădată, cine ştie, într-un viitor… Sau poate voi produce aici ceva… Altceva este să produci într-un spaţiu acolo, fără să adaptezi nimic, ci să îl faci organic pentru acel spaţiu…”, a mărturisit Radu Afrim, cu regret.

altFEST… Alegoria…

Singurele ocazii în care acest artist a avut ocazia să prezinte acasă la el ceea ce creează s-au întâmplat în 1999 și 2000 – când la Bistrița au avut loc primele și ultimele două ediții ale altFEST – Festivalul internațional de teatru în spații neconvenționale, coordonat de Mihai Iancu și Alina Moldovan, cu sprijinul lui Gavril Țărmure, pe atunci șeful Inspectoratului pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Radu Afrim a povestit nostalgic despre Bistrița care părea atunci singurul spațiu în care experimentele teatrale sunt posibile, unde și-a prezentat lucrarea de licență, piesa Blue Escape, după care a urmat Black Milk, pe un text al Savianei Stănescu, un dramaturg în mare vogă, pe timpul acela, între timp emigrat în SUA, unde trăiește și acum.

Unii dintre prietenii noștri încă își amintesc de câteva fabuloase discuții cu actorii și directorii festivalului, în holurile hotelului Coroana de Aur sau de piesele de teatru avangardiste urmărite cu sufletul la gură, în Piața Mihai Eminescu, în spațiile fascinante, neterminate și provocatoare ale clădirii care ar fi trebuit să adăpostească o nouă Casă de Cultură a sindicatelor, dar între timp s-a privatizat, ajungând să fie sediul unor firme și instituții…

Înainte de altFEST, însă, la Bistrița a existat Alegoria – un festival coordonat de Oliv Mircea, care cuprindea în program și arte vizuale, literatură sau spectacole de teatru și performance-uri de care, de asemenea, unii dintre noi își amintesc și în ziua de azi… Un festival la care a fost invitat la un moment dat însuși Constantin Chiriac, actualul director al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care a și declarat la un moment dat că, impresionat de ceea ce a văzut la Bistrița, la Alegoria, și-a dorit mult să facă ceva similar la Sibiu… Festivalul de la Sibiu a fost susținut și a crescut uimitor, devenind cunoscut în întreaga lume, în timp ce la Bistrița, din nebănuite și provinciale motive, Alegoria s-a terminat la fel de neașteptat precum a început…

Totuși, la Bistrița se joacă aproape lunar piese de teatru

Și mai sunt și aplaudate îndelung de bistrițeni și apreciate… Dar, poznă mare, în afara zidurilor cetății – asta nu se vede…

Puteți să vă închipuiți că aveți teatru la Bistrița, puteți să și justificați asta prin nenumărate hârtii și acte, dar în afară problema nu se vede așa… Eu personal nu cred că ceea ce se face acum la Bistrița, la Casa de cultură, este teatru de proiecte… Dar vi se îngăduie să vă imaginați că faceți teatru de proiecte, dacă așa vă place… Un teatru de proiecte adevărat presupune însă un producător care să adune bani de pe la sponsori sau instituții, un regizor care să facă un casting sau să-și aleagă 5, 6 actori în funcție de gusturile sale estetice, să formeze o trupă provizorie de teatru și nu una stabilă, așa cum există într-un teatru instituționalizat, și să propună o piesă pe care s-o lucreze la Bistrița, să facă repetiții aici la Bistrița și apoi să joace piesa respectivă până la epuizare, până când publicul n-o mai solicită sau n-o mai gustă… Din ceea ce se percepe în afară – la Bistrița e un fel de ciubucăreală, o șmechereală tipic românească și o vacă de muls… Dar asta e afacerea, cu asta defilați…”, a remarcat Ciprian Vultur, actor la Teatrul de Nord din Satu Mare, auzind despre discuția cu Radu Afrim…

„Bistriţa-Năsăud nu este un judeţ slăbănog, cum sunt cele din Moldova. Atâta timp cât avem un liceu de arte plastice, un liceu de muzică şi două colegii naţionale precum Andrei Mureşanu şi Liviu Rebreanu – ar merita să avem şi un teatru în Bistriţa. Şi dacă ar funcţiona sub forma unei mini-stagiuni sau a 3-4 spectacole pe an… Sunt o mulţime de bistriţeni care au absolvit facultăţi de teatru în toată ţara. Sunt convins că mulţi ar veni cu drag să joace pe o scenă bistriţeană…”, susținea Ciprian Vultur prin 2012…

Teatru profesionist la Bistriţa? Am merita…

În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate – Radu Afrim, alături de regizoarea Geanina Cărbunariu din Bucureşti – au primit anul trecut, din partea preşedintelui Klaus Johannis, „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Radu Afrim, născut pe 2 iunie 1968, la Beclean, a absolvit secţia Regie a Facultăţii de Teatru, în 2000, şi Facultatea de Litere, secţia Română-Franceză, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 1995. Este unul dintre cei mai provocatori și excentrici regizori de teatru,  cunoscut la nivel mondial, Printre spectacolele montate de regizor, în Bucureşti şi la Sfântu Gheorghe, se numără „No Mom’s Land”, „De ce fierbe copilul în mămăligă”, „E doar Sfârşitul lumii”, „Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix”, „Între noi e totul bine” – piesă care a deschis în 2016 festivalul de dramaturgie poloneză din Wrocław – capitala culturală europeană în același an.

Radu Afrim este unul dintre cei mai provocatori regizori de teatru,  cunoscut la nivel mondial, născut în iunie 1968 la Beclean. Printre spectacolele montate de Radu Afrim în Bucureşti şi la Sfântu Gheorghe, se numără „No Mom’s Land”, „De ce fierbe copilul în mămăligă”, „E doar Sfârşitul lumii”, „Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix”, „Între noi e totul bine” – piesă care a deschis anul trecut festivalul de dramaturgie poloneză din Wrocław – capitala culturală europeană în 2016. A obținut numeroase premii, între care și Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul Tihna, la Teatrul Național din Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklos” în 2016.

FOTO: Accident în Salva – trei persoane au ajuns la spital martie 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Salva. Un șofer neatent nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a colizionat cu o autoutilitară. Trei persoane au ajuns la spital.
În vremuri de pandemie, consilierii locali nu au dat undă verde Supercomului să crească tarifele martie 30, 2020 - Supercom a solicitat mai mulți bani Primăriei Bistrița, pentru a menține curățenia în oraș. Consilierii locali nu au fost de acord, ”E vreme de criză” a fost motivația ce a dus la respingerea proiectului.
Doi bărbați ce au încălcat OM III s-au ales și cu dosare penale! CE au descoperit polițiștii: martie 30, 2020 - Polițiștii, jandarmii și armata verifică pe cei ce nu respectă măsurile de circulație dispuse prin OM III. Doi bărbați ce au fost sancționați că au încălcat aceste măsuri, s-au ales și cu dosare penale. CE au descoperit polițiștii:
Materom Automotive, alături de tine în această perioadă, cu servicii gratuite! martie 30, 2020 - Pentru ca tu și familia ta să rămâneți în siguranță acasă, Materom Automotive este alături de tine, și în această perioadă, cu câteva servicii gratuite! AFLĂ despre ce este vorba:
FOTO: Incendiu puternic la Budac! martie 30, 2020 - Un alt incendiu a izbucnit, de această dată, în Budacu de Sus. Deși inițial se manifesta doar la o afumătoare, s-a extins rapid și la atelier, lemnărie și casa de locuit. CE pericol exista în casă:
ROMÂNIA: Aproape 2.000 de persoane infectate cu COVID 19 din care 180 vindecate și 44 decedate martie 30, 2020 - Ne mai ”despart” cinci cazuri de atingerea pragului de 2.000 de persoane infectate cu COVID 19. Până la această oră, în România, din cei diagnosticați pozitiv, 180 au fost vindecați iar 44 au decedat.
FOTO: Mobilizare impresionantă a localnicilor, voluntarilor și pompierilor pentru a stinge un incendiu martie 30, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, în Spermezeu. O casă de locuit a fost cuprinsă de flăcări ce amenințau să se extindă și la alte două imobile. Mobilizarea rapidă a localnicilor, voluntarilor și pompierilor a redus substanțial pagubele.
Se caută inginer constructor, economist și arhitect! Locuri de muncă disponibile în Bistrița martie 30, 2020 - Acum poate, mai mult decât oricând, e cazul să profitați de ofertele de muncă! În Bistrița se caută ingineri constructori, economiști, inspectori ITP sau lăcătuși mecanici! Oferta completă – mai jos:
Parcare pentru mașinile pacienților spitalului! UNDE cumpără Consiliul Județean terenul: martie 30, 2020 - Consilierii județeni vor vota azi achiziționarea unui teren. Pe cei peste 700 mp ar urma să se realizeze o parcare pentru pacienții care vin la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Aquabis: Fără apă, astăzi, pe o stradă din Livezile. Probleme și pe Valea Ghinzii martie 30, 2020 - O stradă din Livezile rămâne astăzi fără apă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Fostul preot Cristian Pomohaci a fost amendat după ce a încălcat ordonanța de urgență! Ce a făcut: martie 30, 2020 - Fostul preot Cristian Pomohaci a fost amendat ieri de către polițiștii mureșeni, după ce aceștia au constatat că acesta a încălcat prevederile ordonanței de urgență. Amenda primită se ridică la 5.000 de lei.
NOI restricții pentru stoparea Covid-19: Amenzi uriașe, dozatoare cu dezinfectat la blocuri, reguli pentru șoferii de tir martie 30, 2020 - Noi restricții pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România au fost anunțate ieri seară. Marcel Vela, ministrul de Interne, a admis că „sunt cele mai dure măsuri pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani”. Ce prevede Ordonanța Militară nr. 4:
ISU BN: „Oamenii își fac semnul crucii când văd pompierii echipați complet în alb” martie 29, 2020 - Pompierii militari sunt cei care asigură transportul pacienților suspecți sau confirmați cu coronavirus, în condiții de maximă siguranță. Oamenii își fac semnul crucii când văd pompierii complet echipați în alb. VEZI reacția ofițerului care coordonează echipajele specializate de la ISU BN.
Amploarea dezastrului din Italia, surprins de o asistentă din BN: „Au luat tot ce se poate din clinicile veterinare” martie 29, 2020 - O asistentă medicală din Bistrița-Năsăud, care lucrează din 2008 în Italia surprinde amploarea dezastrului și disperării din zona roșie: medicii au ajuns să ia tot ce se poate folosi din clinicile veterinare.
O parte din familia femeii din Salva, depistată cu COVID 19! martie 29, 2020 - Astăzi ajunge la Spitalul de Boli Infecțioase o parte din familia femeii din Salva. Momentan, deși au fost depistați pozitiv, sunt asimptomatici. AFLĂ detalii:
Cum pot producătorii locali să ajute Spitalul Județean de Urgență: martie 29, 2020 - Pentru a reduce mai multe riscul de infectare, autoritățile județene le recomandă celor care vor să vină în sprijinul cadrelor medicale de la spitalul județean cu mâncare sau alte bunuri să se rezume la produse care pot fi folosite pentru prepararea hranei, cum sunt legumele, fructele sau făina.
LĂUDABIL! Adolescenții pasionați de robotică sar în ajutorul spitalelor și pun la treabă imprimantele 3D martie 29, 2020 - Mai multe echipe de robotică de la Bistrița, Beclean și Năsăud au venit în sprijinul spitalelor din județ și și-au pus la treabă imprimantele 3D. Aceștia produc viziere, care ajută cadrele medicale să se protejeze.
ROMÂNIA: Peste 300 de noi cazuri pozitive, în 24 de ore! martie 29, 2020 - În doar 24 de ore, la nivel național s-au înregistrat peste 300 de noi cazuri de infectare cu COVID 19. Ieri, 11 români au murit din cauza coronavirusului. Ne apropiem încet de 2.000 de cazuri confirmate la nuvelul țării.
Mesajul unui jandarm comandant către detașamentul său și colegi: martie 29, 2020 - Jandarmii sunt și ei la datorie, în prima linie, alături de Poliție, Armată și Poliția Locală. Pentru a se asigura că moralul nu le este la pământ, un comandant de detașament al Jandarmeriei din Bistrița le transmite camarazilor un mesaj emoționant:
Încă 18 rezultate negative! Aproape 3.800 de bistrițeni în carantină sau izolare! martie 29, 2020 - Reprezentanții Prefecturii Bistrița au transmis situația COVID 19 în județ. Avem aproape 3.800 de persoane aflate în izolare sau în carantină. Din fericire, alte 18 rezultate au sosit negative.
Număr dedicat pentru donații la spitalele din județ martie 29, 2020 - Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a dezvăluit faptul că sunt discuții cu o companie de telefonie mobilă pentru donații direct de pe telefon pentru spitalele din județ.
VIDEO- FII REPORTER: Angajat al unei benzinării îmbrâncit de un polițist martie 28, 2020 - Un incident neobișnuit a avut loc azi în apropierea unei benzinării de la ieșirea din Bistrița spre Unirea. Un polițist l-a îmbrâncit pe un angajat al benzinăriei. Să fi fost exces de zel sau deja i-au lăsat nervii pe polițiști? AFLĂ care ar fi fost motivul gestului:
VEȘTI BUNE: Rezultate NEGATIVE pentru 8 cadre medicale de la Spitalul Județean testate pentru COVID martie 28, 2020 - Încep să vină rezultatele testelor COVID pentru cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Deocamdată, 8 dintre ele sunt negative. Personalul medical a intrat neprotejat în contact cu o sălăuancă cu COVID.
Doris Rai: Bistrițenii NU mai vor evenimente! Dați banii de distracții Spitalului Județean martie 28, 2020 - Doris Rai își dorește ca Primăria Bistrița să se implice mai mult în combaterea coronavirusului. Aceasta spune că bistrițenii nu își mai doresc festivaluri și concerte și propune ca banii alocați pentru distracții să fie donați Spitalului Județean.
Trecem la ora de vară, în această noapte. Tulburări de ritm, dispoziție și alte efecte secundare martie 28, 2020 - Trecem la ora de vară în noaptea de 28 spre 29 martie 2020: ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum ar veni, iar unii vor resimți din plin și efectele asupra organismului. În acest an, pandemia de coronavirus care a dus la întreruperea multor activități ar putea diminua din efecte.
ISU BN: Noi materiale de protecție pentru personalul medical din prima linie martie 28, 2020 - În județul Bistrița-Năsăud au ajuns ieri noi materiale de protecție pentru personalul din prima linie, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița. Acestea sunt destinate pompierilor, personalului de la Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, de la Direcția de Sănătate Publică, precum și cadrelor medicale din Spitalul de Urgență Bistrița. Astăzi, pompierii preiau un nou lot de materiale sanitare.
ROMÂNIA: 1.452 persoane infectate, 139 vindecate și 29 decedate martie 28, 2020 - Statistica privind evoluția COVID 19, la nivel național, e în dinamică. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 160 de cazuri pozitive, numărul românilor infectați ajungând la 1.452. De asemenea, 139 de români s-au vindecat, iar 29 au decedat.
Cristian Niculae: Puterea exemplului – Să donăm pentru spital! martie 28, 2020 - Spitalele au nevoie de echipamente și aparatură pentru a lupta cu COVID 19. Tot mai mulți oameni de afaceri, oameni politici sau oameni simplii donează și ajută cum pot. Viceprimarul Cristian Niculae a donat și el 10.000 de lei către spital. „Puterea exemplului! Să donăm...căci doar împreună putem realiza lucruri semnificative!” a scris acesta pe Facebook.
Răscolitor mesaj. Un clujean din Tenerife, șef al unui restaurant închis: „Sunt pe val. Valul care-i mătură pe toţi…” martie 28, 2020 - Răscolitor mesaj, din partea unui clujean stabilit în Tenerife – patronul unui mic restaurant vegetarian – acum închis din cauza pandemiei Covid-19: „Criza asta ne scutură ca pe nişte copii răsfăţaţi ce am fost cu toţii şi ne arată priorităţile. Ne vindecă de snobismul ultimelor decenii. Ne reaminteşte că adevărata credinţa e în spirit, nu în corp, şi cu atât mai puţin în obiecte...”
Aproape 180 de bistrițeni în carantină. Peste 3.000, în izolare martie 28, 2020 - Aproape 500 de bistrițeni au ieșit din izolare după ce lista a fost...reactualizată. În prezent sunt aproape 180 de bistrițeni în carantină și peste 3.000 de bistrițeni în izolare.