VIDEO – Ce spun „bolnavii” din Rodna despre afecțiunile de care suferă: „Are probleme cu organismul, cu capu, are boala copiilor”

VIDEO – Ce spun „bolnavii” din Rodna despre afecțiunile de care suferă: „Are probleme cu organismul, cu capu, are boala copiilor”

Zeci de persoane din Rodna au obținut în ultimul an și jumătate un certificat care atestă că suferă de o boală psihică. Mare parte din ei au cerut și însoțitor. Această „epidemie” a atras atenția poliției, care face cercetări. Ce spun „bolnavii” despre afecțiunile lor:

Bistrițeanul.ro arăta în urmă cu câteva zile cum zeci de persoane au obținut certificate de handicap care atestă faptul că suferă de o boală psihică. Aceste certificate de handicap aduc sume frumușele în buzunarele beneficiarilor care sunt, majoritatea, de etnie romă.

„Invazia” cu dosare de handicap a început în urmă cu un an și jumătate, după ce Primăria Rodna le-a tăiat ajutoarele sociale celor care refuzau să presteze orele de muncă în folosul comunității. În total, la primărie sunt înregistrate mai bine de 100 de dosare pentru persoanele cu handicap, însă aproape jumătate dintre beneficiari nu ar fi în realitate bolnavi. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Pe fir a intrat și Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud, care face cercetări în acest caz: „La sfârșitul anului trecut, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat, din oficiu, și efectuează cercetări, în cadrul unui dosar penal pentru stabilirea împrejurărilor și a modalităților în care au fost primite prestații sociale de unele persoane cu dizabilități”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Crina Sîrb.

Majoritatea acestor persoane sunt diagnosticate cu „întârziere mentală” sau „schizofrenie”. Unii deja au obținut certificate permanente, adică nu mai trebuie să treacă periodic pe la vreo comisie să verifice dacă s-a schimbat ceva în starea lor.

Ce spun bolnavii despre afecțiunile lor?

Cei mai mulți bolnavi din Rodna au fost de negăsit zilele trecute, când reporterii Bistrițeanul.ro au bătut la poarta lor. Majoritatea erau la medic, iar aparținătorii și însoțitorii au refuzat să vorbească despre afecțiunile lor.

Domnul Mureșan, care are împreună cu soția sa Daria 6 copii, își duce veacul într-un bloc din Rodna. Spune că soția sa e bolnavă de mai bine de 8 ani, însă abia de anul trecut are certificat de handicap. Asta după ce ar fi constatat că nu se poate înțelege cu ea și că nu mai are încredere să își lase copilașii cu soția.

„Are probleme cu organismu, cu capu. Am văzut de la un timp că nu ne mai înțelegem în casă, ea e nervoasă, are probleme cu copiii. Ieșea și se ducea de capu ei pe drum. Din cauza stresului a obținut-o. Am fost cu ea la doctori, la psihologi, i-a făcut analize și a găsit-o că e bolnavă grav. Când am văzut că e grav cu ea și că nu am mai putut-o suporta în casă am dus-o la medic. Acum eu nu mă mai bazez pe ea să las copiii cu ea. Are boala copiilor, când cade jos face spume la gură. Atunci trebuie să arunci apă pe ea, să o strânge de mânuri, să o resuscitezi”, spune bărbatul.

Acesta recunoaște că alte persoane din Rodna care beneficiază de certificate de handicap fac „șmenuri”, însă nu este și cazul său.

 

 

 

FOTO: În nicio săptămână, aparatură modernă de peste 260.000 de euro, la Spitalul Județean decembrie 16, 2019 - Continuă investițiile în aparatura de laSspitalul Județean. În nicio săptămână, 8 noi aparate performante, în valoare de peste 160.000 de euro, au ajuns la unitatea medicală. Șase sunt pentru sălile de operații, iar două ajută în depistarea precoce a riscului de AVC.
DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa decembrie 16, 2019 - Condamnat la 5 ani și două luni de închisoare, Gabriel Rus spune că își asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate, însă consideră pedeapsa aplicată prea mare. VEZI cu ce se ocupă după gratii:
Rostul de dimineaţă: Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite la Bistriţa… decembrie 16, 2019 - Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite / risipite în cioburi la Bistriţa, decât să te aştepte la capăt emoţia încrustată în imaginea unui elev zâmbind senin şi  încrezător, umăr lângă umărul profesorului său…
FOTO: Perseverența a dat roade! Sorin Pop, campion la motociclism, categoria sa! decembrie 16, 2019 - S-a reîntors la acest sport după o pauză destul de lungă. Deși inițial fără a avea pe nimeni alături, decât un vis nebun, Sorin Pop a perseverat. A obținut punctaje tot mai mari, de la o competiție la alta. Iar ieri, la Gala Campionilor, a urcat pe podium, pe locul I, la categoria sa!
FOTO: Dacă în ultimii 7 ani n-ai petrecut cu prietenii o seară la Taverna Dogarilor nu știi ce-ai ratat! decembrie 15, 2019 - Să ai Taverna Dogarilor de 7 ani în oraș și să nu fi petrecut o seară alături de prieteni aici vara, sub vie, sau iarna, în fața șemineului, atunci, în mod clar, nu știi cât de frumoasă poate fi viața în orășelul ăsta mic și frumos! Dacă îți place mâncarea bună și cauți gusturi și savori unice, cum nu găsești oriunde, un vin bun, poezia sau să cânți și să dansezi după pofta inimii, ar fi trebuit deja să fi trecut măcar o dată pe la Taverna Dogarilor! dacă nu ai făcut-o, mai ai timp...
Colindătorii care au speriat Crăciunul și Bistrița! Și copiii, și zăpada… decembrie 15, 2019 - TOOOOT! N-a mai rămas nimeni cu pace în suflet după ce i-a văzut pe colindătorii lui Crețu din Centrul Vechi al Bistriței! Dacă alții au ornamente de Crăciun de poveste, la Bistrița s-a optat după unele de groază, că așa suntem noi, mai speciali! Fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de o cititoare, care și-a băgat copiii în sperieți după o plimbare liniștită pe Pietonal.
FOTO: Ai o bijuterie din aur veche sau ruptă? La Atlantis Gold o poți înlocui cu una nouă, la modă decembrie 15, 2019 - Magie de Crăciun la Bijuteria Atlantis Gold din incinta B1 Shopping Center! Aici, orice bijuterie veche sau ruptă poate fi înlocuită cu una nouă, numai bună să ți-o faci cadou de Crăciun sau să o faci cadou cuiva drag! În stoc tocmai au intrat sute de bijuterii din aur și argint pentru copii, tineri sau pentru adulți, oricât de pretențioși ar fi, tot găsești ceva pe gustul celor dragi, chiar ai de unde alege la Atlantis Gold.
DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.
FOTO: CUPA CÂRLIONȚ LA ȘAH 2019, Ediția a II-a decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost a doua ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.