VIDEO: Despre muncă și milă. Povești extraordinare culese din Telciu!

VIDEO: Despre muncă și milă. Povești extraordinare culese din Telciu!

„Munceam zi şi noapte. Munceam non-stop pentru nimic. Trăgeam şi noaptea pentru 20 de lei. Nu mai aveam timp de odihnă. Nu mai aveam timp pentru nimic. La un moment dat nu mai aveam timp nici măcar să dorm. Şi atunci mi s-a făcut milă de mine!”

Fragmentul de mai sus reprezintă doar una dintre tulburătoarele mărturisiri culese din Telciu de câțiva artiști, astă-vară, după ce au stat de vorbă cu tinerii de aici despre munca în străinătate sau în supermarketuri, despre condițiile de muncă, oboseală, bani sau felul în care patronii „cumpără și câte 12 ore din timpul tău…”

În prelungirea sau completarea Școlii de Vară și a Conferințelor de la Telciu – aici au avut loc astă-vară și câteva rezidențe de creație: artiști din diferite domenii au fost invitați și găzduiți la Telciu, au stat de vorbă cu oameni de aici de diferite vârste, cu scopul de a crea, la sfârșitul proiectului, primele producții autohtone telcene: „Așa cum este inclus Clujul sau Bucureștiul într-un circuit cultural, am vrut să introducem și Telciul în schemă și să diversificăm puțin, să facem și teatru, și film și multe altele... ”, a precizat Claudiu Lorand Maxim – producătorul unei piese de teatru pe care ați avut ocazia s-o urmăriți la Bistrița, în august:

Țuhaus: O bătălie câștigată… Chiar dacă încă nu suntem pregătiți să iertăm…

În clubul Coșbook, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, a avut loc ieri o succintă prezentare a proiectului „Culese din Telciu”: spectacolul de lectură intitulat Primii bani a fost susținut de regizorul Lorand Maxim și Giorgiana Homaru, elevă la Colegiul „George Coșbuc” din Năsăud. „Am avut bucuria să fiu unul dintre rezidenți împreună cu Alexandra Voivozeanu, am vorbit cu tineri de vârsta noastră, tineri mai mici sau mai mari decât noi despre muncă. Alexandra a scris un text de teatru despre muncă. Din aproximativ 10 interviuri câte avem, vom citi azi patru dintre ele, parțial redate, urmărind un fir narativ ca într-un spectacol de teatru…”, a explicat Claudiu Lorand Maxim.

O altă rezidență i-a avut în prim plan pe scriitorul Vasile Ernu și Veronica Neacșu (ilustratoare de carte) care au pus la punct o carte pentru copii, încercând astfel să recupereze meserii pe cale de dispariție precum moașa, poștașul sau baciul din sat.

Ideea era ca Vasile Ernu să lucreze cu copiii din comunitate și să elaboreze împreună cu ei la câteva povești despre viața lor, parțial asta s-a și întâmplat, după care a fost atras de ceea ce se întâmpla în Telciu și s-a orientat spre aceste teme, s-a simțit fascinat de aceste personaje. Iar dincolo de concluzia că asemenea meserii sunt pe cale de dispariție, pe Vasile Ernu l-a interesat și să redea demnitatea muncii. Pentru că acestea sunt niște profesii care, chiar dacă sunt foarte utile comunității și în trecut aveau o relevanță mult mai mare decât o au astăzi – poate și datorită remunerației scăzute pe care o primesc cei care le prestează, aceste munci nu mai sunt văzute ca niște meserii de interes pentru tineri… Cine mai vrea să fie poștaș, baci sau moașă? Sunt meserii spre care nu te îndrepți pentru că ai avea o vocație, ci pentru că nu ai reușit să găsești altceva… Vasile Ernu a încercat cumva să redea demnitatea acestor meserii și a oamenilor care le practică…”, a povestit Valer Simion Cosma.

În cazul moașei, de pildă, a ieșit la iveală o poveste foarte interesantă, moașa muncind peste 40 de ani în comunitate și fiind și asistentă medicală în sat – a adus pe lume mii de copii, a prins toate transformările sistemului medical românesc, de la copii născuți pe câmp, până la copiii născuți în spital, și multă lume nu realizează câte transformări au avut loc și de cât efort a fost nevoie pentru așa ceva – a mai povestit Valer Cosma.

Tatăl meu este poștaș, cunosc bine meseria: poștașul era un adevărat liant între oameni, pe vremuri, mai ales pentru cei în vârstă. El ducea un zvon dintr-un capăt de sat în celălalt, lumea îl întreba ce mai face cutare sau cutare…”, a mai povestit Valer Cosma, amintind și de dispariția corespondenței, a scrisorilor, într-o epocă în care telefonul este la putere, trimitem mesaje sau sms-uri pe messenger, pe orice.

Poștașul nu doar că ducea scrisoarea, dar de multe ori o și citea celor în vârstă, se discuta despre ea, el era un adevărat mesager uman, era foarte importantă căldura pe care o transmite omul care aduce scrisoarea, banii, ziarul… mai nou – facturile…

Valer Simion Cosma a povestit și că în cadrul acestui experiment artiștii invitați au stat câteva zile la o stână din Telciu, unde au cunoscut un cioban care de aproape 70 de ani muncea ca baci. „Ne-a spus o grămadă de povești despre viața lui…Am fost impresionați de cât de mult își iubea meseria și animalele… Vasile Ernu mai sublinia că e o problemă, în special pentru cei mici din mediul urban – copiii văd brânza, laptele, ca produs finit, pentru ei laptele vine de la magazin, așa că el voia să scoată în lumină toate procesele care au loc pentru ca el, consumatorul, să aibă un produs gata de consumat în față… Să se vadă dimensiunea umană a întregului proces, dincolo de tehnici sau rețete: de la îngrijirea animalelor și până la păstrarea anumitor moduri de lucru sau rețete… Cartea este aproape gata, se lucrează acum la ilustrații și în câteva săptămâni va fi tipărită și oferită publicului”, a mai spus Valer Cosma.

Evenimentul a cuprins și o proiecție a filmului documentar regizat de bistrițeanul Vlad Petri la Telciu și documentat alături de Valer Cosma (inițiatorul evenimentelor de la Telciu) și Teo Constantiniu care au realizat un impresionant film documentar despre ritual, muncă și distracții. Despre acesta – într-un episod viitor…

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 7 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 10 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 14 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 15 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 17 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 21 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.