VIDEO: Despre muncă și milă. Povești extraordinare culese din Telciu!

VIDEO: Despre muncă și milă. Povești extraordinare culese din Telciu!

„Munceam zi şi noapte. Munceam non-stop pentru nimic. Trăgeam şi noaptea pentru 20 de lei. Nu mai aveam timp de odihnă. Nu mai aveam timp pentru nimic. La un moment dat nu mai aveam timp nici măcar să dorm. Şi atunci mi s-a făcut milă de mine!”

Fragmentul de mai sus reprezintă doar una dintre tulburătoarele mărturisiri culese din Telciu de câțiva artiști, astă-vară, după ce au stat de vorbă cu tinerii de aici despre munca în străinătate sau în supermarketuri, despre condițiile de muncă, oboseală, bani sau felul în care patronii „cumpără și câte 12 ore din timpul tău…”

În prelungirea sau completarea Școlii de Vară și a Conferințelor de la Telciu – aici au avut loc astă-vară și câteva rezidențe de creație: artiști din diferite domenii au fost invitați și găzduiți la Telciu, au stat de vorbă cu oameni de aici de diferite vârste, cu scopul de a crea, la sfârșitul proiectului, primele producții autohtone telcene: „Așa cum este inclus Clujul sau Bucureștiul într-un circuit cultural, am vrut să introducem și Telciul în schemă și să diversificăm puțin, să facem și teatru, și film și multe altele... ”, a precizat Claudiu Lorand Maxim – producătorul unei piese de teatru pe care ați avut ocazia s-o urmăriți la Bistrița, în august:

Țuhaus: O bătălie câștigată… Chiar dacă încă nu suntem pregătiți să iertăm…

În clubul Coșbook, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, a avut loc ieri o succintă prezentare a proiectului „Culese din Telciu”: spectacolul de lectură intitulat Primii bani a fost susținut de regizorul Lorand Maxim și Giorgiana Homaru, elevă la Colegiul „George Coșbuc” din Năsăud. „Am avut bucuria să fiu unul dintre rezidenți împreună cu Alexandra Voivozeanu, am vorbit cu tineri de vârsta noastră, tineri mai mici sau mai mari decât noi despre muncă. Alexandra a scris un text de teatru despre muncă. Din aproximativ 10 interviuri câte avem, vom citi azi patru dintre ele, parțial redate, urmărind un fir narativ ca într-un spectacol de teatru…”, a explicat Claudiu Lorand Maxim.

O altă rezidență i-a avut în prim plan pe scriitorul Vasile Ernu și Veronica Neacșu (ilustratoare de carte) care au pus la punct o carte pentru copii, încercând astfel să recupereze meserii pe cale de dispariție precum moașa, poștașul sau baciul din sat.

Ideea era ca Vasile Ernu să lucreze cu copiii din comunitate și să elaboreze împreună cu ei la câteva povești despre viața lor, parțial asta s-a și întâmplat, după care a fost atras de ceea ce se întâmpla în Telciu și s-a orientat spre aceste teme, s-a simțit fascinat de aceste personaje. Iar dincolo de concluzia că asemenea meserii sunt pe cale de dispariție, pe Vasile Ernu l-a interesat și să redea demnitatea muncii. Pentru că acestea sunt niște profesii care, chiar dacă sunt foarte utile comunității și în trecut aveau o relevanță mult mai mare decât o au astăzi – poate și datorită remunerației scăzute pe care o primesc cei care le prestează, aceste munci nu mai sunt văzute ca niște meserii de interes pentru tineri… Cine mai vrea să fie poștaș, baci sau moașă? Sunt meserii spre care nu te îndrepți pentru că ai avea o vocație, ci pentru că nu ai reușit să găsești altceva… Vasile Ernu a încercat cumva să redea demnitatea acestor meserii și a oamenilor care le practică…”, a povestit Valer Simion Cosma.

În cazul moașei, de pildă, a ieșit la iveală o poveste foarte interesantă, moașa muncind peste 40 de ani în comunitate și fiind și asistentă medicală în sat – a adus pe lume mii de copii, a prins toate transformările sistemului medical românesc, de la copii născuți pe câmp, până la copiii născuți în spital, și multă lume nu realizează câte transformări au avut loc și de cât efort a fost nevoie pentru așa ceva – a mai povestit Valer Cosma.

Tatăl meu este poștaș, cunosc bine meseria: poștașul era un adevărat liant între oameni, pe vremuri, mai ales pentru cei în vârstă. El ducea un zvon dintr-un capăt de sat în celălalt, lumea îl întreba ce mai face cutare sau cutare…”, a mai povestit Valer Cosma, amintind și de dispariția corespondenței, a scrisorilor, într-o epocă în care telefonul este la putere, trimitem mesaje sau sms-uri pe messenger, pe orice.

Poștașul nu doar că ducea scrisoarea, dar de multe ori o și citea celor în vârstă, se discuta despre ea, el era un adevărat mesager uman, era foarte importantă căldura pe care o transmite omul care aduce scrisoarea, banii, ziarul… mai nou – facturile…

Valer Simion Cosma a povestit și că în cadrul acestui experiment artiștii invitați au stat câteva zile la o stână din Telciu, unde au cunoscut un cioban care de aproape 70 de ani muncea ca baci. „Ne-a spus o grămadă de povești despre viața lui…Am fost impresionați de cât de mult își iubea meseria și animalele… Vasile Ernu mai sublinia că e o problemă, în special pentru cei mici din mediul urban – copiii văd brânza, laptele, ca produs finit, pentru ei laptele vine de la magazin, așa că el voia să scoată în lumină toate procesele care au loc pentru ca el, consumatorul, să aibă un produs gata de consumat în față… Să se vadă dimensiunea umană a întregului proces, dincolo de tehnici sau rețete: de la îngrijirea animalelor și până la păstrarea anumitor moduri de lucru sau rețete… Cartea este aproape gata, se lucrează acum la ilustrații și în câteva săptămâni va fi tipărită și oferită publicului”, a mai spus Valer Cosma.

Evenimentul a cuprins și o proiecție a filmului documentar regizat de bistrițeanul Vlad Petri la Telciu și documentat alături de Valer Cosma (inițiatorul evenimentelor de la Telciu) și Teo Constantiniu care au realizat un impresionant film documentar despre ritual, muncă și distracții. Despre acesta – într-un episod viitor…

FOTO: A zburat de pe șosea și a rupt doi pomi și un stâlp de electricitate ianuarie 25, 2020 - S-a întâmplat în Ghinda, în această seară! Un bărbat care conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă, a rupt doi pomi și un stâlp și apoi s-a răsturnat. Acesta a ajuns la spital.
FOTO: O fetiță de 10 anișori, printre cei cinci accidentați de pe Pârtia Cocoș ce au ajuns la spital ianuarie 25, 2020 - Astăzi, în cele 7 ore de funcționare a pârtiei Cocoș au fost 9 accidentați. Dintre aceștia, cinci au ajuns la spital cu suspiciuni de fracturi și contuzii. Ceilalți au fost îngrijiți la cabinet. Printre cei ce au ajuns la spital, și o fetiță de 10 anișori.
Ai mai mult de 3 copii și vrei mașină nouă? Statul ți-ar putea da 35.000 de lei ianuarie 25, 2020 - Pe masa senatorilor se va afla  o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii. Ajutorul se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, cu cel puțin 7 locuri. Propunerea care va fi dezbătută în Senat prevede acordarea acestei finanțări de la mijlocul acestui an....
Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii: