5.7 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 27, 2024

BĂTĂLIA pentru Bistrița: 9 candidați, 9 partide și 3 alianțe politice intră în cursa pentru fotoliul de primar și pentru cele 21 de locuri din Consiliul Local

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 par să fie mult schimbate față de ceea ce am avut în vara lui 2016, nu doar prin prisma faptului că, situația epidemiologică obligă politicienii și partidele să facă lucrurile cumva invers: o precampanie cât se poate de vie și cu o inflație de bannere, pagini pe FB și tot felul de publicații mai mult sau mai puțin asumate și o campanile în care vor trebui respectate tot felul de norme. Dar nu asta reprezintă schimbarea… 

Acum e vorba de absența unui primar aflat în exercițiu care să mai dorească un nou mandat, iar în cazul lui Ovidiu Crețu, lucrurile deja se știu: bistrițenii au fost martorii direcți ai celui mai slab mandat al unui primar din ultimii 24 de ani și al unei încăpățânări greu de înțeles pentru un proiect care a îngropat alte proiecte mult mai importante pentru Bistrița.

Practic, din punctul de vedere al viitorului primar o luăm de la 0, iar zarurile încă NU sunt încă aruncate pentru cel care va fi ”stăpânul” celui mai mare buget din cele 62 de primării din Bistrița-Năsăud. 

În acest moment, la linia de start al campaniei, care va începe official pe 28 august şi se va încheia în 26 septembrie, ora 07.00, sunt aliniați un număr de 9 concurenți, 9 partide, asta pentru că luăm în calcul faptul că Alianța USR-Plus a devenit partidul USRPlus și o alianță, aici fiind vorba de Alianța pentru Bistrița format din PSD – ALDE – Pro România – UDMR și cu bază politică pe voturile Partidei Romilor, ce are semnat un protocol de colaborare cu PSD. 

În cazul Bistriței avem o excepția care întărește regula: Ioan Turc este susținut de Alianța PNL-USR-Plus, doar că, fiecare dintre cele două partide membre ale Alianței merg cu liste separate.

Cine sunt cei 9 candidați pentru fotoliul de primar al Bistriței?

CRISTIAN NICULAE – Alianța pentru Bistrița-Năsăud (PSD-ALDE-Pro România-UDMR)

Așa cum se știe, PSD va intra în competiție cu actualul viceprimar Cristian Niculae, el fiind primul candidat anunțat încă din 2019. Susținut de PSD, dar și de ALDE, Pro România, UDMR și Romi, Niculae este unul din favoriții acestei curse. Plusurile lui Niculae: face de 4 ani administrație publică, ar cunoaște foarte bine ”circuitul” hârtiilor prin stufoasa și supraplina Primărie Bistrița, dar și situația reală din această instituție. De asemenea, are în spate o organizație puternică, sigur, subțiată de inactivitatea politică a actualului primar Ovidiu Crețu, este tânăr și nu va fi singur în viitoarea campanie electorală, iar tandemul făcut cu Radu Moldovan este un mare plus. Un minus pentru Niculae este faptul că, adversarii politici vor spune că este ”pupilul” lui Ovidiu Crețu, al cărui acest ultim mandat nu a fost pe plus nici pentru el și nici pentru Bistrița. Scorul final depinde de modul în care actuala putere liberală manageriază criza sanitară și care va fi soarta Guvernului Orban după moțiunea de cenzură.

IOAN TURC –  Alianța PNL-USR-Plus

Candidatul PNL și șeful acestei formațiuni politice la nivel de Bistrița-Năsăud, Ioan Turc este un alt mare favorit pentru a ajunge pe râvnitul scaun pe care s-a așezat Crețu în urmă cu 12 ani. Deși, în urmă cu 6 sau 7 luni, Ioan Turc nici măcar nu era sigur că e candidatul PNL, unul din doritori fiind deputatul Robert Sighiartău, acum situația arată mai bine pentru liderul liberal. Nu doar că e candidatul dreptei cel mai bine situat în sondaje, ci este cel care a anunțat un alt tandem: cel cu prefectul Stelian Dolha, candidatul liberal la Consiliul Județean. Plusurile lui Turc fac vorbire despre experiența lui politică, faptul că a fost viceprimar, dar mai ales că, Bistrița, este un oraș cosmopolit și care nu își mai dorește un primar precum Ovidiu Crețu. De asemenea, susținerea USR-Plus îi aduce voturile, sigur nu chiar toate, ale bistrițenilor ”talibani” în dreapta și anti-Crețu, suporteri ai USR-Plus.

IONUȚ SIMIONCA – PMP 

Deputat și candidatul PMP la Primăria Bistrița. Este unul din cei mai harnici parlamentari și e un alt favorit în lupta de pe 27 septembrie, Simionca intrând în trioul care se detașează de restul plutonului. Cu procente care trece bine peste cele care le are PMP la nivelul municipiului Bistrița, Ionuț Simionca va trebui să tragă ”tare” pentru a se menține în trendul ascendent, trebuind să recupereze ca prezență anii petrecuți în SUA și ultimii patru în București. Simionca știe foarte bine că o alianță pe dreapta nu l-ar mai favoriza, iar apelurile sale pentru unitate nu au primit răspunsul așteptat, cel al susținerii sale în viitoarea campanie electorală. Ionuț Simionca beneficiază însă de o listă de consilieri bună, destul de consistentă, în care sunt nominalizați doi directori de bănci, medici și profesori.

DORIS RAI – Candidat Independent

Povestea candidaturii lui Doris Rai la Primăria Bistrița este una veche, are cel puțin un an de zile, dar ea, adică candidatura, există. Oricum, pregătirea acestui anunț nu a fost deloc una ușoară, iar faptul că Doris Rai pendula între o candidatură și o retragere, ne duce cu gândul la o verificare pe termen lung a reacțiilor bistrițenilor față de respectiva candidatură, una indepedentă, ceea ce îi permite, cel puțin teoretic, să ia voturi din toate părțile. Oricum, anunțul despre candidatură a făcut trafic mare și sute de comentarii, ceea ce spune multe despre modul cum este cotată în sondaje. De la anunț și până la ora redactării acestui material, Doris Rai s-a mișcat bine, ea atrăgând atenția prin modul simplu de comunicare, proiecte care sparg tiparele clasice și activitatea intensă pe rețelele de socializare. Din câte se aude, stă bine în sondaje.

DAN CIOBĂNICĂ – Partidul Verzilor

A intrat  în cursă pe lista Partidului Verde și vrea să facă o figură frumoasă, dar îi este foarte greu, dat fiind timpul scurt pe care îl are la dispoziție, cât și atât de atipica campanie electorală care ne așteaptă pe toți. Un mare plus i-a adus lansarea oficială a candidaturii în prezența lui Florin Călinescu, om de televiziune și actor de primă mână. A crescut din punctul de vedere al calității mesajului în ultimele două săptămâni, dar nu e suficient. Urmează campania electorală și vom vedea cum se poate ridica mai mult pe câmpul de bătaie.  

SORIN ROȘU MAREȘ – Partidul Puterii Umaniste, Social Liberal (PPU-SL)

Secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Roșu Mareș a intrat în cursă pe ultima sută de metri din partea unei formațiuni politice nou înființate în Bistrița-Năsăud:  Partidul Puterii Umaniste, Social Liberal (PPU-SL). Pleacă în campanie fără mari ambiții de a câștiga, dar cu gândul de-a culege cât mai multe voturi și de-a face partidul identificabil din punct de vedere politic. 

RODICA DOBRANIȘ – POL

O altă surpriză a acestei  campanii electorale este administratorul magazinelor Atlantis, Rodica Dobraniș, candidat al POL (Partidul Oamenilor Liberi), fost membru fondator al PLUS. Dobraniș  se poate baza doar pe propria notorietate de om de afaceri și de persoană implicată în acțiuni umanitare. Nu facem alte comentarii, deocamdată!

”Ultimii”  pe listă sunt Dumitru Marius Vârtic  de la Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM), dar și un alt fost mare țărănist, Georgică Toderașc, cel care reprezintă în cursa pentru Primăria Bistrița  Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).  

În ceea ce privește listele cu viitorii consilieri locali propuși de alianțele și partidele politice, acestea arată în felul următor: 

Alianța pentru Bistrița-Năsăud (PSD-ALDE-Pro România-UDMR): 

Cristian Marius Niculae, Alexandru Bria, Grigore Timoce, Vasile Bugnar, Attila Mathe, Lucia Săsărman, Andrei Kozuk, Radu Elisei, Horațiu Gherman, Daria Stoleru, Ionel Burduhos, Cristian Codărean, Lucian Armean, Szabo Attila, Maria Miheștean, Ioan Uța, Victoria Moldovan, Bogdan Miholca, Dan Târgoveț, Viorica Nogy, Iulia Runcan, Dan Pop, Gheorghe Bodiu, Tibor Bodi, Pavel Bortăș, Teodora Șutea, Maftei Pop

PNL: 

Ioan Turc, Florin Urîte, Ioan Peteleu, Tudor Filip, Doina Macarie, Ionel Ruști, Daniel Brici, Cristian Munthiu, Sorin Hangan, Daniela Hudrea, Nicolae Pugna, Ștefan Cicioc, Mărioara Gaga-Seica, Marius Chețan, Ioan Someșan, Ionel Blaga, Mihai Sărmășan, Cosmin Moldovan, Andrei Pântea, Florina Dumitrescu, Cornel Pop, Teodor Hășmășan, Iulius Dumitru, Gavril Mureșan, Robert Linul, Dorin Drulea, Dan Achim

Alianța USR PLUS: 

Nicolae Pavelean, Călin Stan, Lorant Sas, Paul Danci, Ovidiu Dumitrașcu, Adrian Dolha, Ioan Asaftei, Delia Goina, Aurora Moldovan, Aurelia Hiruța, Dumitru Popescu, Mircea Dura, Rodica Pătraș, Alexandru Tanca, Flaviu Csaszar, Ion Porfire, Pantelimon Dumitrean, Gavrilă Domide, Ștefan Cordoș, Doru Cordoș, Valentin Sigartău

PMP: 

Ionuț Simionca, Silvia Galben, Ștefania Stere, Oana Săcălean, Lucian Pintea, Tiberiu Kecskes, Cristian Huzmezan, Anamaria Avram, Victor Manolache, Ioan Bereș, Emil Suciu, Călin Veja, Cristian Kis, Adrian Rus, Dorin Silea, Radu Onc, Radu Șandor, Gheorghe Popa, Roxana Popa, Mihai Ureche, Diana Calaciu, Marius Leonte, Nicoleta Bertel, Călin Macarie, Ioan Rebrișorean, Antonio Oproaie, Ioan Avram

Partidul Verde: 

Dumitru Daniel Ciobănică, Marius Bălan, Daniel Precup, Radu Vulpe, Claudia Creucu, Ancuța Radu, Tiberiu Costin, Horațiu Gherghel, Mihaela Precup, Adela Ghețe, Marcel Berbecar, Gabriela Kis, Vasile Știopei, Cristina Gubesch, Camelia Chiuzan, Angela Bălan, Gina Pișta, Marian Suciu, Bela Kis, Lucian Pișta, Mariana Gubesch, Mircea Papaltzi, Simona Ropan, Dumitru Filimon, Aurora Ercsei

PPU-SL: 

Sorin Claudiu Roșu-Mareș, Mircea Vieriu, Ioan Simionca, Cornelia Beldean, Grigore Iuga, Alexandru Pop, Alexandra Pop, Diana Ban, Cristian Iuga, Lucian Danci, Viorel Rus, Ioan Cucură, Dumitru Neagoș, Dorel Cilean, Marius Ban, Andreea Borzoș, Corneliu Dobrescu, Cristian Bertean, Elena Cilean, Vasile Iuga, Tiberiu Lengyel, Magdalena Jurjan, Mirela Varodi, Aurel Iuga, Ioan Câmpan, Aurel Pârjol, Viorel Jurjan

PER: 

Virgil Marton, Matei Morariu, Cristina Balog, Ciprian Pop, Marian Câmpeanu, Anamaria Câmpeanu, Ioan Hoza, Vasile Florea, Otto Balog, Alexe Rad, Alexandru Olinca, Alexandru Filomon, Lucian Marica, Rareș Grigore

POL: 

Georgeta Rodica Dobraniș, Niculina Dehelean, Sorin Rebrișorean, Sabin Cotul, Ovidiu Sălăgean, Andrei Țifrea, Anca Manolache, Marius Sârbu, Nicolae Kavalcsuk, Vlăduț Georza, Teofil Moldovan, Ionuț Boloș, Nicoleta Hosu, Codruța Olinca, Alexandra Tanco, Petru Neamț, Elena Turcu, Liana Rad, Anamaria Doș, Alin Burdea, Sebastian Gabor, Ana Maria Șulumete, Mărioara Creța, Liana Mânecan, Adriana Pașc, Monica Bulea, Ernst Attila

AUR: 

Traian Săsărman, Georgică Toderașc, Mădălina Toderașc

PNȚMM: 

Dumitru Marius Vârtic, Ionela Taloș, Adrian Târnovan

Cum arăta linia de start în campania electorală din vara lui 2016?

Cu patru ani în urmă, mai precis în iunie 2016, lucrurile și block-starturile arătau cu totul altfel, iar alianțele încă nu se vedeau nici măcar la linia orizontului:

În cursa pentru Primăria Bistriţa din 2016  s-au înscris nu mai puţin de 10 candidaţi. Printre cei care candidau în vara lui 2016  se numără şi primarul în funcţie Ovidiu Creţu, susţinut pentru al treilea mandat de PSD, fostul primar Vasile Moldovan, care candida pe listele ALDE, dar şi deputatul Stelian Dolha, susţinut de PNL. PMP intra în cursa pentru Primăria Bistriţa la alegeri locale 2016 cu Ionuţ Simionca, atunci un tânăr om de afaceri proaspăt întors din Statele Unite ale Americii, ajuns deputat și acum, din nou, candidat. Tot în 2016, Partidul Ecologist Român miza pe un alt om de afaceri, Mircea Archiudean, care îşi desfăşoară activitatea în construcția de mobilier. Archiudean nu a rezistat prea mult în politică și a plecat la afacerile lui.  

Nu trebuie uitat Petru Sigartău, un om de afaceri cu afaceri grele în domeniul auto, reprezentant al PNȚCD, în timp ce UDMR mergea în urmă cu 4 ani pe mâna actualului consilier local şi profesor de istorie Antal Attila. Din partea Partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României candida Liviu Rusu, fostul preşedinte de Consiliu Judeţean şi primar al oraşului Sângeorz-Băi. Partidul Blocul Unităţii Naţionale îl susţinea pe Ioan Mate, iar M10 pe independentul Alin Seserman, acum consilier al deputatului Robert Sighiartău.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.