5 C
Bistrița
luni, decembrie 9, 2024

Povestea bistrițeanului Cristian Palco, care a pariat tot pe Lavanda de Provence. I-a învățat secretele tocmai în SUA

Cristian Palco are 40 de ani și în urmă cu 8 ani a pariat tot pe lavandă. A ajuns unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de butași de lavandă și produse din această uimitoare plantă din țară. De asemenea, la Delureni funcționează singura distilerie de lavandă din țară certificată ecologic.

Crescut la bloc, bistrițeanul Cristian Palco a avut prima interacțiune cu agricultura în 2012. Deși nu știa absolut nimic despre acest domeniu, când i s-a propus să promoveze Stevia Rebaudiana în România nu a stat pe gânduri.

Era conștient de faptul că va avea enorm de multe de învățat pentru a stăpâni domeniul cu care nu avusese nicio tangență până atunci. A fost primul care a adus în România Stevia Rebaudiana din Paraguay.

A învățat tot ce se poate despre ea tocmai în Statele Unite ale Americii, de la un inginer agronom. A ajuns chiar să îi învețe pe alții să planteze și să facă material săditor tocmai în Guatemala.

 „Fiind crescut în oraș, până în 2012 nu am avut nicio legătură cu agricultura, dar pe urmă am acceptat provocarea, am învățat, am fost în Statele Unite și am învățat de la un inginer agronom de acolo. Asta am făcut o bună bucată de vreme, am fost de multe ori în Statele Unite și mi-au arătat tot felul de lucruri noi pentru mine. Pe urmă am fost în Guatemala, unde i-am învățat la rândul meu pe alții să planteze acolo și să facă material săditor. Am exportat în foarte multe țări material săditor de Stevia Rebaudiana”, a povestit Cristian Palco în cadrul emisiunii Oameni din Bistrița-Năsăud.

Satul Delureni „ascunde” cel mai spectaculos lan de lavandă

În 2015, când au început să scadă comenzile de stevie, Cristian s-a reprofilat spre lavandă. A ales Delureni, satul bunicilor săi, pentru cultura sa de lavandă. Aici a copilărit și aici mai cunoștea oameni care puteau să-l ajute în această nouă aventură plină de provocări.

Constatând că la acea vreme numărul de producători de lavandă din România era redus, iar informațiile puține, Cristian a apelat tot la un cultivator de lavandă din Statele Unite ale Americii.

A ajuns să cultive lavandă la Delureni, pe o suprafață totală de 6 hectare și jumătate. Tot aici se află și distileria care transformă lavanda în apă de lavandă și ulei esențial. Este singura din țară certificată ecologic.

„Fiecare soi cultivat are ceva aparte , e specială în felul ei. Sunt unele care sunt mai deschise la culoare, altele sunt mai închise, altele sunt albe, altele sunt roz. Fiecare poate să aleagă din cele 25 de soiuri pe care le avem unul-două soiuri care le plac”, spune Cristian.

Cea mai spectaculoasă, parfumată și căutată rămâne „Lavanda de Provence” sau  x intermedia grosso, pe numele său oficial. Aceasta ocupă peste 50% din suprafața cultivată cu lavandă din Franța. Este practic o încrucișare între două tipuri de lavandă și este ultima care înflorește.

„Aceasta este cea mai cerută. Are câteva avantaje: are floarea mult mai mare, are un miros mult mai intens și rămâne iarna de un verde argintiu și arată bine și ca și decorațiune, față de alte tipuri de lavandă care se fac maronii”, mai spune Cristian.

Din România în Iordania și chiar Spania

Cultura de lavandă de la Delureni (comuna Urmeniș) este completată de o seră modulară situată în Șieu Măgheruș, unde se produc butașii din nu mai puțin de 25 de soiuri de lavandă. Acolo produce 300.000 de plante pe an. Acestea au ajuns în Republica Moldova, Iordania, Cehia și chiar Spania.

Și uleiul esențial produs în distileria de la Delureni ajunge în proporție de 80% în export. A exportat ulei produs la Delureni în Franța, Belgia, Germania sau Spania. Nu mai produce nimeni în țară atâtea plante, ca și cantitate și diversitate de soiuri.

Nu este o cultură greu de întreținut, dacă vorbim de una convențională. Când vine vorba despre cele ecologice se schimbă puțin datele problemei, pentru că este acceptată doar munca manuală și nu este permisă folosirea chimicalelor de niciun fel.

Lavandei îi place foarfeca. Tăierea sa o face mai spectaculoasă sezonul viitor. Cultura trebuie să fie la soare și pe plan înclinat, să nu băltească apa. Cristian a început să le permită, în mod organizat, și altora să se bucure de frumusețea lanului său de lavandă acum 3 ani, când a pus pe picioare Festivalul Biolavanda.

Lavanda, vedeta din acest weekend

Festivalul Biolavanda a luat naștere la cererea …publicului. Cei care obișnuiau să vină la Cristi să se bucure de lavandă în perioada de înflorire i-au dat ideea de a organiza un festival dedicat acestei spectaculoase plante.

Festivalul Biolavanda se va desfășura anul acesta în perioada 7-9 iulie, la lanul de lavandă de la Delureni, comuna Urmeniș. Anul acesta, Cristi a pregătit o zonă de food cu preparate care de care mai delicioase, una de băuturi unde vor putea fi gustate și vinurile din județ, dar și cocktail-uri răcoritoare.

Meșterii din județ vor fi și ei prezenți, dar și artiști. Sâmbătă seara va avea loc un concert folk. Au fost amenajate photocornere speciale pentru cele mai spectaculoase fotografii:

„Preferat ca moment al zilei este înainte de apusul soarelui, când lavanda își schimbă total culoare, movul nu mai bate spre albastru, ci spre roșu. Pe apus, lumina e și foarte bună pentru fotografii. Am pregătit mult mai multe decoruri, mai frumoase, o să fie un concert sambata seara, de folk. Urmat de foc de tabără și un spectacol de lasere”, mai spune Cristi.

Taxa de intrare e 15 lei, iar vizitatorii primesc o sticluță de ulei esențial certificat ecologic.Vor putea fi achiziționate și produse din lavandă: apă de lavandă, ulei sau aranjamente decorative din lavandă.

Veți putea gusta limonadă sau înghețată cu lavandă. De asemenea, vă veți putea plimba cu căruța și admira lanul de lavandă și veți putea vizita chiar distileria de lavandă.

Mai multe despre Cristian Palco puteți afla în emisiunea de mai jos – Oameni din Bistrița-Năsăud:

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: