11.5 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Colocviile de la Gledin. În cinstea celui mai de seamă cărturar din secolul XVII

S-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin, primind numele de botez Petru, a ajuns în Moldova și a fost primit la Mănăstirea Neamţ, unde a parcurs, după rânduială, toate încercările duhovniceşti. În 1697, la vârsta de 25 de ani, a fost călugărit. Nicolae Iorga îl numea „cel mai de seamă cărturar dintre clericii acelui timp”, iar Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a pregătit și în acest an un program prin care să-i cinstească personalitatea.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistrița-Năsăud, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” Gledin și Școala Gimnazială „Paul Tanco” din Monor organizează, în perioada 12-14 aprilie 2018, „Colocviile de la Gledin”, ediția a VII-a.

Programul evenimentelor:

Joi, 12 aprilie 2018:

  • 12:00 / Biblioteca „Iacob Stamati” – Filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” – Simpozion: „Scriitorii Transilvaniei: Ioan Alexandru și poezia conștiinței naționale”, Lansări de carte și prezentări de reviste

Sâmbătă, 14 aprilie 2018:

  • 8:30 – 9:30 / Biserica Ortodoxă Gledin Acatistul Sf. Pahomie
  • 9:30 – 10:00 / Utrenia
  • 10 – 12:00: / Sfânta Liturghie
  • 13:00 / Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” Gledin – Concurs regional de creație literară și interpetare „Sfântul Pahomie de la Gledin
  • 17:00 / Biserica Ortodoxă Gledin – Premierea câștigătorilor Concursului regional creație literară și interpetare „Sfântul Pahomie de la Gledin”

*****

Sfântul Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin din Bistriţa-Năsăud, primind numele de botez Petru, a ajuns în Moldova unde este primit ca frate la Mănăstirea Neamţ, unde va parcurge, după rânduială, toate încercările duhovniceşti. În 1697, la vârsta de 25 de ani, a fost călugărit.

După moartea părintelui egumen Ioan, este numit, la nici 30 de ani, stareţ al Mănăstirii Neamţ, pe care o va conduce până în anul 1704.

Cuviosul Pahomie pleacă la Kiev, unde, la Lavra Pecerska, îl cunoaşte pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia îi devine ucenic. Se întoarce la Mănăstirea Neamţ în 1706 şi se hotărăşte să aleagă sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul. De aici, sihastrul Pahomie a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman.

L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, pe 8 noiembrie 1711, iar pe 1 martie 1714, Pahomie părăseşte de bună voie scaunul arhieresc. Ajunge la Neamţ, unde va sta patru zile, şi de aici se va retrage din nou, lângă Muntele Chiriacu.

După multe necazuri, Pahomie a pornit în pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. A trecut la cele veşnice pe 14 aprilie în anul 1724. Moaştele sale sunt păstrate până astăzi în Paraclisul Sfântul Ştefan din Lavra Pecerska.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în 2006 canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin.

Pahomie a fost, aşa cum remarcase şi Nicolae Iorga, „cel mai de seamă cărturar dintre clericii moldoveni din acel timp”, fiind un mare iubitor de carte care a insuflat şi ucenicilor lui această preţuire a cuvântului scris şi un om cu viaţa sfântă.

Constatarea este îndreptăţită, dacă ne gândim la mediul cărturăresc în care a trăit şi la formaţia lui intelectuală, care a pornit chiar de acasă, de la părintele său, popa Iftimie, şi din mănăstirea satului său natal, mai scrie creştin-ortodox.ro, subliniind că strădaniile episcopului Pahomie şi ale ucenicilor săi au făcut din sihăstria de la Pocrov un adevărat centru de cultură bisericească.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?