10.3 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

Cum se vede victoria lui Joe Biden, la Bistrița. Raul Gălan, asistent universitar în Michigan: „Un optimism moderat. Nu cred că Biden e un salvator”

Sincer, ne-am liniștit puțin acum că Trump (pe care l-am asemănat cu Mussolini) a pierdut. Însă nu avem mari iluzii că Biden va rezolva problemele structurale ale societății americane. Nu cred că Biden e un salvator. Dar măcar lucrurile îngrozitoare din ultimii 4 ani să nu continue…”, a explicat Raul Gălan, asistent universitar la Universitatea din Michigan și cetățean de onoare al județului din 2019.

Organizațiile de presă americane au anunțat deja că Joe Biden este noul președinte al SUA. Mii de oameni au ieșit în stradă în Washington, în apropiere de Casa Albă, pentru a sărbători victoria lui Biden.

Raul Gălan – asistent universitar la Universitatea din Michigan – a admis că în ultimele zile, alegerile din SUA a fost principalul subiect de discuție în familia sa. Mai ales că este căsătorit din aprilie cu Sidney – o americancă de culoare pe care a întâlnit-o chiar la universitatea la care predă. 

Un optimism moderat…

Tânărul asistent universitar a explicat pentru Bistrițeanul.ro că se simte ușurat că Trump (pe care l-a asemănat mereu cu Mussolini) nu mai este președinte. Sperăm că administrația Biden – Harris va începe reforme care să reducă inegalitatea socială. Sperăm să înceapă un dialog pentru reformarea instituțiilor de forță, astfel încât în SUA să nu mai fie civili uciși de poliție în fiecare zi. 

La fel, sperăm să nu mai fie copii separați de părinți si închiși în cuști la granița cu Mexicul. E frustrant cum toate acestea au fost susținute de conservatori care se auto-intitulau creștini.

Deci suntem într-un optimism moderat. Nu cred că lucrurile de vor schimba peste noapte sau că Biden e un salvator.

Dar sperăm la un început de reformă, ca totuși lucrurile îngrozitoare din ultimii 4 ani să nu continue… Altfel, noi l-am susținut pe Bernie Sanders. Sidney, soția mea a votat cu el în alegerile primare. El a venit cu reforme concrete precum introducerea dreptului la sănătate, educație gratuită și lupta împotriva schimbărilor climatice. Adică drepturi garantate în Europa, care par radicale în SUA…”, a mai precizat Raul Gălan.

Mai mult decât victoria lui Joe Biden în sine, Raul și Sidney Gălan sunt bucuroși pentru faptul că mulți candidați progresiști au intrat în Congresul american din nou.

Este și cazul celor 4 femei tinere de culoare (printre care Ilhan Omar) pe care Trump le urăște atât de mult. Deci sperăm că aripa progresivă și tânără îl va împinge pe Biden spre reforme mai substanțiale, în special în privința drepturilor civile și sociale. Speram totuși că Trump și susținătorii lui vor accepta rezultatul alegerilor și nu vor fi violente, mai ales violente motivate rasial…”, a conchis Raul Gălan.

Soția sa, Sidney, consideră că administrația Biden-Harris va fi cu mult mai benefică decât cea a lui Trump, sub toate aspectele.

Viața persoanelor de culoare sau a celor din comunitatea LGBTQ+, viața celor fără cetățenie și a multor altor persoane a căror identitate se situează la intersecția unor condiții marginalizate se află într-o constantă și consistentă amenințare cu violența. Există speranță că administrația Biden – Harris se va dovedi cel puțin deschisă să asculte și să acționeze progresiv pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă americanii…”, a subliniat Sidney Gălan pentru Bistrițeanul.ro.

Americanii albi sunt efectiv împotriva creației și a unui stat care să susțină bunăstarea socială capabilă să ajute substanțial persoanele de culoare. Nu iau în considerare nici măcar faptul că asta ar crea enorme beneficii pentru ei înșiși – susține Sidney Gălan.

Științele sociale continuă să demonstreze acest fapt. Socialismul îi sperie pe americani, care în general nu cred în întrajutorarea semenilor atunci când asta se întâmplă pe cheltuiala lor. Tinerii americani au crezut în Bernie Sanders, de pildă, dar cei mai în vârstă i-au copleșit numeric”, ne-a mai explicat Sidney Gălan.

Colegiul electoral își află originea în sistemul de sclavie american, în care statul consideră un negru 3 cincimi dintr-o persoană. „Nu am schimbat niciodată sistemul pentru că America este încă o națiune rasistă. Statele mici cu populație majoritar albă dețin o mare parte din puterea politică, iar elitele își doresc să păstreze situația așa. Nu e vorba de o conspirație sau o situație prea complicată. Oamenii din Statele Unite votează de obicei în concordanță cu identitatea lor rasială.

Bernie Sanders a tulburat mult apele în cultura noastră politică. I-a provocat pe oameni să devină mai expliciți în legătură cu valorile lor. Și, din nefericire, se pare că 50% dintre americanii care au votat au făcut-o sub impulsul unor valori precum rasismul, ura și excluderea”, a subliniat Sidney Gălan. 

Din păcate constituția și legile electorale americane nu s-au schimbat din 1788 – a completat Raul Gălan. „S-a schimbat partea cu 3 cincimi, însă nu și colegiul electoral, creat pentru a balansa puterea statelor. Pentru a da mai multă putere statelor preponderent albe și mai puțină statelor cu populație mare de sclavi. De asta nici azi americanii nu își aleg direct președintele, iar 2 voturi din 2 state diferite nu au putere egală…”, a mai explicat Raul Gălan.

Așa se face că în 2016, Donald Trump a pierdut alegerile la nivelul întregii populații, însă a câștigat state avantajate de colegiul electoral. Și a devenit președinte, deși nu a fost votat de majoritatea americanilor.

*****

Raul Gălan a absolvit Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și a urmat cursurile Universității New York, din Abu Dhabi. Aici și-a luat licența în Cercetări sociale și politici publice. A lucrat ca stagiar la Ambasada României din Emiratele Arabe, dar și din Argentina. A muncit și în Parlamentul European, în Bruxelles, în delegația permanentă a României la NATO și Departamentul de politică externă a administrației prezidențiale la București.

După absolvirea facultății, și-a continuat activitatea ca cercetător asistent în sociologie la facultatea pe care a absolvit-o. Ulterior a devenit cercetător asistent și asistent universitar la Universitatea din Michigan, acolo unde a cunoscut-o și pe actuala sa soție, Sidney.

Raul Gălan și soția lui se află acum la Bistrița. Raul predă online iar Sidney are o bursă. Cei doi așteaptă un copil care se va naște în februarie, anul viitor. Am hotărât să venim aici anul acesta, ne fie mai ușor în primele luni după naștere, având familia în jur. Probabil încă un an, un an și jumătate vom sta la Bistrița. Iar apoi ne vom întoarce în SUA pentru ultimii 2 ani de doctorat și susținerea dizertației…”, a mai povestit Raul Gălan.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.