-0.2 C
Bistrița
miercuri, decembrie 4, 2024

FOTO: Ana-Gabriela Seni, medicul stomatolog care ne transmite prin cântece populare povești răscolitoare de viață

A moștenit talentul și dragostea pentru tradiții și cântecul popular de la bunicul său – pe care îl alinta bunu’ Ion – rapsod popular. La 6 ani activa deja în formația de dansuri populare, dar și în grupul de obiceiuri și tradiții din comuna Rebrișoara, locul unde s-a născut și a copilărit. În urmă cu doi ani, în memoria bunicului său, pe care l-a iubit foarte mult, și-a propus să învețe să și cânte… Astăzi, prin cântecele sale, transmite povești de viață răscolitoare. Este povestea Anei-Gabriela Seni, medic stomatolog și asistent universitar.

Deviza ’’Cine crede în zbor e stăpân peste zare’’ (Lucian Blaga) este cea care i-a călăuzit pașii Anei-Gabriela Seni, de-a lungul anilor.

Până la vârsta de 19 ani am locuit în comuna Rebrișoara, satul mureșenilor. Casa noastră a fost construită în curtea bunicilor mei, Ion și Ana Olar, care locuiau în casa bătrânească. Bunu’ Ion, rapsod popular, interpret de doine, cântece patriotice și cântări bisericești, își făcuse un obicei ca la sărbătorile de iarnă să ne adune pe noi și copiii din vecini și să ne învețe colinde și urări pe care le cântam în ajun de sărbători.

La vârsta de 6 ani am început școala și încă din clasa I am activat la ansamblul tradițional din comună, în formația de dansuri populare, cât și în grupul de obiceiuri și tradiții. Coordonator era domnul profesor Ioan Seni, iar instructor de dans domnul profesor Mîti George.

Serbarea populară PRIMĂVARA REBRIȘOREANĂ era un eveniment anual foarte așteptat, pentru care întreaga comunitate se pregătea. Parada costumelor populare era urmată de un mare spectacol de cântece și dansuri populare. Am activat în formația de dans popular până în clasa a VIII-a.

În vara anului 1984, bunu’ Ion a trecut la cele veșnice și de atunci la noi în familie a fost dat uitării cântecul popular”, ne-a povestit cu nostalgie aceasta.

Ana-Gabriela Seni și-a continuat pregătirea școlară la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

După absolvirea facultății, promoția 1994, parcursul meu profesional și academic a urmat pașii doriți de mine încă din perioada studenției. Am urmat două rezidențiate și am gradația de medic primar pe două specialități, am competență de Radiodiagnostic dentar, am obținut trei masterate în domeniul medical, iar acum sunt doctorand în domeniul medical.

În prezent îmi desfășor activitatea de medic stomatolog la cabinetul propriu și în paralel sunt asistent universitar la extensia Bistrița a Universității de Medicină și Farmacie GEORGE EMIL PALADE din Târgu Mureș, specializarea Tehnică dentară„, a mai explicat pentru Bistrițeanul.ro medicul stomatolog.

În 15 mai 2017, la Ziua Costumului Popular din Năsăud, Ana-Gabriela Seni a fost unul dintre cei peste 9.000 de participanți – evenimentul a stabilit două recorduri mondiale – primul, de cea mai mare mulţime de oameni îmbrăcaţi în costume populare, adunaţi în acelaşi loc, şi al doilea, de cel mai mare dans tradiţional românesc.

Atunci mama mea a hotărât că a venit momentul din viața familiei noastre în care eu să preiau pânzăturile străbunicii mele, pânzături vechi de peste 150 de ani. Am îndrăgit foarte mult portul popular. Dar din copilărie și până la evenimentul amintit, au trecut 33 de ani până să port din nou costumul popular.

Apoi, în 15 iunie 2021, la Muzeul Grăniceresc din Năsăud a fost organizat un eveniment cultural important. Ana Bodescu, meșter popular din Salva, a primit de la Ministerul Culturii titlul onorific de ’’Tezaur Uman Viu’’. Am fost una dintre cele 10 modele care au îmbrăcat costumele populare cusute cu mărgele ale Anei Bodescu. La scurt timp am cumpărat costumul pe care l-am prezentat”, ne-a mai spus.

Începutul anului 2022 i-a dus gândurile spre amintirea bunicului său, pe care l-a iubit foarte mult…

Acela a fost momentul în care mi-am propus ca, în memoria lui, să învăț să cânt. În luna octombrie eram înscrisă în anul I la Curs de canto tradițional organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, profesoara mea de canto fiind Cristina Bălan. Am început cu exerciții de respirație, vocalize, exerciții de dicție.

Pentru sărbătorile de iarnă 2023 am pregătit pricesne și colinde. Apoi a urmat o piesă proprie. Doamna profesor m-a însoțit la studioul de la Cluj, unde mi-au fost analizate registrul vocal, timbrul, frecvența și intensitatea vocală. Și așa a fost creată pentru mine prima piesă ca și orchestrație. Iar versurile sunt o poveste de viață…„, a mai adăugat Ana-Gabriela Seni.

Videoclipul a fost filmat în Bucovina, iar piesa a fost difuzată la Bucovina TV, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Zilele trecute am fost la studioul din Cluj, pentru pregătirea unei noi piese de muzică tradițională. Consider că divinitatea are un plan pentru fiecare dintre noi…”, a concluzionat aceasta.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: 

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele. La Materom Skoda ai parte de reduceri speciale valabile până în 31 decembrie!