10 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

FOTO/VIDEO: Catedrala, în Bistrița… Sfâșietoare, dincolo de toate urâțeniile vieții…

A străbătut țara în lung și-n lat, purtând Catedrala cu sine pretutindeni și reușind adevărate minuni, mai aproape de cei bolnavi și răniți, mai adânc în sufletul celor aflați în necazuri și nevoi – reușind să-i transpună pe toți într-o lume magică, departe de toate urâțeniile vieții, cu un secol în urmă… Astă-seară, i-am ascultat și noi vrăjiți – suspinele…

Turneul extraordinar „Vioara lui George Enescu” a poposit astă-seară și la sinagoga din Bistrița, într-un concert extraordinar susținut de reputatul violonist Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. Din anul 2012, același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru – violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu – continuă nobila misiune de a duce muzica, prin sunetul clocotitor al acestui instrument unic, acolo unde este mai mare nevoie de ea…

Vioara cunoscută sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare, a fost construită în 1731, poartă semnătura unuia dintre cei mai faimoşi lutieri din Italia, valorând astăzi două milioane de dolari și i-a aparţinut lui George Enescu.

Pentru a ne bucura de sunetele ei imperiale, instrumentul a trecut și prin degetele unui meşter din Rebra: după moartea lui Enescu, soţia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, care adăposteşte Muzeul Naţional „George Enescu”, înfiinţat în 1956, cât şi obiectele personale care au aparţinut maestrului, şi care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Înainte de a fi intrat în circuitul artistic și, implicit, în posesia lui Gabriel Croitoru, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, originar din Rebra – care a atestat că instrumentul nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari.

[arve url=”https://youtu.be/coU9wYyiUGM” /]

Programul a cuprins adevărate bijuterii muzicale pe care publicul din Bistrița le-a aplaudat cu multă căldură. Concertul a debutat cu Suita  populară spaniolă a lui de Falla, Paganini (Cantabile) și Meditația lui Ceaikovski, dar a cuprins și încântătorul aranjament al lui Kreisler după partitura lui Mozart (Londonderry Air) sau răscolitoarea Moarte a lebedei din Carnavalul animalelor de Saint-Saëns.

Nu au lipsit nici piesele românești, precum Balada lui Ciprian Porumbescu sau Balada lui George Enescu, violonistul Gabriel Croitoru explicând publicului că este unul dintre cele mai dragi turnee dintre cele începute acum șapte ani, între altele și pentru că este dedicat Centenarului, turneul debutând în Alba Iulia, dar și pentru că a dat posibilitatea muzicienilor să aducă în lumină piese necuscute în România…

[arve url=”https://youtu.be/RbdkYcO_Elo” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.