14.3 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

Gardul care susține Zidul Cetății, amplasat ILEGAL, fără autorizații!

Primăria Bistrița a montat recent un gard în fața zidului cetății Bistrița. Motivul? Să prevină o nenorocire. Reprezentanții Monumentelor Istorice susțin că lucrarea e ILEGALĂ și nu are autorizații. „Ne-au informat că au montat gardul!”, a declarat Alexandru Uiuiu.

În luna martie, municipalitatea a montat un gard de-a lungul zidului cetății Bistriței. Pe aplicația City-Health apăruseră sesizări că din zid se desprind pietre, așa că Primăria a acționat „pentru siguranța cetățenilor”.

Arhitectul șef al orașului a explicat că e o soluție provizorie, până când se vor găsi fonduri pentru finanțarea unui proiect european de reabilitare a întregii cetăți medievale.

Totuși, „lucrarea” a fost dur criticată de bistrițeni.

Contactat pentru a comenta intervenția Primăriei Bistrița, Alexandru Uiuiu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud a explicat nu doar că lucrările nu sunt bune din punct de vedere estetic, dar sunt și ILEGALE. Și că s-au trezit cu lucrarea făcută.

Au primit DOAR o înștiințare

Poziția noastră este simplă. Am fost anunțați că se face lucrarea asta. Am trimis un răspuns prin care le-am explicat că trebuie să se elibereze un certificat de urbanism. Trebuie să aibă un proiect minimal de intervenție – cu zona unde sunt probleme și se dorește intervenția, iar după avizul nostru, să se emită o autorizație de construcție pentru intervenție de urgență”, a declarat Alexandru Uiuiu.

În timp ce așteptau „planul de acțiune al Primăriei”, municipalitatea a și făcut lucrările

Deci ei doar ne-au făcut o notificare, că dat fiind faptul că se desprind bolovani, vor face o intervenție. Noi când am auzit de intervenție le-am trimis o adresă prin care le-am explicat ce înseamnă intervenție pe un zid de clasă A, inclusiv intervenție de urgență. Și le-am precizat care sunt documentele necesare. Ei nu ne-au trimis niciun document și au făcut intervenția. Deci lucrarea s-a și executat. Și ne-au anunțat că au făcut-o!”, a mai spus Uiuiu.

CUM se poate interveni de urgență la monumentele istorice?

  1. Se intervine de urgență pe măsura realizării proiectului de reabilitare
  2. Cu materiale identice
  3. Intervenția e reversibilă – adică se pot, în cazul acesta, lipi niște pietre cu mortar, cu materialele utilizate inițial
  4. Neapărat trebuie realizat un proiect de reabilitare, un proiect arhitectonic. Abia acesta este baza unei intervenții de reabilitare în conformitate cu legea

Punctul meu PERSONAL este că e o lucrare invazivă și nepotrivită. Mai ales că s-a săpat la baza zidului, ca să pună stâlpii. Trebuiau să aibă supraveghere arheologică. Deci din punctul nostru de vedere este o intervenție neavenită, care nu respectă caracteristicile istorice ale construcției”, a subliniat directorul DJC BN.

Acesta a făcut o paralelă, comparând intervenția la zid cu a pune piciorul unui copil în gips pentru că a fost înțepat de albină. Uiuiu a mai explicat că ar fi trebuit intervenit în zonele UNDE cădea piatră, nu pus gard în fața întregului zid.

Justificarea primăriei, REALĂ, dar nu scuzabilă!

Uiuiu a admis că Primăria Bistrița ARE justificări pentru intervenția făcută. DAR asta nu scuză faptul că lucrările NU SUNT LEGALE și NICI CONFORME.

Justificarea Primăriei e una reală. Pe acolo trec oameni, copii, se joacă și reprezintă astfel un pericol. Și atunci ei au vrut să elimine un pericol pentru ceea ce este mai grav, să zicem așa. Dar din punct de vedere arhitectonic, istoric și estetic este o soluție nepotrivită. Deci calea legală NU a fost urmată de Primărie. Așteptăm să intre în legalitate. Ei doar ne-au înștiințat că au făcut.

Noi nu putem fi de acord cu astfel de lucruri, chiar dacă a fost vorba de luarea unei măsuri de siguranță. Pe de altă parte, nu putem nici să fim categorici și să cerem să dea jos gardul acum. Pentru că dacă se întâmplă ceva, vor spune că noi am cerut înlăturarea gardului. Dar așteptăm să intre în legalitate, să urmeze pașii legali și să facă intervenția de urgență care e acceptabilă. Nu este o birocrație dificilă. Dar intervențiile de urgență trebuie făcute conform legii 422/2001, care țin cont și de respectarea statutului arhitectonic, istoric, cât și a unei construcții monument istoric”, a explicat directorul DJC BN.

Proiectul de reabilitare și punere în valoare al cetății e o altă scuză folosită.

Încă de pe vremea administrației Crețu știu că era un proiect de reabilitare a Cetății Bistrița. Un proiect de vreo 25 de milioane de euro, asemănător celui aplicat pentru pasajele care au fost reabilitate.

Și atunci aceste intervenții pe zid au fost făcute pe ideea că se așteaptă finanțarea marelui proiect care va lua în considerare tot traseul zidului și al cetății. Acesta a fost un alt argument al Primăriei pentru improvizații. Dar aceste plase nu sunt soluția potrivită, mai ales că începe sezonul turistic. Așteptăm așadar intrarea în legalitate!”, a concluzionat Alexandru Uiuiu.

Primăria Bistrița are la dispoziție 30 de zile să răspundă notificării făcute de Direcția Județeană pentru Cultură, privind ilegalitatea lucrărilor.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Astept demiterea urgenta a Arhitectului Sef al orasului si tragerea la raspundere al celor aflati in treaba lor de NESPECIALISTI mai la toate.Jos sarma de pe zid !Treceti si faceti treaba ca lumea nu ca la Caracal . Caracalul Transilvaniei e aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.