9.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

INTERVIU. Camelia Târnovan, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu BN: Avem motive de îngrijorare…

Legea nr. 422 / 2001 privind protejarea monumentelor istorice s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii. Bistrițenii au avertizat că modificările propuse creează portițe pentru rechinii imobiliari. Mai mult, acestea ar putea dezvolta o adevărată mafie a avizelor și studiilor istorice la comandă politică sau de afaceri. Ce spune Camelia Târnovan, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu:

Camelia Târnovan, director interimar al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, consideră că unele dintre modificări propuse pentru Legea 422/2001 sunt periculoase. 

Un bistrițean acuză: Portițe pentru rechinii imobiliari! Se va dezvolta o mafie a avizelor

Camelia Târnovan:   Da, avem motive de îngrijorare. Nu neapărat ca idee. Însă ca exprimare, da… Se vede că proiectul a fost făcut la repezeală. Iar când faci un proiect de modificare a unei legi atât de importante, îți mai scapă unele detalii.

Se introduce – de pildă – termenul de demolare parțială a unui monument istoric.

Au avut în minte situații care privesc Lista monumentelor istorice. Avem acolo parcele pe care avem anexe considerate și ele monument istoric. Cei care vor să demoleze o asemenea anexă, vin la avizare cu proiectul, și – de cele mai multe ori – ideea este respinsă. Pentru că anexa este considerată parte componentă a monumentului istoric.

Cei care au făcut propunerea de modificare a Legii 422, au avut în minte o modificare de genul acesta. Nu au avut însă în minte cât poate fi de periculoasă această modificare pentru cei care vor să demoleze un monument istoric. Dacă se introduce posibilitatea de demolare parțială – unii ar putea veni cu ideea de a demola și un monument, sub pretextul că e o anexă…

S-a discutat și la Bistrița să păstrăm fațada și să distrugem restul. Nu este posibil așa ceva. Asta înseamnă să distrugi substanța istorică a unei clădiri. Ceea ce nu poate fi permis.

Bistrițeanul.ro: Ce anume vă îngrijorează, mai precis?

Camelia Târnovan: Ce mi se pare inacceptabil mie – dar și colegilor din celelalte Direcții pentru Patrimoniu din țară – este presiunea foarte mare care se pune pe instituția noastră.

Se propune la un moment dat ca anumite tipuri de lucrări să nu mai fie trecute prin comisiile zonale sau naționale a Monumentelor Istorice. Ori Direcțiile pentru Cultură au câte 2, 3 angajați. Așa este peste tot în țară. Sunt cazuri fericite în care există arheolog sau arhitect într-o Direcție pentru Cultură. Aceștia pot să judece din punct de vedere al specialistului, o situație concretă. Dar nu este cazul la noi. Iar atunci presiunea ar fi foarte mare. Inclusiv pe parte de consultare, noi ne bazăm pe soluțiile oferite de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din Cluj.

Nu vorbim de reparații sau lucrări minore.

Vorbim de lucrările care înseamnă conservare / restaurare a monumentelor istorice sau a clădirilor din zone protejate. Să scoți acest filtru este foarte periculos și este echivalent cu o presiune în plus pentru angajații Direcțiilor pentru Cultură și Patrimoniu. Nu este deloc în regulă. Considerăm că este o modificare periculoasă a legii.

Bistrițeanul.ro: Ați transmis aceste opinii Ministerului Culturii?

Camelia Târnovan:  Da, am avut o discuție cu colegii noștri din țară. S-a formulat un punct de vedere. Am încercat o discuție și cu secretarul de stat care răspunde direcțiile pentru cultură și patrimoniu. Încă nu avem niciun feed-back. Am înțeles că propunerea ar urma să intre în comisiile parlamentare. Vom vedea ce se mai întâmplă mai departe.

Bistrițeanul.ro: Părea că se elimină din birocrație cu aceste modificări propuse legii 422/2001…

Camelia Târnovan:  Nu, nu se elimină din birocrație. Și nu asta este soluția. Într-adevăr, sunt situații în care lucrurile se blochează pe circuitul de avizare. Dar acestea se pot rezolva punctual, nu modificând o întreagă lege. Nu introducând niște modificări în lege care pot deveni periculoase în anumite contexte…

Bistrițeanul.ro:  Care ar fi soluția, atunci ?

Camelia Târnovan:  Soluția, per ansamblu, ar fi să întărești Direcțiile Județene pentru Cultură și Patrimoniu. Nu pot să existe Direcții județene în țară cu câte 2, 3 angajați. Nu mai putem funcționa așa.

Sistemul de protecție al patrimoniului în România nu este funcțional în acest moment.

Nu funcționează și nu poate funcționa așa. Trebuie întărite Direcțiile pentru Cultură. Structura noastră se rezumă la 7 oameni, cu tot cu partea administrativă. Nu este suficient. Numai pe partea de Monumente Istorice îți trebuie 3, 4 oameni, ca să poți să-ți îndeplinești, ca instituție, toate atribuțiile prevăzute în lege.

Avem nu doar partea de avizare, monitorizare și control. Trebuie să ne ocupăm și de Evidență, Cercetare, Inventariere. Sunt activitățile de clasare, pe care noi nu le putem face din lipsă de personal. Fizic nu avem cum să ajungem să ne ocupăm și de asta. Ne limităm strict la avizare și răspunsuri la petiții… Vin dosarele în instituție și suntem obligați să le răspundem oamenilor.

Avem și partea de Arheologie unde, slavă Domnului, am angajat în sfârșit un arheolog. Nu am avut arheolog în instituție de multă vreme. Avem și atribuții de delimitare a siturilor arheologice. Până acum nu a avut cine să se ocupe de delimitarea siturilor arheologice. Prin 2011 am început o asemenea acțiune, cu contract de externalizare. Dar s-a blocat totul din lipsa unor resurse financiare. În colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, vom relua și munca la delimitarea siturilor arheologice.

Este o activitate vitală, pentru tot ceea ce înseamnă protecția patrimoniului arheologic.

Partea de cercetare pe care o face Complexul Muzeal se oprește la importanța ei științifică. Mai departe, ar trebui să intervenim noi, cu tot ce înseamnă chestiuni administrative legate de protecție.

Tot ce înseamnă intervenție pe sit arheologic trebuie avizat de Direcția pentru Cultură și Patrimoniu. În condițiile în care nu ai perimetrare arheologică, nu poți să soliciți primăriei dosare trimise spre avizare. Nu se pot face nici cercetări preventive pe parcela respectivă, nu se întâmplă nici supraveghere arheologică. Și atunci se pot pierde vestigii importante…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. ..ati ramas in urma si e bai.
    In centrul londrei care nu e nici bistrita si nici centrul mafiei imoblliare din romania se practica demolarea partiala…partea posterioara dispare si ramane loc ptr a se ridica zgarie nori…chiar din sticla….multa sticla…si culmea, arata bine!. Succes in noul si viitorul post si nu raspundeti la provocari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.