12.1 C
Bistrița
sâmbătă, mai 18, 2024

Inspectoratul Județean de Poliție BN știa încă de acum doi ani despre intervențiile abuzive ale lui Gelu Drăgan în zona de protecție

Gelu Drăgan a primit avertisment pentru lucrările executate la fostul restaurant Parc încă de acum doi ani. Pe atunci, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu era Alexandru Uiuiu, care a explicat pentru Bistrițeanul.ro că era obligația IPJ să-l trimită în judecată pe omul de afaceri Gelu Drăgan.

Alexandru Uiuiu, fost director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu BN, a comentat în legătură cu scandalul iscat în preajma omului de afaceri Gelu Drăgan.

Gelu Drăgan s-a ales cu dosar penal și dispoziție de oprire a lucrărilor, după ce a adăugat o ușă din termopan în zidul Cetății Bistriței

REVOLTĂTOR: Drăgan o comite din nou! A pus o ușă de termopan în zidul Cetății Bistriței

Este inadmisibil să montezi termopane într-un zid monument istoric de clasă A vechi de 700 de ani… I-am făcut dosar la Poliție încă de acum doi ani și ceva. Atunci își construise ilegal un acoperiș la fostul restaurant Parc, în zona de protecție. I-am făcut atunci sesizare la IPJ.

Încălcarea Legii 422/2001 legea referitoare la protejarea monumentelor istorice și a patrimoniuluieste o infracțiune. Era obligația Poliției să-i deschidă dosar penal pentru înlocuirea acoperișului.

Dacă Poliția l-a lăsat în pace, proprietarul s-a apucat de spart și zidurile Cetății… Dacă cineva îndrăznea să-i pună frână încă de atunci, poate că lucrurile nu s-ar fi agravat atât de mult acum…

IPJ era obligat să cerceteze penal această faptă: să verifice dacă legea a fost încălcată și dacă este vorba într-adevăr de o infracțiune. Și dacă da, să decidă asupra trimiterii în judecată. Din câte am observat, însă, aproape toate dosarele și sesizările pe care le trimteam la IPJ erau soluționate cu netrimiterea în judecată.

Pe motivul că avem destule crime și furturi de care să ne ocupăm… Că a schimbat unul o fereastră sau un acoperiș fără să respecte legea – asta nu li s-a părut o problemă gravă. Și uite așa, încet-încet, se distruge patrimoniul…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Alexandru Uiuiu, fostul director al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu.

Alexandru Uiuiu a subliniat că a avut mai multe discuții cu Gelu Drăgan. I-a explicat unde greșește și i-a recomandat să ia legătura cu arhitecta Mariana Michiu.

„Dânsa lucrează la asemenea proiecte și cunoaște detaliile necesare pentru a primi avizul de la Ministerul Culturii. I-am explicat că are nevoie de studiu istoric. Și că lucrările se pot face în timp, respectând pașii legali. S-a uitat la mine, m-a ascultat, și a făcut tot ce a vrut.

Deci el știa toate detaliile necesare, atâta doar că nu s-a sinchisit să le respecte.

Aceeași poveste s-a întâmplat și cu amfiteatrul de vară din piața Mihai Eminescu. A spart tot pentru că a vrut să umple spațiul acela cu magazine. Până la urmă l-a oprit Primăria pentru că se pregătea să spargă și consolele de beton care sunt elemente de rezistență și pentru blocul mare din față. A intrat pe subscări, a pus ceva bolțari pe-acolo. Lucrurile au rămas de izbeliște. Au crescut buruieni, spațiul se deteriorează pe zi ce trece… Nu a dispus nimeni nici refacerea spațiului urban”, a mai explicat Alexandru Uiuiu. 

Tot Gelu Drăgan ar fi responsabil și pentru distrugerea scenei din Casa de Cultură a Sindicatelor aflată la câțiva metri distanță. „Era construită după modelul Operei din Timișoara, avea 25 de metri profunzime… Nu ar mai fi trebuit acum să ne dăm peste cap să construim un teatru în Bistrița. Îl aveam acolo, dotat cu trei etaje și balcoane în sala de spectacole. Gelu Drăgan visa acolo un mall, așa că a ras tot ce i-a stat în cale. Balcoane, gradenele unde ar fi fost amplasate scaunele, scena – a ras tot…  

Gelu Drăgan ar fi avut nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru lucrările din Eminescu. Pentru că toată zona – pe 100 de metri de jur împrejurul Colegiului „Andrei Mureșanu” – este considerată zonă de protecție.

Nu era afectat patrimoniul, cum este în cazul zidului cetății, dar lucrările erau anapoda. S-a distrus o oportunitate urbană interesantă a orașului…”, a mai explicat Alexandru Uiuiu. 

Primăria Bistrița l-a „ars” pe omul de afaceri Gelu Drăgan cu o amendă de 20.000 de lei și-l obligă să sisteze lucrările

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Asa cum am scris și la primul articol, o amenda o plătește, face ce vrea sa vina banii, oricum statul prin toate instituțiile lui este slab ( au ajuns acolo persoane fără coloana și fără cunoștințe în domeniu, care se acoperă între ei), iar la nivel local ce sa mai vorbim, anchete care durează ani pana se prescriu. Rușine!

    • În Grecia dacă miști un bolovan faci închisoare. Acolo se fac bani din fiecare piatră. Fiecare bolovan are o istorie care este valorificata la maxim. Aici, faci ce vrei ca cei responsabili a veghea la apărarea istoriei sunt ocupați sa facă dosare penale la hoții de găini. Rău am ajuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Plastic Năsăud, Fan Courier, Hotel Coroana și Crama Veche

Stewo Plastic Năsăud are nevoie de un asistent producție, Fan Courier caută curieri serioși în Bistrița! Crama Veche angajează administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud.

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.

Crama Veche caută Administrator întreținere clădiri, barman și ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Tehnoprod Plast SRL Bistrita, Clinica Sanovil, Aquabis și RCB Electro.