17.8 C
Bistrița
joi, iunie 20, 2024

ISU, APIA și Garda de Mediu și-au dat mâna în stoparea incendiilor de vegetație: 88 de fermieri bistrițeni sancționați anul trecut

Primăvara și toamna, gospodarii își curăță proprietățile de deșeurile vegetale. Deși legea interzice aprinderea acestora, mulți nu o respectă. ISU, APIA și Garda de mediu și-au dat mâna pentru a stopa fenomenul acesta. Au fost 88 de fermieri sancționați anul trecut.

Conform reglementărilor legislative din ultimii ani, atât la nivel european, național sau al ministerelor responsabile, arderea resturilor vegetale este INTERZISĂ.

Cu toate acestea, în perioada de primăvară și toamnă, gospodarii care își curăță terenurile nu țin cont de acest aspect. Așa se face că în aceste sezoane, există numeroase incendii de vegetație.

În anul 2022, suprafața totală afectată de incendii de vegetație uscată a fost de peste 700 ha. Au fost înregistrare 264 de incendii (231 terenuri agricole, nouă miriști, trei pajiști permanente și 21 terenuri intravilane) gestionate de echipajele profesioniste ISU BN, pompierii voluntari de la nivelul comunităților locale (SVSU), precum și lucrători ai Ocoalelor Silvice din zonele afectate”, a explicat colonel ing. Bucur Cristian – prim adjunct al inspectorului șef din cadrul ISU BN.

Într-un asemenea incendiu a existat chiar și o victimă omenească. Reprezentanții ISU BN au explicat că aceste arderi „nu sunt controlate”, fiind genul de incendii care cer cel mai mult de la pompieri.

Avem nevoie și de numeroase autospeciale, și de forță omenească, și de foarte mult timp pentru intervenție. Unde mai punem că sunt zone unde autospecialele nu pot ajunge, deci efortul depus e și mai mare!”, a explicat Colonel Suciu Tudor – Mihai, inspector șef ISU BN.

ISU a raportat la APIA situația din teren. S-au aplicat primele sancțiuni

La conferința de presă de la sediul ISU BN a fost prezent și Marius Dărăban, directorul executiv adjunct al APIA Bistriţa – Năsăud.

Atragem atenţia asupra faptului că interdicţia de a incendia miriştile şi resturile vegetale de pe terenurile arabile este o cerinţă obligatorie pentru toţi fermierii care solicită subvenţii derulate prin APIA. 

Nerespectarea acestei cerinţe obligatorii, prin care este interzisă incendierea terenurilor agricole, atrage după sine penalităţi aplicabile sumelor de plată din subvenţii. Ȋn caz de repetiţie a încălcării cerinţei, procentul de penalizare creşte și poate ajunge până la excluderea de la plată a fermierului în cauză.

Bineînţeles că acest lucru nu ni-l dorim, nici noi ca reprezentanţi ai APIA, şi cu atât mai mult nu şi-l doresc nici fermierii. Pe această cale facem un apel la responsabilitate!”, a transmis acesta.

Anul trecut, ISU BN a raportat către APIA 76 de incendii pe terenuri agricole care aparțineau unor fermieri. Conform reprezentanților APIA, în urma acestor sesizări au fost sancționați 88 de fermieri.

Se începe cu 5 % din suma solicitată, și apoi, dacă fapta se repetă, se crește procentual, ținând cont și de suma solicitată, dar și de alți factori. 

Singurul mod în care fermierul nu e sancționat este dacă, în termen de maxim 10 zile de la producerea incendiului pe terenul său, anunță. Mai exact, face o declarație la ISU sau IPJ prin care spune că NU el a incendiat. Atunci e absolvit de vină. Deși EL e direct responsabil de terenul său”, a subliniat Marius Dărăban.

Și Garda de Mediu intră în „horă”, doar că nu prea dă sancțiuni

Prezent la conferință, Grațian Morariu, comisar Garda de Mediu BN, a explicat că e mai greu să aplice sancțiuni. Asta deoarece în foarte multe cazuri, autorul e necunoscut.

Nimeni nu a văzut nimic. Nimeni nu a făcut nimic. Unii se plâng că gunoaiele vegetale le-au fost aruncate de vecinul. E foarte greu să găsim autorul.

Anul trecut am avut și cinci sesizări penale, dintre care unul pentru cei care au curățat pe marginea unui Drum Național și apoi au ars crengile tăiate. 

Amenzile au crescut, astfel că o persoană fizică poate plăti între 30 -45.000 de lei și o persoană juridică, între 50 – 70.000 de lei amenda!”, a subliniat Grațian.

Conform raportului acestuia, în 2022 s-au aplicat patru amenzi în valoare de 500 de lei fiecare, pentru incendiile de vegetație.

Reprezentanții ISU BN, APIA și Garda de Mediu vor intensifica controalele și acțiunile preventive, în săptămânile ce urmează.

E drept că dacă este de dat un ban, oamenii nu cheamă firma de salubritate să le ia deșeurile vegetale. DAR e INTERZIS prin lege să le aprindă. Există două campanii gratuite, în aprilie și octombrie, de ridicare a acestor deșeuri. Iar în rest, trebuie să apeleze la firma de salubritate. Altfel se aleg cu amenzi și cu pierderea subvențiilor”, a fost concluzia reprezentanților celor trei instituții.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Stimati domni, stiti bine ca exista terenuri abandonate al caror proprietari nici nu se mai stie de ei… unde vegetatia uscata, daca nu se incendiaza controlat, in acest sezon, se poate aprinde ( voit ori ba ) mai incolo… cand da caldura. Cel mai bine s-ar da o lege prin care , o data pe an, toate localitatile sa fie obligate sa iasa cu toti proprietarii afata in teren si sub supraveghere si cu monitorizarea pompierilor, Politiei si al Garzii de mediu… sa curete aceste terenuri prin ” incendiere controlata ” , pentru ca altfel nu este posibil acest lucru . Degeaba tot amenintzati oamenii ca-i amendati… ca nu exista nici un ” satelit ” care sa supravegheze permanent, ” din cer ” … populatia, sa vada exact cine initiaza aceste incendii. De regula, acestea sunt initiate de catre pastorii de animale in primul rand, si de catre proprietarii din zona… dar daca nu-i vede nimeni … ” prinde orbul… scoate-i ochii „. La fel este si cu acesti ” incendiatori „… care ce-i pe ei e si-n valiza… neavand nimic pe numele lor, nici serviciu… nu vor plati amenzile niciodata, vor fi urmarite fiscal 5 ani, dupa care se dau la scadere. NU AMENZILE REZOLVA PROBLEMA … CI ” O SAPTAMANA PE AN ” … IN CARE PRIMARII SA-I SCOATA AFARA PE HOTAR PE TOTI SATENII ( LOCALNICII ) CATE TRAIESC ACOLO, SA PARTICIPE LA CURATAREA TERENURILOR DE VEGETATIA USCATA , PRIN ACESTA ” INCEDIERE CONTROLATA SI SUPRAVEGHEATA ” ! Incercati acest lucru si veti vedea ca asta este solutia optima !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: