8.4 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

Mobilizare generală: Politicienii și funcționarii, invitați să vină pe jos la serviciu, în Vinerea Verde

Un semnal de alarmă a venit din partea Ministerului Mediului care a lansat ieri proiectul Vinerea Verde. Inițiatorii își propun ca cel puțin unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România să vină la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal. Ca să ofere un exemplu, ministrul Mediului, dar și premierul Florin Cîțu, au venit ieri pe jos la serviciu.

Vinerea Verde se dorește a fi semnalul dat de angajații instituțiilor publice de nivel central și local din România – într-o mobilizare fără precedent.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat ieri campania „Vinerea Verde” – o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice. Scopul ar fi reducerea poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, se precizează în comunicatul Ministerului Mediului.

„Vinerea Verde îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Vinerea Verde va fi ziua în care, în fiecare săptămână de acum încolo, vom impulsiona mobilizarea verde, peste tot în țară. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de câți mai mulți români”, au transmis inițiatorii.

Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică.

Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici, a subliniat ministrul Mediului Barna Tanczos.

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, ministrul Mediului a venit ieri la serviciu cu metroul.

În semn de solidaritate, și premierul Florin Cîțu a ajuns la Guvern pe jos, în „Vinerea Verde”.

Raluca Turcan a folosit o maşină electrică, iar ministrul Claudiu Năsui a venit cu trotineta. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe şi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, au mers cu metroul în cursul zilei de vineri. Ministrul Dezvoltării, Ciprian Teleman a venit cu autobuzul la muncă. În timp ce Virgil Popescu și ministrul Educației au folosit o maşină electrică.

Dacă miniștrii au acceptat provocarea de a renunța la mașinile poluante, parlamentarii nu prea s-au sinchisit să respecte Vinerea Verde.

Angajații administrațiilor din Cluj sau Bacău s-au alăturat campaniei Ministerului Mediului, în timp ce la Bistrița, Vinerea Verde a trecut aproape neobservată, cel puțin de această dată, politicienii locali fiind ocupați cu organizarea conferințelor de presă.

Prefectul județului Cluj, folosind autobuzul în Vinerea Verde. Foto credit @ Stiri de Cluj

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...