POVEȘTI din sat: „Domnișorul”

POVEȘTI din sat: „Domnișorul”

Lelea Domnica îmi lasă în poartă, într-o plasă agățată, două cărțulii. Din acelea vechi, ce le găsea prin pod, în cufărul tatălui ei. Capacul greu al acestuia le-a ferit de a fi roase, dar totuși, suferiseră din cauză „vârstei”. Una era doar o jumătate din ce a fost cândva.

Am început să citesc în ea o poveste, dar nu avea titlu și autor, căci lipseau pagini din carte.

Personaj era „domnișorul” – așa cum îl strigau cei cu care pășteau oile și unii îi ziceau „dumneata” – în semn de respect pentru că știa citi.

Asta vară, pe săliște, am fost păcurar la gâște
Astă vară, pe răzoare, am fost păcurar la cioare
Vara, la gâște și la oi și iarna, la școală…

„Ca băiat, umblam la oi, și-mi plăcea grozav de tare să mă uit cu băgare de seamă la tot ce se întâmplă în giurul meu, din care pricină de multe ori îmi uitam datorințele mele de cioban. Norocul meu era, că nu eram singur, că altcum, de grija mea putea prea lesne să se ospețe cumătrul vulpei în toată ticna din turma mea”.

Umbla cu păcurariul Ion Bunzariul, cel mai vestit povestaș, prin jurul satului, de dragul poveștilor „căruia nu o dată „a(m)dormit necinat și nu o dată (m)i s-a întâmplat că nu era nici o oaie cu capul în strungă”, iar el nu venea până nu strigă Bunzariul „Noapte bună, Nițule!”

De la Bunzariul a auzit el „multe opșaguri”, fapt pentru care numai lui am „a-i mulțămi”.

De la el află despre tufa de corn – cel mai tare lemn în felul lui. El a fost mai tare decât stejarul, dar Dumnezeu l-a umilit pentru semeție, că a vrut să crească cu vârful chiar până la Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a întrebat:

– Dar ce faci, cornule?

– Vreau sa fiu mai tare decât toate lemnele.

– Așa – a zis Dumnezeu, atunci vei rămâne o tufă smerită, dar tare, cât numai tu vei putea da ajutor stejarului celui puternic.

De aceea, numai din el se fac șuștorii la roțile de moară, iar roțile sunt de lemn de stejar. Deci, numai el ajută stejarul.

Despre rugul de câmpie, zis măceș, copilul află că a fost un pom frumos, ca bradul de mare și cu ruji mari, dar fără ghimpi. După ce a alungat Dumnezeu pe îngerii cei răi din cer pe pământ, aceia, pe pomul ăst frumos au vrut să se urce iarăși în cer, „dar Dumnezeu a prefăcut rugul cât se vede și l-a înzestrat cu ghimpi, cu unghiile lui Ucigă-l toaca, cât nici că se mai putură dracii descleșta din ghearele măceșelor până-n ziua de azi”…

Nici strigoile nu pot trece peste rug, de aceea pun oamenii rugi sălbatici la porți, la ferestre și la uși spre ziua de Sângeorge, ca să nu poată trece strigoile și să ieie laptele la vaci.

Despre plop povestește Bunzariul că „el a vrut să putrezească pe car, din pădure până acasă, dar s-a temut că l-a vedea arinul și i-o fi rușine”.

De trecea pe lângă ei vreo pasăre, îndată îl întrebă pe domnișor:

– Ce-i aia, Nițule?

– Gaia, bade Ioane.

– Îhî, dumneaei, care s-a temut că și-a întina mănușile.

– Cum așa, bade Ioane?

– „D-apoi așa, că Dumnezeu sfântul, când a făcut izvoarele, a zis către toate viețuitoarele să vie, să-i ajute, că și lor le trebe apă. Și toate au venit, numai jupâneasa de gaie a zis că nu și-a întina, zău, ea, picioarele cele albe. Dar las că și Dumnezeu a pedepsit-o, că i-a zis:

– Nici să nu vii, dar nici să nu bei din izvoarele mele. Să știi că-i pieri de sete, nu-i slobod să bei apă, numai de pe aripile tale!

De aceea se vaită ea atâta când îi secetă și se suie în sus cătră Dumnezeu, ca să-l roage să-i dea ploaie să-și stâmpere setea cu apă de ploaie, de pe aripi…”

Odată, copilul încercă să lovească o rândunea în zbor și, ca mușcat de viespe, ciobanul strigă către el:

– Ce faci, Nițule? Să nu mai cerci a da după rândunele, ca de nimerești una, îți sacă Dumnezeu mâna, că rândunelele sunt găinile lui Dumnezeu!

Nu era tufă, iarbă, pasăre, animal mic sau mare să nu-i fi știut Bonzariul povestea.

Pe multe „le ținui în minte de le scrisei, când știam scrie, dar cele mai multe au rămas pe câmp, unde le-am auzit de la Bunzariul”.

Și multe asemenea povești sunt scrise în cărticică, povești pe care „domnișoru” le auzise de la cei ce veneau la ei ,,în sările de iarnă – vecini, prieteni de-ai tatii și stau acolo până ce trebuia dat de cină la vite”.

– Spuneți careva o poveste, să ne treacă somnul!

Și se începea.

Că cine mai era p-acele vremi povestitor ca Iuan cel mare, un om cât un deal și bătrân și sfătos! El cunoștea uriașii pe nume și zânele din văzute, iar pe Fata pădurii o prinsese și o legase de leucă cu ață de tei și nu o slobozi până-i spuse leacurile la toate boalele vitelor”.

Dar cele mai multe le știa de la Bunzăriul – păcurariul cel vestit care îi spunea câte în lume și în soare, iar el, în schimb, îi citea Visul Maicii Precistii pe care-l purta în cureaua lui lată, deși nu știa citi.

Eram buni prieteni laolaltă. Îmi și zicea dumneata – deși eram numai copil de vreo 9 – 10 anișori”.

Eu continui să citesc bucățica de carte pe care o am în mână. Mă atrage, îmi place și încerc să aflu cine a scris-o, pentru a vă spune și dumneavoastră.

Cu drag,

Nadia Linul Urian

În an pandemic, doar 14% din locurile de cazare din hotelurile și pensiunile din județ au fost efectiv ocupate februarie 25, 2021 - Pandemia de Covid-19 a lovit puternic în turismul global. Deși românii s-au orientat spre destinații din țară, anul trecut au fost ocupate cu 15% mai puține locuri de cazare, comparativ cu 2019. În Bistrița-Năsăud, doar 14% dintre locurile de cazare disponibile în hoteluri și pensiuni au fost ocupate.
VIDEO – Emoționant omagiu, la „Cuibul Visurilor” din Maieru: O expoziție de pictură, în amintirea unei mari campioane olimpice februarie 25, 2021 - Muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru a inaugurat zilele trecute un emoționant omagiu în amintirea unei mari campioane olimpice. Este vorba despre atleta Maria Cioncan, originară din Maieru, care s-a stins la vârsta de 29 de ani, în urma unui tragic accident de mașină, în ianuarie 2007. Sportiva este celebrată în satul natal în peste 150 de picturi și desene ale copiilor.
Autorii a două furturi de la finele lui 2020, identificați de polițiști! februarie 25, 2021 - Un card cu tot cu PIN pe el și o sumă frumușică de bani au fost furate, din Maieru și Rodna, la finele anului trecut. Ieri, polițiștii bistrițeni au reușit să identifice autorii celor două furturi. Paguba totală ajunge la 13.500 de lei.
VIDEO: Mureșan (ISJ) recidivează! Rade școala din Suplai și grădinița din Aluniș fără să lupte pentru ele: „Legea e lege” februarie 25, 2021 - Aproape 30 de copii din Suplai și Aluniș vor fi nevoiți să facă naveta din toamna acestui an la Poienile Zagrei și respectiv Zagra la școală, după ce școala și respectiv grădinița din localitate se desființează. Reacția șefului ISJ la situația copilașilor de 6-7 ani care trebuie să coboare de pe munte cu noaptea în cap și să mai facă încă 10 km până la școală: „Legea e lege și trebuie s-o respectăm”.
Judecătorii despre profesorul bătăuș de la Șanț: „Cele trei minore resimt o stare de temere profundă față de profesor” februarie 25, 2021 - Judecătorii de la Năsăud l-au iertat o dată pe profesorul bătăuș de sport de la Șanț. În ianuarie însă l-au condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă la. Judecătorii au ajuns la concluzia că profesorul a semănat teroare în rândul elevilor, care se temeau teribil de excesele acestuia de furie.
Ministerul Educației se spală pe mâini privind tradiția de Mărțișor și 8 Martie! Decizia finală și posibila vină cade în cârca fiecărei unități școlare februarie 25, 2021 - Ministerul Educației a trimis un comunicat aseară prin care anunța că „nu intervine în tradiția de Mărțișor și 8 martie”. Deși legea spune că NU e voie schimbul de obiecte, în contextul pandemiei, Ministerul Educației spune că e decizia fiecărei unități de învățământ.
FOTO: Un transport agabaritic i-a spart televizorul! CUM a fost posibil: februarie 25, 2021 - Un incident bizar a avut loc aseară, în Herina. Un transport agabaritic a agățat cablurile de internet din localitate. Ghinionul unui bărbat a fost că i-a tras inclusiv televizorul, lovindu-l de perete și spărgându-l.
Ioan Turc, „decapitat” de Ioan Oltean după ce în urmă cu câțiva ani l-a ajutat să preia frâiele PNL BN februarie 25, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul șef al PNL BN, Ioan Oltean a vorbit despre starea în care se află partidul în acest moment, dar și despre președintele acestuia, Ioan Turc, pe care, se pare, regretă că l-a susținut la conducerea formațiunii politice. Mai mult, Ioan Oltean spune că nu l-ar fi susținut nici la Primăria Bistrița.
Aquabis: Se înlocuiesc pompele în Arcalia. O rugăminte, pentru locuitorii din zonă februarie 25, 2021 - Datorită unei avarii la stația de pompare canal, se vor înlocui pompele din localitatea Arcalia - anunță Aquabis, care transmite și o rugăminte locuitorilor din zonă:
VIDEO: Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, revoltat pe cei care lasă gunoaie în urmă. „Mi-e lehamite” februarie 25, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Hognogi s-a arătat revoltat și dezamăgit de cei care aruncă gunoaie în urma lor. „...toate șanțurile de la Uriu în sus sunt pline de peturi și deșeuri. Sincer, mi-e lehamite. Până când trebuie să mai adunăm după alții mormane de peturi, de ambalaje sau sticle de bere aruncate pe geam…? Ajunge!”
ANAF, cu ochii pe veniturile a milioane de români: Urmează impozitarea premiilor cucerite la simpozioane, festivaluri sau concursuri internaționale februarie 25, 2021 - Veniturile a milioane de români sunt în pericol: ANAF a pus ochii pe banii jucătorilor la păcănele, a celor care trimit bani din străinătate sau a oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă care primesc premii de orice fel la simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii.
FOTO/VIDEO: Intervenție dificilă a pompierilor, în Nepos! Exista posibilitatea ca flăcările să cuprindă un rezervor cu 5.000 litri motorină februarie 25, 2021 - Un apel la 112 anunța un incendiu la o hală din Nepos. Focul s-a extins rapid, așa că pompierii au avut de intervenit prompt și cu mai multe echipaje. Intervenția a fost îngreunată și de faptul că în hala alăturată se afla un rezervor cu 5.000 litri motorină. 
SURSE: Lorand Toth va fi suprefectul de Bistrița-Năsăud, din partea USR februarie 24, 2021 - Fostul președinte al USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth va ocupa fotoliul de subprefect de Bistrița-Năsăud. Acesta a fost votat de organizația județeană și se pare validat și de conducerea centrală a partidului. Lorand Toth nu a fost anunțat oficială încă.
FOTO/VIDEO: Dezbatere RECORD la Primăria Bistrița. Peste 100 de bistrițeni spun NU blocurilor cu 6 etaje de pe Ion Căianu februarie 24, 2021 - Dezbatere cu număr record de participanți, la Primăria Bistrița, cu aplauze și argumente coerente din partea bistrițenilor. În jur de 100 de persoane și-au manifestat dezacordul, mărul discordiei fiind construirea unor blocuri cu șase etaje pe strada Ion Căianu - o zonă în care legea prevede doar construcții cu două etaje.
Directoarea Liceului Agricol din Bistrița, cercetată penal pentru delapidare. De problemele penale nu a scăpat nici soțul său februarie 24, 2021 - Simona B. directoarea Liceului Agricol din Bistrița este cercetată penal pentru delapidare. Cercetat penal pentru complicitate la delapidare este și soțul acesteia. Femeia este acuzată că ar fi achitat cu banii liceului mai multe unelte și scule, că ar fi vândut parte din tabla rămasă în urma renovării sălii de sport și că ar fi folosit mașina de serviciu în scop personal.
LEONI Bistriţa angajează programator IT, muncitori cablaje auto și ingineri Calitate februarie 24, 2021 - Cel mai mare angajator din Bistrița - compania Leoni Wiring System - angajează un programator IT, doi ingineri Calitate și 50 de muncitori cablaje auto care vor primi salariu de încadrare de 2300 RON, tichete de masă în valoare de 15 RON, bonus lunar pentru performanță de 200 RON, spor de noapte 25%. Angajații Leoni au parte și de discounturi la produse și servicii Orange.
Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021 februarie 24, 2021 - Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie.
Tulpina de Covid din Marea Britanie încă nu a ajuns în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2021 - Noua tulpină de Covid din Marea Britanie nu a ajuns încă în Bistrița-Năsăud, însă a fost identificată în jumătate de țară. În București au fost înregistrate cele mai multe cazuri – 80.
Adevărul despre Crinuța Dumitrean. Cum a ajuns bistrițeanca recunoscută pentru frumusețea ei în fruntea ANRP, „șefă la bani” februarie 24, 2021 - Ani buni, ANRP, una dintre cele mai emblematice instituții din țară, care se ocupă de retrocedările bunurilor confiscate de comuniști, a fost condusă de o bistrițeancă. Crinuța Dumitrean a fost propusă pentru această funcție tocmai de cel mai longeviv deputat din țară, Ioan Oltean. Ce a recomandat-o pe bistrițeancă pentru această funcție, care între timp i-a și adus probleme penale.
VIDEO: Au vrut să-i omoare câinii, aruncând mâncare otrăvită în curte februarie 24, 2021 - O bistrițeancă atrage atenția că sunt persoane ”puse pe omorât câini”. Mai exact, aseară, în curtea casei sale a fost aruncată mâncare cu otravă, pentru câinii ei. Bistrițeanca a anunțat poliția și veterinarii.
FOTO: Pălării și ii tricotate, acum și în rate, la Zaffi! februarie 24, 2021 - Dacă ai în plan să faci o revoluție în plan personal, să-ți schimbi toată garderoba și bugetul să nu fie afectat, o plată în rate, FĂRĂ DOBÂNDĂ este ceea ce ai nevoie! La Zaffi, magazinul de îmbrăcăminte cu creații ale designerilor români, de pe strada Dornei din Bistrița, ai posibilitatea de a-ți schimba garderoba rapid, cu plata în rate!
VIDEO – Bogdan Ivan: Când vor fi rambursați banii pentru cei 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019? februarie 24, 2021 - Programul StartUp Nation înființat în 2017 a finanțat 17.000 de companii, generând peste 60.000 de noi locuri de muncă. 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019 nu și-au primit încă banii – a subliniat deputatul PSD Bogdan Ivan. 
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara februarie 24, 2021 - Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara, astăzi, 24 februarie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis:
Începe VACCINAREA profesorilor și în Bistrița-Năsăud: Unii, la Casa Corpului Didactic, restul – la SVSU februarie 24, 2021 - 62 de centre de vaccinare se deschid astăzi și în zilele următoare în toată țara, a anunțat ieri seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 23 de județe își vor deschide centrele de vaccinare dedicate profesorilor chiar astăzi, 24 februarie. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
FOTO: Scurgeri de gaz pe Tărpiului, după ce o mașină a lovit o țeavă februarie 24, 2021 - Echipaje ale pompierilor și ale companiei de gaz intervin pe strada Tărpiului din municipiu. O mașină a ieșit de pe carosabil, lovind o țeavă de gaz.
CE a făcut spitalul din Năsăud cu banii strânși din donațiile de anul trecut: februarie 24, 2021 - Năsăudenii, și nu numai, s-au mobilizat în aprilie și au donat bani pentru a ajuta spitalul, când s-a anunțat că acesta va deveni spital suport COVID. CE donații s-au primit și CUM au fost folosiți banii donați:
FOTO: O șoferiță a făcut praf două mașini într-o intersecție pe DN 17 februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc la intersecția DN 17 cu un drum comunal din Crainimăt. O șoferiță nu a acordat prioritate, făcând praf mașina ei și cea condusă de un tinerel de 19 ani.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Alexandru Misiuga, primul director al CJC. Primul care a înțeles potențialul turistic al brandului Dracula februarie 23, 2021 - S-au împlinit zilele trecute 12 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Misiuga – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și primul spirit vizionar care a întrevăzut potențialul turistic al celebrului conte Dracula – pe aceste meleaguri.
WTF Rock Festival 2021 – cea mai mare producție din industria spectacolelor în Bistrița-Năsăud. Promoție inedită la abonamente, de Dragobete februarie 23, 2021 - Ediția a IV-a a festivalului WTF Rock Festival va reprezenta cea mai grandioasă producție din industria spectacolelor, realizată vreodată în Bistrița-Năsăud. Festivalul programat pentru perioada 27-29 august 2021, vine anul acesta cu un line-up de excepție, dar și o promoție specială de Dragobete! 
Și-a lovit concubina în cap cu un scaun, iar acum se „răcorește” în arest! februarie 23, 2021 - Un bărbat din Ardan a ajuns în Arestul Poliției, după ce și-a lovit soția. Polițiștii care au intervenit la caz au decis să-l rețină, iar judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii, să se... răcorească.