POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea

„Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!

​La vrâsta de 19 ani am mărs la Cluj, să-mi ieu cizme de pcele, pălărie răsucită ca ciuperca și pantaloni-priceoși – de la Cluj. Era o piață de oameni-hostezeni, așe le spuneu, care erau și băștinași din Cluj și angajau oameni la lucru. Ș-o vinit și ne-o dus pe mai mulți tineri de la noi din sat.

Pe mine m-o cemat un hostezan care ave doi cai, om gospodar, căra nisip de la Someșul Mic, la oameni care făceau fundație și aveau de tencuit, balast și nisip – și am lucrat și cu el vreo trei zile. Am lopătat la nisip, apoi două zile am cărat fân, că avea loc lângă Fabrica de cărămidă din Cluj. Făceam numa’ două drumuri pe zi. Am mai lucrat încă o săptămână la el, unde o avut omu’ comandă.

Domnu’ aesta avea un fecior, avea posibilități, învăța la liceu. De-odată cu mine. S-o împretinit cu mine, dacă am lucrat atâta vreme la el. Acolo era un obicei. Se fac baluri. Căsătoriții, separat, tinerii, separat. Balu’ acela se numea vergel. Feciorii aduc vin și fetele prăjituri și mâncăruri. La ora unu se punea masa – noaptea. Dar vergelu-i până dimineața.

​Băiatul o venit cu încă un băiat-cizeș – adică o băgat muzicant. El era cu invitațiile speciale, că erau pregătiți.

​Invitațiile erau tăt un băiet ș-o fată.

Câți băieți, atâtea fete-o cemat. Și eu am fost invitat. Fără invitație nu puteai intra acolo. Mi-o adus şî mie o fată să am cu cine dansa. Și băiatul mi-o adus și mie vin, să pot să pun la masă. Era o masă lungă, pe mijlocul căminului, două bănci, de-a lungul, de-o parte și de alta. De-o parte fetele, de alta băieții. În dreptul fiecărei fete stătea băietul. O – nceput jocul mai devreme, până o-nceput masa. Valsul l-am dansat și eu. Dar Samba, cu zig-zaguri- nu am știut. Toți o dansat. Numa o fată o rămas de-o parte că n-o știut dansa. Tangău – încă am știut. Dar la zig-zag, nu am știut. M-am apropciet de ea și m-o întrebat:

– Sunteți de aici, din Cluj?

N-am zâs că-s din sat, am zâs că-s din Gherla, să gândească că-s fecior de oraș și că am un unceș care mă bagă să lucru aici. Jocurile s-o mai scimbat. Era obiceiu’ că dacă vine fecioru’ și se-apleacă, obligator, fata mere să danseze cu el. Altfel, iese scandal.

Dac-am văzut obiceiul, am făcut și eu la fel. Așa că nu am jucat numa’ cu fata asta. Tata m-o întrebat cum o ceamă și eu am întrebat-o pe ea.

Mi-o răspuns că… Elvira.

– Naționalitatea?

– Eu îs evreioaică.

– Mulțumesc de cunoștință! Sărut-mâna!

O fost foarte bine până la ora 12. Atunci se pregăteau, ca la unu să cie masa.

Era o cămară într-un colț, unde o dus mâncarea. Ultimii cinci nu o mai încăput să pună mâncarea. O adus de acasă, că acolo o lăsat-o.

O zis Elvira:

– Auzi, domnișoru’, să vii să vezi unde stăm! Noi stăm la etaju 1, scara 1, la bloc. strada Cucita, nr.90.

Și-am mers, pe la Teatrul Național. M-am dus cu fata. O deschis poarta, o băgat mâna după șoș să descidă poarta. Cum să nu descidă? Avea poartă mare, de cer, cu țepe, ca săgeata. Ș-am intrat, ne-am suit pe scări, la etaj.

– Noi avem aici trei camere ș-o baie. Tata și mama îs pe stânga, eu îs pe dreapta. Trecem pe la mine, să nu-i deranjăm.

– Da, îi bine.

Am intrat acolo. În miljoc ave o masă de doisprezece persoane, lungă, cu spate de pcele. Când m-am pus am gândit că merge jos, că aveau arcuri. Eu nu am mai stat niciodată pe scaune de acelea.

Mi-o adus vișinată, că era la modă.

Numa’ vișinată, nu și vin, că nu am vrut.

Mi-o pus prăjitură. Mi-o spus că tata ei îi inginer și mama tăt ingineră.

– Stai liniștit aici, eu mă duc până la o pretină, că nu-i departe. Mă duc să îi spun să vină şi ea, să mergem laolaltă. Știu o scurtătură, printre blocuri.

O plecat. Buuun. Dac-o plecat, zice:

– Ca să nu vină cineva, încid ușa de la cămară.

Stau eu liniștit vreo zece minute… douazeci, treizeci  minute. Mă uit la ceasul… cum bătea pe părete.

– Ce doamne? Ce mă fac?

Prăbălesc ușa. Ușa încisăăă. Cum să ies? Cum am auzât în film, m-am uitat să găsesc cearceafuri, să înod. Caut în dulap. Numa’ costume. Într-un dulap, găsesc ceva. Mi s-o parut că-s oase. Aşe mi s-o părut. Cât oi ci fost de beat, nu știu…

Ce experimente o făcut oamenii aeștia? Nu mai aveam răbdare. Mă duc la fereastră să văd cum să cobor. O văd pe fată, cu una ș-un fecior, barosan. M-am speriet că vin să mă omoare. Atâta puteam să mă gândesc atunci. Aud cum vin prin poartă, trec pe lângă baie. Vin.

Mă duc, stau lângă ușă și așa am făcut. Să pot ieși pe lângă țățâna ușii, când or descide, până să aprindă lumina.

S-o descis ușa ș-o zîs:

– Poftiți înăuntru!

Eu i-am lovit peste mână. De acolo. Fix în baie.

Acolo era o oglindă cât mine de mare. De frică, am gândit că acolo-i ușa. M-am lovit de ea, ea s-a spart și toate cioburile, de ciment, în baie. Ș-o sunat atâta de tare de s-o aprins toate becurile din apartament.

Eu om cipăit ș-am dat de ușă. Câte două trepte odată am sărit.

– Unde ești? M-o strigat. Doară nu eram prost să mă opresc.

Când am ajuns la parter, la ultimul colț de treaptă, era o  bucată de cer, cu pantă, să-mi curăț papucii de noroi. Cum m-am dus cu viteză, am dat cu fluierul piciorului, am căzut, dar m-am rădicat repide.

Am ajuns la poartă, da poarta era încisă. Am sărit peste țepii din vârful porții, da m-am agățat, să-mi rup toate hainele de pe mine.

Apoi să vezi câtă fugă la mine… Pe străzi, prin oraș.

Mai dam de câte de-un paznic sau milițean. Atunci nu am mai fugit, să nu creadă că-s hoț. M-am dus direct la omul la care am lucrat, m-am suit în pod la omu’ cu fân, am dormit greu și m-am sculat dimineața. Verific. Hainele-mi erau rupte de cum am sărit.

Vine fecioru’ dimineața la mine și mă întreabă ce am pățit. Da, zic eu, alt bai am. Am rupt hainele, costumul. Mă tem că tata dumitale mi-o trage din bani, cum am muncit.

– Stai liniștit, ca-ți dau eu alt costum, că am mai multe.

Am mai lucrat trei zile și am terminat.

– Uite, deocamdată îi bine. Îți dau banii și poți pleca. Când te-oi mai găsi la piață, te-oi chema.

Da, ce bucuros am fost că am scăpat, doamnă! M-am dus direct la piață. De dimineață, cam pe la şapte, cum era vremea. Ș-o venit un domn de la noi, de prin satele noastre. O-ntrebat domnu’, care îi dulgher:

– Ia, fecioru acela!

Vine la mine și mă întreabă dacă cunosc dulgherie.

– Noi nu facem case, da’ ridicăm paviloane. Eu îs de la Circul Karoti. Înţelegi? Dacă nu ți-i frică și gândești, hai cu noi! La intrarea în Cluj, acolo la Vama, acolo avem linghișpirturi.

Și zice: Eu îți plătesc o sută lei la zi. În rest, douăzeci-treizeci.

Hostezenii rar dădeau patruzeci de lei.

– Hai cu mine!

Mă duc cu ei, acolo. Linghişpirul era rădicat, dar corturile, nu. Mai aveu patru oameni angajați. Eu eram cel mai tânăr și mai ușor. Două zile o durat până am făcut pavilioanele.

Separat, pavilionul pentru animale, separat pentru oameni. Am gătat pavilioanele. No, zice, uite avem aici o doamnă în vârstă, care trebe să margă în pensie.

Acolo, era o căsuță, un pavilion cu jucării. Dacă trăgeai cu pușca cu praef și nimereai, luai o sticlă de vin. Doamna o zis:

– Îți dau misiune, îți dau bomboane de țigarete, un leu bucata, și umbli printre lume și vinzi. Erau vreo treizeci-patruzeci de bomboane, în cutie. Trebuie să strig – „Bomboane de țigarete, cu un leu/ bucata, pentru bucuria copiilor și liniștea părinților!”

Pe urmă mergeam la Tir.

– Ie arma cu număru’ 7, că-s patru arme și ocește, dacă știi să tragi. Și te uiți la cătăramă și tragi unde-i rotund ca un ban, că merge acolo unde vrei. Și, zice, atragi lumea ca să tragă. Numa’ una câștigă și trei pcerd.

Mai trăgeam, se făcea că nu mă cunoaște, mai atrăgeam și pe alții, apoi mai vindeam bomboane. Trăgeam și câștigam. Ziceau oamenii:

– Dă-mi arma să trag și eu.

Da’ ei nu nimereau, că nu știau cum să tragă.

Asta a fost misiunea me. Doară nu-ți dă nimeni banii degeaba. Era o doamnă, pe un coridor, la intrare, pe coridor o masă și un scaun, de-acolo, doamna anunța că ce program urmează, ce se-ntâmplă și cât costă.

Doamna avea o mamă bolnavă, de loc din Cluj. Dacă era aici cu servici, mă ruga să transmit eu că ea pleacă la mama, să-i cumpere medicamente. Eu rămâneam în locu’ ei și transmiteam. Totdeauna îmi aducea câte o ciocolată că stăteam. No-nvățam ce să spun.

– Dragi spectatori și spectatoare, în ia-seară deschidem menajeria circului, circul Karolina. Cu diferite animale, tigrii, lei, maimuțe, elefanți din Africa Centrală. Deschidem partea întâia cu artiștii emeriți, laureați ai Premiului de Stat de la Varșovia. Cu cei doi comicărași ai Circului de Stat, Cavin, Lilae și Novac, oameni comici care făceau să râdă lumea de ei, comici – care tot voroveau – bancuri, lucruri de râs.

Ei, de la o vreme, după ce ducea apă, altul o vărsa, tot felul. Noroc, cel mai bătrân o zîs!

– Ia, ce-am pățit cu Mama-Mare, când am mers de prima dată la Mare. Mama-mare-i moartea ei / Cum îs toate din femei / Hop să ieie cățelul la mare. Ca să-i facă băi pe spate. Eu am zis lasă-l dracului de cățel acasă / că nu li-i duce la mare / să le pui la fete-n brațe ca să le pună păru’ pe moațe.

Mama-Mare s-o enervat ș-o zis:

– Mai bine te las pe tine, decât să nu duc cățelul cu mine / Ș-am plecat cu baba Cloanța / Către Mare, la Constanța.

Ș-am ajuns în Gara de Nord / Fuga la Baba, între vagoane. Că era să intre cu capu-ntre tampoane.

Și, acum vă spun la fiecare:  Cine are soacră mare / Să o aducă la mine să-i facem băi pe spate…

*****

Trei luni de zile am lucrat la Circul de Stat din Cluj, doamnă…

Amu mi-am amintit depre pățaniile mele din tinerețe.

Atâta am tăt repetat povestea, să nu uit ceva, că toate le-am trăit demult, de multă vreme. Eram holtei pe-atunci.

Să mai vii pe la noi, doamnă, că mai știu povești. Ț-oi spune într- o zi, cum s-o făcut un Spiriduuuuș! Oi repeta, să nu uit ceva, că amu-s bătrân, doamnă! Hai, hai la noi în povești, când îi vre dumneata! Ni-i urât și greu, doamnă, că bătrânețea nu vine cu ceterași!

Foto – Ziarul tecucean

WONDERLAND: Cum stăm noi TOCMAI în capitală, fără să știm…! martie 2, 2021 - Așa cum ați auzit! Dacă voi credeți că locuiți într-o mică urbe în nordul țării, să știți că nu e NIMIC mai fals...! Citadina noastră - că așa-i place Turc-ului nostru să-i spună, e TOCMAI capitala țării! E... Bucureștiul!
Decizie FINALĂ: Dosarul 10 August – ÎNCHIS! martie 2, 2021 - DIICOT a cerut redeschiderea dosarului „10 August” în care erau condamnați șefii Jandarmeriei. Tribunalul București a respins astăzi cererea, decizia fiind finală. Astfel, cei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere” martie 2, 2021 - Senatorul Ioan Deneș consideră că actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu' mic că acum noi suntem la putere”:
Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare! Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, condamnată și ea martie 2, 2021 - Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și-a primit sentința finală. Cele șapte condamnări au fost contopite într-o sentință de 8 ani închisoare cu executare. EBA, fata fostului președinte, Traian Băsescu, a primit și ea cinci ani de închisoare cu executare.
SURSE: Firma de audit la care a renunțat Primăria Bistrița vrea scuze de la Turc și penalizări pentru întârzierea contractului martie 2, 2021 - Firma la care a apelat Primăria Bistrița pentru audit și la care ulterior a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia este inculpată într-un dosar penal cere municipalității „să revină asupra deciziei” și să renunțe la rezilierea contractului. Surse Bistrițeanul.ro spun că administratoarea firmei ar vrea și penalizări pentru întârzierea contractului și chiar și scuze publice.
EXPLOZIE de cazuri COVID: 60 bistrițeni depistați pozitiv! Lazany: Valul 3 își arată colții! martie 2, 2021 - DSP BN raportează 60 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 24 de ore. „Avem 79 de pacienți deja pe secția COVID, din care 8 la ATI! Se pare că al treilea val își arată colții”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB.
COVID-ul nu l-a ocolit nici măcar pe Robert! Dar el, un învingător, ca-ntotdeauna! martie 2, 2021 - Robert Gira - copilul minune din Năsăud - demonstrează că e un luptător și un... învingător! COVID-ul nu l-a ocolit, dar a trecut cu bine și peste această experiență. Mai mult, face tot mai mulți pași - la propriu - spre o viață normală!
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia – StartUp Nation pentru Studenți, un sprijin pentru tinerii care ar putea inova România martie 2, 2021 - Deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a comentat într-o intervenție în parlament faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc preocupările pentru tinerii și studenții din România. „Avem atât de mulți tineri deștepți care vor să crească România și nu au niciun sprijin din partea statului!”
Cum și-a dat seama arhitectul Andrei Popescu că se „operează” cu două PUG-uri la Primăria Bistrița martie 2, 2021 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, arhitectul Andrei Popescu a vorbit despre cum și-a dat seama că la Primăria Bistrița se ține cont de două PUG-uri, fiind eliberate certificate de urbanism în subzone funcționale care în PUG-ul oficial de pe site nu există.
SURPRIZĂ: Ioan Turc și-a luat al cincilea consilier! Fiica unui fost șef din SRI martie 2, 2021 - Prima zi de primăvara i-a adus primarului Ioan Turc încă un consilier personal, al cincilea. Este vorba despre Adeline-Cristina Cozma, care este și consilier local al comunei Rodna. Printre altele, Adeline-Cristina este și fiica lui Sorin Cozma, fostul șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
Aquabis: Lucrări de mentenanță, astăzi, în Cușma. Cum vor fi afectați localnicii martie 2, 2021 - Se vor efectua lucrări de mentenanță, astăzi, 2 martie 2021, în Cușma - anunță Aquabis. Cum vor fi afectați localnicii:
Rostul de dimineață: Prea multe măști… Prea puține chipuri. Multe alte surprize, în centrul Bistriței martie 2, 2021 - Prea multe măști, prea puține chipuri – dar cine vrea să simtă pe pielea lui cum anume se scrie liniștea, la Bistrița, musai să dea o raită prin centrul orașului. Aici vă așteaptă cuminți și însuflețite, colorate și haioase, spectaculoase sau pur și simplu călduroase – o mulțime de surprize.
Temperaturile de primăvară au pus lacătul pe Pârtia Cocoș martie 2, 2021 - Ieri, în prima zi de primăvară Pârtia Cocoș a declarat sezonul de iarnă închis. Nici sezonul acesta bistrițenii nu au avut ocazia să se bucure de pârtia de lângă Bistrița mai mult de 2-3 săptămâni.
Bistrița a depășit incidența de 1,5/1.000! Noi restricții, începând de mâine: martie 1, 2021 - Autoritățile județene anunță noi restricții în municipiul Bistrița. Asta după ce incidența cazurilor COVID a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare martie 1, 2021 - Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:
Primele pubele îngropate au ajuns la Bistrița! martie 1, 2021 - Noua administrație a anunțat că va opta pentru pubele îngropate - subterane, de îndată ce actualul contract cu Supercom va expira. Astăzi s-a montat „prima mostră”, pe strada Petre Ispirescu.
Și-a agresat și furat clientul! Taximetristul, reținut! martie 1, 2021 - Un taximetrist va ajunge azi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Acesta și-ar fi agresat și furat un client.
Au prădat șapte case nelocuite! Au primit o luna de zile repaus: în arest sau la domiciliu! martie 1, 2021 - Patru tineri au prădat, luna trecută, mai multe case nelocuite din Bistrița. Pagubele au ajuns la peste 60.000 de lei. Aceștia au ajuns în fața instanței, trei primind arestare preventivă, iar unul - arest la domiciliu.
FOTO/VIDEO – Eroii care au făcut istorie! Inedită expoziție de benzi desenate, pe pietonal martie 1, 2021 - Eroii care au făcut istorie pot fi admirați, de acum, și la Bistrița, într-o inedită expoziție de benzi desenate, amplasată în aer liber, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Este vorba despre o impresionantă lecție de istorie și civilizație - prezentată cât se poate de amuzant și atractiv: 27 benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de 26 de autori.
FOTO/VIDEO: ”Mărțișoare” trimise de cei de pe Valea Bârgăului, pe râul Bistrița martie 1, 2021 - Cadoul de primăvară pentru locuitorii din Unirea și Bistrița sunt ”mărțișoarele” care vin pe apă. ”Ar trebui felicitați locuitorii din Livezile și Valea Bârgăului” a spus un bistrițean care a surprins imaginile.
Se caută șoferi de autobuz și de TIR! NOI locuri de muncă, disponibile la Transmixt, Leoni, Delice Pan și mulți alții martie 1, 2021 - Se caută șoferi de TIR și de autobuz, mecanic întreținere și reparații, ingineri Calitate, programator IT, consilier vânzări, dar și brutari, patiseri, contabil sau muncitori! Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROTIR Spedition, Leoni, Transmixt, Aquabis, Delice Pan și IMP România. Oferta completă – mai jos:
FOTO/VIDEO – Strada Tărpiului, ca după război: Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi! martie 1, 2021 - Strada Tărpiului din municipiu arată ca după bombardament. Cei ce au afaceri în zonă plâng după fosta administrație, care măcar mai arunca pietriș. „Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi!”, au spus aceștia revoltați.
Un an de YOLO STUDIO! Să nu uitați veselia și bucuria care v-au unit! martie 1, 2021 - YOLO Studio, cel mai nou și modern studio de dans din Bistrița, aniversează astăzi un an de la înființare. O aniversare tristă, pentru că este primul an în care cel pe care toți copiii îl strigau “tata Uțu”, parte din sufletul acestui studio de dans, nu va fi prezent fizic... Dar, cu siguranță va rămâne în sufletele tuturor celor din familia Yolo, la fiecare aniversare! Zâmbetul, energia și încrederea insuflată copiilor de Ioan Teodor Lăpuște nu pot fi uitate!
VIDEO: Se pregătește o fabrică de lapte, în Leșu! „Ar putea aduce un plus de valoare în zonă” martie 1, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Avram din Leșu a vorbit, între altele, și despre bucatele tradiționale din zona sa. Edilul a făcut primele demersuri pentru a încuraja apariția unui mic abator, dar și a unei fabrici de lapte în zonă.
FOTO: Un cadou special, pentru Spitalul TBC de pe strada Ghinzii! martie 1, 2021 - Spitalul TBC de pe strada Ghinzii împlinește astăzi 131 de ani de la inaugurare, motiv pentru care se va alege și cu un cadou, după cum a anunțat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany:
Site-ul de un milion de lei al Primăriei Bistrița este gata. Parte din serviciile online, nefuncționale martie 1, 2021 - Noul site al Primăriei Bistrița este funcțional începând de astăzi. Acesta este parte a unui proiect pe fonduri europene, în valoare de peste un milion de lei. Include și mai multe servicii online, care să te  scutească de un drum la Primărie și să ajute să îți rezolvi problemele cu câteva click-uri. Parte din ele, însă, sunt nefuncționale.
Aquabis: Cinci localități din Bistrița-Năsăud, fără apă potabilă astăzi martie 1, 2021 - Cinci localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă potabilă astăzi, 1 martie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Centrele de vaccinare de la Năsăud și Prundu Bârgăului și-au epuizat locurile deja. UNDE vă mai puteți vaccina: martie 1, 2021 - Începând de astăzi, bistrițenii care se încadrează în etapa a doua se vor putea vaccina și la Năsăud și la Prundu Bârgăului, unde s-au deschis două noi centre. Locurile sunt deja epuizate, până în 21 martie. Un singur centru de vaccinare din județ mai are locuri libere.
FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.