10.4 C
Bistrița
duminică, aprilie 28, 2024

”Se scumpește” ora! La noapte trecem la ora de vară!

La noapte, România trece la ora de vară. Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00. Ziua de mâine va fi cea mai scurtă zi a anului 2022.

În contextul scumpirilor din ultima perioadă, mediul online a fost împânzit, în această săptămână, de gluma:

Se scumpește ora! Din weekend, ora 03.00 devine ora 04.00”.

În această noapte, România trece la ora de vară, astfel că ziua de 27 martie va fi ceas mai scurtă zi a anului 2022.

De ce se trece la ora de vară și în 2022

Statele membre UE trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, inclusiv discuția a fost abandonată.

Ideea de a renunța la schimbarea orei a venit în 2018. S-a făcut o evaluare ce a adunat 4.6 milioane de răspunsuri. Dintre acesteas, 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare.

De ce se schimbă ora

Ideea orei de vară a apărut pentru prima oară la omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se află la Paris, la vârsta de 78 de ani, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumina și cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineață de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 06:00 surprins de cât de multă lumină îi întră în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Și acesta a fost uimit când într-o dimineață de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise.

Cine a introdus ora de vară

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară. Cea mai mare confuzie s-a creat în Statele Unite unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situație ce s-a menținut până în 1966.

În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara.

UE a unificat pentru prima dată trecerea la ora de vară în 1980 pentru a asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice.

De când trece România la ora de vară

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie).

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997 s-a stabilit că ” din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.

Cum afectează sănătatea trecerea la ora de vară

  • Apar problemele emoționale – instabilitatea emoțională apare cu ușurință pe fondul oboselii. Dacă schimbarea orei îți afectează somnul, ești expus acestei probleme. Asta pentru că privarea de somn are un impact direct asupra amigdalei – centrul emoțiilor din creier. Așadar, atunci când ești nedormit, ai tendința de a fi mai instabil emoțional, mai nervos și mai nemulțumit.
  • Apar problemele de concentrare – tot din cauza lipsei de somn, poți resimți și probleme de concentrare ori tulburări de memorie în primele zile după modificarea orei, până când organismul reușește să se adapteze.
  • Risc cardiac crescut – statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn cresc cu 25% riscul de a face un atac de cord, potrivit unui nou studiu american publicat în 2014.
  • Este afectată și sănătatea mintală. Un studiu efectuat în 2014 în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că satisfacția vieții se deteriorează după trecerea la ora de vară. Efectul este și mai intens la persoanele care sunt angajate cu normă întreagă.
  • Poate duce la creșterea leziunilor la locul de muncă. Potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology  ilustrează o creștere a incidenței și gravității accidentelor de muncă imediat după trecerea la ora de vară.

Astăzi, stingem și lumina-n case

Astăzi se sărbătorește ora pământului. Așa că în intervalul orar 18.00 – 19.00, toți cetățenii sunt îndrumați să stingă orice bec și să deconecteze electronicele din prize.

Pentru a marca Ora Pământului, pe Pietobalul Liviu Rebreanu va avea loc un spectacol cu lampioane.

Luminile se vor stinge, timp de o oră, în zona centrală a Bistriței. Cei care vor să participe la eveniment sunt așteptați între orele 18.30 și 19.00, când cercetașii Bistriței vor aprinde lampioane pentru a marca acest moment.

 

Sursă info- hotnews/doc.ro

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.