-2 C
Bistrița
marți, ianuarie 18, 2022

Și cei puși în izolare, fără a fi internați, beneficiază de concediu medical

Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, și cei ce sunt puși în izolare, la recomandarea unui medic, dar fără a fi internați în prealabil, vor beneficia de concediu medical.

Săptămâna trecută, Ministerul, Sănătății și CNAS au decis ca și cei izolați, fără internare în prealabil, să beneficieze de concedii medicale.

Ordinul 1.602/946/2020 prevede completarea cadrului legal al concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate și e menit îndreptării unei situații întâlnite acum în practică, respectiv neacordarea concediului medical celor ce se află în izolare, bolnavi care nu au fost evaluați într-un spital sau unitate atașată acestuia (spital modular).

„Persoana asigurată confirmată cu o boală infectocontagioasă, pentru care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, la recomandarea medicului care a efectual evaluarea acesteia fără internare, în scopul constatării și menținerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiază de concediu medical acordat de medicul de familie, pe întreaga perioadă înscrisă în documentul eliberat de direcția de sănătate publică (…)”, se arată în modificarea adusă.

În documentul pe care-l va elibera Direcția de Sănătate Publică vor fi trecute, potrivit noului ordin, informații privind medicul care a evaluat cazul, spitalul în care activează, dar și recomandarea cu privire la izolare, cu precizarea perioadei pentru care se stabilește aceasta.

Motivul emiterii acestei noi reglementări? În această perioadă marcată de epidemia de coronavirus, au fost întâlnite multe cazuri în care persoane bolnave, ce aveau simptome specifice bolii, au fost izolate la domiciliu, dar fără să fi fost evaluate clinic și paraclinic într-un spital.

Astfel, deoarece, anterior, legislația din domeniu nu conținea reglementări pentru eliberarea certificatelor de concediu medical pentru aceste situații, persoanele asigurate ce se aflau în izolare, dar care nu fuseseră evaluate în spital nu puteau beneficia de concediu medical.

La începutul lunii august a fost schimbat modul în care se acordă atât concediul medical de carantină sau izolare, cât și indemnizația aferentă. Indemnizația lunară brută pentru concediul de carantină/izolare e acum de 100% (nu 75%) din baza de calcul stabilită la articolul 10 din Ordonanța 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate (aici nu s-a modificat nimic, baza de calcul fiind la fel ca la alte tipuri de concedii, în funcție de calitatea asiguratului ș.a.m.d.).

Totodată, a fost clarificat și faptul că concediul medical pentru izolare se acordă până la data confirmării persoanei ca fiind vindecată, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

 

Sursă – Avocatnet.ro

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sanovil angajează fiziokinetoterapeut, Transmixt caută mecanici și electroniști auto! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Transmixt Bistrița angajează mecanici și electroniști auto. Sanovil are nevoie de un fiziokinetoterapeut, dar și un inginer întreținere echipamente și economist / inspector resurse umane. Noi locuri de muncă - disponibile în Bistrița:

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil, Leoni și BistriVET

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil și IMP România (fosta fabrică Netex). Leoni are nevoie de 200 de muncitori, ingineri și magazioner. Locuri de muncă - disponibile și la Clinica Sanovil, BistriVET, Betak...

Anime-uri cu tema de jocuri de noroc pe care trebuie să le urmărești

Anime-ul este una dintre cele mai populare forme de divertisment și se estimează că 3,5% din...