16.2 C
Bistrița
luni, septembrie 25, 2023

Simptomele COVID 19, pe zile! CUM se manifestă această boală:

Cazurile de COVID 19 sunt tot mai dese și tot mai grave. Sunt însă pacienți care dezvoltă forme ușoare, asemănătoare unei viroze sezoniere. CUM se manifestă COVID 19, pe zile:

Crește numărul de cazuri de COVID 19, de la o zi la alta. Unii fac forme ușoare, alții mai grave. Varianta Delta accelerează simptomatologia, conform specialiștilor. Iar manifestarea acestei boli diferă de la o persoană la alta, și mai ales dacă cel infectat e vaccinat sau nu.

Medicii infecționiști au realizat o schemă a simptomatologiei COVID, pe zile

Infecția cu noul coronavirus are manifestări asemănătoare cu multe boli. Astfel, poate fi confundată cu gripa sezonieră, răcelile comune sau alergiile.

Modul în care se succed simptomele ar putea ajuta la diferențierea lor, iar medicii au constatat că ele debutează într-o anumită ordine la bolnavii cu COVID-19.

Iată care sunt simptomele COVID pe zile:
Ziua 1

Majoritatea celor infectați fac febră și se simt obosiți la debutul bolii.

Zilele 2-4

Febra persistă și este urmată de tuse uscată, dureri musculare, dureri în gât și de cap. Tot în acest interval se pot instala durerile abdominale, greața și/sau voma.

Zilele 4-5

Bolnavii își pierd gustul și mirosul la 4-5 zile de la apariția primelor simptome. Mirosul poate reveni după 7 – 14 zile, 8 luni sau chiar un an de zile.

Zilele 5-7 

Apare dificultatea în respirație, care este însoțită, de regulă, de o senzație de presiune sau durere în piept. Ziua 5 e considerată MOMENTUL DEBUTULUI.

Febra crește, starea generală se alterează, iar pulsoximetrul semnalează o scădere a saturației de oxigen. Bolnavii au nevoie de internare în spital și, în multe cazuri, de oxigen suplimentar.

Zilele 8-12

În acest interval, aproximativ 20% dintre persoanele infectate evoluează către forma severă și critică a bolii. Plămânii nu mai pot pompa suficient oxigen către organele vitale.

Apare dispneea severă (senzația de sufocare), colorație vineție a pielii și mucoaselor, tensiune arterială scăzută și oboseală extremă. Bolnavii cu detresă respiratorie acută au nevoie de ventilație mecanică și sunt internați în unitățile de terapie intensivă.

Ziua 12

Febra dispare în această zi, dar tusea persistă.

Zilele 13-14

Dacă bolnavii depășesc faza critică a bolii, dificultatea în respirație dispare în acest interval.

Ziua 18

Pentru cei care nu supraviețuiesc virusului SARS-CoV-2, intervalul mediu de la instalarea simptomelor și până la deces este de 18 zile și jumătate.

CARE sunt formele COVID 19

Pacienții infectați cu Sars-Cov-2 pot dezvolta forme ușoare, moderate, severe sau critice.

Formă ușoară de COVID-19

Bolnavii au febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap, dar fără afectare pulmonară (pneumonie). Simptomele sunt de afectare a căilor respiratorii superioare.

Formă medie de COVID-19

Bolnavii au pneumonie non-severă, fără nevoie de suport de oxigen. Pe lângă febră și tuse, apare și dispneea (dificultatea în respirație), semnul afectării căilor respiratorii inferioare.

Formă severă de COVID-19

Pneumonia este severă și se instalează insuficiența respiratorie, cu nevoie de oxigen.

Formă critică de COVID-19

Apare o afectare multiorganică. Bolnavii dezvoltă sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), șoc septic, insuficiență de organ.

Diferențe de manifestare COVID 19 la pacienți vaccinați / nevaccinați

Cei vaccinați pot să se infecteze cu Sars-Cov-2, dar la ei, simptomele sunt mult mai ușoare.

Strănutul, rinoreea (scurgeri nazale) și nasul înfundat sunt simptomele frecvente printre vaccinați, în vreme ce tusea persistentă și febra apar mai rar la ei.

Tocmai de aceea, specialiștii recomandă celor vaccinați, dacă încep să strănute des, și fără nicio altă explicație, să facă un test COVID 19.

La pacienții vaccinați, lucrurile sunt destul de clare: ei sunt asimptomatici sau, dacă au simptome, acestea sunt ușoare – de regulă, rinoree și durere de cap, potrivit medicului.

La pacienții nevaccinați, ordinea simptomelor nu este mereu predictibilă.

De multe ori, avem pacienți depistați pozitiv, dar fără simptome sau cu simptome minime inițial, iar în ziua a 8-a de la infectare apar simptome severe: dispnee, stare generală modificată și alte semne clare de agravare. Sunt oameni care au febră mai mare și tuse, dureri de cap și musculare, iar ulterior, le dispar mirosul și gustul. Alții au, în primul rând, dureri musculare mari. Alții au greață și vomă”, detaliază dr. Rodica Tănăsescu, conform smartliving.ro.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.