14.2 C
Bistrița
marți, octombrie 3, 2023

VIDEO: Consilierii din Telciu, buni de plată pentru ieșirea din ADI Apă-Canal?!? Haosul abia acum se instalează

Telcenii nu mai vor cu Aquabis și pace! Doar că pentru ieșirea din ADI Apă-Canal, consilierii care au „cerut” acest lucru ar putea fi buni de plată. Mai mult, haosul abia acum se instalează, odată cu dorința de înființare a unui serviciu propriu.

Ieri a avut loc încă o ședință de Consiliu Local „cu scandal” la Telciu.

Este o problemă delicată pentru că oamenii sunt nemulțumiți de tarife. Au fost presiuni mari pe consilieri, care au fost amenințați ei și familiile lor. Au fost multe discuții ieri. Un consilier a ieșit din ședință când s-a discutat subiectul cu apa la Bichigiu. Deși e un proiect important, fiind vorba de un proiect de 2 milioane de euro, pentru alimentarea localității Bichigiu cu apă”, a declarat Sever Mureșan pentru Mesager 24.

Acesta a subliniat faptul că la urma urmei toți ar vrea binele comunei.

La proiectul privind predarea mijloacelor fixe, până în 2040, un consilier a făcut amendament să se încheie contractul doar până în 2024. Au fost 7 voturi până în 2040, 3 au votat până în 2024. Deci proiectul, teoretic, NU a trecut. Vom vedea ce va spune Prefectura. Dar acum trebuie să găsim modalități de a ne asigura servicii de apă și canalizare. Poate vom avea un serviciu propriu. Un serviciu care să fie susținut din taxele și impozitele cetățenilor”, a explicat Sever Mureșan.

Nemulțumirea telcenilor – TARIFELE

Primarul a explicat că până în 2020, Taxele erau:

  • 100 de lei apa/familie/an
  • 65 de lei canalizare/familie/an

Acum, apa și canalizarea ajung la aproximativ 1.200 de lei/an/familie, deci aproape de 10 ori mai mult ca înainte.

Dar acum aveau contor, era altceva. Confortul și civilizația se plătește. Nu poți oferi apă și canalizare gratuit. Vom vedea acum cât se vor reduce din aceste costuri. Ca să ai un serviciu atestat, cu oameni specialiști, cu tot ce trebuie… sunt și astea costuri. E un serviciu, ca o regie. Deci costuri tot vor fi” a explicat Sever Mureșan.

Retragerea din ADI Apă – Canal, plătită din buzunarul consilierilor?!?

În ceea ce privește CÂT are de plăti comuna deoarece NU mai dorește colaborarea cu Aquabis, primarul spune că ar fi vorba de toți banii investiți.

Dacă e un proiect pe fonduri europene, trebuie TOȚI banii investiți returnați. Pe baza legii. La noi nu e vorba că renunțăm la proiect. Noi ne retragem din ADI Apă-Canal. Dar probabil vom fi excluși de tot. Și ni se va comunica ce vom avea de plătit”, a explicat Sever Muresan.

Mai exact, ar fi vorba de 1,3 milioane de euro pe care comuna Telciu i-ar avea de plătit din cauză că iese din ADI Apă-Canal. Pe lângă plata acestei sume, Bichigiu ar putea să NU mai beneficieze de apă-canal. Dacă Telciu (comuna) NU mai vrea colaborarea cu ADI Apă- Canal, atunci și investițiile programate prin Masterplan ar putea fi anulate.

Banii pe care comuna i-ar avea de plătit ar putea fi scoși din buzunarele consilierilor.

Conform legii, banii trebuie plătiți de cei ce au prejudiciat. Nu vreau să mă hazardez în declarații, dar așa spune legea. Probabil vor fi consilierii. Cine va fi exact, vom vedea. Nu am de unde știi, deoarece nu am cunoștințe să se mai fi întâmplat așa ceva. Nu numai în județ, ci în țară. Probabil se va ajunge în instanță, se va vedea pe materiale fiecare ce poziție a avut în ședințele de consiliu, că e notat tot acolo. Deci cei care au prejudiciat, aceia trebuie să plătească”, a mai spus Sever Mureșan.

Dacă ieșirea din Adi Apă – Canal e cu scandal, să „stea” în afară… e haos

Primarul Sever Mureșan a explicat în repetate rânduri că NU e ușor nici dacă reușești să ai propriul serviciu.

Dacă vom avea propriul serviciu, aprobat de ANRP și plătit din taxele și impozitele cetățenilor, tot nu e ușor. Pentru că sunt zeci de kilometri de rețele. Nu poți gestiona lucrurile ușor, cu un fochist. Va trebui să facem contracte anexe pentru reparații, pentru diferite servicii”, a spus primarul.

O altă problemă e că investițiile făcute NU sunt încă predate comunei Telciu, nefiind achitate integral. Astfel apa ar putea fi neprelucrată, deci la robinete telcenii s-ar putea trezi cu apă nepotabilă.

Există șansa să dăm apa brută la cetățeni, neprelucrată. Nu știu ce se va întâmpla pentru că e o situație nemaiîntâlnită. Echipamentele nu sunt ale comunei. Deci chiar nu știu ce și cum va fi. Contoarele, stația de tratare a apei e a Aquabis, etc. Le-am putea cumpăra. Dar una e să ai echipamentele primite gratuit și alta să le cumperi. Chiar nu știu ce va fi și cum se va finaliza acest lucru. Nu cred că se mai poate reveni asupra deciziei în consiliu local. Va trebui să găsim o soluție să ne înființăm propriul serviciu”, a subliniat Sever Mureșan.

Întregul interviu oferit celor de la Mesager 24 îl puteți urmări aici:


Despre scandalul de la Telciu, Bistrițeanul.ro a mai scris aici:

VIDEO- Scandal la Telciu! Angajații Aquabis încep debranșarea: 800 de familii NU vor mai avea apă la robinet!

AQUABIS, despre starea conflictuală din Telciu: Facem apel la bună credință și la respectarea prevederilor legale!

Consiliul Județean nu se poate implica în situația de la Telciu, însă cere respectarea legii pentru a nu încurca investițiile viitoare

VIDEO: Șeful Aquabis, cât pe ce să fie linșat azi, la Telciu! 800 de familii ”fură apă”, dar nici nu vor să lase angajații să facă verificările necesare

Mascații, prezenți la Telciu în următoarea săptămână pentru a potoli populația

Telciu decide săptămâna viitoare dacă se leapădă sau nu la Aquabis. „Nota” de plată ar putea trece de 10 milioane de lei

Telciu spune adio furnizorului de apă Aquabis. Directorul Șandru avertizează că „nota de plată” va fi mare

 

Se clatină fotoliul primarului din Telciu, Sever Mureșan?! Locuitorii au înregistrat cererea pentru referendum de demitere

 

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...