ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

„Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu mă certe, să nu mă facă desfrânată, să nu-mi spună „suflet câinos”… Să nu se bețivească, că de aici pot proveni fapte reprobabile ce nu pot fi apoi oprite. Cu rudele mele să se comporte frumos, să nu aibe o ură drăcească împotriva lor… Pe puținii mei bani să nu se bizuie, să nu mă tachineze cu ei… Să promită că dacă nu respectă din punctele de mai sus chiar și o virgulă, să am dreptul să divorțez liber…”

Fragmentul de mai sus este decupat dintr-un savuros contract de căsătorie încheiat de Cristina Szalanti și Cristoph Pasko, în 30 decembrie 1668 și redat într-un studiu intitulat „Fenomenul corupției în societatea transilvăneană în a doua jumătate a secolului XVII” – scris de  Anton E. Dörner și publicat în cel mai recent număr din Revista Bistriței, publicația editată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Cercetător la Institutul de Istorie „Gheorghe Barițiu” din Cluj-Napoca, autorul și-a propus să ilustreze câteva din formele abuzive de putere politică desprinse din acte și cronici păstrate din timpul domniei principelui Mihail Apafi…

Autorul studiului îl amintește și pe Mihail Teleki (a cărui familie deținea în Bistrița-Năsăud castelul de la Comlod și Posmuș) și care corespondând cu viitoarea soție, i-a scris numeroase scrisori cu propuneri absolut indecente – un asalt amoros în fața căruia, în cele din urmă femeia a și cedat…

O țară năruită în doar patru ani…

La mijlocul veacului al XVII-lea, Transilvania era mult invidiată pentru economia sa prosperă, dispunând de o vistierie cu sume de ordinal a zeci de milioane de florini, pentru stabilitatea vieții politice, prosperitate cultural care a atras atenția și implicarea multor personalități de pe continent. Întreg acest construct s-a năruit în doar 4 ani, din cauza planurilor grandomane ale pricipelui Gheorghe Rákóczi II care a angrenat țara într-o criză totală… O Transilvanie devastată și pârjolită de tătari, vizate fiind cu precădere casele și moșiile nobililor, o treime din teritoriu ocupat de turci, un deficit demographic de circa 250.000 persoane și o economie ruinată..

În septembrie 1661, proaspăt instalatul principe Mihail Apafi moștenea o entitate statală necontrolabilă, lipsită de armată proprie care să apere granițele, o vistierie complet golită, suportând însă un tribut dublat față de Poartă, în valoare de 80.000 taleri… Nu e de mirare că actele de corupție au înflorit brusc: în doar câțiva ani populația s-a trezit cu averile pierdute sau considerabil diminuate, iar refacerea acestora într-un timp la fel de scurt nu se putea face decât prin mijloace mai puțin legale…

În planul de redresare a țării propus de principele Apafi se regăsea și o problemă deosebit de gravă – moralitatea societății transilvănene: foarte mulți oameni erau debusolați, îl huliteau pe Dumnezeu, înjurau și foloseau expresii obscene, nu frecventau biserica nici măcar duminica, trăiau în concubinaj și practicau frecvent actul sexual înaintea căsătoriei, femeile obișnuiau să bea cot la cot cu bărbații, iar furturile și criminalitatea se răspândiseră îngrijorător, mai notează autorul studiului…

Pedeapsa cu moartea pentru cei care cădeau în desfrâu…

Dacă în 1664, țăranii care nu frecventau biserica trei duminici la rând erau puși pe butuci – în 1675 legea s-a mai îndulcit: absenții erau aduși cu forța și legați de scaune în biserică, pentru a nu mai chiuli de la slujbă. Nici nobilii nu scăpau de pedeapsă: ei aveau de plătit o „amendă” de 12 florini.

Dacă un bărbat căsătorit era surprins în desfrâu era condamnat la moarte. La fel o pățeau și cei care comiteau violuri.

Cele mai multe infracțiuni de corupție s-au concentrat în direcția procurării monedelor și obiectelor de metal prețios. Lipsa acută de bani i-a determinat pe unii nobili să se implice în acțiuni haiducești, fie organizând bande de hoți, fie acordând contra cost refugiu pentru tâlhari.. În goana lor după o înavuțire rapidă, unii dintre nobili au practicat un trafic înfloritor bazat pe repatrierea unor semeni aflați în captivitate tătară: ei achitau tătarilor suma răscumpărării în avans, însă recuperau de la famiile prizonierilor valori de trei patru ori mai mari…

Cum furau înalții funcționari, pe vremuri…

În fața unor tentații mari se aflau și membrii delegației care transporta tributul anual către Înalta Poartă: cu toate că erau cu toții personalități alese din anturajul princiar, deși erau nobili cu rang înalt, unii nu au rezistat tentației de a fura.

În 1663 Dieta cerea socoteală delegației care fusese la Poartă în anul precedent și să justifice o lipsă de 5.000 de taleri.

În 1667 lipseau în jur de 6.000 de taleri, iar în 1669 la curtea princiară, prefectul a constatat lipsa a circa 2.000 de taleri din tribute.

Principele a fost nevoit să acopere deficitul din banii personali, a mai cedat și solului desemnat cu transportul tributului alți 1.500 de taleri (o sumă de trei ori mai mare decât cea alocată de regulă pentru asemenea servicii) și – cu toate acestea – la Brașov s-a constatat o lipsă de 4.000 de taleri. Până la destinație, la Constantinopol – deficitul a ajuns la 7.500 de taleri. Nu a fost găsit niciun vinovat, au existat doar semne de întrebare din partea autorităților fiscale…

Foto @ Bistrița de Altădată

loading...
acum O orăRecordul unui tânăr care s-a răsturnat în Sita: A condus o mașină neînmatriculată, beat și fără permis - Un tânăr din Sita a reușit un adevărat record în această după-masă în localitatea de domiciliu. Acesta s-a răsturnat cu un autoturism neînmatriculat. Mai mult, tânărul nu avea nici permis de conducere și era și băut. 
acum 2 oreFOTO – Accident în Piața Decebal, cauzat de un șofer începător. Doi bebeluși, printre victime - În urmă cu puțin timp a avut loc un accident rutier la trecerea de cale ferată din Decebal. Accidentul a fost cauzat de un șofer începător, care avea permis de nici o lună. În cealaltă mașină se aflau două femei cu doi bebeluși. 
acum 3 oreFOTO – Distracția de sâmbătă: Aruncatul cu vopsea pe mașini! - Proprietarii mai multor mașini s-au trezit azi cu ...mașinile tunate. Un bistrițean pus pe glume...nesărate, a aruncat cu găleata cu vopsea pe mai multe autoturisme. Când i s-a terminat vopseaua, a dat cu ...lapte!
acum 7 orePrimarul, revoltat pe „cretinii” care tulbură liniștea orașului - „FAC APEL la forțele de ordine, poliție și jandarmerie să ia măsuri mai drastice, până nu se întâmplă ceva mai grav! ... Eu, unul, m-am săturat de acești cretini care tulbură regulat ordinea și liniștea în orașul nostru minunat și liniștit. Ajunge, că nu trăim în junglă, fraților!”
acum 7 oreElicopterul SMURD chemat pentru una dintre victimele accidentului de la Dobric - Un accident rutier a avut loc la primele ore ale dimineații, în Dobric. O mașină a părăsit partea carosabilă, oprindu-se într-un cap de pod. Șoferul a rămas încarcerat. Elicopterul SMURD a fost chemat pentru a prelua una din victime.
acum 9 oreO importantă companie din Bistrița a „adoptat” 16 kilometri din Via Transilvanica - O importantă companie din Bistrița susține cel mai lung și interesant traseu din România, „El Camino” românesc. Producătorul bistrițean susține amenajarea a 16 kilometri din cei 1.000 ai traseului. 
acum 11 oreFestivalul Păstrăvului RIN, în 25 – 26 august, la Romuli - Anulați-vă planurile care le aveți pentru weekend-ul următor! Chef Nina Rus vă pregătește o nebunie de Festival, cu o explozie de gusturi și numeroase surprize! Festivalul Păstrăvului RIN va avea loc la Romuli, în 25 și 26 august!
acum 13 oreEXTRA: Pictorul Alex Șerban a lansat în premieră, la Bistrița, un fantastic joc de societate! - Un fantastic joc de societate a fost prezentat pe pietonalul Liviu Rebreanu de tânărul pictor Alex Șerban care și-a amuzat și impresionat prietenii ieri, pe terasa Brikada: „Tot conceptul îmi aparține, de la cum arată cutiile, cartonașele, conceptul grafic și de realizare... Am făcut și sculptură pe cutia asta, a trebuit să rotunjesc cu dalta o parte din interior...” - a explicat Alex Șerban. 
acum 14 oreFOTO/VIDEO: Un stâlp a fost pus la pământ în Blăjenii de Sus. Doi copilași, printre victime - O familie din Republica Moldova care se îndrepta spre casă a pus la pământ un stâlp în Blăjenii de Sus. Toți cei patru membri au fost răniți, printre ei numărându-se și doi copii de 8 și 2 ani. Mama celor doi copii a rămas încarcerată în autoturism. 
acum 14 oreDOBRIC: Tânăr inconștient și încarcerat, după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod - În această dimineață, la intrarea în localitatea Dobric, o mașină s-a oprit într-un cap de pod. Din cele două victime aflate în mașină, una a rămas încarcerată. 
acum 23 de oreFOTO – Un service auto din Unirea a fost cuprins de flăcări - În această seară, un service auto din Unirea a fost cuprins de flăcări. Se pare că incendiul s-a iscat la centrala termică. Pompierii militari au reușit să limiteze incendiul și lucrează la lichidarea acestuia.
acum O ziFOTO/VIDEO: Explozie de culoare și bună-dispoziție la Sîngeorz Youth Fest…! - Sîngeorz Youth Fest a debutat cu dreptul în această dimineață: parcul din orașul stațiune s-a schimbat la față încă de la primele ore, fiind „traversat”, pe toată durata zilei, de energie, bună dispoziție, culoare și muzică. Inclusiv primarul Traian Ogâgău a trecut să-i salute pe tineri.
acum O ziSavuroasele produse Delice Pan – de acum și în magazinele Bistrițan! - După ce au dat lovitura, inaugurând la Colibița un mic fast food, unde turiștii ajunși în zonă pot mânca ceva rapid și ieftin, sau pot să-și cumpere câte ceva dacă sunt în vacanță, la una dintre cabane – cei de la Delice Pan, brutăria din Tiha Bărgăului, ne surprind din nou cu o ofertă din care clienții fideli nu vor avea decât de câștigat:
acum O ziGara de 56 de milioane de lei de la Bistrița nu are autorizație de securitate la incendiu - În 2014, Gara Bistrița Nord era inaugurată cu mare fast, în prezența mai marilor țării. Nu mai puțin de 56 de milioane de lei s-au investit în modernizarea gării. La 4 ani de la inaugurare, Gara Bistrița tot nu are banala autorizație de securitate la incendiu…
acum O ziProvocare: Doboară recordurile la Via Maria Theresia! Te așteaptă premii frumoase - La finele săptămânii viitoare are loc Maratonul Via Maria Theresia! Ediția din acest an vine cu o provocare. Cei care doboară recordurile celor patru ”probe” vor fi recompensați. Atât la categoria feminim cât și la masculin. Care sunt recordurile și ce premii se oferă: