ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

„Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu mă certe, să nu mă facă desfrânată, să nu-mi spună „suflet câinos”… Să nu se bețivească, că de aici pot proveni fapte reprobabile ce nu pot fi apoi oprite. Cu rudele mele să se comporte frumos, să nu aibe o ură drăcească împotriva lor… Pe puținii mei bani să nu se bizuie, să nu mă tachineze cu ei… Să promită că dacă nu respectă din punctele de mai sus chiar și o virgulă, să am dreptul să divorțez liber…”

Fragmentul de mai sus este decupat dintr-un savuros contract de căsătorie încheiat de Cristina Szalanti și Cristoph Pasko, în 30 decembrie 1668 și redat într-un studiu intitulat „Fenomenul corupției în societatea transilvăneană în a doua jumătate a secolului XVII” – scris de  Anton E. Dörner și publicat în cel mai recent număr din Revista Bistriței, publicația editată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Cercetător la Institutul de Istorie „Gheorghe Barițiu” din Cluj-Napoca, autorul și-a propus să ilustreze câteva din formele abuzive de putere politică desprinse din acte și cronici păstrate din timpul domniei principelui Mihail Apafi…

Autorul studiului îl amintește și pe Mihail Teleki (a cărui familie deținea în Bistrița-Năsăud castelul de la Comlod și Posmuș) și care corespondând cu viitoarea soție, i-a scris numeroase scrisori cu propuneri absolut indecente – un asalt amoros în fața căruia, în cele din urmă femeia a și cedat…

O țară năruită în doar patru ani…

La mijlocul veacului al XVII-lea, Transilvania era mult invidiată pentru economia sa prosperă, dispunând de o vistierie cu sume de ordinal a zeci de milioane de florini, pentru stabilitatea vieții politice, prosperitate cultural care a atras atenția și implicarea multor personalități de pe continent. Întreg acest construct s-a năruit în doar 4 ani, din cauza planurilor grandomane ale pricipelui Gheorghe Rákóczi II care a angrenat țara într-o criză totală… O Transilvanie devastată și pârjolită de tătari, vizate fiind cu precădere casele și moșiile nobililor, o treime din teritoriu ocupat de turci, un deficit demographic de circa 250.000 persoane și o economie ruinată..

În septembrie 1661, proaspăt instalatul principe Mihail Apafi moștenea o entitate statală necontrolabilă, lipsită de armată proprie care să apere granițele, o vistierie complet golită, suportând însă un tribut dublat față de Poartă, în valoare de 80.000 taleri… Nu e de mirare că actele de corupție au înflorit brusc: în doar câțiva ani populația s-a trezit cu averile pierdute sau considerabil diminuate, iar refacerea acestora într-un timp la fel de scurt nu se putea face decât prin mijloace mai puțin legale…

În planul de redresare a țării propus de principele Apafi se regăsea și o problemă deosebit de gravă – moralitatea societății transilvănene: foarte mulți oameni erau debusolați, îl huliteau pe Dumnezeu, înjurau și foloseau expresii obscene, nu frecventau biserica nici măcar duminica, trăiau în concubinaj și practicau frecvent actul sexual înaintea căsătoriei, femeile obișnuiau să bea cot la cot cu bărbații, iar furturile și criminalitatea se răspândiseră îngrijorător, mai notează autorul studiului…

Pedeapsa cu moartea pentru cei care cădeau în desfrâu…

Dacă în 1664, țăranii care nu frecventau biserica trei duminici la rând erau puși pe butuci – în 1675 legea s-a mai îndulcit: absenții erau aduși cu forța și legați de scaune în biserică, pentru a nu mai chiuli de la slujbă. Nici nobilii nu scăpau de pedeapsă: ei aveau de plătit o „amendă” de 12 florini.

Dacă un bărbat căsătorit era surprins în desfrâu era condamnat la moarte. La fel o pățeau și cei care comiteau violuri.

Cele mai multe infracțiuni de corupție s-au concentrat în direcția procurării monedelor și obiectelor de metal prețios. Lipsa acută de bani i-a determinat pe unii nobili să se implice în acțiuni haiducești, fie organizând bande de hoți, fie acordând contra cost refugiu pentru tâlhari.. În goana lor după o înavuțire rapidă, unii dintre nobili au practicat un trafic înfloritor bazat pe repatrierea unor semeni aflați în captivitate tătară: ei achitau tătarilor suma răscumpărării în avans, însă recuperau de la famiile prizonierilor valori de trei patru ori mai mari…

Cum furau înalții funcționari, pe vremuri…

În fața unor tentații mari se aflau și membrii delegației care transporta tributul anual către Înalta Poartă: cu toate că erau cu toții personalități alese din anturajul princiar, deși erau nobili cu rang înalt, unii nu au rezistat tentației de a fura.

În 1663 Dieta cerea socoteală delegației care fusese la Poartă în anul precedent și să justifice o lipsă de 5.000 de taleri.

În 1667 lipseau în jur de 6.000 de taleri, iar în 1669 la curtea princiară, prefectul a constatat lipsa a circa 2.000 de taleri din tribute.

Principele a fost nevoit să acopere deficitul din banii personali, a mai cedat și solului desemnat cu transportul tributului alți 1.500 de taleri (o sumă de trei ori mai mare decât cea alocată de regulă pentru asemenea servicii) și – cu toate acestea – la Brașov s-a constatat o lipsă de 4.000 de taleri. Până la destinație, la Constantinopol – deficitul a ajuns la 7.500 de taleri. Nu a fost găsit niciun vinovat, au existat doar semne de întrebare din partea autorităților fiscale…

Foto @ Bistrița de Altădată

acum 9 oreVIDEO: Un festival al democrației! „Să spargem clișeele!” - „Ne aflăm într-un adevărat festival al democrației! Pentru prima dată în istoria partidelor politice, avem parte de alegeri transparente pentru a selecta cei mai buni candidați care să reprezinte România în Parlamentul European, din partea USR”, a subliniat astăzi deputatul bistrițean Cristina Iurișniți.
acum 11 oreA furat de la sălăjeni, dar păcatele și le ispășește în Bistrița, pe deal - Un bistrițean a fost condamnat la închisoare de instanța de judecată din Jibou. Acesta a fost încarcerat însă în Penitenciarul Bistrița, unda va sta luni bune, pentru furt.
acum 12 oreAu început înscrierile la Festivalul Național Bistrița Folk! Ce trebuie să faci pentru a participa - O chitară și un strop de talent ar fi suficiente pentru a vă înscrie cu succes la Festivalul Concurs pentru Tineret „Bistriţa Folk” care se desfășoară la Bistrița în 16 și 17 noiembrie! Se anunță premii importante în bani și obiecte, dar și multe surprize muzicale.
acum 13 orePartidele se bat în idei! Tinerii rămân tot fără teren pentru case! - Acum cinci luni de zile, viceprimarul Cristian Niculae prezenta ideea unui nou cartier, cu case pentru tineri, în zona Livezi. Reprezentanții PNL spun însă că nimeni nu va fi interesat de acest proiect. Mai mult, ideea aceasta a fost pusă la înaintare pentru a îngropa o idee de-a lor. Un cartier în zona Dealului Cocoș. Pentru toți cei harnici!
acum 14 oreIon din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam…?! - Criza acută de pe piața forței de muncă din Bistrița-Năsăud generează soluții inedite, Camera de Comerț și Industrie anunțând că muncitorii din Vietnam sunt disponibili să muncească pe meleagurile noastre cu sutele... N-ar fi mai simplu și mai ieftin totuși să-i convingem pe bistrițeni să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă?
acum 14 oreATENȚIE! Intrarea în Năsăud, dinspre Bistrița, ÎNCHISĂ! - Lucrările la calea ferată de la intrarea în Năsăud au ajuns într-un stadiu important. Astfel, intrarea în oraș, dinspre Bistrița, va fi închisă la noapte. Ce rute trebuie să alegeți:
acum 14 oreRochia din dantelă, o alegere populară – cum faci totuși să ieși în evidență când porți o astfel de ținută   - Rochia din dantelă a devenit un etalon al frumuseții feminine în materie de articole vestimentare. Este una dintre cele mai preferate tipuri de rochii, ce ocupă un loc fruntaș în alegerile femeilor și un loc aparte în garderoba acestora. Pentru cele care doresc să obțină un stil elegant, rochia din dantelă vine că primă referință....
acum 15 oreVrei să devii primar al Bistriței? PNL te susține! Cu o condiție… - Cei care vor să intre în lupta pentru fotoliul de primar trebuie să-și depună candidatura până în 15 noiembrie. PNL a zis ca susține orice persoană notorie din oraș. Cu o condiție:                                     
acum 16 oreÎngroziți că trebuie să traversați cartierele aglomerate de pe DN17 și jumătate de oraș? O alternativă interesantă se modernizează! - În așteptarea unei centuri care să ne ferească de aglomerația tot mai mare din oraș și din cartiere, autoritățile județene modernizează o alternativă interesantă și aerisită la DN17. Vezi care este traseul:
acum 17 oreFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum 18 oreTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum O ziFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum O ziTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum O ziToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum O ziBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure.