Apa de ploaie ne va arde la buzunar!

Apa de ploaie ne va arde la buzunar!

Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere.

Județul nostru se află, de mai bine de o lună, sub frecvente avertizări de cod galben și portocaliu de ploi sau cod galben, portocaliu, roșu de inundații.

Ca și cum bistrițenii nu ar fi fost deja destul de afectați de aceste lucruri, mai trebuie să-și pună bani deoparte ca să plătească… apa căzută din cer.

Astfel, apa de ploaie din ultima perioadă ne va arde la buzunare, atunci când va trebui să plătim facturile.

Pentru lunile mai și iunie, apa meteorică va afecta valoarea facturilor destul de mult, având în vedere cantitatea de apă de ploaie căzută în ultimul timp și modul de determinare a acesteia, conform regulamentului de apă și canalizare”, expică cei de la Aquabis.

CUM se calculează costul apei de ploaie

Pentru a calcula cantitatea de apă de ploaie (meteorică) pe care fiecare cetățean trebuie să o plătească, există o formulă prestabilită.

Astfel, pe baza actului de proprietate, fiecare bistrițean își poate face, aproximativ, calculul.

Cantitatea de apă de ploaie preluată în rețeaua de canalizare – Qm – se calculează astfel:

Qm = (Suprafața construită X 0,85 + Suprafața neconstruită X 0,05) X K

– metri cubi de apă pluvială căzuți în luna anterioară emiterii facturii – acest lucru este comunicat de ANM.

Rezultatul acestui calcul se înmulțește cu 3,23 lei și aflați astfel valoarea apei de ploaie, sau a canalizării, așa cum e trecută în factura Aquabis.

De ce plătim apa de ploaie? LA CE sunt folosiți acești bani

Banii pe care cetățenii îi plătesc pentru „apa de ploaie” sau canalizare se folosesc pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:

  1. Costurile întreținerii rețelelor de canalizare:
    • costuri directe: materiale de întreținere a rețelelor de canalizare (țeavă pvc, racorduri, combustibil, nisip, ciment, tuburi beton, sifoane stradale etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli efectuate de terți privind reparațiile pompelor și sistemelor automatizate
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrație etc.
  2. Costurile întreținerii stațiilor de epurare:
    • costuri directe: materiale (polielectrolit, clorură ferică, contactori, relee, module digitale, rulmenți, etanșări mecanice etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli cu întreținerea și reparațiile: rebobinări, înlocuit componente electrice, reparat suflante în stațiile de epurare, service de întreținere stații etc
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrare, cheltuieli de mediu, cheltuieli privind calitatea (analize de laborator etc).

În viitorul apropiat nu se are în vedere o reducere a valorii facturilor pentru populație”, anunță reprezentanții Aquabis.

Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum O oră- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 2 ore- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 2 ore- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.
Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 3 ore- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum 4 ore- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 5 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 6 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 7 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 8 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 10 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 23 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum O zi- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum O zi- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum O zi- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...