Astăzi și mâine: Conferințele de vară de la Telciu! Despre imperialism, naționalism și crize ale capitalismului

Astăzi și mâine: Conferințele de vară de la Telciu! Despre imperialism, naționalism și crize ale capitalismului

„Imperialism, naționalism și crize ale capitalismului. Marele Război și moștenirile sale”. Este tema provocatoare și generoasă în jurul căreia se focalizează, în acest an, Conferințele de Vară din Telciu care debutează astăzi. Profesori universitari din întreaga lume vor dezbate și vor transforma localitatea într-un adevărat centru cultural de anvergură.

 

Aflate la cea de-a VII-a ediție, Conferințele de Vară de la Telciu debutează astăzi, cu o serie de prezentări care își propun să contureze o perspectivă de ansamblu asupra imperiilor și moștenirilor acestora, moderată de profesorul universitar Ovidiu Țichindeleanu. Începând cu ora 14:00, Zoltán (Ginelli) Gyimesi, de la Universitatea Eötvös Loránd, Budapesta (Ungaria), va vorbi despre conflictele din imperiile periferice și imaginarul imperiului ungar în peisajul balcanic (având drept obiect de studiu anii 1867–1948) în timp ce Florin Poenaru (de la Critic Atac, România) va susține conferința „Leo Frobenius în Slobozia: Legacies of Empire anthropology and their unexpected transformations”

De la ora 15:00 sunt invitați Ondrej Slacalek și Matyas Kirzkovsky, de la Charles University, Praga (Cehia) care vor prezenta „Empire, provincial messianism and power in Czech ideology: Masaryk and Patocka on World War I”, urmând ca după-amiaza să fie dedicată naționalismului est-european în secolul 20 – moderată de Anca Pârvulescu.

Tot astăzi, de la ora 16:30 – Yasmin Bavbek și Juho Korhonen, de la Brown University (USA) – vor susține conferința  Nation-making from Russian Empire’s Periphery to Post-Ottoman Turkey – East-to-East diffusion of Models of Social Reform in Early 20th Century Europe, iar Liviu Neagoe, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca va vorbi despre perspectivele istorice asupra conceptelor de națiune și minorități, precum și despre antisemitismul românesc în jurul Primului Război Mondial, iar Mihai Ene, de la Universitatea din Craiova, va susține conferința „Clash of Modernity. Nation vs. Empire: The Case of the Forest of the Hanged by Liviu Rebreanu”.

Programul de sâmbătă, 11 august, continuă cu următoarele conferințe:

Reprezentări ale Imperiului

Moderator: Manuela Boatcă

9:30 – Maria Cernat, Universitatea Titu Maiorescu, București – The Empire and the Media Representations – Social History versus Mass-media Mythology

10:00 – Plainer Zsuzsa, Institutul National Român de Cercetare a Minorităților (ISPMN), Cluj-Napoca – Visual Representations of the Trianon-nostalgia in Hungarian Documentaries

10:30 – Emanuel Copilaș, Universitatea de Vest Timișoara – Hegel and colonial violence. Global implications of the master-servant dialectic

Crize ale Capitalismului în perioada postbelică

Moderator: Ágota Ábrán

13:30 – Bogdan Caranfilof, Școala gimnazială Nr. 2, Botoșani – Ideologies of development in the first interwar decade: Liberalism, Socialism, Agrarianism

14:00 – Mihai-Dan Cîrjan, Centrul Francez de Cercetare a Științelor Sociale și Umane (CEFRES), Praga (Cehia) – Stabilizing Capitalism in Greater Romania: Rebuilding Credit Institutions after the First World War (1918-1929)

14:30 – Corina Doboș,University of Bucharest, Bucharest (Romania) – Civilizing demography: from Eastern Europe to the Global South

15:00 – Cesar Soto, Universitatea Albert-Ludwigs, Freiburg, Germania și Brigit Hoinle, Universitatea din Hamburg, (Germania) – Impact of the capitalist crises in the ruralities in Latin America, Between dependencies and resistances: New agroecologic ruralities

15:30 Concluzii

Prezentare proiect

16:30 Manuela Boatcă, Albert-Ludwigs-Universität, Freiburg (Germania) și Anca Pârvulescu, Washington University in St. Louis (USA), Bogdan Vătavu, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, România) – Comparații în Transilvania: Ruralitate, Inter-Imperialism și Piața modernă globală

Fundament:

18:00 Stefano Bottoni, Academia Maghiară de Științe, Budapesta (Ungaria) – From post- to neo-colonialism? Reframing the history of twentieth-century Transylvania

*****

Aproximativ 150 de persoane urmează să ajungă la Conferințele de vară în Telciu, până duminică, conferințele fiind urmate de un alt proiect al comunității de aici – Școala de Vară de la Telciu, care se derulează între 12 și 19 august. „Sala pentru conferințe și cursuri este pregătită, sala pentru spectacolele de teatru la fel, sălile de clasă de la afterschool sunt pregătite pentru atelierele adresate copiilor, la grădiniță se pictează pereții de câteva zile, Mihaela Michailov continuă atelierul de teatru educațional rural început de Katia Pascariu, zona de corturi a fost cosită, iar restaurantele și terasele din sat așteaptă lumea înfometată și însetată. Pensiunea Casa-Nova este full, Pensiunea Sălăuța este full, Pensiunea Sonia este aproape plină, Popasul Haiducilor s-ar putea să mai aibă ceva locuri. La fel și Cabana Zăpode. În sat, camerele puse la dispoziție de localnici în cele 12 case sunt ocupate toate. Locuri mai sunt doar la cort. Toate astea nu ar fi fost posibile fără ajutorul financiar asigurat de partenerii noștri: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean de Cultură Bistrița -Năsăud, Primăria și Consiliul Local Telciu, Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, Sindicatul IT Timișoara, Transilvania Print și cei peste o sută de donatori din România și străinătate. Pe lîngă aceștia, Liceul Tehnologic Telciu și localurile din localitate care ne ajută cu cazări și mese la prețuri reduse și familiile care au pus la dispoziție camere pentru închiriat participanților la aceste evenimente. Nu în ultimul rând, organizațiilor partenere și partenerilor media. Le mulțumim și sperăm să facem încă o ediție de poveste. Ne vedem la Telciu…!”, a anunțat Valer Simion Cosma, unul dintre inițiatorii evenimentului.

Mai multe detalii despre Conferințele de Vară de la Telciu puteți accesa AICI.

Parteneri: Institut für Soziologie. Albert-Ludwigs-Universität Freiburg; Seminarul de Antropologie Istorică; Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai; Centrul județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău; Școala Gimnazială Romuli; Reactor Cluj | Reactor de creație și experiment; Teatrul Educațional Replika; Cinemobilul; Asociația Reciproca; Casa Tranzit; Macaz – Bar. Teatru. Coop; Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

Foto @ Arhivă

loading...
acum 20 de minuteLegea „Viișoara”, inițiată la Bistrița, își demonstrează primele efecte practice - Legea „Viișoara”, cum a numit-o deputatul Ionuț Simionca de la PMP, concepută la Bistrița, își demonstrează primele efecte: până în decembrie va fi instalată o barieră la trecerea la nivel cu calea ferată pe strada Lucian Blaga din Bistrița. Un tânăr politician, lider al echipei de tineret într-un important partid din Bistrița-Năsăud, se alătură celor de la PMP.
acum 42 de minuteAurel Tămaș și Vlăduța Lupău cântă la Lunca Ilvei, în acest sfârșit de săptămână! - Cea de-a V-a ediție a Festivalului Cântecului, Jocului și Portului Ilvean va avea loc la Lunca Ilvei la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 18 și 19 august. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Vlăduța Lupău, Viorel Pleșcan și Aurel Tămaș.
acum O orăREBRA: Un minor și un tânăr de 19 ani și-au băgat prietenii în spital - S-a întâmplat în zi de sărbătoare! Patru prieteni au chefuit, apoi au început să se certe. De aici, au ajuns să se bată. Doi dintre ei, ambii de 18 ani, au ajuns la spital. Ceilalți doi, de 17 și 19 ani au fost reținuți de polițiști.
acum 2 oreBistrița – capitala handbalului românesc pentru trei zile. Invitată este și o echipă din Ucraina - CS Gloria 2018 organizează, în acest weekend, cea de-a III-a ediţie a Cupei judeţului Bistriţa-Năsăud la handbal feminin, la care vor participa patru echipe de handbal, una venită tocmai din Ucraina. Bistriţenii sunt aşteptaţi la Sala Polivalentă ca să-şi susţină echipa favorită. Intrarea este liberă!
acum 3 oreÎncă un oraș din județ ar putea avea spital la standarde europene, cu 2,2 milioane de euro - După spitalul din Bistrița, unde continuă investițiile începute acum aproape un deceniu, o altă unitate medicală ar putea fi adusă la standarde europene. Este vorba despre spitalul orășenesc Beclean.
acum 4 oreMare sărbătoare! Adormirea Maicii Domnului: Ușile caselor se țin deschise pentru ca Fecioara Maria să poată intra… - Bistrițenii și românii de pretutindeni prăznuiesc, pe 15 august, cea mai mare sărbătoare religioasă a verii - considerată de mulți teologi drept „Paștele verii” - Adormirea Maicii Domnului. Se cinstește azi moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer iar, conform canoanelor, nu se spune „La mulți ani”. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dobric se crede că este înzestrată cu puteri miraculoase, vindecând credincioșii de cancer... 
acum 16 oreFOTO/VIDEO: Dorel ne-a făcut AquaPark - S-a întâmplat în Bistrița, tocmai în Parcul Muncipal! Dorel a analizat și a măsurat și a văzut că este loc de mai mult. Așa că, lucrând la o țeavă cu apă....a făcut un lac. Sau un AquaPark.
acum 21 de oreFOTO/VIDEO : Accident mortal în Mureșenii Bârgăului - În urmă cu puțin timp a avut loc un grav accident de circulație, pe DN 17, în Mureșenii Bârgăului. Un bărbat este în stop cardio-respirator și este resuscitat. UPDATE: Din nefericire, bărbatul nu a mai putut fi salvat.
acum 22 de oreFOTO: Impact între un autoturism și o autoutilitară, pe Dealul Târgului - Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit. Evenimentul rutier a avut loc pe Dealul Târgului.
acum 22 de oreOAMENI din Bistrița-Năsăud: Gabi Urs, astronomul de serviciu al orașului… - Nu greșim prea mult dacă îl numim pe Gabi Urs astronomul de serviciu al orașului, tânărul de 33 de ani fiind mereu dispus să-și pună la dispoziția bistrițenilor telescoapele în care a investit peste 10.000 de lei. Lui îi datorăm și Star Party Perseide 2018 – o întâlnire deosebită cu bistrițenii pasionați de fenomene astronomice, care au avut ocazia să urmărească ploaia de stele căzătoare de duminică seara, pe Aerodromul din Bistrița.
acum 23 de oreFOTO/VIDEO: Domnu’ nenea polițist, pot să beau bere în parc? Doar când crești mare și te angajezi la Primărie! - Legea e dată ca să fie încălcată! Asta se vede clar la Bistrița! Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice este sancționat. Totuși, dacă te angajezi la Primărie, poți savura o bericică, chiar și în Parc! Că doar te odihnești de la atâta speteală!
acum O zi„Acces interzis. Pericol de accidentare!”, în pădurea-parc Schullerwald - A trecut deja ceva timp de când un copac atârnă pe unul dintre turnurile de observare din pădurea Schullerwald, însă tot ceea ce au făcut autorităţile până acum a fost să delimiteze locul şi să… pună o pancartă de atenţionare. Când va fi tăiat nimeni nu ştie. Pădurea-parc Schullerwald pare să fi fost afectată pe...
acum O ziÎntr-o comună din județ hainele vor fi curățate la spălătoria ecologică - După săli de evenimente, supermarketuri, bănci și parcări supraetajate, o comună din județ se apropie mai tare de condițiile de oraș. O firmă se pregătește să inaugureze acolo o spălătorie și călcătorie ecologică. Despre ce comună este vorba:
acum O ziVIDEO: Revoltător! Copil – luat la palme de un străin violent, în fața blocului Lama - Imagini revoltătoare, ieri seară, în părculețul din fața blocului Lamă, acolo unde un copil a fost luat la palme de un străin violent. Mama copilului a făcut reclamație la poliție. Ce l-a deranjat pe individul care a agresat copilul în vârstă de 11 ani:
acum O ziFOTO – Parcarea de pe Lupeni va avea o nouă ieșire. Un pasaj se transformă în acces auto - Un pasaj va fi transformat în acces auto, în perioada imediat următoare. De asemenea, o trecere de pietoni de pe Bulevardul Republicii va fi mutată. Totul pentru a se face o ieșire pentru parcarea amenajată de Primăria Bistrița pe strada Lupeni.