Astăzi și mâine: Conferințele de vară de la Telciu! Despre imperialism, naționalism și crize ale capitalismului

Astăzi și mâine: Conferințele de vară de la Telciu! Despre imperialism, naționalism și crize ale capitalismului

„Imperialism, naționalism și crize ale capitalismului. Marele Război și moștenirile sale”. Este tema provocatoare și generoasă în jurul căreia se focalizează, în acest an, Conferințele de Vară din Telciu care debutează astăzi. Profesori universitari din întreaga lume vor dezbate și vor transforma localitatea într-un adevărat centru cultural de anvergură.

 

Aflate la cea de-a VII-a ediție, Conferințele de Vară de la Telciu debutează astăzi, cu o serie de prezentări care își propun să contureze o perspectivă de ansamblu asupra imperiilor și moștenirilor acestora, moderată de profesorul universitar Ovidiu Țichindeleanu. Începând cu ora 14:00, Zoltán (Ginelli) Gyimesi, de la Universitatea Eötvös Loránd, Budapesta (Ungaria), va vorbi despre conflictele din imperiile periferice și imaginarul imperiului ungar în peisajul balcanic (având drept obiect de studiu anii 1867–1948) în timp ce Florin Poenaru (de la Critic Atac, România) va susține conferința „Leo Frobenius în Slobozia: Legacies of Empire anthropology and their unexpected transformations”

De la ora 15:00 sunt invitați Ondrej Slacalek și Matyas Kirzkovsky, de la Charles University, Praga (Cehia) care vor prezenta „Empire, provincial messianism and power in Czech ideology: Masaryk and Patocka on World War I”, urmând ca după-amiaza să fie dedicată naționalismului est-european în secolul 20 – moderată de Anca Pârvulescu.

Tot astăzi, de la ora 16:30 – Yasmin Bavbek și Juho Korhonen, de la Brown University (USA) – vor susține conferința  Nation-making from Russian Empire’s Periphery to Post-Ottoman Turkey – East-to-East diffusion of Models of Social Reform in Early 20th Century Europe, iar Liviu Neagoe, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca va vorbi despre perspectivele istorice asupra conceptelor de națiune și minorități, precum și despre antisemitismul românesc în jurul Primului Război Mondial, iar Mihai Ene, de la Universitatea din Craiova, va susține conferința „Clash of Modernity. Nation vs. Empire: The Case of the Forest of the Hanged by Liviu Rebreanu”.

Programul de sâmbătă, 11 august, continuă cu următoarele conferințe:

Reprezentări ale Imperiului

Moderator: Manuela Boatcă

9:30 – Maria Cernat, Universitatea Titu Maiorescu, București – The Empire and the Media Representations – Social History versus Mass-media Mythology

10:00 – Plainer Zsuzsa, Institutul National Român de Cercetare a Minorităților (ISPMN), Cluj-Napoca – Visual Representations of the Trianon-nostalgia in Hungarian Documentaries

10:30 – Emanuel Copilaș, Universitatea de Vest Timișoara – Hegel and colonial violence. Global implications of the master-servant dialectic

Crize ale Capitalismului în perioada postbelică

Moderator: Ágota Ábrán

13:30 – Bogdan Caranfilof, Școala gimnazială Nr. 2, Botoșani – Ideologies of development in the first interwar decade: Liberalism, Socialism, Agrarianism

14:00 – Mihai-Dan Cîrjan, Centrul Francez de Cercetare a Științelor Sociale și Umane (CEFRES), Praga (Cehia) – Stabilizing Capitalism in Greater Romania: Rebuilding Credit Institutions after the First World War (1918-1929)

14:30 – Corina Doboș,University of Bucharest, Bucharest (Romania) – Civilizing demography: from Eastern Europe to the Global South

15:00 – Cesar Soto, Universitatea Albert-Ludwigs, Freiburg, Germania și Brigit Hoinle, Universitatea din Hamburg, (Germania) – Impact of the capitalist crises in the ruralities in Latin America, Between dependencies and resistances: New agroecologic ruralities

15:30 Concluzii

Prezentare proiect

16:30 Manuela Boatcă, Albert-Ludwigs-Universität, Freiburg (Germania) și Anca Pârvulescu, Washington University in St. Louis (USA), Bogdan Vătavu, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, România) – Comparații în Transilvania: Ruralitate, Inter-Imperialism și Piața modernă globală

Fundament:

18:00 Stefano Bottoni, Academia Maghiară de Științe, Budapesta (Ungaria) – From post- to neo-colonialism? Reframing the history of twentieth-century Transylvania

*****

Aproximativ 150 de persoane urmează să ajungă la Conferințele de vară în Telciu, până duminică, conferințele fiind urmate de un alt proiect al comunității de aici – Școala de Vară de la Telciu, care se derulează între 12 și 19 august. „Sala pentru conferințe și cursuri este pregătită, sala pentru spectacolele de teatru la fel, sălile de clasă de la afterschool sunt pregătite pentru atelierele adresate copiilor, la grădiniță se pictează pereții de câteva zile, Mihaela Michailov continuă atelierul de teatru educațional rural început de Katia Pascariu, zona de corturi a fost cosită, iar restaurantele și terasele din sat așteaptă lumea înfometată și însetată. Pensiunea Casa-Nova este full, Pensiunea Sălăuța este full, Pensiunea Sonia este aproape plină, Popasul Haiducilor s-ar putea să mai aibă ceva locuri. La fel și Cabana Zăpode. În sat, camerele puse la dispoziție de localnici în cele 12 case sunt ocupate toate. Locuri mai sunt doar la cort. Toate astea nu ar fi fost posibile fără ajutorul financiar asigurat de partenerii noștri: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean de Cultură Bistrița -Năsăud, Primăria și Consiliul Local Telciu, Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, Sindicatul IT Timișoara, Transilvania Print și cei peste o sută de donatori din România și străinătate. Pe lîngă aceștia, Liceul Tehnologic Telciu și localurile din localitate care ne ajută cu cazări și mese la prețuri reduse și familiile care au pus la dispoziție camere pentru închiriat participanților la aceste evenimente. Nu în ultimul rând, organizațiilor partenere și partenerilor media. Le mulțumim și sperăm să facem încă o ediție de poveste. Ne vedem la Telciu…!”, a anunțat Valer Simion Cosma, unul dintre inițiatorii evenimentului.

Mai multe detalii despre Conferințele de Vară de la Telciu puteți accesa AICI.

Parteneri: Institut für Soziologie. Albert-Ludwigs-Universität Freiburg; Seminarul de Antropologie Istorică; Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai; Centrul județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău; Școala Gimnazială Romuli; Reactor Cluj | Reactor de creație și experiment; Teatrul Educațional Replika; Cinemobilul; Asociația Reciproca; Casa Tranzit; Macaz – Bar. Teatru. Coop; Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

Foto @ Arhivă

acum 9 oreVIDEO: Un festival al democrației! „Să spargem clișeele!” - „Ne aflăm într-un adevărat festival al democrației! Pentru prima dată în istoria partidelor politice, avem parte de alegeri transparente pentru a selecta cei mai buni candidați care să reprezinte România în Parlamentul European, din partea USR”, a subliniat astăzi deputatul bistrițean Cristina Iurișniți.
acum 11 oreA furat de la sălăjeni, dar păcatele și le ispășește în Bistrița, pe deal - Un bistrițean a fost condamnat la închisoare de instanța de judecată din Jibou. Acesta a fost încarcerat însă în Penitenciarul Bistrița, unda va sta luni bune, pentru furt.
acum 12 oreAu început înscrierile la Festivalul Național Bistrița Folk! Ce trebuie să faci pentru a participa - O chitară și un strop de talent ar fi suficiente pentru a vă înscrie cu succes la Festivalul Concurs pentru Tineret „Bistriţa Folk” care se desfășoară la Bistrița în 16 și 17 noiembrie! Se anunță premii importante în bani și obiecte, dar și multe surprize muzicale.
acum 13 orePartidele se bat în idei! Tinerii rămân tot fără teren pentru case! - Acum cinci luni de zile, viceprimarul Cristian Niculae prezenta ideea unui nou cartier, cu case pentru tineri, în zona Livezi. Reprezentanții PNL spun însă că nimeni nu va fi interesat de acest proiect. Mai mult, ideea aceasta a fost pusă la înaintare pentru a îngropa o idee de-a lor. Un cartier în zona Dealului Cocoș. Pentru toți cei harnici!
acum 14 oreIon din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam…?! - Criza acută de pe piața forței de muncă din Bistrița-Năsăud generează soluții inedite, Camera de Comerț și Industrie anunțând că muncitorii din Vietnam sunt disponibili să muncească pe meleagurile noastre cu sutele... N-ar fi mai simplu și mai ieftin totuși să-i convingem pe bistrițeni să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă?
acum 14 oreATENȚIE! Intrarea în Năsăud, dinspre Bistrița, ÎNCHISĂ! - Lucrările la calea ferată de la intrarea în Năsăud au ajuns într-un stadiu important. Astfel, intrarea în oraș, dinspre Bistrița, va fi închisă la noapte. Ce rute trebuie să alegeți:
acum 15 oreRochia din dantelă, o alegere populară – cum faci totuși să ieși în evidență când porți o astfel de ținută   - Rochia din dantelă a devenit un etalon al frumuseții feminine în materie de articole vestimentare. Este una dintre cele mai preferate tipuri de rochii, ce ocupă un loc fruntaș în alegerile femeilor și un loc aparte în garderoba acestora. Pentru cele care doresc să obțină un stil elegant, rochia din dantelă vine că primă referință....
acum 15 oreVrei să devii primar al Bistriței? PNL te susține! Cu o condiție… - Cei care vor să intre în lupta pentru fotoliul de primar trebuie să-și depună candidatura până în 15 noiembrie. PNL a zis ca susține orice persoană notorie din oraș. Cu o condiție:                                     
acum 16 oreÎngroziți că trebuie să traversați cartierele aglomerate de pe DN17 și jumătate de oraș? O alternativă interesantă se modernizează! - În așteptarea unei centuri care să ne ferească de aglomerația tot mai mare din oraș și din cartiere, autoritățile județene modernizează o alternativă interesantă și aerisită la DN17. Vezi care este traseul:
acum 17 oreFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum 18 oreTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum O ziFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum O ziTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum O ziToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum 2 zileBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure.