Astăzi și mâine: Conferințele de vară de la Telciu! Despre imperialism, naționalism și crize ale capitalismului

Astăzi și mâine: Conferințele de vară de la Telciu! Despre imperialism, naționalism și crize ale capitalismului

„Imperialism, naționalism și crize ale capitalismului. Marele Război și moștenirile sale”. Este tema provocatoare și generoasă în jurul căreia se focalizează, în acest an, Conferințele de Vară din Telciu care debutează astăzi. Profesori universitari din întreaga lume vor dezbate și vor transforma localitatea într-un adevărat centru cultural de anvergură.

 

Aflate la cea de-a VII-a ediție, Conferințele de Vară de la Telciu debutează astăzi, cu o serie de prezentări care își propun să contureze o perspectivă de ansamblu asupra imperiilor și moștenirilor acestora, moderată de profesorul universitar Ovidiu Țichindeleanu. Începând cu ora 14:00, Zoltán (Ginelli) Gyimesi, de la Universitatea Eötvös Loránd, Budapesta (Ungaria), va vorbi despre conflictele din imperiile periferice și imaginarul imperiului ungar în peisajul balcanic (având drept obiect de studiu anii 1867–1948) în timp ce Florin Poenaru (de la Critic Atac, România) va susține conferința „Leo Frobenius în Slobozia: Legacies of Empire anthropology and their unexpected transformations”

De la ora 15:00 sunt invitați Ondrej Slacalek și Matyas Kirzkovsky, de la Charles University, Praga (Cehia) care vor prezenta „Empire, provincial messianism and power in Czech ideology: Masaryk and Patocka on World War I”, urmând ca după-amiaza să fie dedicată naționalismului est-european în secolul 20 – moderată de Anca Pârvulescu.

Tot astăzi, de la ora 16:30 – Yasmin Bavbek și Juho Korhonen, de la Brown University (USA) – vor susține conferința  Nation-making from Russian Empire’s Periphery to Post-Ottoman Turkey – East-to-East diffusion of Models of Social Reform in Early 20th Century Europe, iar Liviu Neagoe, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca va vorbi despre perspectivele istorice asupra conceptelor de națiune și minorități, precum și despre antisemitismul românesc în jurul Primului Război Mondial, iar Mihai Ene, de la Universitatea din Craiova, va susține conferința „Clash of Modernity. Nation vs. Empire: The Case of the Forest of the Hanged by Liviu Rebreanu”.

Programul de sâmbătă, 11 august, continuă cu următoarele conferințe:

Reprezentări ale Imperiului

Moderator: Manuela Boatcă

9:30 – Maria Cernat, Universitatea Titu Maiorescu, București – The Empire and the Media Representations – Social History versus Mass-media Mythology

10:00 – Plainer Zsuzsa, Institutul National Român de Cercetare a Minorităților (ISPMN), Cluj-Napoca – Visual Representations of the Trianon-nostalgia in Hungarian Documentaries

10:30 – Emanuel Copilaș, Universitatea de Vest Timișoara – Hegel and colonial violence. Global implications of the master-servant dialectic

Crize ale Capitalismului în perioada postbelică

Moderator: Ágota Ábrán

13:30 – Bogdan Caranfilof, Școala gimnazială Nr. 2, Botoșani – Ideologies of development in the first interwar decade: Liberalism, Socialism, Agrarianism

14:00 – Mihai-Dan Cîrjan, Centrul Francez de Cercetare a Științelor Sociale și Umane (CEFRES), Praga (Cehia) – Stabilizing Capitalism in Greater Romania: Rebuilding Credit Institutions after the First World War (1918-1929)

14:30 – Corina Doboș,University of Bucharest, Bucharest (Romania) – Civilizing demography: from Eastern Europe to the Global South

15:00 – Cesar Soto, Universitatea Albert-Ludwigs, Freiburg, Germania și Brigit Hoinle, Universitatea din Hamburg, (Germania) – Impact of the capitalist crises in the ruralities in Latin America, Between dependencies and resistances: New agroecologic ruralities

15:30 Concluzii

Prezentare proiect

16:30 Manuela Boatcă, Albert-Ludwigs-Universität, Freiburg (Germania) și Anca Pârvulescu, Washington University in St. Louis (USA), Bogdan Vătavu, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, România) – Comparații în Transilvania: Ruralitate, Inter-Imperialism și Piața modernă globală

Fundament:

18:00 Stefano Bottoni, Academia Maghiară de Științe, Budapesta (Ungaria) – From post- to neo-colonialism? Reframing the history of twentieth-century Transylvania

*****

Aproximativ 150 de persoane urmează să ajungă la Conferințele de vară în Telciu, până duminică, conferințele fiind urmate de un alt proiect al comunității de aici – Școala de Vară de la Telciu, care se derulează între 12 și 19 august. „Sala pentru conferințe și cursuri este pregătită, sala pentru spectacolele de teatru la fel, sălile de clasă de la afterschool sunt pregătite pentru atelierele adresate copiilor, la grădiniță se pictează pereții de câteva zile, Mihaela Michailov continuă atelierul de teatru educațional rural început de Katia Pascariu, zona de corturi a fost cosită, iar restaurantele și terasele din sat așteaptă lumea înfometată și însetată. Pensiunea Casa-Nova este full, Pensiunea Sălăuța este full, Pensiunea Sonia este aproape plină, Popasul Haiducilor s-ar putea să mai aibă ceva locuri. La fel și Cabana Zăpode. În sat, camerele puse la dispoziție de localnici în cele 12 case sunt ocupate toate. Locuri mai sunt doar la cort. Toate astea nu ar fi fost posibile fără ajutorul financiar asigurat de partenerii noștri: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean de Cultură Bistrița -Năsăud, Primăria și Consiliul Local Telciu, Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, Sindicatul IT Timișoara, Transilvania Print și cei peste o sută de donatori din România și străinătate. Pe lîngă aceștia, Liceul Tehnologic Telciu și localurile din localitate care ne ajută cu cazări și mese la prețuri reduse și familiile care au pus la dispoziție camere pentru închiriat participanților la aceste evenimente. Nu în ultimul rând, organizațiilor partenere și partenerilor media. Le mulțumim și sperăm să facem încă o ediție de poveste. Ne vedem la Telciu…!”, a anunțat Valer Simion Cosma, unul dintre inițiatorii evenimentului.

Mai multe detalii despre Conferințele de Vară de la Telciu puteți accesa AICI.

Parteneri: Institut für Soziologie. Albert-Ludwigs-Universität Freiburg; Seminarul de Antropologie Istorică; Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai; Centrul județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău; Școala Gimnazială Romuli; Reactor Cluj | Reactor de creație și experiment; Teatrul Educațional Replika; Cinemobilul; Asociația Reciproca; Casa Tranzit; Macaz – Bar. Teatru. Coop; Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

Foto @ Arhivă

BUCURIE! A fost găsită bunicuța Julianna! acum 7 ore- Clipele de groază și cele mai negre scenarii au încetat pentru familia bunicuței Julianna. Bătrânica a fost găsită chiar de aparținători.
FOTO: Din 16 monumente istorice gata să se prăbușească, pentru 11 nici măcar nu există interes de reabilitare acum 9 ore- Județul nostru are sute de monumente istorice. 16 dintre acestea sunt pe punctul de a se prăbuși. Dacă pentru unele se încearcă salvarea lor, pentru 11 dintre ele nici măcar nu există interes de așa ceva.
VIDEO: O nouă provocare pentru Bistrița: De acum, Bistrițeanul.ro LIVE, dimineața, de la ora 9 acum 9 ore- După aproape 11 ani de activitate în mediul online, Bistrițeanul evoluează și trece la nivelul următor, într-o etapă care vă demonstrează că vrem să fim mai aproape de cititori și  că suntem o redacție vie… Că suntem dispuși să vă ascultăm cu adevărat și să luăm în considerare ceea ce aveți de transmis:
Năsăudean cu peri cărunți ce nu avea drept să conducă în România, prins de polițiștii dejeni acum 11 ore- Un bărbat din Năsăud a fost prins de polițiștii dejeni încălcând legea. Acesta tranzita orașul, sâmbătă dimineața, deși nu avea drept de a conduce autovehicule în România.
FOTO: Construcții într-un avansat stadiu de degradare pun în pericol viața elevilor! acum 11 ore- Construcții într-un avansat stadiu de degradare pun în pericol viața elevilor – avertizează deputatul USR Cristina Iurișniți, referindu-se la clădirea școlii din Dorolea și Cușma.
Încalci legea? Polițiștii ți-ar putea suspenda permisul…când îți convine! acum 13 ore- Un nou proiect de lege are menirea de a face sancțiunile șoferilor mai convenabile. Pe principiul ”să nu rămână fără pâine pe masă”, noua lege ar permite șoferilor să-și aleagă perioada de suspendare a permisului. Totuși, fără a depăși un an de zile de la data comiterii infracțiunii.
Se fac angajări la Jaqueline Caffe, Sanovil, Bricks 1903 și fosta fabrică Netex! acum 14 ore- Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: se caută infirmiere, barmani, ospătari, electricieni, operatori și șef de secție!
FOTO – Cum au reușit niște copii de 10 ani din Beclean să vină cu o soluție pentru îmbunătățirea somnului astronauților acum 14 ore- Niște copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au reușit să vină cu o soluție menită să îmbunătățească somnul astronauților. Este vorba despre un roboțel, din LEGO, care le-a și adus locul al II-lea în cadrul unei competiții naționale.
VIDEO – Cum a ajuns după gratii un bistrițean chiar în ziua în care îi naște soția. Totul a pornit de la un claxon acum 15 ore- Un bistrițean de 35 de ani a ajuns noaptea trecută după gratii, ratând astfel nașterea copilului său, care vine pe lume chiar astăzi. Totul a pornit de la un claxon, care s-a transformat într-un adevărat scandal...
O bunicuță de 83 de ani a dispărut de acasă! Să ajutăm! acum 16 ore- O familie din Coldău cere ajutorul pentru a o găsi pe bunica Julianna. La cei 83 de ani a plecat de acasă azi-noapte, și nu mai e de găsit. Polițiștii o caută deja. Ați văzut-o, cumva?
Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe… acum O zi- Povestea înghețatei pe care o găsiți astăzi în zeci de sortimente în vitrinele Gelateriei Aniela începe acum 50 de ani, atunci când familia Bachiș, cu un spirit antreprenorial care n-a putut fi înfrânat mai târziu nici de comuniști, s-a apucat să o facă, în casa părintească de la Tărpiu, lângă Dumitra.
FOTO: A încercat să facă foc în sobă, dar a incendiat casa familiei. Pățania periculoasă a unui copil de 10 ani acum O zi- Un copil de 10 ani a cauzat un incendiu, pe când încerca să facă foc în sobă, folosind o substanță inflamabilă.
OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…” acum O zi- Imaginea piciorului zdrobit de grenadă al tânărului artist din Bistrița – Octavian Ureche – participant la protestul din 10 august 2018 și rănit de jandarmii violenți, a devenit virală anul trecut pe internet. De atunci, viața lui Octavian s-a schimbat fundamental: „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat…”
Când promisiunile bat rațiunea – cu gândul la o pensie mai mare, un bătrân s-a lăsat prostit de un alt pensionar acum O zi- Un bătrân de 80 de ani din Bistrița a rămas fără o parte din pensie, după ce a fost prostit, culmea, tot de un pensionar. Acesta a pretins că este un director de la Casa de Pensii și i-a promis bătrânului că-l poate ajuta să-și mărească pensia, în schimbul unei sume de bani...
Provocare inedită pentru copiii care au primit cadouri prin Camionul de Crăciun acum 2 zile- A venit vremea ca și copilașii care au primit cadouri prin acțiunea Camionul de Crăciun să se implice printr-o inedită acțiune de voluntariat. Cei de la Tășuleasa Social le-au propus celor mici să ajute la înfrumusețarea traseului Via Transilvanica.